АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація коагулянтів (гемостатиків)

Прочитайте:
  1. Анатомічна класифікація
  2. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  3. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  4. Гігієнічні критерії та класифікація умов праці
  5. Завдання №6 Класифікація з’єднань хребта
  6. Загальна характеристика та класифікація
  7. ІІ. Класифікація серцевих шумів.
  8. Їх використання в практ діяльності лікарів. Класифікація клін ефектів пошкоджуючої дії на організм залежно від умов опромінення.
  9. Класифікація АГ за рівнем артеріального тиску.
  10. Класифікація аліментарно-зумовлених захворювань

1. Прямі коагулянти: фібриноген, тромбін.

2. непрямі коагулянти: вікасол, кальцію хлорид, кальцію глюконат.

3.Антифібринолітичні засоби (інгібітори фібринолізу): кислота амінокапронова, контрикал.

4. Стимулятори агрегації тромбоцитів: етамзилат (дицинон).

5. Рослинні препарати6 листя кропиви, трава деревію, кора калини, трава водяного перцю.

Відомо дуже багато факторів згортання крові. Однак для пояснення механізму дії лікарських препаратів, достатньо вказати лише основні.

Одним із факторів згортання крові є протромбін, який утворюється в печінці за участю вітаміну К. В крові протромбін під впливом ряду факторів, зокрема тромбопластина та іонів кальцію переходить у тромбін. Під впливом тромбіну фібриноген перетворюється в нерозчинний фібрин. Нитки фібрину і складають основу згустка крові (тромба).

Фібриноген – препарат плазми крові людини для внутрішньовенного введення. Випускають у вигляді порошку, який розводять безпосередньо перед уведенням бідистильованою водою, підігрітою до 25 – 35 ◦С. Розчин фібриногену використовують протягом 1 год. з моменту пригтуванняЗастосовують для зупинки масивних кровотеч в хірургії, акушерстві, травматології.

Тромбін – препарат плазми крові для місцевого застосування у вигляді порошку. Який розводять ізотонічним розчином натрію хлориду. Використовують тільки місцево для зупинки кровотеч з дрібних капілярів та паренхіматозних органів. Тампон чи серветку з тромбіном накладають на місце кровотечі не менше ніж на 5 в., потім обережно знімають. При парентеральному введенні можливий поширений тромбоз з летальним наслідком.

Вікасол – синтетичний водорозчинний аналог вітаміну К. підвищує синтез протромбіну в печінці. Початок дії препарату – через 16 – 20 год. Препарат застосовують для лікування всіх видів хронічних кровотеч 9капілярних та паренхіматозних):при жовтяницях, гостому гепатиті. Виразковій хворобі шлунка та ДПК, променевій хворобі, геморагічних станах у недоношених дітей, маткових кровотечах, туберкульозі легень, септичних захворюваннях, гемороїдальних та тривалих носових кровотечах, підготовки пацієнта до операцій. Призначають не більше, ніж на 3 – 4 дні, після чого роблять перерву на 3 -4 дні, а потім, при необхідності повторюють.

Кальцію хлорид – препарат кальцію, що сприяє згортанню крові, знижує проникність судинної стінки. Застосовують для зупинки кровотеч в хірургії, акушерстві та гінекології, травматології. Препарат вводять тільки внутрішньовенно повільно струминно. При потраплянні препарату в тканини розвивається некроз.

Амінокапронова кислота – антифібринолітичний засіб, який пригнічує активість фібринолізу (розсмоктування утвореного тромбу). Препарат застосовуютдля зупинки кровотеч, пов’язаних з підвищеним фібринолізом.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 645 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)