АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація препаратів, що знижують згортання крові

Прочитайте:
  1. A. Зменшення онкотичного тиску плазми крові
  2. D. Зниження гідростатичного тиску крові
  3. D. Порушенням співвідношення білкових фракцій крові
  4. А. Достроково в залежності від титру Ат у крові вагітної.
  5. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  6. Активна реакція крові
  7. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  8. Анатомічна класифікація
  9. Білковий склад плазми крові.
  10. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ

1. Антикоагулянти:

- прямої дії: гепарин, натрію цитрат, фраксипарин, еноксапарин, равіпарин;

- непрямої дії: неодикумарин, синку мар, фенілін.

2. Фібринолітичні засоби (активатори фібринолізу) – стрептоліаза (стрептокіназа), фібринолізин, альтеплаза (актилізе).

3. Антиагреганти: дипіридамол (курантил), кислота ацетилсаліцилова (аспірин), тиклопідин (тиклід).

 

Антикоагулянти – це лікарські препарати, які перешкоджають утворенню ниток фібрину, тому вони запобігають появі тромбів. Крім того, вони припиняють ріст вже наявних тромбів, а також сприяють дії на них фібринолітичних засобів. Антикоагулянти прямої дії ефективні in vivo та in vitro. Використовують їх парентерально. Антикоагулянти непрямої дії діють тільки in vivo та ефективні при прийомі всередину.

Гепарин – антикоагулянт прямої дії, запобігає утворенню факторів згортання крові. Після введення гепарину пригнічення згортання крові настає негайно і продовжується 5 – 6 год (при підшкірному введенні – до 12 год.). застосовують для запобігання і обмеження тромбоутворення при інфаркті міокарда, тромбозах, емболія, переливанні крові, операціях на серці та судинах тощо. Побічна дія – гематурія та крововиливи, серцево-судинна недостатність. Антагоністом гепарину є протаміну сульфат.

Натрію цитрат використовують для попередження згортання крові при її консервації (по 10 мл 4 – 5 % розчину на 100 мл донорської крові). Цей препарат зв’язує іони кальцію, тому стає неможливим перетворення протромбіну в тромбін.

Неодикумарин – антикоагулянт непрямої дії, порушує біосинтез факторів згортання крові в печінці. Дія препарату розвивається повільно, максимум дії – через 12 – 30 год., тривалість – до 48 год. застосовують для профілактики та лікування тромбозів, емболій, тромбофлебітів, інсультів. Побічна дія – кровотечі, нудота, блювання, неприємний присмак в роті, висипання на шкірі. Антагоніст антикоагулянтів непрямої дії – вікасол.

Стрептоліаза – фібринолітичний засіб, фермент, що отримують з культури гемолітичного стрептокока. Стимулює утворення натурального фібринолізину.Як і препарат фібринолізин, він має властивість розсмоктувати свіжий тромб. Призначають разом з гепарином під контрлем показників згортання крові. Застосовують у невідкладній терапії тромбозів вен та артерій, свіжого інфаркту міокарда, тромбоемболії легеневої артерії.

Кислота ацетилсаліцилова – ненаркотичний анальгетик, що має властивість гальмувати початкову фазу тромбоутворення (синтез тромбоксану А2). Дія кислоти ацетилсаліцилової залежить від віку і дози. Так, у молодих людей малі дози (0,08 – 0,3 г) подовжують, а великі дози не впливають на час кровотечі, тоді як у старших людей всі дози ацетилсаліцилової кислоти подовжують час кровотечі. Застосовують для профілактики тромбоутворення при серцево-судинних захворювання, тромбозу судин сітківки, порушеннях мозкового кровообігу.

 

ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА МІОМЕТРІЙ
Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування

Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 814 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)