АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Жир очищений свинячий

GБіла однорідна маса із специфічним запахом. Добре всмоктується шкірою і сприяє проникненню в тканини лікарських речовин. Застосовують як основу для виготовлення мазей і паст. Замість свинячого жиру використовують бичачий (Sebur bovi) або овечий (Sebum ovillum).

Обволікаючі засоби

Обволікаючі (слизові) засоби – це індеферентні речовини з великою молекулярною масою, які розбухаючи у воді, утворюють колоїдні розчини. При нанесенні на шкіру, слизові оболонки, поверхню рани вкривають рівномірним тонким шаром і захищають чутливі рецептори від механічних, термічних, хімічних подразнень, діючи болевтамовуючи.

Всі вони є поганими провідниками тепла, тому сприяють зігріванню тканин. При цьому нормалізується кровообіг, зменшується набряк і біль, що в цілому можна кваліфікувати як протизапальну дію. Крім того, слизові речовини в деякій мірі є адсорбентами, що також сприяє перебігу патологічних процесів.

Застосовують обволікаючі засоби найчастіше всередину при запаленні слизових оболонок стравоходу, шлунка, тонкого кишечнику, при отруєнні їдкими речовинами, для послаблення подразнюючої дії деяких лікарських засобів (наприклад, хлоралгідрату всередину або ректально).

Крохмаль

Застосовують зовнішньо як обволікаючий засіб у чистому вигляді або з іншими речовинами (тальк, оксид цинку) у формі присипок та паст при хворобах шкіри (мокнучі екземи, виразки); всередину та ректально у формі клейстеру (1 – 5%).

Алтейний корінь

Застосовують зовнішньо і внутрішньо у формі слизу, відвару, настою, кашки, болюсів коням.

Локричний корінь – (корінь солодкий)

Діє відхаркувально, протизапально, послаблююче.

Застосовують всередину у формі відвару, сиропу, пілюль, кашок.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 407 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)