АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сечогінні засоби. Важлива роль в регуляції водно-сольової рівноваги в організмі належить ниркам, функція яких контролюється центральною нервовою системою і залозами

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.

Важлива роль в регуляції водно-сольової рівноваги в організмі належить ниркам, функція яких контролюється центральною нервовою системою і залозами внутрішньої секреції. Основними гормонами є вазопресин, що надходить у кров з гіпофізу, і альдостерон гормон кори надниркових залоз. Порушення водно-сольового обміну супроводжується збільшенням об’єму рідини в клітинах і появою набряків та водянок при захворюваннях нирок, серцево-судинній недостатності, цирозі печінки та ін. При таких захворюваннях застосовують сечогінні засоби, які збільшують кількість сечі, а разом з тим сприяють інтенсивному виведенню з організму продуктів обміну, токсинів, лікарських речовин.

Збільшення діурезу практично можна досягти тільки гальмуванням реабсорбції з ниркових клубочків у кров води та іонів натрію, який є основним електролітом при підтриманні осмотичного тиску (вода пасивно переміщується за натрієм). Тому дія сечогінних засобів полягає в затримці реабсорбції іонів натрію, що призводить до підвищення осмотичного тиску первинної сечі і притоку води в ниркові канальці об'єм сечі збільшується.

Залежно від особливостей дії розрізняють такі сечогінні засоби:

1) діуретичні, які діють на рівні епітелію ниркових канальців, в результаті чого порушується переміщення іонів Na+ з просвіту канальців у судини нирок. Це — діакарб та меркузал;

2) осмотичні діуретики збільшують об'єм крові, що призводить до більш інтенсивного виділення антидіуретичного гормону і фільтрації води в ниркові канальці. При цьому діурез збільшується не за рахунок високої концентрації, а за рахунок води. До таких засобів належать калію ацетат, калію нітрат, маннітол, сечовина;

3) діуретичні засоби, що посилюють кровообіг у нирках і за рахунок цього збільшують клубочкову фільтрацію. Це — похідні пурину (теобромін, теофілін, темісал);

4) діуретичні засоби рослинного походження, які подразнюють чутливі рецептори нирок і збільшують виділення води, меншою мірою натрію і хлору. До них належать листя ведмежих вушок, ягоди ялівцю, бруньки берези, плоди петрушки, трава хвощу польового.

Діуретично діють також засоби, що належать до інших фармакологічних груп: ефірні олії, серцеві глікозиди, кофеїн, камфора, антисептичні засоби — гексаметилентетрамін.

У практиці частіше застосовують комбіновано діуретичні засоби.

Діакарб - Diacarbum

Склад і властивості: білий кристалічний порошок, погано розчиняється у воді, добре — в лугах.

Форма випуску:порошок, таблетки по 0,25.

Дія: діуретичний ефект зумовлений пригніченням активності фер­менту карбоангідрази в нирках і зміною лужної рівноваги в організмі. Карбоангідраза активує процес утворення з вуглекислого газу і води вугільної кислоти, яка зразу ж дисоціює на іони і збільшується діурез. Застосовують при набряках серцевого походження, цирозі печінки, нефрозах всередину

Меркузал - Mercusalum

Склад і властивості:10 % розчин орга­нічної сполуки ртуті. Безбарвна прозора рідина з лужною реакцією. Містить близько 4 % ртуті.

Зберігають за списком Б у захищеному від світла місці.

Форма випуску: ампули по 1 і 2 мл.

Дія:поступово дисоціюючи, іони ртуті блокують сульфгідрильні (тіолові) групи ферментів, в резуль­таті чого в клітинах нирок порушується утворення енергії, необхідної для переміщення електролітів. При цьому різко гальмується реабсорбція іонів натрію, хлору і калію, збільшується діурез. Це один з найбільш сильних діуретинів. Дія його триває протягом 1—2 діб. В зв'язку з порівняно високою токсичністю застосовується рідко - лише тоді, коли інші засоби неефективні.

Застосовуютьяк діуретичний засіб при набряках серцевого і ниркового походження, при цирозах печінки вводять внутрішньом'язово або внутрішньовенно 1 раз на добу.

Теобромін - Theobrominum

Склад і властивості: диметилксантин. Алкалоїд який одержують з лузги насіння какао, а також синтезують. Білий кристалічний порошок, гіркий на смак, погано розчиняється у воді.

Форма випуску:порошок, таблетки по 0,25; входить до складу комбінованих таблеток.

GДія:як і всі похідні пурину, помірно стимулює центральну нервовусистему, збуджує серцеву діяльність, розширює коронарні та ниркові судини. Діуретичний ефект пов'язаний із зменшенням реабсорбції води, іонів натрію і хлору в ниркових канальцях.

Застосування:у вигляді порошків, болюсів, кашок як діуретичний і збуджуючий засіб при інтоксикаціях і набряках серцевого та ниркового походження.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)