АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рибофлавін - Riboflavinum

Синонім: вітамін В2

Впливає багатосторонньо на обмінні процеси в організмі. Бере участь в окисно-відновних процесах, у вуглеводневому, жировому і особливо в білковому обмінах..

Форма випуску: порошок, драже, таблетки.

Джерелом рибофлавіну для тварин є зародки і оболонки зернових, зелені корми, молоко, дріжджі, м'ясо, печінка. Синтезується мікроорганізмами в травному каналі. Одержують також синтетично.

GПри недостатньому забезпеченні вітаміном у молодняка спостерігаються ознаки захворювання - запалення і кровоточивість слизових оболонок ротової порожнини, язика та кон'юнктиви, сльозотеча, затримка росту, проноси, ураження печінки, а в птиці - нервові паралічі і велика смертність. Дорослі жуйні тварини повністю забезпечуються вітаміном за рахунок синтезу в передшлунках, а іншим тваринам треба додавати до кормів.

Застосування: для лікування гіпо- і авітамінозів, при захворюваннях слизових оболонок травного каналу, кон'юнктиви і рогівки очей, шкіри, для стимуляції кровотворної функції, поліпшення обміну речовин і підвищення загальної резистентності організму, для стимуляції росту птиці.

З метою профілактики гіповітамінозу рибофлавін додають до комбікормів з розрахунку для птиці і свиней 2-3 мг на 1 кг сухого корму.


Піридоксин – Vitaminum B6

Форма випуску: порошок, таблетки, розчини в ампулах.

Вітамін В6 підсилює секреторну функцію шлункових залоз, стимулює функцію кровотворних органів, впливає також на рівень імунітету, на діяльність серцево-судинної системи.

Дози внутрішньою м'язово:коровам – 0,2- 0,6 г; свиням - 0,01-0,05; собакам - 0,02-0,03 г. Всередину на 1 т корму: племінній птиці -4 г; курям - 2; курчатам-бройлерам - 3; гусям, качкам -2 г.

Ціанокобаламін – Vitaminum B12

Склад:хімічна сполука, яка містить кобальт і ціанову групу.

Вітамін В12 синтезується виключно мікроорганізмами, здебільшого бактеріями, актиноміцетами, синьо-зеленими водоростями. Рослини і тварини його не синтезують.

GГіповітаміноз В12 трапляється частіше в організмі молодняку тварин, коли в них недостатньо функціонує мікрофлора травного каналу, дорослих тварин і птиці при недостатньому забезпеченні організму кобальтом, який необхідний для синтезу ціанокобаламіну.

Форма випуску: в ампулах.

Дія:вітамін В|2 має високу біологічну активність. Це ефективний протианемічний препарат, який застосовують при постгеморагічних і залізодефіцитних анеміях, анеміях аліментарного характеру, анеміях, викликаних токсичними і лікарськими речовинами.

При гіповітамінозі чи акобальтозі у великої рогатої худоби зменшується кількість гемоглобіну і еритроцитів, послаблюється апетит, тварини пригнічуються, перестають жувати, лисіють.

Показання: для лікування анемій, пов'язаних з гіповітамінозом, а також при променевій хворобі. Ефективний при парезах і паралічах, захворюваннях печінки і підшлункової залози, отруєннях важкими металами і деякими пестицидами.

Широко використовують для стимуляції росту, підвищення несучості курей і виведення курчат.

Добова потреба у вітаміні (мг/кг маси) для телят становить 20, для поросят - 20, для курчат і курей – 3-5.

Аскорбінова кислота – Acidum ascorbinicum – (вітамін С)

Властивості:білий кристалічний порошок, кислий на смак, добре розчиняється у воді, утворюючи нестійкі розчини.

Міститься аскорбінова кислота в значних кількостях у продуктах рослинного походження (плоди шипшини, капуста, лимони, апельсини, хрін, фрукти, ягоди, хвоя тощо). Невелика кількість вітаміну міститься в продуктах тваринного походження (печінці, мозку, м'язах).

Форма випуску: таблетки по 0,05 і 0,1 г; ампули по 1 мл і 2 мл 5-процентного розчину. Входить до складу багатьох полівітамінних препаратів.

Дія: аскорбінова кислота відіграє важливу роль у життєдіяльності організму. їй властиві сильно виражені відновні властивості. Бере участь у регулюванні окисно-відновних процесів вуглеводневого обміну, звертанні крові, регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів.

Організм людини нездатний сам синтезувати вітамін С: потреба в ньому задовольняється вітаміном, що надходить із стравою. Нестача або відсутність його призводить до розвитку гіпо- та авітамінозу (цинги).

Порушується цілісність судин, з'являється кровотеча з ясен, випадають зуби.

Сільськогосподарські тварини і птиця малочутливі до нестачі аскорбінової кислоти в кормах.

GВітамін С - могутній фактор попередження та лікування інфекційних хвороб.

Він має також дезінтоксикаційну дію по відношенню до багатьох промислових токсичних речовин.

Показання, способи і дози застосування: для підвищення загальної резистентності організму при інфекційних захворюваннях і отруєннях тварин, при геморагічних діатезах, анеміях, захворюваннях печінки, матки, важко загоюваних ранах.

Дози всередину: коням - 0.5 - 3.0 г; великій рогатій худобі -0,7 - 4,0; дрібній рогатій худобі-0,2-0,5; свиням -0,1-0,5;собакам-0,03-0,1п внутрішньовенно: коням-0,5-1,5 г, великій рогатій худобі-0,5-2,0г у формі 5-10процентного розчину.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 440 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)