АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Антацидні засоби

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.

До цієї групи належать такі препарати, як натрію гідрокарбонат, кальцію карбонат, магнію окис, алюмінію гідроокис, альмагель, фосфалюгель, маалокс, вікаїр, вікалін та ін. Це слабкі луги, які здатні безпосередньо зв`язувати і нейтралізувати соляну кислоту шлункового соку.

Залежно від здатності всмоктуватися із шлунково-кишкового тракту антациди поділяють на засоби резорбтивної та пререзорбтивної дії. До резорбтивних антацидів відносять натрію гідрокарбонат і кальцію карбонат.

Натрію гідрокарбонат добре розчинний у воді. Під час приймання всередину препарат швидко розподіляється у шлунку і виявляє майже миттєвий антацидний ефект, купіруючи печію і болі. Однак тривалість дії препарату коротка - 15-20 хвилин. У результаті взаємодії натрію гідрокарбонату із соляною кислотою утворюється вуглекислий газ, який розтягує шлунок. Виникають відригування газом, відчуття тяжкості в епігастрії. Для препарату типовий синдром “віддачі”, тобто внаслідок розтягування шлунка збільшується секреція соляної кислоти і пепсину, що є причиною швидкого відновлення болю. При систематичному прийманні гідрокарбонату натрію внаслідок всмоктування бікарбонатного іона у кишечнику розвивається системний алкалоз (особливо швидко при порушенні функції нирок). Це супроводжується погіршенням апетиту, нудотою, блюванням, слабістю, болями у животі, спазмами м`язів, судомами. Тривале приймання натрію гідрокарбонату супроводжується накопиченням в організмі іонів натрію, підвищенням артеріального тиску, розвитком набряків.

Кальцію карбонат (крейда) погано розчиняється у вмісті шлунка, діє повільно і гірше всмоктується. Нейтралізує соляну кислоту з утворенням вуглекислого газу. Кальцію карбонат сильніше за інші антацидні засоби провокує вторинну секрецію соляної кислоти. Постійне приймання препарату у поєднанні зі звичайною для таких хворих молочною дієтою супроводжується затримкою в організмі іонів кальцію з розвитком так званого “молочно-лужного” синдрому (нудота, блювання, поліурія, гіперкальціємія, кальцифікація судин і нирок, утворення каменів у нирках, азотемія, психічні порушення).

До пререзорбтивних антацидів відносять магнію окис, алюмінію гідроокис, альмагель та інші препарати.

Магнію окис при взаємодії з соляною кислотою не виділяє вуглекислого газу. Тому приймання препарату не супроводжується розвитком синдрому “віддачі”. Магнію хлорид, що утворюється в реакції нейтралізації, погано всмоктується із кишечника і має слабку проносну дію. Даний ефект зумовлений не лише підвищенням осмотичного тиску в кишечнику, але й посиленням секреції холецистокініну, який стимулює перистальтику. Магнію окис не змінює системного кислотно-лужного стану. Антацидний ефект розвивається повільно.

Алюмінію гідроокис має одночасно антацидні та адсорбівні властивості. При взаємодії з соляною кислотою шлунка вуглекислий газ не утворюється. Системний алкалоз під час приймання препарату не розвивається. Систематичне приймання препарату може супровод-жуватися зменшенням моторики шлунково-кишкового тракту, що сприяє розвитку запорів. Частина алюмінію гідроокису, яка не прореагувала з соляною кислотою, перетворюється у кишечнику у фосфати і карбонати, які нерозчинні та погано всмоктуються. У зв`язку з цим порушується всмоктування фосфатів, розвиваються гіпофосфатемія і гіпофосфатурія. Дефіцит фосфатів виявляється втомлюваністю, м`язовою слабістю, порушеннями мислення, анорексією. Тривалий дефіцит фосфатів супроводжується ураженням кісток (розвиваються остеопороз, остеомаляція), погіршенням загоювання ран, зростанням ризику інфекційних захворювань. Алюміній зв`язує в кишечнику також іони фтору, що є причиною пошкодження зубної емалі.

 

Для зменшення ризику розвитку ускладнень і підвищення ефективності антацидів у клінічній практиці широко застосовують комбіновані препарати: альмагель, фосфалюгель, маалокс, вікаїр, вікалін, дельцид та ін.

Альмагель - це препарат на основі гелю алюмінію гідроокису, який містить також окис магнію і сорбіт, які виявляють проносну і жовчогінну дії. Гелеподібна форма сприяє рівномірному розподілу препарату по поверхні слизової оболонки шлунка.

Альмагель А містить додатково анестезин, який під час приймання виявляє місцевоанестезувальну дію і пригнічує секрецію гастрину.

Фосфалюгель - препарат, який містить алюмінію фосфат у вигляді гідрофільних колоїдних міцел, гель пектину і агар-агару. Препарат має антацидні та адсорбівні властивості. Завдяки адсорбівним властивостям міцели алюмінію фосфату зв`язують та виводять із кишечника бактерії, віруси, токсичні речовини і гази, які утворюються при процесах бродіння і гниття у кишечнику. Алюмінію фосфат не викликає запорів, не змінює кислотно-лужної рівноваги, не порушує всмоктування фосфатів. Гель пектину і агар-агару сприяє утворенню мукоїдного, антипептидного захисного шару у шлунково-кишковому тракті.

Вікаїр містить магнію карбонат основний, вісмуту нітрат основний, порошок кори крушини (виявляє проносну дію), порошок кореневища аїру (виявляє в`яжучу дію) і натрію гідрокарбонат.

До складу вікаліну додатково входять рутин (виявляє протизапальну дію) і келін (виявляє спазмолітичну дію).

Як правило, всі антацидні засоби призначають через 1 годину після їди (у зв`язку зі зниженням буферної дії їжі у період максимальної шлункової секреції) або через 3 години після їди (для відновлення антацидної дії після евакуації їжі). Також антациди призначають на ніч для захисту слизової оболонки під час нічної секреції. У гострому періоді курси лікування тривають 2-4 тижні. В деяких випадках доцільно призначати антациди за 30-40 хвилин до їди (якщо виражені болі під час вживання їжі).

 

Антациди показані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки з гіперацидним синдромом, при гіперацидних і нормо-ацидних гастритах, при езофагітах, грижі стравохідного отвору діафрагми, рефлюкс-езофагіті.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 467 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)