АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАСОБИ, ЯКІ ЗМЕНШУЮТЬ ТОНУС МАТКИ І ЇЇ СКОРОТЛИВУ АКТИВНІСТЬ

Прочитайте:
  1. B. Шийка матки недостатньо зріла
  2. D. Влагалищная экстирпация матки, передняя и задняя кольпоррафия, леваторопластика.
  3. III. Средства, понижающие тонус шейки матки
  4. Активність з частотою 3/сек. Який діагноз найбільш достовірний?
  5. Ампутация матки без придатков
  6. Аномалии сократительной деятельности матки. Причины. Классификация. Методы диагностики.
  7. Базальные ядра. Роль в формировании мышечного тонуса и сложных двигательных актов, в реализации двигательных программ и организации высших психических функций.
  8. Базальные ядра. Роль хвостатого ядра, скорлупы, бледного шара, ограды в регуляции мышечного тонуса, сложных двигательных реакциях, условно-рефлекторной деятельности организма.
  9. Беременность и миома матки. Тактика врача при ведении родов.
  10. Биопсия шейки матки.

(ТОКОЛІТИЧНІ ЗАСОБИ)

Можливість гальмування скоротливої активності міометрію відкрили після з`ясування фізіологічного значення b2-адренорецепторів у матці. Кількість b2-адренорецепторів змінюється в різні періоди вагітності: вона найбільша в останніх триместрах, що забезпечує спокій міометрію і виношування плода, а перед самими пологами і під час їх - зменшується, що супроводжується підвищенням чутливості матки до стимулювальних факторів.

b2-Адреноміметики - надійні засоби для зменшення тонусу і скоротливої активності матки, які широко застосовуються в акушерській практиці. Препарати добре переносяться матір`ю і негативно не впливають на плід і новонародженого. Як токолітики застосовують партусистен (фенотерол), салбутамол (салбупарт) і тербуталін (бриканіл). Призначають їх всередину, внутрішньом`язово і внутрішньовенно краплинно. Максимальний токолітичний ефект спостерігається через 2 години після приймання препаратів усередину, через 30 хвилин після внутрішньом`язового введення і через 5-10 хвилин після внутрішньовенного введення. Введення b2-адреноміметиків може супроводжуватися тахікардією як у матері, так і у плода, неспокоєм, нудотою, запорами. Рідко спостерігаються зменшення діастолічного тиску, гіперглікемія у плода.

Показання до введення токолітичних засобів:

- профілактика мимовільних абортів і передчасних пологів;

- високий тонус матки на початку пологів;

- надмірно швидкі пологи, які супроводжуються сильними матковими скороченнями і високою частотою переймів, що створює загрозу розриву матки (особливо при диспропорції між розмірами голівки плода і таза матері);

- гіпоксія плода, зумовлена аномаліями пологів, необхідність проведення внутрішньоутробної реанімації плода;

- проведення внутрішньоутробного повороту плода, особливо у випадку двійні;

- підготовка до оперативного втручання в процесі пологів (кесарів розтин та ін.).

У випадку загрози викидня на ранніх строках вагітності (до 4 місяців); при звичних абортах, пов`язаних з недостатністю продукування прогестерону жовтим тілом, поряд з іншими заходами проводять замісну терапію прогестероном (частіше синтетичним гестогенним препаратом туриналом). Призначають також вітамін Е (токоферол).

Антагоніст кальцію магнію сульфат також розслаблює міометрій (внутрішньовенно вводять 5-10 мл 25% розчину).

Останнім часом як токолітики починають використовувати блокатори кальцієвих каналів (ніфедипін).

Іноді під час пологів для зменшення надмірних скорочень міометрію досвідчені лікарі-акушери використовують засіб для неінгаляційного наркозу - натрію оксибутират.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)