АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби, які стимулюють лейкопоез

Прочитайте:
  1. E. Стимулюють процеси метаболізму в ЦНС
  2. Глава 6. ЗАСОБИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА АДРЕНЕРГІЧНІ СИНАПСИ
  3. ЗАСОБИ, ЩО АКТИВУЮТЬ ФІБРИНОЛІЗ
  4. ЗАСОБИ, ЩО ВИКЛИКАЮТЬ РИТМІЧНІ СКОРОЧЕННЯ БІОМЕТРІЮ
  5. Засоби, що вливають на передачу збудження в адренергічних синапсах
  6. Засоби, що впливають на адренергічну іннервацію.
  7. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА АПЕТИТ
  8. Засоби, що впливають на апетит.
  9. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА гемопоез, ПЛАЗМОЗАМІННИКИ
  10. Засоби, що впливають на еферентну іннервацію (переважно на периферичні медіаторні системи).

Пошкоджувати білий кров`яний росток можуть різноманітні отрути, лікарські речовини, радіоактивне опромінення. У результаті розвиваються лейкопенія та агранулоцитоз. Для корекції такого порушення використовують стимулятори лейкопоезу: натрію нуклеїнат, пентоксил, метилурацил, лейкоген; а також молграмостим і філграстим - рекомбінантні людські колонієстимулювальні фактори, які одержують шляхом генної інженерії.

Натрію нуклеїнат - натрієва сіль нуклеїнової кислоти, джерелом якої є дріжджі. Застосовують препарат для стимуляції синтезу лейкоцитів. Вводять всередину і внутрішньом`язово.

Пентоксил є синтетичним засобом, похідним піримідину. Препарат стимулює лейкопоез, прискорює загоювання ран, виявляючи протизапальну дію. Призначають всередину 3-4 рази на день.

Метилурацил - синтетичний засіб, який стимулює синтез піримідинових основ, посилює лейкопоез, прискорює загоювання ран, стимулює імунну систему (синтез антитіл і продукцію інтерферону), виявляє протизапальну дію. Призначають препарат всередину і місцево у вигляді мазей. Призначають метилурацил при лейкопеніях і агранулоцитозі, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ранах, опіках, переломах кінцівок, хронічному панкреатиті.

Лейкоген призначають при лейкопеніях та агранулоцитозі. Препарат потенціює дію інших стимуляторів лейкопоезу. Призначають його всередину.

Останнім часом у клінічну практику впровадили фактори росту, які регулюють лейкопоез. Методом генної інженерії створили рекомбінантний людський гранулоцитарно-макрофагальний колонієстимулювальний фактор. Відповідний препарат отримав назву молграмостим (лейкомакс). Це глікопротеїд, який стимулює функцію гранулоцитів і моноцитів. Дані клітини здійснюють фагоцитоз, стимулюють імунні процеси, секретують біологічно активні сполуки, які регулюють продукцію цитокінів. Препарат підвищує захисну здатність організму проти бактерій, грибів, паразитів і пухлин. Вводять молграмостим внутрішньовенно при пригніченні лейкопоезу, апластичній анемії, пересадженні кісткового мозку, у комплексній терапії СНІДу. Терапія молграмостимом може супроводжуватися такими побічними ефектами, як нудота, блювання, діарея, гіпертермія, шкірні висипання, м`язові болі.

Філграстим - рекомбінантний людський гранулоцитарний колонієстимулювальний фактор. За хімічною будовою це також гліко-протеїд. Препарат стимулює проліферацію і диференціювання попередників гранулоцитів та підвищує їх активність. Застосовують за тими самими показаннями, що й молграмостим. Вводять філграстим внутрішньовенно і підшкірно. Побічні ефекти (болі в кістках, алергічні реакції, порушення функції печінки) спостерігаються рідко.

 

Особливості фармакодинаміки і фармакокінетики протилейкозних препаратів, показання до застосування, побічні ефекти та ускладнення будуть описані у розділі “Протипухлинні засоби”.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 658 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)