АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАСОБИ, ЩО ІНГІБУЮТЬ ФІБРИНОЛІЗ

Прочитайте:
  1. Глава 6. ЗАСОБИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА АДРЕНЕРГІЧНІ СИНАПСИ
  2. ЗАСОБИ, ЩО АКТИВУЮТЬ ФІБРИНОЛІЗ
  3. ЗАСОБИ, ЩО ВИКЛИКАЮТЬ РИТМІЧНІ СКОРОЧЕННЯ БІОМЕТРІЮ
  4. Засоби, що вливають на передачу збудження в адренергічних синапсах
  5. Засоби, що впливають на адренергічну іннервацію.
  6. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА АПЕТИТ
  7. Засоби, що впливають на апетит.
  8. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА гемопоез, ПЛАЗМОЗАМІННИКИ
  9. Засоби, що впливають на еферентну іннервацію (переважно на периферичні медіаторні системи).
  10. Засоби, що впливають на згортання крові.

При деяких станах активність системи фібринолізу зростає. Найбільш частими причинами цього є: передозування фібринолітичних засобів, септичні стани, тяжкі травми внутрішніх органів та ін. Кровотечу на фоні підвищеної активності фібринолітичної системи важко зупинити за допомогою стимуляторів гемостазу. У таких випадках показане термінове введення інгібіторів фібринолізу, фібриногену, вливання плазми.

До препаратів, які блокують фібриноліз, належать амінокапронова кислота, амбен, контрикал, трасилол, гордокс, пантрипін.

Амінокапронова кислота - синтетичний препарат, похідний від амінокислоти лізину. У молекулах фібриногену і фібрину міститься лізин, з яким взаємодіють плазміноген і плазмін, зазнаючи гідролізу. Амінокапронова кислота взаємодіє з активними центрами плазміну та плазміногену і пригнічує їх активність, тим самим зберігаючи молекулу фібрину від руйнування. Крім того, амінокапронова кислота зв`язується з активатором плазміногену, пригнічуючи його активність. Препарат вводять внутрішньовенно краплинно або призначають всередину, попередньо розчинивши порошок у солодкій воді. Амінокапронова кислота добре всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Тривалість ефекту близько 6 годин, призначають її 4 рази на добу. Терапія амінокапроновою кислотою може супроводжуватися алергічними реакціями, диспептичними розладами. При внутрішньовенному введенні препарату можуть знижуватися артеріальний тиск, розвиватися тромбози та емболії, може порушуватися кольоровий зір.

Амбен - синтетичний препарат, активність якого в 3-7 разів вища, ніж у амінокапронової кислоти. Препарат вводять внутрішньовенно і призначають всередину. Ефект триває 3-8 годин.

До антифібринолітичних засобів тваринного походження належать контрикал, гордокс, пантрипін. Гордокс і пантрипін виділяють із підшлункової залози, трасилол - із привушних залоз, контрикал - із легенів тварин. Ці препарати інгібують активний фібринолізин. Комплекс, який утворюється, не має фібринолітичної активності, досить стійкий і зазнає лише незначної дисоціації. Крім того, препарати пригнічують проактиватори фібринолізину і процес активації профібринолізину. Зазначені препарати також пригнічують активність інших ферментів: трипсину, хімотрипсину а також калікреїну, під впливом якого утворюються кініни - брадикінін і калідин. Блокування трипсину і хімотрипсину сприяє пригніченню їх активності у запаленій підшлунковій залозі при гострих панкреатитах. Блокування калікреїну і зменшення кількості брадикініну і калідину зменшують бронхоспастичні і алергічні реакції в організмі. Препарати вводять тільки внутрішньовенно краплинно або струминно повільно. Через 2-4 години після введення препарати повністю інактивуються в організмі.

Показання до застосування антифібринолітичних препаратів:

- підвищена активність протеолітичних ферментів у плазмі крові та у тканинах (при гострому панкреатиті, стафілококовій пневмонії з деструктивними явищами, ішемії нирки та ін.);

- передозування фібринолітичних засобів;

- травми органів, які багаті на активатори плазміногену (легені, матка, передміхурова і підшлункова залози);

- відшарування плаценти, внутрішньоутробна загибель плода;

- легеневі кровотечі при туберкульозі;

- шлункові кровотечі при виразковій хворобі та ін.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)