АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ХРЕБЕТНИЙ СТОВП. ЙОГО ВІДДІЛИ

Прочитайте:
  1. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.
  2. Відділи травного тракту, особливості їх будови та функції.
  3. Вкажіть, в яких анатомічних структурах НС знаходяться центральні відділи парасимпатичної нервової системи
  4. Кілька слів про будову серця і його відділи
  5. М'ЯЗОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ. її ВІДДІЛИ І ФУНКЦІЇ. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО М'ЯЗИ
  6. Минуло 30 хвилин після народження плода. Плацента не відділилася. Ознаки відділення плаценти позитивні. Почалася кровотеча. Назвіть причину кровотечі.
  7. Назвіть пряму кишку латинською, грецькою мовами. Покажіть відділи, основні елементи будови, оболонки, стискачі, згини прямої кишки. Акт дефекації.
  8. Порожнина рота її стінки та відділи. Зів та мигдалики
  9. Провідниковий та кірковий відділи зорової сенсорної системи
  10. Провідниковий та кірковий відділи соматичної сенсорної системи

 

Хребетний стовп (columns vertebralis) являє собою опору всього кістяка. Він складається з 32-34 хребців, між тілами яких знаходяться хрящові прокладки, або диски, що додають гнучкість хребтові. Крім того, хребці з'єднані між собою суглобами і міцними поєднювальнотканними зв'язуваннями.

Усередині хребетного каналу, утвореного тілами і дугами хребців, міститься спинний мозок.

На бічній поверхні хребетного стовпа знаходяться міжхребетні отвори, з яких виходять спинномозкові нерви, кровоносні і лімфатичні судини.

Хребетний стовп має чотири вигини. Вигини, звернені опуклістю вперед, звуться лордозів, а звернені опуклістю назад — кіфозів.

Розрізняють лордози шийні і поперековий, а кіфози — грудної і крижовий. Максимум опуклості шийного лордозу знаходиться на рівні VI шийного хребця, а максимум опуклості поперекового лордозу на рівні IV поперекового.

Вершина опуклості грудного кіфозу знаходиться на VI грудному хребці, а вершина крижового кіфозу - на IV крижовому. У немовляти хребетний стовп майже не має вигинів.

На формування вигинів хребетного стовпа впливають розподіл сили ваги тіла і дія м'язової напруги, що міняються в різні періоди життя.

Так, у перші місяці після народження м'яза шиї в дитини ще недостатньо розвиті і не можуть утримувати голову.

При перших спробах до сидіння в дитини починає утворюватися шийний лордоз, при звичному сидінні остаточно формується грудний кіфоз, що у зародковому стані спостерігається й у немовляти. Коли дитина стає на ніжки, з'являється самий могутній поперековий лордоз. Крижовий кіфоз розвивається ще в утробному житті, а остаточно формується дією ваги верхньої частини тіла і розвитком зв'язкового і м'язового апарата таза.

Вигини хребта в основному формуються до 7 років життя, а цілком закріплюються до 20 років (поперековий лордоз). На остаточне формування вигинів хребта крім зазначених причин впливають також умови розвитку, м'язова тяга, професія і різні фактори зовнішнього середовища.

І кіфоз, і лордоз являють собою явище фізіологічного порядку і зв'язані з вертикальним положенням тіла людини. У чотириногих тваринні вигини хребта, природно, мають іншу форму.

Вигини хребта мають механічне значення: вони послабляють струс тулуба, тобто відіграють роль ресорного апарата і збільшують простір грудної і тазової порожнин. Вигини хребетного стовпа при різних рухах тіла звичайно змінюються так: при нахилі тулуба вперед збільшується грудний вигин, і зменшуються шийному і поперековий, а при розгинанні відбувається


зворотне явище - шийний і поперековий вигини збільшуються, а грудний зменшується.

Крім нормальних фізіологічних вигинів - кіфозу і лордозу - нерідко спостерігається скривлення хребта в сторони - сколіоз. Його розвиток зв'язаний з неправильною посадкою в дітей у школі, а іноді і на роботі в дорослих. Найчастіше зустрічається лівосторонній сколіоз. Це відбувається, по-перше, тому, що більшість людей "правши", а, отже, м'яза їхньої правої сторони розвиті сильніше, ніж лівої; по-друге, при роботі звичайно спостерігається нахил хребта вправо, що збільшує скривлення вліво. На розвиток сколіозу впливає також спостерігається іноді деяке розходження довжини ніг у людини. У таких випадках з'являється скривлення хребта убік укороченої ноги.

Довжина хребта дорівнює приблизно 40% довжини всього тіла. У лежачому положенні хребетний стовп подовжується в середньому на 2 см. Це подовження відбувається за рахунок випрямлення вигинів хребта і міжхребетних хрящів, що у силу еластичності збільшують свою висоту.

У новонароджених дітей хребет відносно довше, ніж у дорослих.

Остаточне формування довжини хребетного стовпа, як і росту всього людського тіла, закінчується в середньому до 25 років життя.

У старості довжина хребетного стовпа може зменшуватися на 5 - 7см. і більше, при цьому різко збільшується грудний кіфоз, утворити так називаний "старечий горб". Зменшення в старості довжини хребта залежить головним чином від поступового вікового розрідження кісткової тканини в губчатій речовині тіл хребців, так називаного остеопороза, і від зменшення товщини міжхребетних дисків.

Хребетний стовп складається з 7 шийних хребців, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 4 або 5 куприкових.

Хребець (уегіеЬга) складається з тіла, дуги і 7 відростків: одного остистого, зверненого назад, двох поперечних, розбіжних у сторони, і двох пара суглобних відростків - верхні і нижніх, котрими хребці зчленовуються з вище і нижележащими хребцями, утворити дійсні, щирі суглоби із суглобною сумкою і зв'язуваннями навколо неї.

Хребці кожного відділу хребетного стовпа мають свої особливості.

Шийні хребці, за винятком VII, мають отвору на поперечних відростках, через які проходять хребетна артерія і вена. Остисті відростки всіх шийних хребців (крім І, VI і VII) роздвоєні.

Перший шийний хребець - атлант - не має тіла: воно в процесі ембріонального розвитку зливається з тілом другого шийного хребця. Атлант складається, таким чином, із двох дуг - передніми і задньої з невеликими горбками посередині. Він не має ні остистих, ні поперечних відростків. З боків його розташовуються два масивних стовщення - бічні маси із суглобними ямками для зчленування з потиличною кістою і з другим шийним хребцем. Назва першого хребця зв'язано з ім'ям міфічного велетня Атланта, що, по віруваннях древніх греків, підтримував небесний звід. В архітектурі атлантами, або теламонами. називаються чоловічі скульптурні фігури, що підтримують виступаючі частини будинків (балкони, карнизи) переважно з їхньої лицьової сторони. Жіночі підтримуючі фігури називаються каріатидами.

Другий шийний хребець — епистрофей — має циліндричний відросток, спрямований нагору, так називаний зуб зпистрофея, навколо якого відбувається обертання голови вправо і вліво (ротація). Другою особливістю епистрофея є повна відсутність у нього верхнього суглобного відростка.

Сьомий шийний хребець зветься "виступаючого". Дійсно, його остистий відросток різко виступає на шиї під шкірою і легко прощупується, особливо при нахилі голови вперед. Виступаючий хребець має велике значення з погляду зовнішніх форм шиї і служить пізнавальним пунктом при визначенні нижче і вище лежачих хребців на живому тілі.

Всі остисті і поперечні відростки хребетного стовпа служать місцем
прикріплення зв'язувань, сухожиль і м'язів. Вони є важелями різної
довжини і відіграють велику роль у роботі цих м'язів. Грудні хребці
відрізняються від інших наявністю суглобних ямок або фасеток, розташованих на бічних поверхнях їхніх тіл і на поперечних відростках. Ці фасетки являють собою місця з'єднання грудних хребців з голівками ребер. Нижні грудні хребці XI і XII мають по одній ямці, а усі вищележащі грудні хребці по двох ямки (верхню і нижню).

Хребетні отвори грудних хребців мають круглу форму, тіла їхній вище і товще шийних, остисті відростки покривають один одного у виді черепиці. Особливо щільно вони примикають друг до друга в тім місці, що розташовується проти серця.

Поперекові хребці найбільш масивні з усіх. їхні остисті відростки лежать майже горизонтально і трохи сплющені з боків. Художник, що зображує фігуру тулуба позаду, повинний уважно вивчити лінію напрямку остистих відростків, що звичайно добре контуруються під шкірою. Ця лінія різко міняється при різних рухах тулуба. Суглобні відростки шийних і грудних хребців розташовуються фронтально, поперек хребетної дуги, суглобні відростки поперекових хребців розташовуються сагиттально, вони як би повернулися навколо вертикальної осі на 90°. Хрестець (асгшп) має форму піраміди, зверненої підставою нагору, а верхівкою вниз. Тазова поверхня його увігнута, задня — опукла. Найбільший вигин його розташовується в області III хребця. Хрестець складається з п'яти зрослих крижових хребців. Процес зрощення починається з 16 років і закінчується цілком до 25 років життя.

На передній і задній поверхнях хрестця знаходяться по чотирьох крижових отвору (передні і задніх), через які проходять крижові нерви і судини. Крижові отвори ведуть у межкрестцовьіе канали, аналогічні міжхребетним отворам, а останні направляються в крижовий канал. Ці канали утворилися в результаті злиття крижових хребців один з одним. Між передніми крижовими отворами тягнуться поперечні лінії - залишки міжхребетних хрящів. Уздовж задньої опуклої поверхні хрестця розташовуються 5 крижових гребенів: один - серединний гребінь,


що розташовується по середній лінії, непарний (він утворився від злиття крижових остистих відростків) і два парних - суглобної гребені і бічний, що розташовуються латеральніше першого.

Серединний гребінь утворився зі злиття остистих відростків, а
бічний - від зрощення поперечних відростків крижових хребців. На
бічних масах хрестця розташовується суглобна поверхня – місце з'єднання з тазовими кістками, що розташована на рівні І і II крижових хребців, покрита хрящем і зветься ушковидної поверхні. Позад цієї поверхні знаходиться бугристисть хрестця, до якої прикріплюються зв'язування. Підстава хрестця, з'єднуючись з нижньою поверхнею V поперекового хребця, утворить виступ у порожнину таза, що зветься мису. Мис має значення при визначенні подовжніх розмірів таза і важливий з погляду форм хребетного стовпа.

Що стосується полових особливостей хрестця, то в жінок він значно ширше, коротше і менш вигнутий, чим у чоловіків.

Куприкові хребці розташовуються донизу від хрестця, у самої його верхівки (їхній звичайно буває чотири, іноді п'ять). Тільки перший куприковий хребець зберіг ще сліди загальної структури хребців, а останні мають форму кульок і є рудиментарними залишками тіл хвостового кістяка тварин.

Куприкові хребці часто зливаються в одну загальну кісту — куприк. До куприка прикріплюються м'язи і фасції промежини.

Зв'язування хребетного стовпа. Хребетний стовп у цілому і його окремі хребці (сегменти) з'єднані міжхребетними дисками і масою зв'язувань, що створює йому велику еластичність і міцність.

Особливу роль у зміцненні і рухливості хребетного стовпа грають міжхребетні хрящі, або диски, що являють типовий приклад синхондрозу. Вони розташовані між усіма рухливими хребцями (крім 1 і II шийних) і по своїх розмірах трохи ширше тіл хребців, тому злегка виступають кнаружи з-під їхніх країв.

У середині кожного диска знаходиться так називане студенисте ядро, що являє собою залишок ембріональної спинної струни, або хорди. Це ядро звичайне знаходиться в хрящі в здавленому стані, тому при розпилі воно сильно виступає над поверхнею розпила. Це обставина, а також еластичність самого міжхребетного хряща повідомляють хребтові здатність рессорить, і зм'якшувати поштовхи при стрибках і бігу.

Самі товсті хрящі розташовуються в поперековому відділі хребта, самі тонкі в шийному і середньому грудному. Висота всіх міжхребетних хрящів, разом узятих, дорівнює однієї чверті висоти рухливого хребта. Міжхребетні хрящі не тільки скріплюють окремі хребці один з одним, не тільки зм'якшують поштовхи, але обумовлюють також гнучкість і еластичність рухів хребта.

Хребетний стовп має велика кількість зв'язувань. Уздовж передньої поверхні тіл хребців тягнеться у виді широкої стрічки переднє подовжнє зв'язування, а уздовж задньої поверхні (усередині хребетного каналу)


розташовується заднє подовжнє зв'язування. Приростаючи до міжхребетного хряща позаду, вона розширюється й утворить характерні зубці або точніше ряд ромбів, послідовно зв'язаних один з одним.

Дуги хребців з'єднані між собою, так називаними жовтими зв'язуваннями, що складаються з еластичних волокон жовтуватого кольору (звідси їхня назва), мають велику еластичність і відіграють важливу роль у рухах хребетного стовпа. Дуги атланта з'єднані з потиличною кістою за допомогою двох атланто-потиличних мембран - передньої і задньої.

Остисті відростки з'єднані між собою межостистими зв'язуваннями, поперечні відростки - межпоперечними, а уздовж верхівок остистих відростків усього хребта тягнеться одна міцна надостна зв'язування, що у шийній області хребта значно розширюється в передне-заднем напрямку й утворить широке вийне зв'язування, сильно виражену в рогатої худоби. У людини вийне зв'язування слабко розвите і служить перегородкою між м'язами задньої поверхні шиї.

Крім багатьох плоских суглобів, розташованих між суглобними відростками хребців, у хребті маються ще два суглоби: верхній потиличний, або атланто-потиличний, комбінований, еліпсовидний за формою, і нижній потиличний, або атланто-епістрофейний, між атлантом і епистрофеем, циліндричний за формою.

Тіло V поперекового хребця з'єднано з хрестцем звичайним міжхребетним диском. Таким же хрящем з'єднаний і хрестець з куприком. Руху хребта досить різноманітні. В атланто-потиличному суглобі відбуваються згинання і розгинання голови навколо фронтальної осі (у межах до 45°) і нахил голови вправо і вліво навколо сагиттальної осі (двохосний суглоб), а в атланто-епістрофейному суглобі можливий тільки поворот, тобто обертання голови навколо подовжньої осі (одноосьовий суглоб).

Рух хребта в цілому відбувається навколо трьох осей: фронтальної, сагиттальної і вертикальної — згинання і розгинання, хитання вправо і вліво й обертання навколо вертикальної осі.

Крім того, у хребті, як вже указувалося вище, можуть відбуватися і
пружні рухи.

Хребетний стовп найбільш рухливий у шийному і поперековому відділах і найменш у грудному (особливо в області III- VII грудних хребців). Загальний розмах згинання і розгинання хребта може досягати 245°, причому згинання вперед трохи більше, ніж розгинання назад. Нахил хребта убік досягає 55°, а обертання його в ту або іншу сторону — 90°.

Рухливість хребетного стовпа має вікові особливості, зокрема в молодому віці ця рухливість звичайно більша, ніж у літньому віці. При зображенні оголеного тулуба позаду художник повинний уважно вивчити лінію вигину хребта, під якою розташовуються остисті відростки хребців. Ця лінія відіграє велику роль у пластичній анатомії спини.

Для відшукання хребців на живій натурі крім прощупуваємого легко VII шийного хребця звичайно користуються наступними топографічними даними: остистий відросток III грудного хребця розташовується на лінії, що з'єднує медіальні кінці лопаткових виступів; остистий відросток VII грудного хребця - на прямій, що з'єднує нижні кути лопатки; остистий відросток IV поперекового - на лінії, що з'єднує гребені підвздошних кісток таза, і, нарешті, остистий гребінь І й II крижових хребців - над лінією, що проходить через верхні задні виступи підвздошних кісток.


Лекція 6

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 735 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)