АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ненаркотичні анальгетики

Прочитайте:
  1. I. Неопиоидные (ненаркотические) анальгетики центрального действия (производные парааминофенола)
  2. АНАЛЬГЕЗИРУЮЩИЕ СРЕДСТВА, НАРКОТИЧЕСКИЕ АНАЛЬГЕТИКИ
  3. АНТАГОНИСТЫ НАРКОТИЧЕСКИХ АНАЛЬГЕТИКОВ, НЕНАРКОТИЧЕСКИЕ АНАЛЬГЕТИКИ
  4. Засоби для наркозу, спирт етиловий, снодійні та протиепілептичні препарати, наркотичні і ненаркотичні анальгетики».
  5. Наркотические (опиоидные) анальгетики
  6. Наркотические анальгетики
  7. Наркотичні анальгетики
  8. Наркотичні анальгетики.
  9. Ненаркотические анальгетики
  10. Ненаркотические анальгетики и нестероидные противовоспалительные препараты

1. Хворому, який переніс інфаркт міокарду, призначена ацетилсаліцилова кислота по 75 мг щоденно. З якою метою призначено препарат?

A. *Зменшення агрегації тромбоцитів

B. Зменшення запалення

C. Зменшення болю

D. Зниження температури

E. Розширення коронарних судин

2. При лікуванні артриту індометацином у хворого виникли ускладенння з боку шлунково-кишкового тракту, ЦНС, крові. Яким препаратом з цієї групи необхідно замінити індометацин для зниження побічних ефектів?

A. *Мелоксикамом

B. Бутадіоном

C. Піроксикамом

D. Ібупрофеном

E. Диклофенаком-натрію

3. Хворій на ревматоїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб індометанцин. Через деякий час його застосування у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супутнє захворювання могло призвести до відміни препарату?

A. *Виразкова хвороба

B. Ішемічна хвороба серця

C. Цукровий діабет

D. Гіпертонічна хвороба

E. Бронхіальна астма

4. В поліклінику за допомогою звернувся хворий 60 років зі скаргами на інтенсивні, періодичні головні болі. При огляді хворого порушень апарату кровообігу не виявлено, на комп'ютерній томографії органічних вражень ЦНС не знайдено. Однак, гастроентеролог виявив виразковий дефект 12-палої кишки. Який препарат слід приписати хворому для усунення головного болю?

A. *Анальгін

B. Ацетилсаліцилову кислоту.

C. Індометацин.

D. Діклофенак

E. Промедол.

5. Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарду лікар рекомендував протягом 3-4 місяців приймати ацетилсаліцилову кислоту по 0,25 1 раз в 2-3 дні. На яку дію аспірину розраховував лікар?

A. * Антиагрегантна

B. Протизапальна

C. Жарознижуюча

D. Анальгезуюча

E. Судиннорозширююча

6. Хвора 63 років з артритом на тлі лікування ацетилсаліциловою кислотою (аспірін) поскаржилась на нудоту, тяжкість в епігастрії.Лікар відмінив аспірін і призначив протизапальний засіб із груписелективних інгібіторів ЦОГ-2. Назвіть потрібний для хворої препарат.

A. * Целекоксиб (целебрекс)

B. Бутадіон

C. Диклофінак натрію

D. Індометацін

E. Піроксикам

7. Хворому з артритом кульшового суглобу лікар призначив протизапальний препарат – селективний інгібітор ферменту циклооксигенази-2. Що це за препарат?

A.* Німесулід

B. Індометацин

C. Вольтарен

D. Ібупрофен

E. Кислота мефенамова

8. До стоматолога звернувся пацієнт з артритом скронево-щелепного-суглоба. Лікар стоматолог призначив бутадіонову мазь. Який механізм дії цього лікарського засобу?

A. * Пригнічення циклоксигенази

B. Пригнічення фосфоліпази

C. Аактивація опіатних рецепторів

D. Блокада опіатних рецепторів

E. Активація циклоксигенази

9. При артриті суглобу щелепи стоматолог призначив препарат, що належить як до групи ненаркотичних анальгетиків, так і до нестероїдних протизапальних засобів, переважно впливає на циклооксигеназу-2 і має помірний подразнюючий вплив на слизову оболонку травного каналу. Назвіть цей препарат.

A.* Мелоксикам

B. Індометацин

C. Диклофенак-натрію

D. Кислота ацетилсаліцилова

E. Ібупрофен

10. Хворий з подагричним артритом, приймає бутадіон. Після чергового аналізу крові лікар відмінив цей препарат. Яке ускладнення з боку крові викликав бутадіон?

A. * Лейкопенію

B. Лейкемію

C. Посилення гемокоагуляції

D. Зниження гемокоагуляції

E. Еозинофілію

11. У дитини 7 років виникла лихоманка, підвищилась температура до 39,20 С. Частота дихання 45 в хвилину, пульс -105 ударів в хвилину. Лікар діагностував гостру респіраторну вірусну інфекцію і призначив дитині ацетилсаліцилову кислоту. Реалізацію якого механізму дії цього препарату запропонував лікар?

A. *Посилення тепловіддачі.

B. Зниження теплопродукції.

C. Уповільнення серцебиття.

D. Уповільнення ритму дихання.

E. Загальна заспокійлива дія

12. Хворий 60 років з діагнозом ревматоїдний поліартрит тривалий час застосовує нестероїдний протизапальний засіб диклофенак-натрію.Який механізм дії цього препарату?

A. * Блокада ферменту циклооксигенази

B. Блокада ферменту ацетилхолінестерази

C. Блокада ферменту фосфоліпази

D. Блокада ферменту ліпооксигенази

E. Блокада ферменту фосфодіестерази

13. У хворого 55 років на 4-й день лікування індометацином виникла шлункова кровотеча в результаті виразки слизової оболонки шлунка. З чим пов’язана ульцерогенна дія препарату?

A. *Зменшення утворення простагландіну Е1

B. Зменшення утворення простацикліну

C. Зменшення утворення лейкотриєнів

D. Зменшення утворення циклічних ендоперекисів

E. Зменшення утворення тромбоксану

14. Всі нестероїдні протизапальні засоби можуть ушкоджувати слизову оболонку шлунка. Вплив на який молекулярний субстрат слід зменшити, щоб послабити виразність цого ускладення?

A. *Циклооксигеназу 1

B. Циклооксигеназу 2

C. Каллікреїн

D. Лізосомальні ферменти

E. Аденілатциклазу

15. У хворого після довготривалого застосування призначеного з приводу гострого респіраторного захворювання препарату виникли слідуючи симптоми: головний біль, запаморочення, шуму вухах, нудота, біль в епігастральній області. Який препарат міг викликати подібну клінічну картину?

A. *Ацетилсаліцилова кислота

B. Вітамін С

C. Нафтизин

D. Бромгексин

E. Мідантан

16. Хворому на ревматизм призначили нестероїдний протизапальнийзасіб диклофенак натрію. Через загострення супутнього захворювання його відмінили. Яке захворювання є протипоказом до призначення диклофенаку?

A. *Виразкова хвороба шлунка

B. Стенокардія

C. Бронхіт

D. Цукровий діабет

E. Гіпертонічна хвороба

17. При загостренні ревматоїдного артриту хворому, в анамнезі якого супутній хронічний гастрит, призначено німесулід. Чим обумовлено зменшення побічної дії препарату на травний тракт?

A. * Переважним пригніченням циклооксигенази-2

B. Переважним пригніченням циклооксигенази-1

C. Пригніченням фосфоліпази А2

D. Переважною стимуляцією аденілатциклази

E. Пригніченням фосфдіестерази

18. Після вживання ацетилсаліцилової кислоти у пацієнта з’явився біль в ділянці шлунка як наслідок загострення виразкової хвороби. Що лежить в основі ульцерогенності вказаного препарату?

A. * Антипростагландинова дія

B. Спазм судин

C. Імунодепресивний ефект

D. Жовчогінна дія

E. Стимулює дію пепсину

19. Вказати препарат знеболюючої дії при міозиті для лікування хворого з супутньою виразковою хворобою шлунка та лейкопенією

A. *Парацетамол

B. Кислота ацетилсаліцилова

C. Індометацин

D. Морфіну гідрохлорид

E. Бутадіон

20. Хворому 60 років, який довгий час хворіє на стенокардію разом з коронаролітиками лікар призначив ацетилсаліцилову кислоту для зменьшення агрегації тромбоцитів. Який механизм антиагрегантної діі ацетилсаліцилової кислоти?

A. *Знижує активність циклооксигенази

B. Знижує активність фосфодиестерази

C. Підвищує активність аденілатциклази тромбоцитів

D. Підвищує синтез простоцикліну

E. Проявляє мембраностабілізуючу дію

21. Сорокалітня жінка звернулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянціц цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікуваня хворої?

A. *Протизапальні засоби нестероїдної будови

B. Наркотичні анальгетики

C. Антидепресанти

D. Антибіотики

E. Сульфаніламіди

22. Жінка 28 років звернулася у поліклініку із скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A. *Лейкопенія

B. Ревматоїдний артрит

C. Холецистит

D. Атеросклероз

E. Нефрит

23. Чоловік 62 років довгий час хворіє на коксит. Лікар призначив йому новий нестероїдний протизапальний засіб целекоксиб, що призвів до поліпшення стану хворого. В чому перевага цього препарату?

A. *Селективна блокада ЦОГ-2

B. Пригнічує ФДЕ (фосфодіестеразу)

C. Активує АДЦ (аденілатциклазу)

D. Пригнічує холінестеразу

E. Активація синтезу ФДЕ (фосфодіестерази)

24. Жінку 59 років непокоять болі в правому колінному суглобі. Об'єктивно: шкіра в області коліна гіперемійована. Температура підвищена, тканини напружені, в ділянці колінного суглоба рентгенологічно виявлено ексудат. Який препарат найбільш ефективний для лікування цієї хворої?

A. Диклофенак-натрію (ортофен)

B. Анальгін

C. Промедол

D. Парацетамол

E. Новокаїн

25. У хворого з ревматоїдним артритом, який лікувався індометацином, виникли ознаки гастропатії. З якою дією можна пов’язати виникнення цього ускладнення?

A. * Антициклооксигеназною

B. Антисеротоніновою

C. Антигістамінною

D. Антикініновою

E. Місцевоподразнюючою

26. Хворому, який страждає на остеоартроз і виразкову хворобу шлунка, призначили протизапальний препарат з групи селективних інгибіторів циклооксигенази (ЦОГ-2). Який препарат призначили хворому?

A. *Мелоксикам

B. Піроксикам

C. Діклофенак - натрію

D. Кислота мефенамова

E. Ібупрофен

27. Для зниження температури тіла при лихоманці і зменшення зубного болю хворому призначили парацетамол. Який механізм розвитку цих ефектів?

A. *Блокування циклооксигенази

B. Блокування моноамінооксидази

C. Блокування ліпоксигенази

D. Блокування холінестерази

E. Блокування фосфодіестерази

28. При сильному зубному болю хворому рекомендовано прийняти ненаркотичний анальгетик, похідне аніліну, у якого більш виражені анальгезуюча та жарознижувальна дія, та слабкий протизапальний ефект. Визначте препарат.

A * Парацетамол

B Кислота ацетилсаліцилова

C Анальгін

D Бутадіон

E Ібупрофен

29. Хвора звернулась до лікаря з скаргами на болі та обмеження рухів у колінних суглобах. Який з нестероїдних протизапальних засобів краще призначити, враховуючи наявність в анамнезі хронічного гастродуоденіту?

A * Целекоксиб

B Диклофенак-натрій

C Промедол

D Кислота ацетилсаліцилова

E Парацетамол

30. Анальгін ефективно знижує біль при пульпіті не тільки при резорбтивному, але і при місцевому застосуванні. Якою дією анальгіну пояснюється знеболення в останньому випадку?

A *Пригніченням ЦОГ-2

B Місцевоанестезуючою активністю анальгіну

C Пригніченням утворення альгогенних кінінів

D Відволікаючою дією

E Пригніченням вивільнення речовини Р

31. Хворому 50 років, з ішемічною хворобою серця лікар призначив лікарський засіб, який має антиагрегантну дію. Хворий почав приймати засіб у дозах більших, ніж йому були призначені. У нього розвилися нудота, блювання, біль натщесерце у животі. Який засіб було призначено хворому?

A *Ацетилсаліцилова кислота

B Пармідин

C Тиклід

D Діпірідамол

E Пентоксифілін

32. У студентки С., 18 р. фолікулярна ангіна супроводжується болем в горлі, ознаками інтоксикації, слабістю, гарячкою. Призначте ефективний жарознижуючий препарат.

A * Парацетамол

B Аскорбінова кислота

C Окситоцин

D Лоратидин

E Ціанокобаламін

33. У хворого з хронічним гіперацидним гастритом з’явилися болі в суглобах. Для їх зменшення, враховуючи супутню патологію, був призначений целекоксиб. Вибіркова дія на який фермент забезпечує відсутність його дії на слизову шлунку?

A *Циклооксигеназу 2

B Циклооксигеназу 1

C Фосфоліпазу А2

D Фосфоліпазу С

E Калікреїн

34. Хвора на гострий афтозний стоматит скаржиться на біль у ротовій порожнині, підвищення температури тіла, загальну слабкість та запаморочення. Який лікарський засіб необхідно призначити з метою зниження температури?

A *Ацетилсаліцилова кислота

B Стоматидин

C Гідрокортизон

D Індометацин

E Піроксикам

35. Хворому 50 років, з іщемічною хворобою серця лікар призначив лікарський засіб, який має антиагрегантну дію. Хворий почав приймати засіб у дозах більших, ніж було призначено, внаслідок чого виникли нудота, блювання, біль натщесерце у животі. Який засіб було призначено хворому?

A *Ацетилсаліцилова кислота

B Пармідин

C Тиклід

D Діпіридамол

E Пентоксифілін

36. Хворому з невралгією трійчастого нерва був введений ненаркотичний анальгетик, який має швидку але короткочасну дію, випускається в таблетках і ампулах, може викликати алергічні реакції негайного типу. Вкажіть який препарат був введений хворому

A * Анальгін

B Ібупрофен

C Кислота мефенамова

D Піроксикам

E Індометацин

37. До лікаря-стоматолога звернувся хворий зі скаргами на помірний біль у нижній щелепі. Після огляду ротової порожнини діагностовано гострий пульпіт. Назвіть препарат, який доцільно призначити хворому для зменшення больового синдрому при запальному процесі?

A * Диклофенак-натрій

B Діазепам

C Промедод

D Новокаїн

E Фторотан


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 758 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)