АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

БІОХІМІЧНІ ОЗНАКИ МІТОХОНДРІОПАТІЙ

Прочитайте:
  1. Біохімічні методи,їх значення.
  2. Біохімічні процеси та енергетика трудової діяльності
  3. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  4. Відмітьте клінічні ознаки абсцесу головного мозку
  5. Вірогідні ознаки вагітності
  6. Вкажіть ознаки менінгококового менінгіту
  7. Вкажіть основні ознаки сирингомієлії
  8. Двомембранні органели рослинної клітини, їхні спільні ознаки, будова та функції.
  9. Достовірні ознаки

Відомо, що молочна кислота (МК) присутня в крові як лактат-іон і є проміжним продуктом метаболізму вуглеводів. Локалізується переважно в м'язових клітинах і еритроцитах. Нормальний метаболізм лактату відбувається в печінці. При фізичному навантаженні рівень лактату і пирувату може істотно підвищуватися. Наприклад, для лактату, від середньо нормальної концентрації – 0,9 мМ/л до 12 мМ/л. Нормальне співвідношення “лактат/пируват” складає приблизно 6 або 7:1 [6,7,11].

При гіпоксії блокується аеробне окислювання пирувату в оксалоацетат в циклі трикарбованих кислот (ЦТК) з наступним гліколітичним окислюванням пирувата у лактат. Це призводить до ацидозу (лактатацидоз).

Піровиноградна кислота (ПВК) – другий центральний метаболіт вуглеводного обміну. Вона утворюється в процесі розпаду глікогену і глюкози в тканинах, при окислюванні молочної кислоти (МК), а також внаслідок перетворення деяких амінокислот. При окисному декарбоксиліруванні ПВК виникає ацетіл-СоА, що вступає в цикл Кребса.

ПВК – один з основних субстратів глюконеогенезу, який бере участь у біосинтезі М-ацетілнейрамінової кислоти, глюкози, глікогену, впливає на перебіг процесів обміну речовин у центральній нервовій системі.

МК – кінцевий продукт гліколізу і глікогенолізу, утворюється в організмі в наслідок відновлення ПВК в анаеробних умовах: з кров’ю вона надходить у печінку, де знову може бути перетворена в глюкозу чи глікоген. Значна кількість її утворюється в м'язах. Крім того, частина МК із крові поглинається серцевим м'язом, що утилізує її як енергетичний матеріал.

Підвищений рівень лактату – головний маркер мітохондріопатій. Блокада дихального ланцюга із-за кисневої недостатності, викликає підвищення NADH, яка знижує активність пируватдегідрогенази (ПДГ) та інших ферментів метаболізму, включаючи цикл Кребсу. Відмічені високі рівні пирувату, лактату, аланіну, кетонових тіл, 3-гідроксибутірату; підвищення ацетоацетатного співвідношення із-за високого NADH. Однак, рівні лактату (включаючи CSF-лактат) можуть бути нормальними в деяких випадках, в тому числі і при уражені мтДНК.

На відміну від дефектів дихального ланцюга, недостатність ПДГ не порушує повне окислення жирних кислот. Лактат і пируват підвищені (співвідношення лактат/пируват – нормальне), але можуть бути і нормальними при голоді. Рівень МК в крові вимірюється не одноразово на протязі дня після провокування голодом, до і після їжі і т.п. Визначається рівень амінокислот в плазмі і сечі (аланін, треонін) і тільки у сечі при підозрі на синдром Фанконі. Проводиться пероральне навантаження глюкозою тільки при нормальному показнику лактату.

Зміст ПВК збільшується при гіпоксичних станах, які викликані тяжкою серцево-судинною, легеневою, кардіореспіраторною недостатністю, анеміями; при злоякісних новоутвореннях, гострому гепатиті і інших захворюваннях печінки, токсикозах, інсулінозалежному цукровому діабеті, діабетичному кетоацидозі, дихальному алкалозі (у дітей), уремії, гепатоцеребральній дистрофії, гіперфункції гіпофізарно-адреналової і симпатико-адреналової систем, а також після введення камфори, стрихніну, адреналіну і при великих фізичних навантаженнях (до 0,57ммоль/л), тетанії, судорогах (при епілепсії).

До збільшення рівня ПВК призводять недостатність вітаміну В1 (хвороба бері-бері), токсична дія ацетилсаліцилової кислоти, отруєння миш'яком, сурмою. Зміст ПВК у спинномозковій рідині різко підвищується при травматичних захворюваннях ЦНС, запальних процесах – менінгіті, абсцесі мозку. Під впливом наркозу зміст ПВК в крові декілька знижується. Усі фактори, що обумовлюють збільшення концентрації ПВК, звичайно призводять до зростання рівня МК.

Рівень МК у крові збільшується при гіпоксичних станах (внаслідок неадекватної доставки кисню до тканин), у тому числі викликаних раптово розвиненою великою кровотечею, важкою анемією, гострою застійною серцевою недостатністю, циркуляторним колапсом і іншими захворюваннями серцево-судинної системи, що супроводжуються ціанозом (лактатацидозом); при екстракорпоральному кровообігу, гострій гнійній запальній поразці тканин (особливо багато МК накопичується в запальному ексудаті), гострих гепатитах, цирозі печінки, нирковій недостатності, злоякісних новоутвореннях, цукровому діабеті (приблизно у 50% хворих), легкому ступені уремії, інфекціях (особливо пієлонефриті), гострому септичному ендокардиті, поліомієліті, важких захворюваннях судин, лейкозах, інтенсивних і тривалих м'язових навантаженнях, епілепсії, тетанії, судорожних станах, гіпервентиляції, вагітності (у третьому триместрі).

При більшості перерахованих станів (лактат-ацидоз) збільшує співвідношення "лактат/пируват"; найчастіше воно складає 10:1.

Таким чином, основною причиною накопичення в крові ПВК і МК є порушення подальшого їхнього ферментативного перетворення в звичайні продукти розпаду внаслідок різних причин: гіпоксії, важкої поразки печінки, недостатності тіаміну в організмі та ін.

Для оцінки функції внутрішніх органів проводиться дослідження крові (клінічний аналіз, рівень глюкози, електроліти); досліджується рівень ліпази, амілази. Проводиться ультразвукове дослідження внутрішніх органів, електрокардіограма (ЕКГ), ехокардіографія, фундоскопія.

Для оцінки функцій мозку проводиться електроенцефалографія (ЕЕГ), комп’ютерна (КТ) та ядерно-магніто-резонансна томографії (ЯМРТ).

Для дослідження ураження м'язів використовувались електронейроміографія (ЕНМГ) та електроміографія (ЕМГ).

Проводиться оцінка офтальмологічного, неврологічного, ендокринологічного статусів. При необхідності оцінюються потенціали зорового нерву, швидкість їх проведення.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)