АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Генетичний поліморфізм

Прочитайте:
  1. Генетичний вантаж популяції
  2. Гени, будова нуклеїнових кислот, генетичний код, геном, транскрипція та трансляція; реплікація, репарація.
  3. Цитогенетичний метод, його значення.

Доведено, що практично всім генам людини властиві молекулярні відмінності (поліморфізми), що зумовлює синтез білків з дещо зміненими структурами і функціональними характеристиками. Тестування функціональ­них поліморфізмів різних генів людини, які залучені в генну мережу того чи іншого мультифакторного захворювання, складає основу предиктивної медицини.

Предиктивна медицина – одне з спрямувань молекулярної медицини і ґрунтується на результатах і методах розшифрування геному людини, що дозволяє виявити людей з підвищеною чутливістю до тієї чи іншої хвороби, адекватно інтерпретувати отримані результати і розробляти на їх основі ефективні схеми індивідуальної профілактики та лікування.

Кожна людини генетично неповторна, і кожен у людській популяції має характерний, унікальний біохімічний портрет. Індивідуальна комбінація генів визначає генетичну унікальність кожної людини, що віддзеркалюється не тільки в морфологічних, фізіологічних, психологічних відмінностях, але і в реакції організму на дію одних і тих же факторів середовища. Це і зумовлює уроджену схильність людини до тих чи інших хвороб. “Хвороби вибирають нас ще до народження”, – так стверджують генетики.

Тестуючи поліморфізми генів, визначаючи сильні і слабкі ланки свого геному, можна обґрунтувати, яка патологія і з якою імовірністю очікує кожного з нас у майбутньому.

Доведено зв’язок певних варіантів організації генів з діабетом, автоімунним тиреоїдитом, ревматоїдним артритом, розсіяним склерозом, злоякісними пухлинами та деякими іншими захворюваннями. Виявлено понад 20 захворювань, асоційованих з генами. У ряді випадків за наявністю маркерних змін у цих генах можна визначити пацієнтів, в яких ризик захворіти в 100 разів перевищує середньостатистичне значення. Сюди можна віднести дистрофію Дюшена – найбільш поширене спадкове нервово-м’язове захворювання людини.

Генний поліморфізм характеризується наявністю одиничних вставок, випадінь чи заміщень окремих нуклеотидів у складі генів хворого. Важливе значення має місце знаходження поліморфізму. Більше відомостей щодо мутацій в екзонах – кодуючих частинах гена. При цьому здебільшого пору­шу­ється амінокислотна послідовність білкового продукту. Тоді може зміни­тися і функція білкового продукту чи синтезується неповна (непрацююча) молекула. В інших випадках генний поліморфізм може знаходитися в регуляторній ділянці гена, наприклад, промоторі, через який запускається чи гальмується синтез мРНК, чи в інтронній (некодуючій) частині гена.

До хвороб із спадковою схильністю, які можна тестувати, відносять наступні мультифакторні захворювання: ішемічну хворобу серця, цукровий діабет, гіпертонію, рак грудної залози, рак легень, рак передміхурової залози, наркоманію, бронхіальну астму, остеопороз тощо.

Мультифакторним полігенноуспадкованим захворюванням властиві наступні ознаки:

· сімейна схильність (у родині щонайменше є два фенотипи – здо­ровий і хворий, причому частота другого вища, ніж у популяції);

· наявність патогенетичних чи асоційованих маркерів схильності;

· хронічний перебіг захворювання та клінічний поліморфізм;

· варіабельність клінічних проявів залежить від статі та віку;

· родинні випадки захворювання, більш ранній початок і більш тяжкий перебіг хвороби в наступних поколіннях;

· відносно невисокий рівень конкордантності в монозиготних близнюків;

· невідповідність розподілу хворих за законами Менделя;

· висока частота в різних популяціях.

 

Генетичний компонент при мультифакторних захворюваннях визнача­ється поєднанням алелів декількох різних генів. Кожна алель окремо у більшості є нормальною. Але схильність до захворювання зумовлена певною їх комбінацією. Зважаючи на величезний рівень поліморфізму в людини (десятки тисяч поліморфних систем) у більшості випадків комбінації спадкових ознак носять пристосувальний, позитивний характер. Негативний характер комбінацій складає генетичну схильність до того чи іншого захворювання. Реалізується така негативна комбінація за певної сили дії чинників довкілля.

Генетична схильність до мультифакторних захворювань лежить в основі широкого генетично збалансованого поліморфізму людських популя­цій за ферментними, структурними і транспортними білками та антигенами. Не менше третини всіх генів у геномі представлені двома і більше алелями.

Визначення генетичних чинників спадкової схильності до тих чи інших мультифакторних та спадкових хвороб проводять за допомогою молеку­лярно-генетичних методів дослідження.

 

Основні методи вивчення
генетичного поліморфізму та мутацій в людини

Все більш складні і надійні методи діагностики розробляються для того, щоб забезпечити своєчасне і диференційоване лікування пацієнтів.

Останнім часом використовуються різні технології для визначення поліморфізму генів і генетично детермінованих біохімічних процесів в організмі людини. Поряд з класичними методами:

· генеалогічним – визначення типу успадкування;

· близнюковим – для встановлення відносного значення спадковос­ті в етіології і патогенезі;

· популяційним – роль спадковості в етіології і патогенезі;

· когортним – пошук і оцінка чинників середовища;

· пар сибсів – визначення асоціацій, зчеплення;

· “випадок-контроль” – кількісна оцінка асоціацій. Виявлення патогенетично значущих чинників середовища.

Тепер застосовують і високоспецифічні сучасні методи.

Успіхи молекулярної генетики і клітинної біології за останні 10-15 років сприяли впровадженню нової галузі лабораторних досліджень – молекулярно-біологічної діагностики. Основою її є:

· виділення очищених нуклеїнових кислот, проведення полімераз­ної ланцюгової реакції (ПЛР) та молекулярної гібридизації з високоспецифічними ДНК-зондами;

· оцінка неврівноваженості за зчепленням – функційна оцінка мутацій;

· зчеплення генів – ідентифікація гена-кандидата;

· полігеномне просіювання – пошук генів-кандидатів і асоціацій;

· клонування гена – визначення структури гена;

· секвенування гена – визначення структури гена і його мутацій;

· аналіз протеомів – первинні продукти генів і їх взаємодія.

Сучасні аналітичні технології застосовують для визначення генних порушень на наступних рівнях:

· визначення конкретної мутації (генної, хромосомної, геномної) шляхом застосування цитогенетичних і молекулярно-генетичних аналізів;

· реєстрація продуктів гена за допомогою методів біоаналітичної хімії;

· визначення специфічних компонентів біохімічних процесів (ендогенні і лікарські препарати, а також їх метаболіти), що ви­никають внаслідок генетично детермінованих реакцій біотранс­формації ліків.

Ці визначення проводять у біохімічних рідинах організму (кров, сеча, слюна, секрети різних залоз) та клітинах тканин.

Молекулярно-генетичні методи передбачають виявлення варіацій в певній ділянці ДНК аж до ідентифікації первинної послідовності азотистих основ. Спочатку проводять підготовку зразків ДНК чи РНК, рестрикцію ДНК на фрагменти і наступну їх ідентифікацію різними фізико-хімічними методами.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 913 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)