АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 34. ЕНДОМЕТРІОЗ

Прочитайте:
  1. ДІАГНОСТИКА ГЕНІТАЛЬНОГО ЕНДОМЕТРІОЗУ
  2. КЛАСИФІКАЦІЯ ЕНДОМЕТРІОЗУ.
  3. КЛІНІКА ЕНДОМЕТРІОЗУ
  4. Консенсус відносно лікування синдрому хронічних тазових болей та ендометріозу (Gambone J., Mittman B. et al., Fertil. Steril., 2002)

Ендометріоз – це захворювання, яке характеризується появою тканини,

аналогічної ендометрію, за межами слизової оболонки матки. На відміну від ендометрію ендометріоїдна тканина менше підлягає циклічним перетворенням, менше реагує на гестагени, не підлягає повноцінній секреторній трансформації.

Важливість своєчасної діагностики і правильного лікування ендометріозу пояснюється характерною особливістю перебігу захворювання – поступовим прогресуванням тяжкості паталогічного процесу, який призводить до порушення менструальної функції, кровотечі, анемії, розвитку стійкого больового синдрому.

ЕТІОЛОГІЯ І ПАТОГЕНЕЗ.

Перші повідомлення про ендометріоз були зроблені ще в ХІХ ст., однак його дійсне розповсюдження виявлено відносно недавно.

Ендометріоз – естрогензалежне захворювання. Походження вогнищ ендометріозу і причини його дисемінації до кінця невідомі. Існує декілька теорій патогенезу ендометріозу.

І. Транспортна теорія – в її основі лежить лімфогенна, гематогенна, ятрогенна (при хірургічних втручаннях, гістероскопії, гістеросальпінгографії) дисемінація.

ІІ. Імплантаційна теорія – теорія ретроградної менструації, яка пояснює ретроградне попадання в черевну порожнину клітин ендометрія, їхню транстубарну дисемінацію та імплантацію на органах і очеревині малого тазу. Ретроградна менструація є нормальним фізіологічним процесом, при якому життєздатні клітини ендометрію попадають у перитонеальну порожнину. Однак регургітація менструальної крові в різному ступеню вираження має місце у всіх жінок з прохідними трубами, а імплантація спостерігається значно рідше.

Причини патологічної імплантації:

- гіполютеїнізм (зниження синтезу пргестерону); в нормі, у перитонеальній рідині міститься висока (вище, ніж у крові) концентрація статевих стероїдних гормонів, зокрема прогестерону, яка інактивує ендометріоїдні клітини;

- довготривала менструація, звуження церві кального каналу, широкий матково-трубний просвіт призводять до збільшення кількості ретроградної менструальної крові;

- порушення імунного гомеостазу;

- обтяжена спадковість.

ІІІ. Теорія целомічної метаплазії (переродження) мезотелію очеревини у відповідь на подразнюючу дію трансплантованої ендометріальної тканини.

ІV. Ембріональна теорія. Пояснює дисембріопластичний генез ендометріозу із залишків мюллерових протоків та первинної нирки.

Деякі автори розглядають ендометріоз як аутоімунне захворювання, при якому порушення імунологічного захисту призводять до зростання у перитонеальній рідині вмісту макрофагів, активації кислої фосфатази та нейтральної протеази. Відомо, макрофаги поряд з клітинами ендометріоїдних гетеротопій активно виробляють фактори росту: судинно-ендотеліальний фактор (СЕФР), епідермальний фактор росту (ЕФР), цитокіни. Підвищується також кількість трансформуючого та інсуліноподібного факторів росту, концентрація яких корелює з ступенем важкості ендометріозу. Існує припущення, що простагландини, які утворюються в ендометріоїдних вогнищах та тромбоксан-b, прстациклін спричиняють імунодепресивну дію на клітинні імунні реакції, призводять до змін скоротливої діяльності маткових труб сприяють розповсюдженню ендометриоїдних гетеротопій по вісцеральній очеревині малого тазу. Встановлено, що СЕФР та основний фактор росту фібробластів (ОФРФ) знаходяться в тазових спайках. Це є доказом того, що фактори росту сприяють розвитку спайок та виникненню безплідності.

У жінок з ендометріозом у перитонеальній рідині порушений баланс клітин, які забезпечують резистентність очеревини. Так, в перитонеальній рідині зменшується рівень природних кіллерів та підвищується вміст ІЛ-1, ІЛ-6, ІЛ-8. Доведено що ІЛ-1b, активує ангіогенез у хворих з ендометріозом, сприяє збільшенню рівня фактору некрозу пухлини(ФНПa), який посилює адгезію стромальних клітин ендометріоїдних гетеротопій на мезотелій, що ініціює імплантацію елементів ендометрію, які потрапили в порожнину малого таза.

Фактором, який значною мірою сприяє приживленню клітин ендометрію, є порушення цілостності мезотелія, оскільки непошкоджена очеревина є бар'єром для інвазії.

Гормональний фактор, як причина безплідності при ендометріозі, без сумніву відіграє одну з провідних ролей, однак літературні дані про секрецію статевих гормонів неоднозначні і, в основному, свідчать про їх збільшення, за винятком прогестерону, вміст якого знижується.

При формуванні ендометріоїдних гетеротопій на очеревині початковий етап ендометріально-мезотеліальної взаємодії носить гормонально-залежний характер. Фолікулін, стимулюючи утворення колагенових фібрил і міжклітинних контактів, провокує формування стійкого комплексу між епітеліоцитами ендометрію та епітеліоцитами мезотелію очеревини. Прогестерон, навпаки, послаблює ступінь взаємодії ендометріоїдного імплантат з мезотелієм.

На сьогодні встановлено, що гормони не прямо впливають на клітини гормонально-залежних органів, а опосередковано через фактори росту, експресію генів, специфічні білки та порушення процесів проліферації та апаптозу. Баланс молекулярно-генетичних показників процесів проліферації та апаптозу у вогнищах ендометріозу порушений. Вивчення процесів апаптозу при ендометріозі відкриває новий напрямок у лікуванні цієї патології.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 517 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)