АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Еталони відповідей

Прочитайте:
  1. Еталон відповідей
  2. Еталони відповідей до задачі №13
  3. Еталони відповідей до задачі №2
  4. Еталони відповідей до задачі №25
  5. Еталони відповідей до задачі №3
  6. Еталони відповідей до задачі №4
  7. Еталони відповідей до задачі №7
  8. Еталони відповідей до задачі №7
  9. Еталони відповідей на ситуаційні задачі

Задача 29.

У хлопчика 9 років з’явились ознаки гострого респіраторного захворювання – головний біль, помірна слабкість, сухий нав’язливий кашель, небагато слизових виділень із носа. Перші 2 дні хвороби була висока лихоманка, але температура зменшувалась після прийому парацетамолу.

З анамнезу життя відомо, що хлопчик народився від 1-ої фізіологічної вагітності, пологи без особливостей. Щеплення проведені за віком.

При огляді хлопчик правильної статури, задовільної вгодованості. Шкірні покриви чисті, блідо-рожеві. На слизовій оболонці зіву значні катаральні зміни, ринорея. Зберігається частий кашель з виділенням невеликої кількості нев’язкого мокротиння світлого кольору. Пальпуються підщелепні і передньошийні лімфовузли – дрібні, еластичні, безболісні. При аускультації дихання жорстке, розсіяні непостійні, двосторонні, малозвучні, поодинокі різнокаліберні (переважно середньо міхурцеві) вологі хрипи, які після кашлю майже зникають і тоді переважають сухі розсіяні хрипи. Частота дихання 22/хв.. перкуторно – визначається ясний легеневий звук. Тони серця ритмічні, звучні, помірна тахікардія. Живіт м’який, безболісний. Печінка і селезінка не пальпуються. Дефекація і сечовипускання без особливостей.

Загальний аналіз крові: Hb–120г/л, ер-3,2х1012/л, л-8,4х109/л, п-2%, с-21%,

е-7%, л-63%, м-6%, б-1%, ШОЕ-14мм/год.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на бромгексин (табл.та в сиропі) даній дитині.

 

Задача 30.

Хлопчик 7 років поступив у дитяче відділення зі скаргами: частий вологий кашель, в значній кількості після сну, дещо знижений апетит.

Анамнез захворювання: хворіє 2 тижні. Сухий кашель змінився на вологий, мала місце в перші 3 дні температура 37,20С-37,40С. Слизові виділення з носу на 4 день зникли.

Анамнез життя: хворіє бронхітом 3-4 рази на рік на протязі 3 років, лікувався вдома антибіотиками (пеніциліни, ампіциліни), симптоматична терапія (краплі в ніс).

Дані об’єктивного обстеження: при огляді спокійний, активний. Шкіра та слизові оболонки бліді, носове дихання затруднене, рот розкритий, незначний птоз верхніх повік. ЧД – 32 за хв. Перкуторно над легенями - ясний легеневий звук. Аускультативно – жорстке дихання, з обох сторін на всьому протязі різнокаліберні вологі хрипи. ЧСС – 110 в хв.. Тони серця ритмічні, ніжний систолічний шум на верхівці. Живіт мякий, органи черевної порожнини без патології, фізвідправлення в нормі.

Загальний аналіз крові: Hb–92 г/л, ер-3,6х1012/л, л-9,2х109/л, п-4%, с-71%,

е-3%, л-18%, м-4%, ШОЕ-12мм/год.

На рентгенограмі органів грудної клітки: посилення бронхосудинного малюнку та розширення коренів легень з обох боків.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на мідекаміцин ацетат (макропен) дитині.

 

Задача 31. Вася 13 років (м.т. 38 кг), звернувся до лікаря зі скаргами на біль у животі, який виникає натще, після вживання їжі, буває вночі; відрижку кислим, печію. Хлопчик хворіє другий рік, коли вперше з’явилися періодичний короткотривалий біль у животі, тошнота. Не лікувався. Останні 6 міс. стан погіршився, з’явилися вищезазначені скарги. При пальпації живота відмічається болючість в епігастральній і, більш виражена, у пілородуоденальній зоні. Симптом Менделя позитивний. Печінка не збільшена, пухирні симптоми негативні. Стул нормальний, схильність до закрепів.

Проведена ФГДС: стравохід і кардія без змін. Слизова шлунку гіперемована. На передній стінці цибулини 12-палої кишки виразка 0,8 см в діаметрі, покрита фібрином, слизова різко гіперемована. НР-тест – позитивний.

1. Поставте діагноз, обґрунтуйте.

2. Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на фамотидин.

 

Задача 32. Діма 11 років (30 кг), поступив у лікарню зі скаргами на біль у животі, зрідка блювання після їжі, відрижку кислим, печію. поганий апетит. Біль у животі турбує з 7-річного віку – короткотривалий, інтенсивний, пов'язаний з емоційним навантаженням, переживаннями. Лікування недостатнє – спазмолітики, дієта. В останні місяці біль посилився, виникає після вживання їжі, ще більше посилюється через 1,5 год. Бувають болі натще.

При огляді відмічається блідість та підвищена вологість шкіри. Язик обкладений. Живіт при пальпації напружений, болючий у епігастрії та пілородуоденальній зоні. Відмічає схильність до закрепів.

ФГДС. Стравохід і кардія без змін. Слизова шлунку гіперемована, з поодинокими ерозіями, закиди жовчі з 12-палої кишки. Слизова ДПК гіперемована, ерозії на передній стінці. НР-тест позитивний.

1. Поставте діагноз, обґрунтуйте.

2. Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на маалокс.

 

 

Задача 33 Сергій 10 років (30 кг), поступив у лікарню зі скаргами на періодичний інтенсивний біль у епігастральній ділянці, який виникає після переїдання, буває натще, періодично супроводжується тошнотою; відчуття важкості, дискомфорту, швидкого насичення після вживання невеликої кількості їжі. Зі слів хлопчика, біль іноді виникає гостро під час занять у школі, на уроках фізкультури. Хоча відмічені симптоми спостерігаються близько півроку, за медичною допомогою не звертався, оскільки біль короткотривалий, проходить сам або після прийому но-шпи.

Проведена ФГДС – стравохід без патологічних відхилень. У шлунку збільшена кількість секрету, слизова рожева, без змін. Відмічаються дуодено-гастральні рефлюкси з закидом жовчі.

1. Поставте діагноз, обґрунтуйте.

2. Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на дуспаталін.

Задача 34. Дівчинка 9 років (28кг), потрапила у відділення з приводу болю у поперековій ділянці, частого сечовипускання. З анамнезу-перенесла вітряну віспу, краснуху, часті ГРВІ. Алергологічний анамнез не обтяжений. Захворюванню передувало переохолодження. На наступний день з’явився головний біль, адинамія, біль у животі та поперековій ділянці зліва, температура підвищилася до 39оС. Катаральних симптомів не було. Протягом наступних 4-х діб продовжувалася лихоманка з високою температурою, спостерігалася полакіурія, сеча була мутна. При поступленні у стаціонар стан середньої важкості. Шкіра бліда, набряків немає, температура 38оС. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків, більше зліва. Пальпація лівої нирки болісна. Спостерігається почастішання сечовипускання.

Загальний аналіз крові: Нв-120г/л, лейкоцити-10,5х109/л, п-10%, с-60%, л-22%, м-8%, ШОЕ-25 мм/год.

Загальний аналіз сечі: реакція-нейтральна, білок-0,099г/л, лейкоцити-покривають усе п/з, еритроцити-1 у п/з, бактерії-багато.

Біохімічний аналіз крові: сечовина-4,3ммоль/л, креатинін-0,05ммоль/л.

1. Поставте діагноз, обґрунтуйте.

2 Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на фуразідин (фурамаг).

 

Задача 35. Хлопчик 10 років (м.т.30 кг), поступив у нефрологічне відділення зі скаргами на порушення апетиту, біль у животі та при сечовипусканні, підвищення температури тіла до 38,2оС.

Сімейний анамнез: мама здорова, батько страждає на гіпертензію та захворювання нирок, що проявляється гематурією, протеїнурією, оксалатно-кальцієвою кристалурією. У бабусі з боку батька-також захворювання нирок. Дитина захворіла 3 роки назад, коли на фоні ГРВІ, яка протікала з тривалим субфебрилітетом, було виявлено оксалатну нефропатію. Лікування з цього приводу не проводилося, дієти не дотримувалися. За тиждень до поступлення, раптово з’явився біль у поперековій ділянці, підвищилася температура тіла до 38,5оС, з’явилося блювання.

Стан дитини середньої важкості. Живіт при пальпації м’який, болючий по ходу сечоводів. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків.

Загальний аналіз крові: НВ-110 г/л, лейк.-12,8х109/л, ШОЕ-18 мм/год.

Загальний аналіз сечі: білок-0,099 г/л, лейкоцити-20-25 п/з, пит. вага-1030.

Бак посів сечі: виділена кишкова паличка-200000 мікр. тіл/мл.

Біохімічний аналіз сечі: оксалати-27 ммоль/добу (норма 9-13,5), кальцій-10 ммоль/добу (норма-1,5-4).

1. Поставте попередній діагноз, обгрунтуйте.

2. Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на канефрон.

Задача 36. Дівчинка 6 років (м.т.21кг), захворіла 3 дні тому. Скарги на часте, болюче сечовипускання, нудоту, блювання, підвищення температури тіла до 38,1оС, болі в животі, пастозність повік. При огляді блідість шкірних покривів. Слизові чисті, блідорожевого кольору. Зі сторони органів дихання та серця патології не виявлено. Артеріальний тиск 100/50 мм.рт.ст. Пульс 100 за 1хв. Живіт при пальпації м’який, болючий. Симптом Пастернацького позитивний. Сечовипускання 15 разів на добу, супроводжуються різями.

Загальний аналіз крові: НВ-110г/л, лейкоцити-9,0х109/л,, п-5%, с-67%, л-20%, м-8%, ШОЕ-24 мм/год.

Загальний аналіз сечі: питома вага 1012, білок 0,183 г/л, лейкоцити-35-40 у п/з, еритроцити 1-2 у п/з, бактерії у невеликій кількості.

Бак посів сечі: виділена кишкова паличка-120000 мікр. тіл/мл.

Проба за Зимницьким: добовий діурез-1000мл, ДД-450мл, НД-550мл; відносна щільність-1005-1015.

УЗД нирок: нирки у розмірах не збільшені, чашково-мискова система не деформована. Об’єм сечового міхура-180мл, після сечовипускання-10мл (залишкова сеча). Миски до сечовипускання: зліва-11см, справа-10см, після – зліва і справа-13см

1. Поставте діагноз, обґрунтуйте.

2. Складіть план обстеження.

3. Призначте лікування дитини.

4. Випишіть рецепт дитині на нітроксолін (5-НОК).

Задача 37. У приймальний покій під час епідемії грипу швидкою допомогою доставлено дитину 10 місяців (м.т. 10 кг) зі скаргами на підвищення температури до фебрильних цифр, зниження апетиту, млявість. Дитина не вакцинована проти грипу. Об'єктивно: стан дитини дуже важкий. При огляді свідомість сплутана, t° тіла 39.6 °C. Вогнищевої, менінгеальної симптоматики на момент огляду немає. Фотореакция збережена, жвава. Відмічається посмикування мімічних м’язів обличчя. Шкіра бліда, з ділянками мармуровості. Задня стінка глотки гіперемована, зерниста Над легенями - дихання везикулярне, хрипів немає. Тони серця ритмічні, ослаблені, ЧСС 165 за хв., АТ 75/55 мм рт.ст. Фізіологічні відправлення не порушені

1. Поставити попередній діагноз - основне захворювання та його ускладнення (при наявності)

2. Сформулювати план обстеження

3. Сформулювати план лікування, включаючи (в разі необхідності) невідкладну допомогу

4. Виписати рецепт на дроперидол.

 

Задача 38. Хворий С., 4 років, протягом 2 останніх років турбують часті нежиті зі значною транссудацією, що супроводжуються свербінням і чханням, утруднене носове дихання при загостренні процесу. Сезонно залежності не виявлено. Дані анамнезу: до року були прояви ЕКД, з 3 років - часті ГРВІ, періодично загострюються прояви алергічного дерматиту. Дані ріноскопії: слизова оболонка носових раковин гіпертрофована, набрякла, "білі" плями на блідій слизовій носу, значний серозний транссудат. Дані лабораторного дослідження: ЗАК - ер.3,9 Т/л, Нb 110 г/л, КП 0,9, лейк.4,9 Г/л, еоз.10%, базоф.0, п/я 4%, с/я 40%, лімф. 39%, моноц. 7%. ШОЕ 6 мм/год.

1. Поставити орієнтовний діагноз. Дані яких додаткових методів обстеження можуть підтвердити діагноз у хворого?

2. Складіть план обстеження

3. Призначити лікування.

4. Виписати рецепт на беконазе.

Задача 39. На прийом до дільничного педіатра звернулась мама з дитиною у віці 3х місяців зі скаргами на неспокійний сон, підвищену пітливість, викочування волосся на потилиці. При огляді тургор м’яких тканин та м’язевий тонус дещо знижені.Визначається незначне збільшення тім’яних бугрів, облисіння потилиці. Шкіра чиста. В легенях везикулярне дихання. Тони серця ритмічні. Живіт м’який, печінка, селезінка не збільшені.

1. Поставте діагноз

2. Складіть план обстеження

3. Складіть план лікування

4. Випишіть рецепт на віт. Д3 дитині.

Задача 40. Мама звернулась в дитячу поліклініку. Дитині 6 місяців. З 3х місячного віку знаходиться на вигодовуванні адаптованими молочними сумішами, введений прикорм у вигляді овочевого пюре. В 3х місячному віці лікувався у зв’язку з гострою кишковою інфекцією та дисбактеріозом кишечника. На протязі останнього місяця мати відмічає неспокій дитини, поганий сон, пітливість.Виражені лобні та тім’яні бугри, облисіння потилиці. На грудній клітці пальпуються реберні вервелиці. Дитина самостійно не сидить. Живіт м’який, збільшений у розмірах. Фізіологічні відправлення не порушені.

1. Поставте діагноз

2. Складіть план обстеження

3. Складіть план лікування

4. Випишіть рецепт на віт.Д3 для лікування дитини.

Задача №41. Дитина під час тривалого плачу раптом покрилася липким потом, дихання зупинилося, розвився ціаноз обличчя. Через декілька секунд настав гучний вдих («півнячий крик»), після чого стан дитини нормалізувався

Дитині 4 місяці, м. т. 7800. Народилася доношеною з м. т. 3700. Грудне вигодовування до 2х місячного віку, після чого переведена на штучне вигодовування коров’ячим молоком, кашами. Віт Д не отримує. При огляді лікарем дитина бліда, підвищеного живлення. Збільшені лобні та тім’яні бугри, вервелиці на ребрах. Тонус м’язів знижений. Дихання везикулярне. Тони серця ритмічні. Живіт м’який, печінка виступає на 2,5 см. з-під краю реберної дуги. Фізіологічні відправлення без паталогії.

Аналіз крові: Нв-100 г/л.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження

3. Складіть план лікування та раціонального вигодовування

4. Випишіть рецепт на кальцію глюконат всередину для лікування дитини.

Задача №42. Під час огляду дитини віком 10місяців з масою тіла 9кг черговим педіатром приймального відділення відмічається голівка квадратної форми, велике тім’ячко 2,5 2,5 см, краї щільні. Зубів -2. На грудній клітці пальпуються реберні вервелиці. Спостерігається підвищення м’язевого тонусу в верхніх кінцівках («рука акушера») та в нижніх кінцівках («кінська стопа»). Зі слів мами, вказані ознаки у дитини спостерігаються періодично протягом останнього місяця.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження

3. Складіть план лікування та раціонального вигодовування

4. Випишіть рецепт на Na оксибутірат в/м дитині.

 

Задача 43. У хворої 8-річної дитини часто з’являється біль у правому підребер’ї, що провокується фізичним навантаженням, жирною та жареною їжею. При огляді стан дитини середньої тяжкості. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Носове дихання вільне. Зів не гіперемований. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця чисті, ритмічні. Пальпаторно виявляється позитивний симптом болючості в точці Кера. УЗД вказує на значне збільшення жовчного міхура, стінка його ущільнена, але не потовщена. Після прийому жовчогінного сніданку – жовчний міхур скоротився менше, ніж на 1/3 об’му.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині на холосас.

 

Задача 44. Дитині 7 років. Скаржиться на біль в животі приступоподібного характеру, який виникае після психічного навантаження, вживання холодних напоїв, морозива. При огляді стан дитини середньої тяжкості. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Носове дихання вільне. Зів не гіперемований. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця чисті, ритмічні. Живіт не збільшений, болісний в правому підребер’ї при глибокій пальпації. Фізіологічні випорожнення в нормі.

Загальний аналіз крові: Нв-118г/л, Er-3,7х10/л, КП - 1,0, L-4,6х10/л, ШОЕ - 14 мм/год.

Загальний аналiз сечi: колiр - свiтло-жовтий, прозора, рН - 5,5, відносна щільність - 1,020, бiлок - немає, цукор - немає, епiтелiй - невелика кiлькiсть, лейкоцити - 1-2 в п/з, еритроцити - 0-1 в п/з, слиз - небагато, солi - немає, бактерії - немає.

Дуоденальне зондування виявило подовження 1-ї, 2-ї та 3-ї фаз фракційного дослідження зі зменшенням об’єму жовчі в 1-й та 2-й фазах.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині холензим.

 

Задача 46. У 3-х річного хлопчика (м.т. 15 кг) під час сну раптово виник гавкаючий кашель, утруднене шумне дихання, губи ціанотичні, в акті дихання приймає участь допоміжна мускулатура, холодний піт, голос осиплий, субфебрильна температура. Із слів мами, дитина лягла спати здоровою. З анамнезу відомо, що молодша сестра дитини хворіє на ГРВІ з вираженими катаральними явищами. Звернулись в лікарню. Об’єктивно: при риноскопії - слизова носа гіперемована, виділення слизисті. При ларингоскопії гіперемія слизової істинних голосових складок, при фонації рухомість голових складок не порушена, дихання утруднене, інспіраторна задишка.

1. Поставити попередній діагноз – основне захворювання та його ускладнення (при наявності)

2. Складіть план обстеження

3. Складіть план лікування

4. Випишіть рецепт дитині на преднізолон.

Задача 45. Хлопчик, 13 років, поступив у гастроентерологічне відділення зі скаргами на болі в животі, що локалізуються в епігастрії та виникають через 15-20 хвилин після прийому їжі і тривають від 30 хвилин до декількох годин; зниження апетиту, нудоту, гіркоту в роті. Хворіє протягом 2 років, коли вперше з'явилися перераховані вище скарги, однак лікування не проводилося. За 2 тижні до надходження в стаціонар у хлопчика підсилився абдомінальний синдром, що послужило причиною госпіталізації.

У 8 років дитина перенесла кишкову інфекцію. Харчується нерегулярно, любить копченості, смажену, жирну їжу, торти. Мати 40 років, страждає на хронічний холецистит. Батько - 42 роки, хворіє на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки. Бабуся (по матері) має калькульозний холецистит.

Об'єктивно: на шкірних покривах грудей і спини – поодинокі елементи у вигляді судинних зірочок. Живіт не збільшений, болісний в епігастрії при глибокій пальпації. Печінка виступає з-під краю реберної м'який, еластичний, злегка болісний. Симптом Ортнера (+). По інших органах - без особливостей.

Загальний аналіз крові: НЬ - 140 г/л, К.П. - 0,9­3, еритроцити – 4,5х1012/л, лейкоцити - 9,5х 109/л: п - 2%, с - 64%, е – 1%, л – 26%, м – 7%, ШОЕ - 15 мм/год.

Загальний аналiз сечi: колiр - свiтло-жовтий, прозора, рН - 5,5, відносна щільність - 1,020, бiлок - немає, цукор - немає, епiтелiй - невелика кiлькiсть, лейкоцити - 1-2 в п/з, еритроцити - 0-1 в п/з, слиз - небагато, солi - немає, бактерії - немає.

Бiоxiмiчний аналiз кpовi: загальний бiлок - 75 г/л, АЛТ - 18 Од/л, АСТ-25 ­Од/л, ЛФ - 136 Од/л (норма 70-140), амiлаза - 100 Од/л (норма 0-120), тимолова проба - 4 ОД, загальний бiлiрубiн - 15мкмоль/л, прямий - 3 мкмоль/л.

ФЕГДС: слизова оболонка стравоходу рожева, кардія стуляється. Слизова оболонка шлунка в антральному відділі гіперемована, цибулина середніх розмірів, набрякла, гіперемована. Постбульбарні відділи не змінені.

УЗД opгaнів черевної порожнини: печiнка - контyри piвнi, пapeнхіма гомогенна, ехогенність не посилена, судини не розширенi, портальна вена не зміненa. Жовчний мixyp звичайної форми, cтiнки – до 5-6мм (норма 2 мм), виражена шаруватість стінок, внутрішні контури нерівні. Холедох - до 5,5 мм (норма 4), стiнки потовщенi.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині хофітол.

Задача 48. Олена К, 4 років (м.т. 15 кг), захворіла гостро після перенесеної 3 тижні тому ангіни. З'явилися набряки обличчя, тулуба, кінцівок, асцит. Госпіталізована в стаціонар через тиждень від початку захворювання. АТ - 95/50 мм. рт.ст.

Ан сечі загальний - питома вага – 1015, колір-соломяно-жовтий, білок-3,2 г/л, лейк.-1-2 у п/з. Ер -0-1 в п/з, циліндри гіалінові -2-3 в п/з. Добова протеїнурія - 3г. добовий діурез 400 мл. Загальний білок сироватки крові - 52г/л. Альбуміни-30%. Холестерин - 8,2 ммоль/л.. Сечовина-6,5ммоль/л, креатинін-0,06 ммоль/л.

Завдання.

1. Сформулюйте та обґрунтуйте клінічний діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині рецепт на преднізолон (ентерально

Задача 47. Хлопчик, 2 роки. Протягом oстaннix 6 мicяцiв у дитини piдкi випорожнення зі слизом до 6 разів на добу, в oстaннi 2 мicяцi у випорожненнях з'явилися прожилки кpовi, іноді бувають кров'янi згустки. В oстaннi 3 тижнi кров у випорожненнях спостерiгаються постiйно. Дитина скаржиться на бiль в животi, часто перед дефекацiєю. Апетит знижений, втрата маси тiла, субфебрильна температура. Дитину лiкували амбулаторно курсами антибiотикiв, бактерiофагом i пробiотиками, без стiйкого ефекту.

Дитина доношена, знаходилась на природному вигодовуваннi до 6 мicяцiв. 3 року дитина має алергiю на моркву, цитрусовi, коров'яче молоко. Мати - 27 pоків, здорова, батько - здоровий. Бабуся, по материнськiй лiнiї має лактозну нeдocтaтність.

Об'єктивно: зрiст 85 см, вага 11,5 кг, шкiрнi покриви та видимi слизовi ­блiдi. На обличчi, гомiлках - плямиста гiперемiя з елементами екскорiацiй. ЧСС – 11/хв., при аускультацiї серця м'який систолiчний шум в т. Боткiна, за межi серця не проводиться. Живiт здутий, болiсний при пальпацiї ободової кишки, петлi сигми i сліпої кишки спазмованi. Печiнка +1,5 см, ущiльнена. Симптоми Мерфi та Кера - позитивнi.

Загальний аналіз кpовi: НЬ - 96 г/л, К.П. - 0,8, еритроцити - 3,7Х1012/Л, лейкоцити -12х109/л, п - 7%, с - 43%, е - 5%, л - 36%, м - 7%, ШОЕ -18 мм/год.

Бiоxiмiчний аналiз кpовi: загальний бiлок - 68 г/л, АЛТ - 40 Од/л, АСТ ­36 Од/л, ЛФ - 168 Од/л (норма 70-140), амiлаза - 42 Од/л (норма 0-120), тимолова проба - 4 Од, загальний бiлiрубiн - 15 мкмоль/л, прямий - 3 мкмоль/л.

Копрограма: кал напіврідкої консистенцiї, коричневого кольору з червоними вкрапленнями, не перетравленi м'язовi волокна - в помiрнiй кiлькостi, нейтрального жиру немає, жирних кислот небагато. Велика кiлькicть позаклiтинного крохмалю. Piзко позитивна реакцiя Грегерсена, лейкоцити -12-15 в п/з, еритроцити - 30-40 в п/з, багато слизу.

Фiброколоноскопiя: слизова здухвинної кишки блiдо-рожева, вогнищево-гiперемована, набрякла, зi змазаним судинним малюнком, численнi крововиливи та лiнiйнi виразки до 0,6 см на стінкax висхiдної та поперечної кишок. 3начна контактна кровоточивicть. Слизова оболонка сигмоподібної та прямої кишок блiдо-рожева, вогнищево-пперимована, значна контактна кровоточивiсть. Взята бiопсiя.

Гiстологiя фрагментiв ободової кишки: інтенсивна лiмфоретикульозна та еозинофiльна iнфiльтрацiя слизової та пiдслизового шару з лейкоцитиостазами, зменшення в епiтелiї крипт бокалоподiбних клiтин, криптогеннi абсцеси.

1. Сформулюйте та обґрунтуйте клінічний діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині салофальк (месалазін) в табл.и суппоз.

Задача 49. У гастроентерологічне відділення дитячої лікарні поступив хлопчик 13 років з скаргами на болі в животі, які зникають після дефекації, на здуття живота, закрепи. Хворіє протягом 6 міс. Під час об’єктивного обстеження: шкіра звичайного кольору, при поверхневій пальпації живіт м'який, болючий вздовж товстої кишки. Нижній край печінки на рівні реберної дуги, край гострий, не болючий. Випорожнення останнім часом через день. Заг. ан. крові: Нв-128г/л, Er-3,6×10, КП – 1,0, L-5,4×10, ШОЕ – 7 мм/г. Заг. ан. сечі – патології не виявлено. Кал на яйця глист, зіскрібок на ентеробіоз – негативні. Ректороманоскопія: патологічних змін не виявлено.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині мукофальк.

Задача 50. Хлопчик 12 років, скаржиться на головний біль, головокружіння, червонуватий колір сечі. Хворіє протягом 2 тижнів, захворів через 3 тижні після перенесеної ангіни. При огляді блідість шкіри і слизових, незначна пастозність повік. ЧСС 88 за 1 хвилину. АТ 140/85 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького слабопозитивний з обох сторін.

У загальному аналізі сечі: колір – червона, питома вага 1020, білок – 0,25 г/л, лейкоцити 2-4 в п/з, ерит.- покривають все п/з. Циліндри-0-1 в п/з. Добовий діурез – 1300 мл. Добова протеїнурія – 320 мг. Загальний білок крові – 60 г/л. Сечовина-7,8 ммоль/л, креатинін-0,08 ммоль/л.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині рецепт на еналаприл.

 

Задача 51. Хлопчик 6 років (м.т. 20 кг) поступив в лікарню зі скаргами на появу набряків по всьому тілу, зниження діурезу, болю в животі. Захворів гостро після перенесеної 2 тижні тому ангіни.

Об'єктивно: стан важкий, блідий, анасарка. АТ – 115/55 мм.рт.ст.

Ан. крові загальний - Нв 90г/л, Ер. 3,5 х 1012/л, Л. 9,6 х 109/л, ШОЕ-45 мм/год.

Ан сечі загальний – колір – червонуватий, питома вага – 1020, білок – 2,5 г/л, лейк. - 2-3 в п/з, ерит.- 40-50 в п/з. Циліндри-0-1 в п/з. Добовий діурез – 500 мл. Добова протеїнурія – 2,1 г. Загальний білок сироватки крові – 58 г/л. Сечовина-9,0 ммоль/л, креатинін-0,12 ммоль/л. Холестерин – 10,5 ммоль/л.

1. Поставте клінічний діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині рецепт на гепарин.

Еталони відповідей

Задача №1 Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

Rp: Тав. Motilium 0,01

D.t.d.№50

S. По 1т. 3 р/д внутрь за 30 мин до еды.

 

Задача №2 Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕР і ДГР), езофагіт І ступеня, період загострення.

Rp: Фосфолюгель0,016

D.t.d.№10

S. По 1 п. 3-4 рази на день

 

Задача №3

А) Атопічний дерматит;

Б) Загальний аналіз крові;

Загальний аналіз сечі;

Аналіз калу на я/г та простійші, 3- чи;

Аналіз калу на дисбактеріоз

Шкірні проби з харчовими, побутовими, пилковими та грибковими алергенами.

Визначення загального рівня Ig E та алергенспецифічних Ig E- антитіл.

Імунологічне обстеження ІІ – ІІІ рівня.

Клітинні реакції гіперчутливості уповільненого типу in vitro

За необхідності інструментальні методи дослідження.

В) Режим, дієта.

Антигістамінні препарати

Кромони;

Ферменти;

Гепатопротектори;

Еубіотики;

Вітаміни.

Місцева терапія: призначення примочок, фарбники, пасти, мазі.

Топічні кортикостероїди.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1446 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.024 сек.)