АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОТ І ПОРОЖНИНА РОТА

Огляд

Послідовно оглядаємо губи, зуби, ясна, язик, слизову оболонку щік, твердого і м'якого піднебіння, передніх дуг мигдаликів і зад­ньої стінки глотки.

У нормі губи мають правильну форму, помірну товщину, цілісність червоної кайми не порушена, вона рожево-червоного кольору, чиста. Ротова щілина симетрична. Носогубні складки однаково виражені з обох боків. У деяких випадках рот буває відкритим або напіввідкритим при утрудненому носовому диханні, важкому стоматиті, важкій ядусі. Відкривання рота в нормі можливе на ширину 2-3 поперечно вставлених пальців.

Потовщення губ (макрохейлія) характерне для хворих на ак­ромегалію і мікседему. Раптове виникнення потовщення губ викли­кане алергічним або ангіоневротичним набряком. Блідість губ є про­явом анемії, а синюшність – патологією дихання.

Стан зубів оцінюють шля­хом огляду за допомогою шпа­теля, послідовно відтягують щоки або губи назовні.

Користуються зубною формулою:

87654321 12345678

87654321 12345678

Уражені зуби у формулі обводяться кружечком. Одночасно оглядається слизова щік. У хворих з тяжким сепсисом в післяопера­ційному періоді на слизовій оболонці рота можна знайти появу грибка "молочниці" у вигляді великої кількості білого поверхнево розташованого нашарування, що нагадує крупинки "згорнутого" молока.

Іноді визначається мала величина зубів (мікродентія), попе­речна їх посмугованість, аномалія двох верхніх різців, по вільному краю яких утворюються півмісяцеві ямки, звужені у верхній частині і значно віддалені один від одного. Поєднання цих ознак з паренхіматозним кератитом і змінами середнього вуха (втрата слуху) – тріада Гетчінсона – говорить про вроджений сифіліс.

Множинне і швидке руйнування зубів від карієсу виникає при цукровому діабеті.

Язик у своїх змінах і властивостях дає ряд цінних вказівок при багатьох захворюваннях. Характерне висування язика – повільне, з тремтінням при важких інфекціях, септичних станах. Дуже енергій­не у неврастеніків, звиклих його розглядати. Висування язика з відхиленням на боки спостерігається при паралічах під'язикового нерва. Характерним вважається вигляд язика при деяких захворюваннях:

  1. Чистий, вологий і червоний – при виразці шлунка.
  2. Досить густо обкладений біля кореня і в центрі, але черво­ний по краях і на кінці – при черевному тифі.
  3. Яскраво-червоний, оксамитовий – при скарлатині (малиновий язик).
  4. Сухий із темно-коричневим нашаруванням, потрісканий, що важко рухається – при тяжких інфекціях та інтоксикаціях.
  5. Блідий, гладкий, блискучий, ніби полірований, з вузликами, виразками по краях – при злоякісному недокрів'ї (гюнтерівський глосит).

 

Запах з рота (foetor ех оrе):

  1. Гнильний (смердючий), крім місцевих причин (каріозні зуби, альвеолярна піорея, гнійні пробки в мигдаликах) може викликати гангрена легень, дивертикул стравоходу.
  2. Солодкуватий, який нагадує запах хлороформу, яблук або свіжоскошеного сіна, запах ацетону спостерігається головним чи­ном при гіперглікемічній комі.
  3. Сечовий (аміачний) – при азотемічній уремії.

 

Зміни голосу.

Втрата його (афонія) вказує на параліч голосових зв'язок внаслідок паралічу поворотного нерва гортані (стиснення його аневризмою, пухлиною). Ослаблення голосу часто є ознакою за­гальної слабкості при тяжких септичних захворюваннях. Огрубіння голосу вказує на ураження гортані.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 295 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)