АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Базовий рівень підготовки.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’ Я УКРАЇНИ

 

Національний медичний університет

Імені О.О. Богомольця

 

 

«Затверджено»

на методичній нараді

кафедри внутрішніх хвороб

стоматологічного факультету

Завідувач кафедри

професор Яременко О.Б.

 

________________________

«» 2011р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ

ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна Внутрішня медицина
Модуль № 1 Основи внутрішньої медицини (хвороби органів дихання, ревматичні хвороби, хвороби органів кровообігу, хвороби органів травлення.)
Змістовий модуль № 3 Хвороби системи кровообігу
Тема заняття № 13 Атеросклероз. ІХС. Класифікація ВООЗ. Раптова зупинка кровообігу. Принципи серцево-легеневої реанімації.
Курс ІІІ
Факультет Стоматологічний

 

 

Київ 2011

 

Актуальність теми. Серцево-судинні захворювання посідають перше місце у структурі смертності населення України (65,2%); причиною більшості з них є атеросклеротичне ураження кровоносних судин, що зумовлює розвиток ішемічної хвороби серця (ІХС) в 67,5% осіб.

1. Конкретні цілі:

- пояснювати актуальність вивчення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, а також принципів серцево-легеневої реанімації при раптовій зупинці кровообігу;

- аналізувати етіологію та патогенез атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та раптової коронарної смерті;

- визначати чинники ризику серцево-судинних захворювань, які пов’язані з атеросклерозом, і загальну оцінку ризику за системою SCORE;

- класифікувати ІХС (згідно класифікації ВООЗ);

- засвоїти основні клінічні прояви при локалізації атеросклеротичного ураження в грудній та черевній аорті, екстра- та інтракраніальних артеріях, коронарних, мезентеріальних, реальних артеріях та в артеріях нижніх кінцівок;

- трактувати зміни показників ліпідного спектра крові при атеросклерозі та гіпердисліпідеміях;

- скласти діагностичні та лікувальні програми та обрати методи первинної і вторинної профілактики атеросклерозу та пов’язаних з ним захворювань;

- засвоїти критерії ефективності лікування атеросклерозу (цільові рівні чинників серцево-судинних ризику);

- ідентифікувати ознаки раптової коронарної смерті;

- демонструвати принципи серцево-легеневої реанімації при раптовій зупинці кровообігу.

 

Базовий рівень підготовки.

Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Анатомія людини - описувати будову серцево-судинної системи; - малювати схему великого та малого кола кровообігу.
2. Нормальна фізіологія - описувати функцію ендотелію; - класифікувати основні класи ліпідів та ліпопротеїдів плазми крові; - характеризувати фізіологічне значення ліпопротеїдів, схему їх метаболізму.
3. Патологічна фізіологія - трактувати терміни «атеросклероз», «ішемічна хвороба серця» та «раптова коронарна смерть»; - описувати морфологічний субстрат атеросклерозу; - описувати зміни в коронарних судин, зумовлені ІХС.  
4. Фармакологія - порівняти основні гіпохолестеринові препарати, механізм їх ліпідознижувальної дії, побічні ефекти; - володіти фармакологією нітратів, β-блокаторів, блокаторів кальцієвих каналів, антиагрегантів, кардіотонічних препаратів.

 

3. Організація змісту навчального матеріалу:

Основні поняття та терміни:

Холестерин - природний жирний (ліпофільный) спирт, що міститься в клітинних мембранах усіх живих організмів.

Тригліцериди – поєднання трьох ефірів жирних кислот і спирту гліцерину.

Хіломікрони – клас ліпопротеїнів, що утворюється в тонкому кишечнику внаслідок всмоктування екзогенних ліпідів, основна транспортна форма тригліцеридів (тригліцериди становлять 80-95 % їх складу).

Ліпопротеїди – транспортна форма ліпідів, в якій ліпіди крові (холестерин, тригліцериди та фосфоліпіди) зв’язані з білками – апопротеїнами.

Ліпопротеїди дуже низької щільності – підклас ліпопротеїдів плазми крові, що утворюється в печинці з ліпідів та апопротеїнів; основна транспортна форма ендогенних тригліцеридів, що синтезуються в печинці.

Ліпопротеїди низької щільності – клас ліпопротеїдів крови, що утворюється з ліпопротеїдів дуже низької щільності шляхом ліполізу, є основною транспортною формою холестерину.

Ліпопротеїди високої щільності – клас ліпопротеїдів плазми крові, що містить найбільшу кількість білку (апопротеїнів) і володіє антиатерогенними властивостями за рахуном транспорту холестерину з тканин та інших ліпопротеїдів до місця його утилізації (печінки).

Дисліпідемії – порушення ліпідного обміну (найчастіше підвищення рівня атерогенних фракцій ліпопротеїдів низької щільності, холестерину, тригліцеридів та зниження антиатерогенних фракцій ліпопротеїдів високої щільності).

Гіперліпопротеїнемія – підвищення в плазмі крові ліпідів і ліпопротеїдів.

Пінисті клітини – макрофаги, що поглинули холестерин.

SCORE – Systematic Coronary Risk Evaluation – система оцінки ризику серцево-судинних катастроф (інфаркту міокарда та інсульту) протягом найближчих 10 років.

ІХС – гострі і хронічні захворювання серця, обумовлені невідповідністю між потребами міокарду в кисні та величиною коронарного кровоточу.

Раптова коронарна смерть - раптова смерть від серцевих причин протягом 1 години від появи симптомів у хворого з відомим захворюванням серця чи без нього.

Теоретичні питання до заняття:

1. Атеросклероз. Визначення. Етіологія та патогенез. Клінічні прояви атеросклерозу грудної та черевної аорти, екстра- та інтракраніальних артерій, коронарних, мезентеріальних, реальних артерій та в артерій нижніх кінцівок.. Профілактика.

2.Лабораторна та інструментальна діагностика атеросклерозу. Визначення типу гіперліпопротеїдемії. Неінвазивні та інвазивні методи візуалізації атеросклерозу.

3. Диференційний діагноз при атеросклеротичному ураженні різної локалізації.

4. Лікування атеросклерозу: немедикаментозні та медикаментозні методи.

5. Первинна та вторинна профілактика атеросклерозу.

6. Ішемічна хвороба серця. Визначення поняття. Етіологія. Патогенез. Класифікація ВООЗ.

7. Раптова зупинка кровообігу. Клінічні прояви. Критерії діагностики.

8. Принципи серцево-легеневої реанімації.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 339 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)