АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Групування за стадіями

Прочитайте:
  1. Процес огляду місця події повинен здійснюватись за двома стадіями: статичною і динамічною.
  2. Ступені тяжкості токсикозу за стадіями розвитку
Стадія 0 Тіs N0 М0
Стадія ІA Стадія ІA1 Стадія ІA2 Т1a Т1a1 Т1a2 Т1b Т1b1 Т1b2 N0 N0 N0 N0 N0 N0 М0 М0 М0 М0 М0 М0
Стадія IIA Стадія IIB Т2a Т2b N0 N0 М0 М0
Стадія IIIA Стадія IIIB Т3a Т1 Т2 Т3a Т3b N0 N1 N1 N1 будь-яке N М0 М0 М0 М0 М0
Стадія IVA Стадія IVB Т4 будь-яке Т будь-яке N будь-яке N М0 М1

Клініка. Доінвазивний та мікроінвазивний рак і навіть перші його стадії перебігають безсимптомно. Ці стадії називають доклінічним раком. Скарги на болі, уплави та кровотечі (тріада симптомів раку шийки матки) характерні для пізнього, часто інкурабельного раку. Симптоми раку шийки матки називаються симптомами смерті.

- Уплави, а навіть контактні кров'янисті виділення можуть спостерігатися у хворих з доінвазивним чи початковим раком шийки матки, але їх генез частіше зумовлений наявністю фонових процесів. При клінічному раку уплави мають вигляд м'ясних помий. Вони є наслідком витікання лімфи і крові при розпаді пухлин.

- Кровотечі виникають при травмі пухлини (контактні), а також при розпаді пухлини.

- Болі у хворих при доклінічному раку шийки матки відсутні, а якщо з'являються то є наслідком загострення запального процесу геніталій. При проростанні процесу в параметрій стискується магістральний нерв, з1являється нестерпний біль, що віддає у ногу чи спину. Виражені інфільтрати в параметрії, перетискуючи сечовід, зумовлюють розвиток гідро - та піонефрозу.

Діагностика. Гінекологічний огляд здійснюється за допомогою ложкоподібних дзеркал та дворучним дослідженням через піхву. Під час огляду в дзеркалах студенти визначають форму вагінальної частини шийки матки, її анатомічний стан, розміри. Важливим симптомом раку при огляді шийки матки є її кровоточивість при дотику тампоном. Дворучне вагінальне дослідження при внутрішньо епітеліальному та початково-інвазивному раку не є інформативним. У хворих з вираженим клінічним процесом шийки матки щільна або хрящовидна, наявні кратер, інфільтрація. Обов'язковим елементом огляду хворої з підозрінням на рак шийки матки є дослідження через пряму кишку (ректовагінальне та ректочеревне), що дає змогу краще оцінити шийку матки, а також визначити стан бокових і заднього параметріїв. Дослідження хворих на рак шийки матки через пряму кишку допомагає уточнити стадію процесу.

Методом ранньої діагностики раку шийки матки є цитологічне дослідження секрету цервикального каналу та шийки матки. Мікроскопові оцінка фарбованих мазків шийки матки, за Папаниколау, передбачає п'ять класів, характеристика, яких зводиться до наступного:

І тип – здорова;

ІІ тип – елементи запалення;

ІІІ тип – підозріння на рак;

ІV тип – рак, але непереконливо;

V тип – переконливо, рак.

До методів ранньої діагностики раку шийки матки належить кольпоскопія. Метод передбачає огляд шийки матки і піхви при 8 – 32 кратному збільшенні кольпоскопа. Кольпоскопія дозволяє виявити патологічні зміни у піхвовій частині шийки матки, підозрілі злоякісні переродження, а також проводити прицільні зіскоби та біопсію. При кольпоскопії у цієї групи хворих виявляються різні види атипічного епітелію, що виглядають слідуючим чином:

1. Проліферуюча лейкоплакія.

2. Поля атипічного епітелію.

3. Папілярна зона атипічного епітелію.

4. Зона трансформації атипічного епітелію.

5. Атипічні судини.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 484 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)