АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Ситуаційні задачі для самоконтролю. Хвора 50 років скаржиться на біль, сукровичні виділення із піхви

Прочитайте:
  1. VI Матеріал для самоконтролю.
  2. VIІ. Задачі для самостійного контролю
  3. Б. Ситуаційні задачі
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача № 1 (№ 406).

Хвора 50 років скаржиться на біль, сукровичні виділення із піхви. При огляді шийка матки гіпертрофована, у ділянці зовнішнього зіву кратероподібна виразка, шийка хрящевидної щільності, тіло матки обмежене в рухливості, ліворуч у параметральній клітковині - інфільтрат, який досягає стінки таза. Попередній діагноз. Які потрібні додаткові дослідження? План лікування.

 

Задача № 2 (№ 407).

Хвора 46 років скаржиться на контактні кровотечі, біль внизу живота. В анамнезі 3 пологів. Гінекологічний огляд: шийка матки деформована, ектропіон передньої губи, ліворуч-розрив шийки до склепіння. В ділянці зовнішнього зіву - папіломатозне розростання, яке переходить на склепіння піхви. Тіло матки відхилене назад. При біопсії - плоскоклітинний зроговілий рак. Діагноз. План лікування.

Задача № 3.

Хвора Л., 22р., звернулась зі скаргами на постійні кров’янисті виділення із статевих органів на протязі останнього місяця. До лікаря – гінеколога звертається вперше. Менструація з 12 р. по 5 – 6 днів, помірні, без болю. Вагітностей не було. При огляді у дзеркалах на шийці матки є пухлина, яка кровить при дотиці, розміром до 7 см у діаметрі. Пальпаторно пухлина щільна, бугриста, помірно рухлива.

Запитання:

1. Попередній діагноз? Стадія?

2. Допоміжні методи обстеження, які повинні підтвердити клінічний діагноз?

Задача № 4.

Хвора П., 48р., яка мала 5 пологів та 12 абортів, помітила дотикові кров`янисті виділення на протязі останніх 2 місяців. Звернулась до лікаря – гінеколога. На шийці матки виявлено екзофітну пухлину до 5 см у діаметрі з розростаннями по типу “кольорової капусти”. При дотиці кровить. Зліва пухлина доходить до піхви. При ректовагінальному обстеженні зліва визначається інфільтрат, який не доходить до стінок тазу. Взята біопсія. Гістологічно: плоскоклітинний ороговіваючий рак шийки матки.

Запитання:

1. Діагноз, стадія.

2. Лікарська тактика.

3. Прогноз.

Задача № 5.

Хвора Т., 62р., поступила у гінекологічне відділення зі скаргами на кров’янисті виділення із статевих органів, які з`явились у період менопаузи (10р.) Пологів – 3, абортів 10. Гінекологічне обстеження виявило виразковість на шийці матки до 3 см у діаметрі, яка дотиково кровить. Пальпаторно ШМ щільна, бугриста, має бочковидну форму. Тіломатки та придатки без особливостей.

Запитання:

1. Попередній діагноз? Форма пухлини?

2. Допоміжні обстеження, які дадуть змогу поставити правильний діагноз?

 

 

Задача № 6.

Хвора К., 32р., прийшла на прийом у кабінет патології ШМ. 3 місяці тому у неї була виявлена ерозія ШМ. Хвора обстежена, взята біопсія. Гістологія: стаціонарний ендоцервікоз. Проведена діокоагуляція ерозії ШМ. На момент обстеження було виявлена виразковість у області внутрішнього маточного зева до 1 см. Дотиково кровоточить. Кольпоскопія виявила папілярну зону атипового епітелію. Взяті мазки на цитологію. Виявлені клітини плоскоклітинного неороговіваючого раку ШМ.

Запитання:

1. Де повинна бути обстежена хвора далі?

2. Попередній діагноз?

3. Можливі лікарські помилки?

Задача № 7.

Хвора К., 42 р., була обстежена на онкопрофоглядів у міській поліклініці, де у неї виявлено ерозію ШМ. Пологів – 2, абортів – 5. Хвору направлено на обстеження до лікаря жіночої консультації.

Запитання:

1. План обстеження хворої.

2. Хто здійснює профогляди у міських та районних лікарнях?

3. Попередній діагноз.

Задача № 8.

У жінки, яка мала пологи, 33р., у оглядовому кабінеті поліклініки виявили ерозію ШМ.

Запитання:

1. Які ще захворювання ШМ можуть переродитися у рак?

2. Який лікар і по якій формі повинен взяти хвору на диспансерний огляд?

 

Задача № 9.

Хвора 50р., скаржиться на болі, сукровичні виділення із піхви. При огляді ШМ гіпертрофована, у області зовнішнього зева виявлено кратероподібну язву ШМ – хрящовинної щільності, тіло матки у рухах обмежено, зліва у параметральній клітковині – інфільтрат, який сягає стінок тазу.

Запитання:


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 715 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)