АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тромбоцитопенії

Тромбоцитопенічна пурпура — захворювання, зумовлене зниженням кількості тромбоцитів у периферійній крові нижче ніж 150г x 109/л, яке може бути спричинене підвищеним їх руйнуванням або недостатнім утворенням.

Виділяють спадкові й набуті форми тромбоцитопеній. Етіологія і патогенез тромбоцитопеній у кожному випадку можуть бути різними, але для них характерний загальний симптомокомплекс кровоточивості, зумовлений дефіцитом тромбоцитів.

Клініка. Кровоточивість із слизових оболонок і наявність петехії. Найчастіше характерні профузні кровотечі з носа, довготривалі і рясні менструації, кровоточивість із ясен, після екстракції зуба, тонзилектомій. Одним з небезпечних ускладнень тромбоцитопенії — крововилив у мозок. Іноді спостерігають крововиливи в склеру або сітківку, у дівчат — у яєчники. Ниркові й шлунково-кишкові кровотечі виникають рідко.

Особливостями шкірних геморагій у разі тромбоцитопеній є переважно спонтанне їх виникнення, поліморфний характер, утворення невеликих синців. Колір їх змінюється залежно від давності — від червоного до синього, жовтуватого, зеленкуватого. Найчастіше екхімози локалізуються на передній поверхні тулуба, кінцівках, особливо в ділянках тертя і здавлення.

Утворення крововиливів характерне у місцях ін'єкцій без великих гематом. У більшості хворих — позитивний симптом джгута, щипка. Лімфатичні вузли, печінка, селезінка, як правило, не збільшені.

У периферійній крові спостерігають зниження кількості тромбоцитів нижче 150г x 109/л, анемію, анізоцитоз, пойкілоцитоз, збільшення тривалості кровотечі за Дьюком (у нормі 3—4 хв). Тривалість згортання крові в нормі. Ретракція кров'яного згустка недостатня або відсутня (в нормі 48— 64%).

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 348 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)