АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основи профілактики, реабілітації та кінезотерапії

Прочитайте:
  1. ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ РАЦІАНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ.
  2. Загальні основи генетики людини
  3. МАТЕРІАЛЬНІ ОСНОВИ СПАДКОВОСТІ. ЦИТОГЕНЕТИКА
  4. Методи захисту від зовнішнього опромінення, основані на фізичних законах його послаблення, їх законодавчі та організаційно-технічні основи.
  5. Основи біологічної дії іонізуючих випромінювань. Основні види променевих уражень організму (детерміністичні, стохастичні) та умови їх виникнення.
  6. Основи матеріалознавства
  7. Основи менделевської та гальтонівської генетики
  8. ОСНОВИ ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  9. Правові, процесуальні та організаційні основи судово-медичної експертизи
  Лекція 15. Тема. Особа і її світ Особа - індивідуальність - спільність. Природно-природний потенціал, освіта і самоосвіта, виховання і самовиховання особи. Свобода, незалежність і відповідальність особи. Особові альтернативи, вибір і свобода волі. Доля. Людські стани (відчуження, страх, туга, самота, агресивність і ін.) як валеофилософские проблеми. Екстремальні ситуації, стреси і їх подолання. Любов як отримання миру, сила соціального єднання, спосіб життя і розвитку людини. Любов як істина життя. Мир любові і "порядок любові" (М.Шелер). Любов як життєвий порыв і еволюційна сила. Біоенергетика любові. Любов до "ближнього" і любов до "дальнього". "Космічна" любов. Духовні пари.
  Практичне заняття 8. Тема. Сім'я як простір любові, духовна, енергетична і біосоціальна спільність Короткий зміст роботи. Здоров'я сім'ї, валеологія і філософія його збереження і зміцнення. Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Родовід, її духовна і валеологічна значущість. Проблеми повторних браків і неповних сімей.
  Лекція 16 Тема. Етноси як форми людської коопераціїі колективної адаптації до навколишнього світу Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д. Валеологічні этнокатастрофы і проблеми валеологи-чесанням реабілітації етнічних общностей. Этновалеофшюсофия. Этновалеология і этнопедагогика.
  Практичне заняття 9. Тема. Валеологічна складова этносфери Короткий зміст роботи. Валеофілософськая складова загальнонаціональної ідеї України - найважливіший компонент відродження народу і країни. Стан і перспективи міжнародної співпраці у області валеології.
  Лекція 17. Тема. Культура і валеокультура Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській). Біогенна і техногенна культури. Перспективи ноогенной культури. Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.
  Лекція18. Тема. Валеокультурниє аспекти мови і спілкування, обрядів і ритуалів, моделей поведінки. Короткий зміст роботи. Масова валеокультура, спонтанний характер її формування. Антропокосмобіосфероцентрічеській підхід до здоров'я людини і його віддзеркалення в сучасній науковій і паранауковій літературі. Культура резонансних відносин людини з силами природи. Валеокультурний людина і роль системи освіти в його становленні.
  Лекція 19. Тема. Суспільство і суспільний ідеал Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства. Духовний ідеал общества- збирач і об'єднувач всіх здорових, прогресивних, таких, що творять, світлих сил. Соціальна справедливість як регулятор стійкості і збалансованого розвитку суспільства. Системна еволюція суспільства і проблема синхронізації її процесів. Пріоритет життя, духовних ідеалів перед меркантильними матеріальними устремліннями - основний принцип еволюції суспільства. Валеологізація життя як перспектива суспільного розвитку. Товариство духовних, здорових, незалежних людей як абсолютна сила.
  Практичне заняття 10. Тема. Сім'я як простір любові, духовна, енергетична і біосоціальна спільність Короткий зміст роботи. Здоров'я сім'ї, валеологія і філософія його збереження і зміцнення. Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Родовід, її духовна і валеологічна значущість. Проблеми повторних браків і неповних сімей.
  Лекція 20 Тема. Етноси як форми людської коопераціїі колективної адаптації до навколишнього світу Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д. Валеологічні этнокатастрофы і проблеми валеологи-чесанням реабілітації етнічних общностей. Этновалеофшюсофия. Этновалеология і этнопедагогика.
  Практичне заняття 11. Тема. Валеологічна складова этносфери Короткий зміст роботи. Валеофілософськая складова загальнонаціональної ідеї України - найважливіший компонент відродження народу і країни. Стан і перспективи міжнародної співпраці у області валеології.
  Лекція 21. Тема. Культура і валеокультура Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській). Біогенна і техногенна культури. Перспективи ноогенной культури. Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.
  Лекція 22. Тема. Валеокультурні аспекти мови і спілкування, обрядів і ритуалів, моделей поведінки. Короткий зміст роботи. Масова валеокультура, спонтанний характер її формування. Антропокосмобіосфероцентрічеській підхід до здоров'я людини і його віддзеркалення в сучасній науковій і паранауковій літературі. Культура резонансних відносин людини з силами природи. Валеокультурний людина і роль системи освіти в його становленні.
  Лекція 23. Тема. Суспільство і суспільний ідеал Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства. Духовний ідеал общества- збирач і об'єднувач всіх здорових, прогресивних, таких, що творять, світлих сил. Соціальна справедливість як регулятор стійкості і збалансованого розвитку суспільства. Системна еволюція суспільства і проблема синхронізації її процесів.
  Лекція 24. Тема.Валеофілософській підхід до суспільного ідеалу. Короткий зміст роботи. Пріоритет життя, духовних ідеалів перед меркантильними матеріальними устремліннями - основний принцип еволюції суспільства. Валеологізація життя як перспектива суспільного розвитку. Товариство духовних, здорових, незалежних людей як абсолютна сила.
  Практичне заняття 12. Тема.Валеофілософській підхід до суспільного ідеалу. Короткий зміст роботи. Незалежність і самостійність, духовне і фізичне здоров'я кожного индивидуума- основа вільного цивільного суспільства.
  Лекція 25. Тема.Інфекційні хвороби. Особливо небезпечні та найбільш розповсюджені іінфекції. Короткий зміст.Загальне уявлення.Статеві захворювання. СНІД. Туберкульоз. Гепатити. Механізми зараження, клініка, лікувальні заходи та профілактика.
  Лекція 26. Тема.Фактори, що шкодять здоров’ю. Інфекційні хвороби. Короткий зміст.Класифікація факторів що шкодять здоров’ю. їх загальна характеристика. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити
  Практичне заняття 13. Тема.Інфекційні хвороби. Статеві захворювання. СНІД. Короткий зміст.. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити
  Лекція 27. Тема.Фактори, що шкодять здоров’ю. Короткий зміст.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби
  Лекція 28. Тема.Шкідливі звички людини. Наркоманії. Алкогодізм. Профілактика розповсюджених захворювань. Короткий зміст заняття.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби. Анкетування, визначення пристрасті до алкоголю та тютюну.
  Практичне заняття 14. Тема.Шкідливі звички людини. Наркоманії. Алкогодізм. Короткий зміст.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби

 

 

6. Теми практичних занять

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Біологічні добавки і фито комплекси.  
  Їжа. Вода. Генно модифіковані продукти.  
  Психічне здоров’я людини. Психотехніки.  
  Сучасні оздоровчі практики. Масаж європейський.  
  Східні масажні практики. Методи дії на активні точки тіла.  
  Системи гармонізації Чи. Цигун в оздоровленні, профілактиці, лікуванні.  
  Системи загартування. Техніка прийому процедур.  
  Інфекційні хвороби. Статеві захворювання. СНІД  
...    

8. Самостійна робота

№ з/п Назва теми Кількіс годин
  Поняття про лікарські препарати і БАДи. Роботи Поулінга. Бізнес проекти на основі БАД  
  Поняття про траволікування|. Фотопрепарати в народній медицині. Основи Аюрведи і східних систем фітотерапії (китайською, Тибетом|Тібетом| і інших). Критичний аналіз можливостей|спроможностей| і ускладнень при фітотерапії  
  Генно модифіковані продукти. Трансгенні продукти. Тенденції, небезпеки. Спектор розповсюдження ГМО. Негативні і позитивні аспекти по всеместного насичення продуктів ГМО. Можливі наслідки, Методи профілактики можливих патологічних змін людського організму.  
  Склад їжі. Енергетична, інформаційна, пластична функції їжі і води. Системи голодування. Теорітічне обгрунтування. Системи голодування, | ефекти, свідчення|показники| і протипоказання.  
  Психічне здоров’я людини. «Управління реальністю». Теорітічні передумови. Можливості методів, ускладнення і небезпека застосування, критика ефективності результатів. «Трансерфінг реальності».  
  Метідациі. Теорія, види і техніка медитацій. Обьект і субьет. Медитативні практики. Молитва.  
  Методики рекомендовані для оздоровлення. Можливості|спроможності| мануальних дій на суглоби, хребет, череп, живіт. Очікувані|сподівані| ефекти, міфи і реальності дії.  
  Мікропунктурниє.системи. Поняття об Су-Джок. Дія на мікросистему пальців, кисті, стопи, вуха. Ареал можливостей|спроможності| пресотерапії| «цу-бо|».  
  Поняття про хатха-йогу|. Основні пози – асани|. Поєднання пози і дихання. Йога для оздоровлення, проффилактики, реабілітації. Йога для вагітних.  
  Міофасциальні синдроми. МФБС системи. Тригерні крапки.  
  Російська лазня|баня|. Особливості паказання| і протипоказання. Можливості|спроможності|. Практичні прийоми. Сауна. Загальні|спільні| положення|становища|. Очікувані|сподівані| ефекти. Свідчення|показники| і протипоказання|. Практика обливання холодною водою. Свідчення|показники|, протипоказання, очікувані|сподівані| ефекти, технологічні прийоми.    
  Особа - індивідуальність - спільність. Природно-природний потенціал, освіта і самоосвіта, виховання і самовиховання особи. Свобода, незалежність і відповідальність особи  
  Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Проблеми повторних браків і неповних сімей.  
  Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д.    
  Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській).  
  Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.    
  Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства.    
  Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д.    
  Незалежність і самостійність, духовне і фізичне здоров'я кожного индивидуума- основа вільного цивільного суспільства.  
  Класифікація факторів що шкодять здоров’ю. їх загальна характеристика. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити  
  Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби. Анкетування, визначення пристрасті до алкоголю та тютюну.  
  Разом  

 

11. Методи контролю

 

Перелік питань, що виносяться на модульний контроль

 

Згідно за розкладом оцінювання знань виконується на практичних заняттях та в агрегованому виді на модульних контролях.

1-ий модуль: поняття профілактики, реабілітації та кінезотерапії як наук, іх основні поділи;

методологічні підходи до вивчення фізичних, фізіологічних, психологічних властивостей людини;

особливості фізичного здоров'я психофізіології пам`яті, навчання та емоцій.

Проміжний контроль на 8-9 тижнях.

2-ий модуль: основні концепції кінезотерапії, методики та засоби ЛФК, поняття про фитнес-тестування. Кінезотерапія при деяких хворобах. реабілітаційні програми. Фітнес програми.

Підсумковий контроль та екзамени на 17-18 тижнях

1.......

14. Рекомендована література

 

Базова

1. Качесов В.А. М. Основы интенсивной самореабилитации: Издательская группа «БДЦПРЕСС», 2007. 174 с.

2. Корольчук М. С. Психофізіологія діяльності: підручник / М. С. Корольчук; М.С. Корольчук. – К.: Ельга: Ніка-Центр, 2003. – 394 с. 4 прим.

3. Хессет Дж. Вступ до психофізіології / Хессет Дж. – М.: Наука, 1981. – 290 с.

4. Частные методики адаптивной физической культуры: Учебное пособие /Под ред. Л. В. Шапковой. — М.: Советский спорт, 2003. — 464 с, ил.

Допоміжна

1. Акатов Л.И. Социальная реабилитация детей с ограниченными возможностями здоровья. Психологические основы: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2003. — 368 с.

2. Вейн А.М. Память человека / А.М. Вейн, Б.И. Каменецкая. – М.: Знание, 1973. – 285 с.

3. Вулридж Д. Механизмы мозга / Вулридж Д. – М.: Наука, 1965. – 320 с.

  1. Дубровинская Н. В.Психофизиология ребенка: Психофизиологические основы детской валеологии: Учеб. пособие / Н. В. Дубровинская; Н.В.Дубровинская, Д.А.Фарбер, М.М.Безруких. – М.: ВЛАДОС, 2000. – 144с. 1 прим.
  2. Валеология – Донецк: ПКФ «БАО», 2004. – 512 с
  3. Ритмы тела. Здоровье человека и его биологические часы. Лини Лэмберг. – Москва. Вече. АСТ 1998 г – 416 с.
  4. Медицинская валеология. Г.Л. Апанасенко – Москва: 2002г – 456с.
  5. Конспекти лекцій.

 

  1. Агаджанян Н.А., Алексеев С.В., Ананьев В.А., Андреев Ю.А. Валеология человека: здоровье -любовь - красота: В 2 кн., 5 т. - 2-е изд., доп. и откорректир. - СПб.: Petroc, 1998. - (Валеол. семинар акад. В.П.Петленко).

 

  1. Дыхан Л.Б. Кукушкин В.С. Трушкин А.Г. Педагогическая валеологія. Уч. Пособие. – М.:ИКЦ „МарТ”; Ростов н\Д:, 2005. – 528 с.
  2. Валеологія. Грибан В.Д. Київ «Освіта» 2005 рік 396с.
  3. Валеология: Учебное пособие. – М.: Гардарики, 2003. – 432 с.; ил.
  4. Практикум по валеологии для высших учебных заведений / под редакцией проф. Кураева. – Ростов на Дону. 2001 г. – 216 с.
  5. Основы валеологии. Г.Л. Билич, Л.В. Назарова – Спб: «Издательство Фолиант», 2000. – 560 с., ил

 

Основи профілактики, реабілітації та кінезотерапії.

Мета та завдання навчальної дисципліни.

Мета викладання дисципліни

Вивчити основні методологічні підходи основ профілактики, реабілітації та кінезотерапії (ПРК), здорового образу життя (ЗОЖ): класичні та сучасні; вивчити предмет, функції і структуру реабілітації та кінезотерапії; історію становлення і розвитку ціх напрямів знань. Вивчити поняття наук реабілітації та кінезотерапії їх основні розділи, вивчити основні концепції та провідні методики, що використовуються у профідактиці та реібілітації фізичних та психофізиологічних розладів.

Для опанування дисципліни «Основи профілактики, реабілітації та кінезотерапії» студент повинен мати знання з курсів: адаптаційна та креативна валеологія анатомія та фізіологія, валеологічна культура харчування, валеологічні основи фізичного здоров'я, валеологія осіб з обмеженими можливостями, валеософія і культура здоров'я, лікувальна фізкультура, дефектологія, психологія здоров'я, основи неврології та психіатрії, біофізика. Отримані знання зумовлять формування професійної компетенції.

 

Задачі вивчення дисципліни.

У результаті вивчення дисципліни студент повинний

 

Знати:

- поняття профілактики, реабілітації та кінезотерапії як наук, їх основні розділи;

- закономірності та чинники фізичних, нейробіологічних та біохімічних процесів, що лежать в основі фізичноі та психічної діяльності;

- теоретичні піхдоди та практичні засоби корекції порушених функціональних станів;

- основні концепції та теорії основ профілактики, реабілітації та кінезотерапії, що пояснюють принципи фізичної діяльності з погляду нейробіологічних наук.

 

Вміти:

- використовувати категорійний та термінологічний та понятійний апарат реабілітації та кінезотерапії в практичній діяльності;

- оперувати основними категоріями та поняттями реабілітації та кінезотерапії;

- використовувати знання в практичній діяльності спеціаліста зі здоров’я людини реабілітації та кінезотерапії;

- практично використовувати знання основ профілактики, реабілітації та кінезотерапії з метою подолання актуальних проблем нездорового способу життя (гіподмнапії, ожиріння, психологічного стресу та інш.).

 

 

1. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Основні складові профілактики, реабілітації, кінезотерапії, ЗОЖ та ЛФК.

  Лекція 1. Тема. Введення. Основи профілактики, реабілітації та кінезотерапії (ПРК). Здоровий образ життя (ЗОЖ).Короткий історичний огляд розвитку ПРК. Методологичні основи ЗОЖ, ПРК. Об'єкт профілактики, завдання, напрямки розвитку. Людина тілесна. Тілесний світ природи і тіло людини: спорідненість і протиставлення. Відповідність людського тіла реальностям і вимогам навколишнього середовища: географічної, екологічної, соціальної. Короткий зміст.Задачі ЗОЖ. Сучасні погляди на ПРК. Видатні діячі, школи, напрями ПРК. Тілесна організація людини і його біологічна, соціальна і духовна активність. Потужність і неміч, краса і потворність тіла. Можливості людини у виправленні, поліпшенні, вдосконаленні свого тіла. Науково-технічний прогрес і людська тілесність.
  Практичне заняття 1. Тема. Фізичне здоров'я. Концепції гуманізації масового спорту в Україні. Фізіологія людини. Короткий зміст заняття.Національна доктрині розвитку фізичної культури і спорту. Формування у громадян переконання у необхідності регулярного використання різноманітних форм фізичного виховання та масового спорту.
  Лекція 2. Тема. Теоріяія і практика фізичного здоров'я. Спорт для всіх в Україні. Надзвичайні фізичні можливості людини. Короткий зміст. Історія питання. Сучасні наукові досягнення. Формування умів для залучення населення до «спорту для всіх». Репродуктивні можливості. Здоров'я від народження до похилого віку. Філософія смерті тіла. Профілактика захворювань, регенерація тканин, голодування, загартування, стрес-реакції. Можливості мозку
  Практичне заняття 2. Тема. Теоріяія і практика фізичного здоров'я. Фізіологія людини. Короткий зміст заняття. Спорт для всіх в Україні. Системи профілактичних заходів, щодо збереження та зміцнення здоров'я, регенерація тканин, голодування, загартування. Можливості мозку у подоланні стрес-реакції.  
  Лекція 3. Тема. Спосіб життя і здоров'я Короткий зміст. Спосіб життя як інтегральна категорія. ЗОЖ. Рух, відпочинок, живлення, робота, сон, творчість, спілкування як складові способу життя. Спосіб життя як потік життєтворчості. Основні потоки сучасного життя: трудовий, підприємницький, нетрудовий, незалежний, змішаний. Якість життя, неутілітарний характер його показників. Духовне багатство.  
  Практичне заняття 3. Тема. Спосіб життя і здоров'я Короткий зміст роботи. Здоровий спосіб життя і його багатоваріантність. "Аскезы" і насолода здорового способу життя. Рівень життя, його показники і полюси. Структура, ієрархія, пріоритети фізичних потреб. Життєво необхідні рухові справи.
  Лекція 4. Тема. Правильне здорове харчування і вживання рідини Короткий зміст.Раціон людини, його лікувально-профілактична роль. Здорове живлення збалансоване по нутрієнтах, вітамінах, макроелементах. Режим харчування. Водно-електролітний баланс. Дієти
  Практичне заняття 4. Тема. Здорове харчування. Водний - електролітний баланс Короткий зміст заняття.Правильне здорове харчування - профілактика інфаркту, інсульту, сердечної недостатності. Нутрієнти, микроэлименты, енерговитрати. Водний - електролітний баланс. Дієти: розвантажувально-дієтична терапія, «лікувальне» голодування, сироїдіння, вегетаріанство, білкова та ін. Раціональне харчування. Біодобавки.
  Лекція 5. Тема. Психічне здоров'я людини і ЗОЖ. Свідомість і мислення Короткий зміст. Шляхи збереження психічного здоров'я. Емоційна сфера людини, її регуляція, роль у ПРК. Психотипи. Патологічні акцентуації характеру. Темперамент, типи. Свідомість - одна з центральних категорій ЗОЖ та ПРК. Багатовимірність і багатоаспектність свідомості. Топографія поля свідомості. Несвідоме, свідоме і надсвідоме в людині. Свідомість як цілісна система, основні елементи цієї системи. Мозок і свідомість. Мислення як процес і форма об'єднання дійсності. Мислення як потік свідомості. Способи розумової діяльності. Свідомість і межполушарная асиметрія мозку. Специфіка ліво- і правополушарного мислення і поведінки.  
  Практичне заняття 5. Тема. Визначення наявності та рівня психоемоційних дисфункцій. Розум і самосвідомість. Короткий зміст заняття. Оцінка темпераменту за тестом Айзенка. Оцінка рівня емоційної тривожності за методикою Спілберга - Ханіна. Багатокольоровий тест Люшера та виявлення внутріособистих противоречій. Класифікація факторів що шкодять здоров'ю. Міри профілактики. Анкетування, визначення пристрасті до алкоголю та тютюну. Саногенне і патогенне мислення. Розширення свідомості. Відкрита свідомість. Людина як обширне поле свідомості. Трансперсоналізм. Свідоме зусилля людини як умова його "включення" в смислове полі Універсуму. "Свідоме буття" як основа ЗОЖ, ПРК. Свідома еволюція людини.
  Лекція 6. Тема. ЗОЖ і ПРК. Загальні закономірності розвитку, функціонування і вдосконалення через систему фізичної культури. Короткий зміст. Фізична культура як вид культури людини і суспільства. Фізична культура як «обробіток» природи людини. Механізми виникнення і розвитку фізичної культури. Основні підходи до вивчення фізичної культури і їх методологія: деятельностный, аксеологический, результативний, творчо-атрибутивний, технологічний, нормативний та ін.
  Практичне заняття 6. Тема. ЗОЖ і ПРК через систему фізичної культури. Короткий зміст роботи. Фізичні вправи як основний специфічний засіб при рішенні завдань в області фізичної культури. Суть і основні ознаки фізичних вправ. Класифікації фізичних вправ і їх значення. Характеристика найбільш поширених класифікацій. Ефект фізичних вправ (найближчий, відставлений, кумулятивний). Чинники, що впливають на ефективність фізичних вправ.
  Лекція 7. Тема. Взаємозв'язок поняття «профілактики» з поняттями - «фізичне виховання», «фізична рекреація», «рухова реабілітація», «адаптивна фізична культура» та ін. Короткий зміст. Профілактика як соціальне явище, її структура і функції. Характеристика форм (компонентів) фізичної культури, що історично склалися, їх співвідношення один з одним і зв'язок з основними сферами життєдіяльності людини, специфічні загальнокультурні і інші соціальні функції фізичної культури в суспільстві.
  Практичне заняття 7. Тема. Організація рухового режиму життєдіяльності людини. Короткий зміст роботи. Фізичне виховання людей молодого і зрілого віку. Профілактичні особливості використання форм фізичної культури побутового фізкультурно-гігієнічного, оздоровчо-рекреативного, загальнопідготовчого, спортивного, професійно-производчого, фізкультурно-реабілітаційного. Фізична профілактика в житті людей літнього і старшого віку. Завдання, особливості методики і форми занять. Лікарсько-педагогічний контроль на заняттях з людьми зрілого, літнього і старшого віку.
  Лекція 8. Тема. ЛФК. Засоби, форми. Короткий зміст.Лікувальна фізична культура (ЛФК) як метод лікування, профілактики і реабілітації. Застосування фізичних вправ і природних чинників природи до хворої людини з лікувально-профілактичними цілями. У основі цього методу лежить використання основної біологічної функції організму - рухів. Метод строго дозованих вправ на тлі постановки правильного дихання. Засоби ЛФК. Форми ЛФК
  Практичне заняття 8. Тема. ЛФК. Засоби, форми. Короткий зміст роботи. Основний терапевтичний метод ЛФК - лікувальна гімнастика, фізичні вправи, вживані відповідно до завдань лікування, з урахуванням етіології, патогенезу, клінічних особливостей, функціонального стану організму, загальної фізичної працездатності.Засоби ЛФК Фізичні вправи. Фізичні вправи у воді. Ходьба. Заняття на тренажерах. Плавання.
Змістовий модуль 2.Методики та засоби ЛФК. Практики кінезотерапії, реабілітаційні програми.
  Лекція 9. Тема. Методики та засоби ЛФК. Короткий зміст.Засоби ЛФК- діючі лікувальні чинники, такі як гімнастичні фізичні вправи, фізичні вправи у воді, заняття на тренажерах, ранкова гімнастика, лікувальна гімнастика, дозована ходьба, виробнича гімнастика, лікувальне плавання, гідрокінезотерапія, механотерапія, трудотерапія, навчання побутовим навичкам і ходьбі, ігри, спортивні ігри, туризм.
10 Практичне заняття 9. Тема. Методики та засоби ЛФК. Короткий зміст роботи. Методики ЛФК - розробки індивідуальних комплексів:«ЛФК при артрозі тазостегнового суглоба у формі індивідуальних занять уранішньою гімнастикою», «ЛФК при хронічній ішемічній хворобі серця у формі групового заняття ЛФК», «Навчання ходьбі з опорою на тростину у формі індивідуального заняття ЛФК».
  Лекція 10. Тема. Кінезотерапія немедикаментозний метод лікування рухом. Короткий зміст.Історія, теорія, основні напрями. Показання та протипоказання. Методики.
  Практичне заняття 10. Тема. Кінезотерапія при деяких хворобах. Короткий зміст роботи. Показання та протипоказання. Методики. Вегето-судинна дистонія; гіпертонія; гіпотонія; ішемічна хвороба серця; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; облітеруючий эндартериит, атеросклероз посудин; надмірна вага; малорухомий «сидячий» спосіб життя.
  Лекція 11. Тема. Фитнес-тестування. Кінезотерапія. Короткий зміст. Фитнес-тестування На підставі аналізу даних антропометрії, калиперометрии, динамометрії, спірометрії, і оцінки стану серцево-судинної системи видаються рекомендації по частоті і інтенсивності тренувань (методика Г. Л.Апанасенко).  
  Практичне заняття 11. Тема. Фитнес-тестування. Кінезотерапія при деяких хворобах. Короткий зміст роботи. Визначення фізичної і функціональної підготовленості організму, рівня активності, оптимального навантаження. Складання індивідуальної програми зайняти на підставі фитнес-тестирования. Показання та протипоказання.
  Лекція 12. Тема. Кінезотерапія, реабілітаційні програми. Короткий зміст. Програми при снижениеи життєвої активності, апатії; різкому підвищенні стомлюваності, синдромі хронічної втоми, напруженій інтелектуальній праці, головних болях, запамороченнях, мігрені; безсонню, підвищеніц нервозності, депресії, неуважності, забудькуватості; вегето-судинній дистонії, гіпертонії, малорухомому "сидячому" способі життя, роботі з комп'ютером, надмірній вазі.
  Практичне заняття 12. Тема. Кінезотерапія, реабілітаційні програми. Короткий зміст роботи. Спортивні бальні танці. Гармонійне поєднання мистецтва і спорту, духовної і фізичної досконалості. Програми європейська (повільний вальс, віденський вальс, танго, фокстрот, квикстеп) і латиноамериканська (мамбо, ча-ча-ча, румба, самба, джайф, рок-н-рол).
  Лекція 13 Тема. Кінезотерапія, реабілітаційні програми. Короткий зміст.Антістрессова програма. Медичний фитнес, досвід хатха-йоги - виконання певних поз (асан) і контроль дихання (пранаяма), отримання контролю над емоціями і думками; розвиток здатності глибокої концентрації. Ароматерапия в лікуванні і профілактиці стресових станів, порушень сну, депресій.
  Практичне заняття 13. Тема. Кінезотерапія, реабілітаційні програми. Хатха-йога. Короткий зміст роботи. Навчання практиці хатха-йоги. Виконання певних поз (асан) і контроль дихання (пранаяма), отримання контролю над емоціями і думками; розвиток здатності глибокої концентрації. Ароматерапия в лікуванні і профілактиці стресових станів, порушень сну, депресій.
  Лекція 14. Тема. Кінезотерапія. Фітнес програми. Бодифлекс. Інтервальне тренування Аэри комбин Короткий зміст. Бодифлекс як універсальна методика що грунтується на аеробно-анаеробному диханні у поєднанні з ізотонічними і ізометричними позами і вправами. Інтервальне тренування Аэри комбин гармонійно поєднує в собі кращі досягнення аеробних видів фитнеса: елементи різних видів аеробіки і силове тренування.
  Практичне заняття 14. Тема. Фітнес програми. Бодифлекс. Інтервальне тренування. Аэри комбин. Короткий зміст роботи. Оволодіння практиками фітнес програми бодифлекс та аэри комбин. Вивчити вплив методики Бодифлекс на обмін речовин, лімфотік. Вивчити як ізотонічні і ізометричні пози напружують і розтягують м'язи, а досить велика кількість кисню з кров'ю, за рахунок аеробного дихання, поступає до місця напруги і активно розщеплює жири. Дослідити послідовність виконання вправ, їх об'єм, інтенсивність, місце в режимі дня.
  Лекція 15. Тема. Фітнес програми. Пилатес. Фітбол. Короткий зміст. Пилатес як комплекс вправ для усього тіла. Розвиток гнучкості, рухливості і координації як один з найбезпечніших видів тренування. Швейцарський м'яч або фітбол, як засіб для реабілітації хворих з травмами хребта і порушеннями центральної нервової системи.  
  Практичне заняття 15. Тема. Фітнес програми. Пилатес. Фітбол. Короткий зміст роботи. Засвоїти методику тренування пилатес, що включає розтяжку, силове навантаження і правильне дихання, містить елементи йоги і медитації. Відчути лікувальний ефект використання фітбола, обумовлений дією коливань м'яча (вібрації, що відчуваються при сидінні на м'ячі, по своїй фізичній дії схожі з верховою їздою). Вивчити як слабкі вібраційні хвилі здатні стимулювати функцію кори надниркових залоз, посилювати перистальтику кишковика, функції шлунку, печінки, бруньок і інших органів. Зрозуміти як футбол стає профілактикою таких захворювань, як варикозне розширення вен, остеохондроз і артрит.  
  Лекція 16. Тема. Східні оздоровчі практики Короткий зміст. Феномен гармонії тіла та духу, набуття духовності через фізичні вправи та дихання. Цигун комплекс філософських концепцій та прикладних технологій узгодження рухової активністі, дихання і состоянийсвідомості. Поняття «Ці» життєвої енергії, яка розглядається в якості основи існування людського організму, застосовується для підтримки психічного і тілесного здоров'я, а також розвитку людини як індивідуума, особистості та сприяє духовному пробудженню, звільненню свідомості і розумінню істинної природи людини.
  Практичне заняття 16. Тема. Східні оздоровчі практики Короткий зміст роботи. Духовне вимірювання здоров'я. Медичний цигун. Син шэнь чжуань оздоровча гімнастика, що впливає на суглоби тіла через правильне розслаблення. Метою цієї практики є формування правильної структури тіла — фізичною і енергетичною, тобто створення здорової осанки здорового хребта в здоровому тілі. Випрямляється хребет, з'являється гнучкість в суглобах, усуваються глибокі затиски в тілі. Кунг-фу, ушу і тайцзицюа́нь.
     

 

8. Самостійна робота

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Фізичне здоров'я. Концепції гуманізації масового спорту в Україні. Фізіологія людини.  
  Теоріяія і практика фізичного здоров'я. Фізіологія людини.  
  Спосіб життя і здоров'я  
  Здорове харчування. Водний - електролітний баланс  
  Визначення наявності та рівня психоемоційних дисфункцій. Розум і самосвідомість.  
  ЗОЖ і ПРК через систему фізичної культури.  
  Організація рухового режиму життєдіяльності людини.  
  Методики та засоби ЛФК.  
  Кінезотерапія при деяких хворобах.  
  Фитнес-тестування. Кінезотерапія при деяких хворобах.  
  Кінезотерапія, реабілітаційні програми.  
  Хатха-йога.  
  Фітнес програми. Бодифлекс. Інтервальне тренування Аэри комбин  
  Фітнес програми. Пилатес. Фітбол.  
  Разом  

Завдання для самостійної роботи

 


Дата добавления: 2015-01-12 | Просмотры: 1229 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)