АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологія білої крові

Прочитайте:
  1. Біохімічний аналіз крові
  2. Біохімічний аналіз крові
  3. Біохімічний аналіз крові
  4. Біохімічний аналіз крові
  5. Біохімічний аналіз крові
  6. Біохімічний аналіз крові
  7. Біохімічний аналіз крові
  8. Біохімічний аналіз крові
  9. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  10. Визначення груп крові за допомогою моноклональних антитіл.

1. У хворого С, виявлені такі зміни в периферичній крові: Ер. -3,2х1012/л, Hb-80 г/л, лейк. -25x109/л. Лейкоцитарна формула: базофіли - 5%, еозинофіли - 9%, мієлобласти - 3%, промієлоцити - 8%; мієлоцити -11%, метамієлоцити - 22%, паличкоядерні - 17%, сегментоядерні - 19%, лімфоцити - 3%, моноцити - 3%. Визначте найвірогіднішу патологію, що відповідає даному опису.

A. *Хронічний мієлолейкоз

2. Одним із проявів гострої променевої хвороби є гематологічний синдром. Які зміни у периферичній крові характерні для початкового періоду?

A. *Лейкоцитоз, лімфопенія

3. У хворого зробили аналіз крові і отримали наступні результати: лейкоцитів -15,2х109/л, Б-1, Е-10, П-4, С-54, Л-26, М-5. Визначте, яка зміна спостерігається в приведеній лейкоцитарній формулі?

A. *Еозинофілія

4. Хлопчик 7 років, скаржиться на знижений апетит, часту нудоту, періодичні болі в животі. Аналіз калу на яйця глистів дав позитивний результат. Яку форму лейкоцитозу слід очікувати у даного хворого?

A. *Еозинофілію

5. В мазку крові хворого з гострим лейкозом переважають:

A. *Мієлобласти

6. У хворого з гострим промієлоцитарним лейкозом виник геміпарез. Який основний механізм ураження центральної нервової системи в цьому випадку?

A. *Утворення лейкозних інфільтратів

7. У хворого на мієлолейкоз в крові визначається нейтрофільний лейкоцитоз. Який варіант ядерного зсуву лейкоцитарної формули вліво є типовим для хронічного мієлолейкозу?

A. *Гіперрегенеративний

8.Яка з форм лейкоцитозу характерна для хронічних специфічних інфекцій?

A. *Лімфоцитоз

9. Через 2 години після вживання фенацетину пацієнт скаржиться на біль в горлі, неможливість ковтання. Отоларинголог діагностував некротичну ангіну. У крові хворого: гемоглобін - 80 г/л, еритроцити - 4,5х1012/л, лейкоцити - 3,0х109/л, серед них лімфоцити - 75%, нейтрофіли - 10%, еозинофіли -5%, моноцити -10%. Зазначте порушення білої крові у пацієнта.

A. *Нейтропенія

10. Як називається клініко-гематологічний синдром, який характеризується різким зменшенням у периферичній крові гранулоцитів?

A. *Агранулоцитоз

11.У хворого на черевний тиф визначено дегенеративний ядерний зсув лейкоцитарної формули вліво. Які зміни крові є найбільш характерними для такого виду ядерного зсуву?

A. *Збільшення кількості паличкоядерних лейкоцитів

12. У хворого виявлено нейтрофільний лейкоцитоз з зсувом лейкоцитарної формули вліво. Це характерно для:

A. *Гострого запального процесу

13. Гематологічна картина при гострому мієлолейкозі характеризується "лейкемічним провалом". Це означає:

A. *Відсутність проміжних форм дозрівання гранулоцитів

14. У хворого ВІЛ-інфекцією виявлені ознаки імунодефіциту. Порушення функції яких клітин є причиною СНІДу?

A. *Т-лімфоцитів хелперів

15. У хворого з абсцесом сідничної ділянки при аналізі крові виявлено такі зміни: еритроцити -3,8x1012/л, гемоглобін - 115г/л, лейкоцити -18,0x109/л, базофіли -0,5%, еозинофіли - 2,5%, паличкоядерні нейтрофіли - 18%, сегментоядерні - 51%, лімфоцити - 20%, моноцити - 8%. Яка форма лейкоцитозу має місце у даного хворого?

A. *Нейтрофільний

16. У хворого П., виявлені такі зміни в периферичній крові: Ер. -3,0x1012/л, Гем. -80 г/л, Лейк. -21х109/л. Лейкоцитарна формула: базофіли - 0 %, еозинофіли - 0 %, мієлобласти - 54 %, промієлоцити -1 %; мієлоцити – 0 %, метамієлоцити - 0 %, паличкоядерні - 1 %, сегментоядерні - 28 %, лімфоцити -13 %, моноцити - 3 %. Визначте найвірогіднішу патологію, що відповідає даному опису картини крові:

A. *Гострий мієлобластний лейкоз

17. Хворому, що три доби тому переніс гостру крововтрату, дослідили кров і отримали наступні дані про її лейкоцитарний склад: Лейкоцитів – 12х109/л, Б-0, Е-3, метамієлоцити-0, Ю-3, П-12, С-62, Л-16, М-4. Яка форма зміни лейкоцитарного складу крові має місце в даному випадку?

A. *Нейтрофілія з регенеративним зрушенням вліво

18. Хвора, 59 років, госпіталізована в хірургічне відділення з приводу загострення хронічного остеомієліту лівої гомілки. В аналізі крові: лейкоцитів – 15,0х109/л; лейкоцитарна формула: мієлоцити - 0 %, метамієлоцити - 8 %, паличкоядерні - 28 %, сегментоядерні нейтрофіли - 32 %, лімфоцити - 29 %, моноцити - 3 %. Яку назву має така картина крові?

A. *Регенеративний зсув формули вліво

19. У хворого при гематологічному дослідженні отримана наступна картина: Ер.-2,8х1012/л, Нв.- 80г/л, КП- 0,85, Ретикулоц.- 0,1 %, Тромбоц,- 160х109/л, Лейкоц- 60х109/л., Б-2, Е-8, Промієлоц.-5, Мієлоц-5, Юн-16, П-я-20, С-я-34, Л-5, М-5. При якій патології крові зустрічається така картина?

A. *Хронічному мієлоїдному лейкозі

20. Хворий 72 років, поступив у стаціонар із пневмонією у важкому стані. У крові: Лейкоцити 80х109/л зі збільшенням вмісту лімфоцитів до 70%, тіні Боткіна-Гумпрехта, знижений вміст еритроцитів, гемоглобіну і тромбоцитів. Який найбільш ймовірний механізм розвитку анемії та тромбоцитопенії?

A. *Пригнічення кістковомозкового кровотворення

21. Вживання сульфаніламідів викликало розвиток алергічного дерматиту у пацієнта. Аналіз лейкограми виявив лейкоцитоз і типові для цього стану зміни лейкоцитарної формули. Назвіть їх.

A. *Еозинофілія

22. Хвора, 30 років, з приводу інфекційного процесу приймала левоміцетин. Після аналізу крові лікар відмінив препарат. Яке ускладнення найбільш імовірно викликав левоміцетин з боку крові?

A. *Агранулоцитоз

23. У хлопчика, 15 років, діагностовано хронічний мієлолейкоз. Кількість лейкоцитів – 137х109/л, Назвіть форму лейкозу в залежності від кількості лейкоцитів.

A. *Лейкемічна

24. Виникнення лейкоцитозу може бути обумовлено:

A. *Усіма переліченимипричинами

25. У хворого, з тривалою лихоманкою (субфебрилітет), в крові спостерігається лейкоцитоз (зокрема, лімфоцитоз), підвищена ШОЕ. Для якого з перерахованих нижче захворювань характерні такі зміни?

A. *Туберкульозу

26. При обстеженні в аналізі крові пацієнта виявлено лейкоцитоз, лімфоцитоз, клітини Боткіна-Гумпрехта на фоні анемії. Про яку хворобу слід думати лікарю?

A. *Хронічний лімфолейкоз

27. Хворий на протязі останнього року став відмічати підвищену втомлюваність, загальну слабкість. Аналіз крові: Ер.-4,1х1012/л, НЬ-119г/л, КП-0,87, лейкоцити – 57х109/л, лейкоформула: Ю-0, П-0, С-9 %, Е-0, Б- 0, лімфобласти-2%, пролімфоцити-5 %, лімфоцити-81 %, М-3 %, тромбоцити-160х109/л. В мазку: нормохромія, велика кількість тіней Боткіна-Гумпрехта. Про яку патологію системи крові свідчить дана гемограма?

A. *Хронічний лімфолейкоз

28. Ер.-3,5х1012/л, Нв-110г/л; КП-0,9; тромбоц. -100х109/л; лейкоц. -80х109/л., Б-0, Е-0, Мц-0, Ю-0, П-0, С-30, Л-2, Мо-0, мієлобласти-68%, ШОЕ- 25 мм/г. Для якого виду лейкозу характерний представлений аналіз?

A. *Мієлобластний

29.У жінки 45 років, в період цвітіння трав, з'явилося гостре запальне захворювання верхніх дихальних шляхів і очей: гіперемія, набряк, слизові виділення Який вид лейкоцитозу буде найхарактернішим при цьому?

A. *Еозинофілія

30. У хворого С. через добу після апендектомії при аналізі крові виявили нейтрофільний лейкоцитоз з регенеративним зрушенням. Який найвірогідніший механізм розвитку абсолютного лейкоцитозу в
периферичній крові хворого?

A. *Підсилення лейкопоезу

31. У студента Р. після іспиту при аналізі крові виявили лейкоцитоз без істотної зміни в лейкоцитарній формулі. Виберіть найвірогідніший механізм розвитку відносного лейкоцитозу в периферичній крові.

A. *Перерозподіл лейкоцитів в організмі

32. У хворого на гострий мієлобластний лейкоз виявлено: збільшення печінки, селезінки, анемія, мієлобласти в периферичній крові. Вказати яка принципова ознака відрізняє гострий мієлобластний лейкоз від хронічного.

A. *Лейкемічний провал

33. У хворого на гострий апендицит у крові виявлено зростання числа лейкоцитів. Який вид лейкоцитозу може мати місце?

A. *Нейтрофільний

34. В клініку був доставлений пацієнт з діагнозом «гострий живіт». Лікар припустив гострий апендицит і призначив терміновий аналіз крові. Який показник підтвердить наявність гострого запалення?

A. *Лейкоцитоз

35.Який лейкоцитоз розвивається при гнійно-септичних процесах в організмі?

A. *Нейтрофільний

36. Нейтрофільний лейкоцитоз характерний для:

A. *Гнійно-запальних процесів

37. У госпіталізованого пацієнта встановлена недостатність імунітету, яка призвела до зниження резистентності до вірусної інфекції. Дефіцит структури яких клітин є найбільш вірогідним?

A. *Т-лімфоцитів

38. У чоловіка 45 років, який тривалий час перебував у стані стресу, в крові збільшений вміст кортизолу та виявлені зміни в лейкоцитарній формулі крові. Вкажіть найбільш ймовірні.

A. *Еозинопенія

39. Хворому на лейкоз зроблено аналіз крові. Що найвірогідніше вказує на наявність гострого мієлобластного лейкозу?

A. *Наявність лейкемічного провалу

40. Загальна кількість лейкоцитів- 9х109/л. В лейкоцитарній формулі: Е-0 %, Б-0 %, Ю-0 %, П-2 %, С-20 %, лімфобласти -1%, пролімфоцити-2 %, лімфоцити-70 %, М-5 %, тіні Боткіна-Гумпрехта. У хворого збільшені шийні, підщелепні лімфатичні вузли. Для якої патології характерна така картина?

A. *Хронічний лімфолейкоз

 

 

 

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1449 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)