АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест 13. Хвора 55-ти років, протягом 2-х місяців скаржиться на біль у лівому колінному суглобі

Хвора 55-ти років, протягом 2-х місяців скаржиться на біль у лівому колінному суглобі. За останні 2 тижні спостерігається помірна гіпертермія шкіри над ним, набряк, порушення функції. Рівень сечової кислоти не підвищений. Рентгенологічно в колінному суглобі визначається остеосклероз, остеофіти, звуження суглобової щілини. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Туберкульозний гоніт

В. Гонорейний гоніт

С. Подагра

D. Ревматоїдний артрит

Е. Остеоартроз

Клінічні задачі для самопідготовки (включаючи задачі "Крок 2")

Задача 1

Жінка 56 років, поступила зі скаргами на біль та припухлість правого колінного суглоба, які з'явились тиждень тому. В анамнезі часті простудні захворювання, хронічний холецистопанкреатит. Об'єктивно: на тильно-бокових поверхнях дистальних міжфалангових суглобів є щільні вузлики невеликих розмірів, дещо болючі при пальпації, відмічається деформація 1-х плюсно-фалангових суглобів обох ступней, правий колінний суглоб деформований, рухи в ньому обмежені. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Реактивний артрит

В. Ревматичний поліартрит

С. Ревматоїдний артрит

D. Подагра

Е. Остеоартроз

Задача 2

Жінка 55 років, кухар, скаржиться на біль у правому колінному суглобі, який турбує протягом місяця, підсилюються наприкінці дня. Об'єктивно: підвищена маса тіла, колінний суглоб набряклий, при пальпації відмічається локальна болючість, хрускіт при рухах. Є деформація І-х плюсно-фалангових суглобів обох ступней. Змін з боку крові та сечі не виявлено. Які зміни на рентгенограмі можна очікувати?

А. Звуження суглобової щілини, численні узури, підвивихи

В. Остеопороз, звуження суглобової щілини, поодинокі узури

С. Звуження суглобової щілини, крайові остеофіти

D. Ерозії епіфізів, кісткові анкілози

Е. Звуження суглобової щілини, круглі дефекти кісткової тканини

Задача 3

Хвора 56 років, з надмірною масою тіла, скаржиться на біль в колінних суглобах, який посилюється при ходьбі, особливо по сходах та при довгому стоянні на ногах. Хворіє 5 років. Об'єктивно: колінні суглоби деформовані, набряклі, під час руху – болючість, хрусткіт. Рентгеногарма суглобів: суглобова щілина звужена, субхондральний склероз, крайові остеофіти. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Ревматоїдний артрит

В. Ревматичний артрит

С. Реактивний артрит

D. Подагра

Е. Остеоартроз

Задача 4

Хвора 60 років, скаржиться на біль в міжфалангових суглобах кистей, який посилюються при роботі. Об'єктивно: дистальні та проксимальні суглоби ІІ – ІV пальців дефігуровані, з вузликами Гебердена та Бушара, болючі, з обмеженою рухливістю. Рентгенограма суглобів:суглобові щілини звужені, крайові остеофіти, субхондральний склероз. Діагноз?

А. Хвороба Рейтера

В. ОА, вузликова форма

С. Хвороба Бєхтєрєва

D. Ревматичний артрит

Е. Псоріатичний артрит

Задача 5

Хвора Р., 56 років, скаржиться на біль в дистальних міжфалангових суглобах кистей та колінних суглобах. Хворіє 8 років. Температура тіла нормальна. Міжфалангові суглоби потовщені і болючі при пальпації, хрускіт в колінних суглобах при згинанні. Рентгенограма суглобів: звуження суглобової щілини, незначні кісткові розростання по краях суглобів. Аналіз крові: Л –6,2×109/л, ШОЕ – 13мм/год. Ваш діагноз?

А. Реактивний поліартрит

В. Ревматичний поліартрит

С. Подагрична артропатія

D. Ревматоїдний артрит

Е. Остеоартроз

Задача 6

Хвора К., 69 років, скаржиться на ниючий біль, скутість дистальних міжфалангових суглобів, їх деформацію. На рентгенограмі кистей виявлено: суглобові краї ущільнені, суглобові щілини значно звужені, периостальні нашарування, субхондральний остеосклероз, остеофітоз. Для якого ураження суглобів характерна така рентгенологічна картина?

А. Ревматоїдний артрит

В. Остеоартроз суглобів кистей

С. Подагричний артрит

D. Системний червоний вовчак

Е. Системна склеродермія

Задача 7

Жінка 56 років скаржиться на біль в колінних суглобах. Суглоби збільшені в розмірі, рухи обмежені та болісні, відмічається хрускіт в суглобах при рухах. Призначено рентгендослідження. Які рентгенологічні зміни ви очікуєте одержати?

А. Остеосклероз, остеофітоз.

В. Остеопороз, звуження суглобової щілини.

С. Остеопороз, симптом “пробійника”.

D. Остеопороз, розширення суглобової щілини.

Е. Остеопороз, узурація суглобових поверхней.

Задача 8

Хвора 64 роки скаржиться на біль у колінних суглобах, що виникає через 2-3 години після ходи. Під час огляду виявлено деформацію колінних суглобів, обмеженість рухливості в останніх внаслідок болючості, хрускіт під час руху, на обох кистях є вузлики Гебердена. В анамнезі – виразкова хвороба. Який із нижче наведених препаратів доцільно призначити хворій?

А. Німесулід.

В. Ортофен.

С. Індометацин.

D. Піроксикам.

Е. Ацетилсаліцилова кислота.

Задача 9

При рентгендослідженні суглобів кистей та колінних суглобів у хворого виявлений крайовий остеофітоз, звуження суглобової щілини, кальцифікація запальних пластин епіфізів. Хворий висловлює скарги на “стартовий” біль, деформацію суглобів, хрускіт, “ниття” суглобів в кінці дня. Про яке захворювання слід думати?

А. Остеоартроз

В. Подагричний артрит

С. Ревматоїдний артрит

D. Остеопороз

Е. Хондрокальциноз

Задача 10

Хвора Д, 52 р., поступила зі скаргами на біль в колінних та кульшових суглобах, який виникає при перших рухах та при тривалому навантаженні, деформацію суглобів. При об’єктивному обстеженні патологічних змін з боку внутрішніх органів не виявлено. Рентгенографія суглобів: звуження суглобової щілини, кісткові розростання по краях суглобів. Який з наведених препаратів показаний хворому?

А. Делагіл

В. Аллопуринол

С. Хондроїтин-сульфат

D. Етамід

Е. Азатіоприн

Задача 11

Хвора В., 55р., скаржиться на біль, незначну припухлість, та хрускіт в дистальних суглобах пальців рук та колінних суглобах. Хворіє протягом 4 років. Об’єктивно: потовщення колінних суглобів та міжфалангових суглобів кистей, об’єм рухів в них зменшений. Аналіз крові: лейк.-5,4x109л, ШОЕ-12 мм/год, фібриноген -3,5 г/л, РФ-1:32, АСЛ-160од, серомукоїд – 0,20 од., СРБ- +. Яка з наведених змін навколосуглобових тканин є найбільш характерною для даного захворювання?

А. Тофуси

В. Підшкірні вузли

С. Кільцевидна еритема

D. Вузлики Гебердена

Е. Кальцинати в м’яких тканинах.

Задача 12

Хвора К., 60 років, скаржиться на біль, обмеження рухомості в дрібних суглобах кистей, що виникає при навантаженні на суглоби, більше ввечері та затихає в спокої. Об’єктивно: суглоби деформовані, на бокових поверхнях дистальних міжфалангових суглобів вузлики Гебердена. Ваш попередній діагноз?

А. Остеоартроз

В. Ревматоїдний артрит

С. Подагричний артрит

D. Псоріатичний артрит

Е. Реактивний артрит

Задача 13

Хворий 65 років скаржиться на біль в колінному суглобі при фізичному навантаженні. Хворіє протягом 10 років. Вісь правої нижньої кінцівки відхилена до середини під кутом 200. На рентгенограмі: виражений субхондральний склероз, деформація суглобових поверхонь, по краям кісткові розростання, висота рентгенологічної суглобової щілини знижена. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

А. Реактивний артрит колінного суглобу

В. Ревматоїдний артрит колінного суглобу

С. Гнійний артрит колінного суглобу

D. Періартрит колінного суглобу

Е. Остеоартроз колінного суглобу

Еталони відповідей до тестів:

1-А; 2- D; 3- D; 4-В; 5-Е; 6-Е; 7-В; 8-А; 9-А; 10-А; 11-А; 12-Е; 13-Е.

Еталони відповідей до задач:

1-Е; 2-С; 3-Е; 4-В; 5-Е; 6-В; 7-А; 8-А; 9-А; 10-С; 11- D; 12-А; 13-Е.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1197 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)