АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 2. Недоговірні зобов'язання із правомірних дій

Питання:

1. Загальна характеристика недоговірних зобов'язань із правомірних дій.

2. Поняття, види і характеристика публічної обіцянки вина­городи.

3. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення.

4. Рятування здоров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи.

Задачі:

1. По телеканалу «України» торговельна марка «Велєс» оголосила конкурс про створення найкращого рекламного слогану товарам, що нею виробляються. Поет Петров вирішив узяти участь у конкурсі, надіславши на адресу, зазначену в оголошенні, кілька варіантів рекламних слоганів.

На ім'я Петрова надійшов лист від торговельної марки «Велєс», в якій була висловлена вдячність Петрову за його працю, проте вказувалося, що у зв'язку з перепрофілюванням її діяльності вона більше не займається виробництвом харчової продукції, а відтак конкурс був скасований, про що раніше повідомлялося по радіо.

Хто виступив організатором конкурсу? Чи правомірні дії торговельної марки «Велєс»? Чи може Петров претендувати на виплату винагороди?

Чи змінилося б вирішення справи, якби Петров у зв'язку з виконан­ням конкурсного завдання узяв би відпустку за свій рахунок?

2.Гр-н О. випадково знайшов у метро гаманець, в якому виявилася візитка з домашньою адресою та фотографією гр. К. Виявилося, що гаманець дійсно належить К., якому О. його і повернув. Після цього О. випадково у газеті натрапив на оголошення про винагороду в розмірі 300 грн., обіцяну К. тому, хто знайде його гаманець.

Гр-н О. звернувся до гр-на К. з вимогою про сплату винагороди, посилаючись на те, що він виконав умови публічної обіцянки винагороди, визначені К. Останній відмовився виплатити винаго­роду, пославшись на те, що він здійснив би її виплату, якби О. пред'явив до нього вимогу одночасно з поверненням гаманця.

Чи має право гр-н О. претендувати на одержання винагороди?

3.Повертаючись додому з роботи, пожежник побачив, що з-під дверей магазину «Харчі» йде густий дим. Оскільки в магазині ніхто не відповідав на крики пожежника, останній вибив вітрину магазину, загасив пожежу і врятував непритомну приби­ральницю магазину Сидорову, через недопалок цигарки якої виникла пожежа.

Магазин «Харчі» пред'явив вимогу до пожежника про відшкодування шкоди, завдану знищенням вітрини, посилаючись на те, що власник магазину не уповноважував його на вчинення зазначених дій. Пожежник, в свою чергу, зазначив, що рятувати чуже життя та майно від пожежі - його службовий обов'язок, тому ці відносини взагалі не можуть регулюватися цивільним правом, адже є трудовими. Він вважав, що пожежна частина, в якій він працює, зобов'язана відшкодувати шкоду, завдану його здоров'ю, адже, рятуючи життя і майно інших від пожежі, він ушкодив руку і зазнав опіків, на лікування яких витратив 1500 грн.

Чиї вимоги є правомірними? Вирішить справу по суті.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 788 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)