АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типи гомогенного каталізу

Прочитайте:
  1. Механізм гомогенного каталізу
  2. Положення теорії гомогенного каталізу
  3. Сравнение гомогенного и гетерогенного катализа на примере катализаторов гидрирования

Процеси гомогенного каталізу класифікуються за типами взаємодії, фазовому стану системи і механізму каталізу. За типом взаємодії між реагують речовинами і каталізатором процеси ділять на окислювально-відновну і кислотно-основна взаємодія. За фазовому стану гомогенні каталітичні процеси ділять на жидкофазного (в розчинах) і газофазного. За механізмом каталізу розрізняють іонні, радикальні і молекулярні каталітичні реакції.

Гомогенний каталіз здійснюється через утворення проміжних сполук каталізатора з реагентами. Характер цих сполук може бути дуже різноманітним. Для кислотно-основних реакцій це комплекси типу солей. Для окисно-відновних - це комплекси, які найчастіше утворюються за участю іонів металів змінної валентності або молекул, що містять такі метали.

Одним з основних типів радикально-ланцюгових реакцій, що зустрічаються в гетерогенному каталізі, є об'ємне продовження поверхневих процесів, викликане переходом активних частинок з поверхні в об'єм. Цей напрямок дослідження було розпочато радянськими вченими ще в 1933 р і успішно продовжується по теперішній час. Прямих доказів вильоту в обсяг атомів і радикалів, що утворюються на поверхні, присвячена робота. При розгляді типів ланцюгових реакцій в гетерогенному каталізі Рогінський приходить до висновку, що естафетні ланцюга, характерні для гомогенних реакцій, в гетерогенному каталізі виявляються менш поширеними, ніж закріплені поверхневі ланцюга, в яких зростаюча активна молекула залишається пов'язаної з поверхнею каталізатора. Говорячи про теорії елементарного каталітичного акту, що розробляються радянськими вченими, слід назвати також теорію активних ансамблів Н. І. Кобозева.

Крім цього, слід коротко розглянути питання про внесок галузі хімії, заснованої на освіті проміжних комплексів перехідних металів, в розвиток знань про гетерогенному каталізі. Для встановлення взаємозв'язку гетерогенного каталізу з гомогенним каталізом цього типу, а також для з'ясування впливу останнього на розуміння гетерогенних систем зроблено багато, і в основному отримані результати виявилися надзвичайно задовільними.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 417 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)