АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практичне застосування

Прочитайте:
  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція). Дивись практичне заняття №1.
  2. Діагностичні імунні сироватки: одержання, титрування, практичне застосування, механізм. Приклади.
  3. Для медичного застосування препарату
  4. Еволюція коків, їх загальна характеристика. Стафілококи, біологічні властивості, класифікація, практичне значення.
  5. Застосування ферментів у медицині
  6. І. Для перорального застосування
  7. Клізми: види (очисна, сифонна, олійна, гіпертонічна, лікувальна), показання, протипоказання до їх застосування.
  8. Лікарські форми для ректального застосування
  9. Методи генетичних досліджень. Їх застосування на сучасному етапі
  10. Можливі сфери застосування

Застосування каталізаторів сприяло бурхливого розвитку хімічної промисловості. Вони широко використовуються при переробці нафти, отриманні різних продуктів, створення нових матеріалів (наприклад, пластмас), нерідко дешевших, ніж застосовувані колись. Приблизно 90% обсягу сучасного хімічного виробництва грунтується на каталітичних процесах.

Сучасні технології неможливо уявити без застосування каталізаторів. Каталітичні реакції можуть протікати при температурах до 650С і тисках 100 атм і більше. Це змушує по-новому вирішувати проблеми, пов'язані з контактуванням між газоподібними і твердими речовинами і з перенесенням частинок каталізатора. Щоб процес був ефективним, при його моделюванні необхідно враховувати кінетичні, термодинамічні та гідродинамічні аспекти. Тут широко використовуються комп'ютерне моделювання, а також нові прилади та методи контролю за технологічними процесами.

У 1960 був досягнутий значний прогрес у виробництві аміаку. Застосування більш активного каталізатора дозволило знизити температуру одержання водню при розкладанні водяної пари, завдяки чому вдалося знизити тиск і, отже, зменшити виробничі витрати, наприклад за рахунок застосування більш дешевих відцентрових компресорів. В результаті вартість аміаку впала більш ніж удвічі, відбулося колосальне збільшення його виробництва, а у зв'язку з цим - збільшення виробництва харчових продуктів, оскільки аміак - цінне добриво.

Для очищення стічних вод від різних токсичних сполук розробляється метод, заснований на окис ленні забруднювачів в рідкій фазі на твердому каталізаторі. Процес проводять при тиску 20 - 30 атм. при температурі 200 - 250С. Вода при таких умовах залишається рідкою. Наприклад, такий метод дозволяє очищати стічну воду від аміаку з ефективністю до 99%. Продуктами окислення є тільки азот і вода. В якості каталізатора служить синтетичний пористий вуглецевий матеріал. Особливо такий метод ефективний для очищення стічних вод, що містять багато різних забруднювачів. Метод перевірений також для очищення стічних вод від сполук, що містять у своєму складі азот або хлор.

Для очищення нізкоконцентрірованной стічних вод від органічних забруднювачів розроблений адсорбційно-каталітичний метод (Пат. 2176618 РФ). Спочатку стічні води пропускають через шар каталізатора-адсорбенту при нормальній температурі і тиску. Очищення води відбувається за рахунок сорбції домішок на поверхні твердого матеріалу. Через кілька десятків годин адсорбент вимагає регенерації. Регенерацію проводять за рахунок підвищення в реакторі температури і тиску. Адсорбовані домішки окислюються протягом приблизно 1 ч. Після охолодження адсорбент-каталізатор готовий для повторного використання.

Даний метод особливо ефективний для очищення невеликих за обсягами стічних вод - до декількох м 3 /ч.

В Нині першочерговим завданням для промислового освоєння описаної вище технології очищення стічних вод є створення пілотної установки локальної очистки промстоків продуктивністю до 1 м 3 /ч. Подібна установка зажадає завантаження каталізатора в обсязі 0,5 - 0,6 м 3 і забезпечить очистку від широкого кола органічних забруднювачів з ефективністю 99 - 99,5%.

Перспективним напрямком розвитку каталітичних технологій є розробка адсорбційно-каталітичних процесів.

Особливу роль грають каталітичні процеси в охорони навколишнього середовища.

Гомогенний каталіз використовують для промислового отримання:

1)спиртів-гідратацію олефінів у присутності кислот (H2SO4, H3PO4);

2) нітробензола

3) оцтової кислоти карбонілюванням метанолу у присутності комплексів Rh (співкаталізатор-HI);

4) терефталевої кслоти окисленням п-ксилолу у присутності солей;

5)альдегідів гідроформілірористанням олефінів у присутності карбонілів;

6) ліків(L-ДОФА)[ http://www.xumuk.ru/encyklopedia/1122.html]

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 556 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)