АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наслідки

Ускладнення з боку матки - у першу чергу це розриви шийки матки, кровотеча, перфорація і розривши стінки матки. Найбільш розповсюджені методики проведення переривання вагітності припускають маніпуляції всередині матки "наосліп", унаслідок чого ризик ушкодження шийки або стінки матки досить високий. У залежності від розмірів і локалізації такого ушкодження роблять або його вшивання, або повне видалення матки (гістеректомію). Крім того, при багаторазових вискоблюваннях стінка матки може утоншуваться настільки, що виношування вагітності стає неможливим. У цьому випадку жінці рекомендується стерилізація. Запальні процеси в матці нерідко виникають у результаті інфікування травмованої шийки або стінки матки під час проведення штучного переривання вагітності. Слід зазначити, що такий запальний процес відрізняється стійким тривалим плином і лікування його вкрай важке. Результатом цього може стати звичне невинесення вагітності і безплідність.

Запальні процеси в малому тазі - параметрит (запалення околоматочної клітковини), аднексит (запалення придатків матки), пельвіоперитоніт і перитоніт (запалення тазової очеревини і всієї очеревини), - усі ці захворювання можуть розвиватися в результаті інфікування в ході операції по штучному перериванню вагітності. Результатом цих захворювань може стати безплідність жінки, а в окремих випадках навіть її загибель.

Ускладнення після абортів можуть розвитися в жінки через деякий час (через декілька місяців і навіть кілька років). У 18% жінок через два місяці після зробленого аборту розів'ється хронічне запалення придатків матки, у 11% - ерозія шийки матки, у 7% - ендоцервецит, у 4% - різні порушення менструального циклу. Через два роки після зробленого аборту ці показники збільшуються в кілька разів.

Одним з найбільш грізних ускладнень абортів у жінок, що неродили, є різке збільшення ризику розвитку рака грудей. Як відомо, цей вид раку займає перше місце серед причин смертності від онкологічних захворювань в усьому світі. Дослідження показують, що в жінок, що неродили, що зробили аборт, імовірність розвитку рака грудей збільшуються на 300%, а якщо така жінка мала кілька абортів, і перша дитина в неї народився не раніш 35 років, то ризик зростає в 8 разів. Зрозуміти, чому так відбувається, досить просто. Перша вагітність починає особливим образом переформовувати і перебудовувати клітки молочних залоз, підготовляючи них до досі невикористаної функції - виробленню грудного молока і годівлі дитини. Формування кліток йде практично протягом усієї вагітності, і закінчується вже до самих родів. Якщо ж жінка робить аборт і перериває вагітність у такий спосіб (то ж саме відноситься, на жаль, і до мимовільного переривання вагітності), те клітки грудних залоз залишаються несформованими, їхній розвиток не завершується. Такі клітки мають значно велику здатність до ракового переродження, ніж сформовані остаточно, так само як і ще що не почали своє формування. Ризик зростає тим більше, чим більше часу пройде до моменту наступної вагітності і пологів, що дозволять завершити перебудування кліток молочних залоз. Особливе місце серед всіх ускладнень абортів займає постабортний синдром. Цей синдром містить у собі різні симптоми, як фізіологічні, так і психологічні. Багато хто з цих симптомів жінка ніяк не зв'язує з минулим абортом. Найбільш розповсюдженими ознаками постабортного синдрому є: безплідність і проблеми з зачаттям, передчасні пологи, викидні, позаматкова вагітність, сексуальні розлади, депресії, почуття провини, суіцидальні нахили, зловживання алкоголем і наркотиками, розпач, що домінує бажання ще однієї вагітності, анорексия (відсутність апетиту і бажання є), нічні кошмари про дітей і т.д. На жаль, в Україні немає статистики по частоті виникнення постабортного синдрому, але можна з упевненістю сказати, що набереться дуже небагато жінок, що змогли уникнути його проявів у тім або іншому виді.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)