АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 1. ТЕМА 8. Сухий та ексудативний плеврит, синдром дихальної недостатності при патології бронхолегеневої системи: основні симптоми та синдроми на підставі

Прочитайте:
  1. I варіант
  2. I варіант
  3. I-Варіант
  4. II варіант
  5. II-Варіант
  6. III варіант
  7. III варіант
  8. ВАРІАНТ
  9. ВАРІАНТ
  10. ВАРІАНТ

ТЕМА 8. Сухий та ексудативний плеврит, синдром дихальної недостатності при патології бронхолегеневої системи: основні симптоми та синдроми на підставі клінічних та лабораторно-інструментальних методів обстеження.

Модуль 2. ІІІ курс.

Варіант 1

1. Пацієнт, що хворіє на амбулаторну (позалікарняну) пневмонію скаржиться на появу колючого болю в правій половині грудної клітки, що турбує при кашлі та глибокому диханні. При огляді уражена половина грудної клітки відстає при диханні, обмеження рухомості легеневого краю. При аускультації вислуховується голосний скрябучий додатковий дихальний шум, що підсилюється при натисканні пальцем в міжребір’ї.

Який шум вислухав лікар?

A. Бронхіальне дихання

B. Амфоричне дихання

C. Африкт (шум тертя плеври)

D. Крепітація

E. Консонуючі вологі хрипи

 

2. Хвора скаржиться на задишку постійну, сухий кашель, температуру 37,80С. Положення у ліжку напівсидячи. При огляді ціаноз носо-губного трикутника, права половина грудної клітки відстає в диханні, збільшена. Перкуторно тупий звук при аускультації дихання не прослуховується.

Що можна визначити при пальпації грудної клітки?

A. Егофонію

B. Підсилене голосове тремтіння

C. Ослаблене голосове тремтіння

D. Котяче муркотіння

E. Шум тертя плеври

 

3. Хвора скаржиться на задишку постійну, сухий кашель, температуру 37,80С. Положення у ліжку напівсидячи. При огляді ціаноз носо-губного трикутника, права половина грудної клітки відстає в диханні, збільшена. Перкуторно тупий звук при аускультації дихання не прослуховується.

Що можна діагностувати у хворого?

A. Накопичення повітря в плевральній порожнині

B. Накопичення рідини в плевральній порожнині

C. Ущільнення легеневої тканини

D. Синдром обтурації великого бронха

E. Синдром порожнини в легенях, заповненою рідиною

 

4. У хворого скарги на сухий кашель, важкість в грудях, задишку, температура 38,50С. Лежить на правому боці, частота дихання 22/хв, поверхневе. При пальпації голосове тремтіння не визначається справа, дихання не прослуховується, на рентгенограмі гомогенна тінь з косим рівнем і ясне поле над нею.

Що можна визначити при перкусії легень?

A. Тупий звук справа

B. Трикутник Гірлянда справа

C. Трикутник Раухвусса-Грокко зліва

D. Лінія Елісс-Дамуазо

E. Всі ознаки вірні

 

5. У хворого скарги на сухий кашель і колючий біль під правою лопаткою, задишку. Права половина грудної клітки збільшена, міжреберні проміжки згладжені, відстає при диханні. Перкуторно тупий звук. Голосове тремтіння значно ослаблене.

Що можна визначити при аускультації?

A. Бронхіальне дихання

B. Амфоричне дихання

C. Пуерильне дихання

D. Підсилене везикулярне

E. Відсутність дихання

 

6. У хворого скарги на сухий кашель і колючий біль під правою лопаткою, задишку. Права половина грудної клітки збільшена, міжреберні проміжки згладжені, відстає при диханні. Перкуторно тупий звук. Голосове тремтіння значно ослаблене. Дихання не вислуховується. Була проведена пункція плевральної порожнини, отриманий ексудат.

Які лабораторні показники будуть підтверджувати запальний характер рідини?

А. Відносна густина понад 1,015

B. Вміст білка понад 30 г/л

C. Проба Рівельта позитивна

D. Активність ЛДГ понад 1,6 мМ/л

E. Всі ознаки вірні

 

7. У хворого скарги на сухий кашель, важкість в грудях, задишку, температура 38,50С. Лежить на правому боці, частота дихання 22/хв, поверхневе. При пальпації голосове тремтіння не визначається справа, при перкусії звук тупий, дихання не прослуховується.

Що можна визначити на рентгенограмі легень?

A. Гомогенну тінь справа, зміщення серцевої тіні вправо

B. Плямиста тінь справа, серцева тінь не зміщена

C. Гомогенна тінь з косим рівнем, ясне поле над нею справа, серцева тінь зміщена вліво

D. Підсилення бронхолегеневого малюнка, тінь серця на зміщена

E. Підвищення прозорості легеневої тканини, тінь серця не зміщена

 

8. Хворий 51 року, скаржиться на виражену задишку, відчуття важкості та розпирання в лівій половині грудної клітини. Об-но: ЧД-30/хв, СЧЧ-108уд/хв. Над лівою половиною грудної клітини голосове тремтіння різко послаблене. Рентгенологічно – гомогенна тінь до рівня 2-го ребра з верхньою косою межею, органи середостіння зміщені праворуч.

Які основні дихальні шуми можна визначити над вказаною ділянкою?

A. Бронхіальне

B. Везикулярне ослаблене

C. Сакадоване

D. Підсилене везикулярне

E. Металічне

 

9. Хворий 51 року, скаржиться на виражену задишку, відчуття важкості та розпирання в лівій половині грудної клітини. Об-но: ЧД-30/хв, СЧЧ-108уд/хв. Над лівою половиною грудної клітини голосове тремтіння різко послаблене. Рентгенологічно – гомогенна тінь до рівня 2-го ребра з верхньою косою межею, органи середостіння зміщені праворуч.

Що можливо визначити при перкусії над легенями?

A. Чередування тупого та коробкового звуку зліва

B. Тупий перкуторний звук справа

C. Тупий перкуторний звук в нижніх відділах обох легень

D. Притуплення перкуторного звуку над верхівками легень

E. Тупий перкуторний звук зліва

 

10. Хворий 51 року, скаржиться на виражену задишку, відчуття важкості та розпирання в лівій половині грудної клітини. Об-но: ЧД-30/хв, СЧЧ-108уд/хв. Над лівою половиною грудної клітини голосове тремтіння різко послаблене, перкуторний тон тупий, при аускультації різке послаблення везикулярного дихання. Рентгенологічно – гомогенна тінь до рівня 2-го ребра з верхньою косою межею, органи середостіння зміщені праворуч.

Про яке захворювання у даного хворого слід подумати в першу чергу?

A. Ексудативний плеврит

B. Гострий бронхіт

C. Пневмосклероз

D. Крупозна пневмонія

E. Бронхоектазійна хвороба

 

11. Хворий 51 року, скаржиться на виражену задишку, відчуття важкості та розпирання в лівій половині грудної клітини. Зникнення тимпаніту над простором Траубе при перкусії в цього хворого пов’язано з:

A. Ексудативним лівобічним плевритом

B. Ексудативним правобічним плевритом

C. Абсцесом легень зліва

D. Правобічною плевропневмонією

E. Сухим лівобічним плевритом

 

12. Чоловік 62 років. Скаржиться на загальну слабкість, сухий кашель, задишку, важкість в грудній порожнині. При об’єктивному обстеженні - права половина грудної клітини відстає при диханні, над нижніми ділянками правої легені перкуторно визначається тупість, аускультативно - дихання не вислуховується. На рентгенограмі органів грудної порожнини визначається інтенсивне гомогенне затемнення до рівня 4-го ребра справа. Органи середостіння зміщені в лівий бік. Про яке захворювання у даного хворого слід подумати в першу чергу?

А. Ателектаз правої легені. як ускладнення центрального раку

В. Казеозна пневмонія

С. Цироз правої легені

D. Правобічний ексудативний плеврит

Е. Гостра правобічна полісегментарна пневмонія

 

13. Хворий скаржиться на задишку, відчуття важкості в правій половині грудної клітки, підвищення температури тіла до 38,50С, слабкість, серцебиття. Захворів після переохолодження. При огляді: ЧД 28/хв, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, визначається згладженість міжреберних проміжків справа в нижніх відділах. При перкусії визначається тупий звук в нижньо-бокових відділах справа.

Який синдром може бути у хворого?

A. Синдром підвищеної повітряності легень

B. Синдром накопичення рідини в плевральній порожнині

C. Синдром накопичення повітря в плевральній порожнині

D. Синдром обтураційного ателектазу

E. Бронхообструктивний синдром

 

14. Хворий скаржиться на задишку, відчуття важкості в правій половині грудної клітки, підвищення температури тіла до 38,50С, слабкість, серцебиття. Захворів після переохолодження. При огляді: ЧД 28/хв, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, визначається згладженість міжреберних проміжків справа в нижніх відділах. При перкусії визначається тупий звук в нижньо-бокових відділах справа.

Що може бути при аускультації в місці тупого перкуторного тону?

A. Бронхо-везикулярне дихання

B. Жорстке дихання

C. Вологі дрібно пухирчасті хрипи

D. Дихання відсутнє

E. Патологічне бронхіальне дихання

 

15. Хворий скаржиться на задишку, відчуття важкості в правій половині грудної клітки, підвищення температури тіла до 38,50С, слабкість, серцебиття. Захворів після переохолодження. При огляді: ЧД 28/хв, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, визначається згладженість міжреберних проміжків справа в нижніх відділах. При перкусії визначається тупий звук в нижньо-бокових відділах справа.

Який перкуторний тон буде вище верхньої межі тупого перкуторного тону?

A. Коробковий

B. Тимпанічний

C. Притуплено-тимпанічний

D. Ясний легеневий

E. Тимпанічний з металевим відтінком

 

ТЕМА 8. Сухий та ексудативний плеврит, синдром дихальної недостатності при патології бронхолегеневої системи: основні симптоми та синдроми на підставі клінічних та лабораторно-інструментальних методів обстеження.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 552 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)