АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Жовчовиділення

Рух жовчі в жовчовидільної апараті обумовленорізницею тиску в його частинах і в дванадцятипалій кишці, станом сфінктерів позапечінкових жовчних шляхів. У них виділяють наступні сфінктери: у місці злиття міхура і загального печінкового протоку (сфінктер Міріссі), в шийці жовчного міхура (сфінктер Люткенса) ікінцевому відділі загальної жовчної протоки і сфінктер ампули, або Одді. Тонус м'язів цих сфінктерів визначає напрямок руху жовчі.

Тиск в жовчовидільної апараті створюється секреторним тиском жовчеутворення і скороченнями гладких м'язівпроток і жовчного міхура. Ці скорочення узгоджені з тонусом сфінктерів і регулюються нервовими і гуморальними механізмами.

Тиск в загальній жовчній протоці коливається від 4 до 300 мм вод. ст., а в жовчному міхурі поза травлення становить 60-185 мм вод. ст., підчас травлення за рахунок скорочення міхура піднімається до 200-300 мм вод. ст., забезпечуючи вихід жовчі в дванадцятипалу кишку через відкривається сфінктер Одді. Вид, запах їжі, підготовка до її прийому і власне прийом їжі викликають складне і неоднакове у різних осібзміна діяльності жовчовидільної апарату, при цьому жовчний міхур спочатку розслабляється, а потім скорочується. Невелика кількість жовчі через сфінктер Одді виходить в дванадцятипалу кишку. Цей період первинної реакції жовчовидільної апаратутриває 7-10 хв. На зміну йому приходить основний евакуаторної період (або період спорожнення жовчного міхура), під час якого скорочення жовчного міхура чергується з розслабленням і в дванадцятипалу кишку через відкритий сфінктер Одді переходить жовч, спочатку ззагальної жовчної протоки, потім міхурово, а в подальшому - печінкова. Тривалість латентного і евакуаторної періодів, кількість виділеної жовчі залежать від виду прийнятої їжі.

Сильними стимуляторами жовчовиділення є яєчні жовтки, молоко, м'ясо тажири. ефлекторная стимуляція жовчовидільної апарату і холекінеза здійснюється умовно- і безумовно-рефлекторно при подразненні рецепторів рота, шлунку і дванадцятипалої кишки за участю блукаючих нервів. Найбільш потужним стимулятором жовчовиділенняє ХЦК, що викликає сильне скорочення жовчного міхура; гастрин, секретин, бомбезин (через ендогенний ХЦК) викликають слабкі скорочення, а глюкагон, кальцитонін, антіхолецістокінін, ВІП, ПП гальмують скорочення жовчного міхура.

 

79.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)