АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

a) ВІЛ-інфекція. c) Інфекційний мононуклеоз

Прочитайте:
  1. a) ВІЛ-інфекція
  2. a) ВІЛ-інфекція
  3. ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ
  4. ВІЛ-інфекція
  5. ВІЛ-інфекція в Україні.
  6. Віл-інфекція та синдром набутого імунодефіциту
  7. Змістовий модуль 3. Вірусні гепатити. ВІЛ-інфекція.

b) Краснуха

c) Інфекційний мононуклеоз

d) Сепсис

e) Сифіліс

 

21. Хвора 25 років скаржиться на збільшення лімфовузлів на шиї, шкіряний свербіж, пітливість, підвищення t0 до 39оС. Об’єктивно: ціаноз, набряк шиї, печінка та селезінка не збільшені, лімфовузли діаметром 1,5 - 2 см спаяні з навколишніми тканинами. Пункція лімфовузла – клітини Березовського-Штернберга. Який попередній діагноз?

a) *Лімфогранулематоз

b) Хронічний лімфолейкоз

c) Інфекційний мононуклеоз

d) Лімфосаркома

e) Метастази в лімфовузли

 

33. У дитини 12 років біль у горлі, утруднене носове дихання, гугнявість, t 40?C. Стан важкий. При огляді гіперемія, та набряк піднебінних і глоткового мигдаликів, які покриті білим нашаруванням, визначається поліаденопатія, гепатоспленомегалія. Аналіз крові: л-17*109/л, е-1, б-1, п-2, с-23, л-40, м-33 (атипові мононуклеари). Діагноз?

* Інфекційний мононуклеоз.

Агранулоцитарна ангіна.

Токсична дифтерія ротоглотки

Скарлатинозна ангіна.

Лакунарна ангіна.

 

34. Хворий 29 років, звернувся до лікаря поліклініки із скаргами на сухий кашель, підвищення температури тіла, впродовж 10 днів, втрату ваги до 5 кг за місяць, незначний свербіж шкіри. При рентгенологічному дослідженні ОГК у хворого виявлено тінь овальної форми з поліциклічними контурами в проекції судинного пучка і переднього сегмента верхньої долі правої легені. Пункційна біопсія виявила клітини, які є характерними для цього захворювання. Класичні симптоми якого захворювання були у хворого?

*Хвороба Ходжкіна

Тімома

Киста переднього середостіння

Периферичний рак правої легені

Туберкулома верхньої долі правої легені

 

36. Чоловік 50 років скаржиться на збільшення лімфатичних вузлів на шиї, у пахвах, швидке схуднення, відсутність апетиту, паморочення. Хворіє 3 місяці. Загальний стан важкий, шкірні покрови бліді, надзвичайно сухі. На шиї, у пахвах та клубових зонах лімфатичні вузли від 1 до 3 см, щільні. Ваш діагноз?

* Лімфосаркома.

Лімфаденіт.

Цироз печінки.

СНІД.

Лімфогрануломатоз

 

37. Хвора 44 років день тому розчухала гомілку. Вранці відчула біль в гомілці, в обід з’явився озноб, t – 39,3? С. Гомілка набрякла, відзначається яскраве почервоніння шкіри. На стегні червоні “доріжки”. Пахові вузли не збільшені. Лейкоцитоз 23000. Ваш діагноз?

* Бешихове запалення гомілки. Лімфангоїт.

Флегмона гомілки. Лімфангоїт.

Еризипілоїд гомілки. Лімфангоїт.

Інфікована рана гомілки. Лімфангоїт.

Гострий тромбофлебіт підшкірних вен. Лімфангоїт.

 

41. Хворий 7 років поступив у лікарню зі скаргами на слабкість, підвищену втомлюваність, лихоманку, задишку та кашель, похудіння. При рентгенологічному обстеженні грудної клітки виявлено збільшення тіні середостіння та наявність поліциклічних контурів. Яке захворювання найбільш ймовірне?

* Лімфогрануломатоз

Дермоїдна киста

Пухлина тимусу

Туберкульоз

Неходжкінська лімфома

 

49. У 5-річної дитини через 3 місяці після перенесеного гострого тонзиліту з заднє-шийним лімфаденітом та гепато-лієнальним синдромом спостерігається гепатит, Е03инофілія, часті простудні захворювання і періодичний субфебрилітет. В крові виявлено EBNA і анти-ЕA-IgM, анти ЕBNA не виявлено. Встановіть діагноз.

* Хронічна активна ЕВV-інфекція.

Аденовірусна інфекція.

Ентеровірусна інфекція.

Цитомегаловірусна інфекція.

Гострий інфекційний мононуклЕ03.

 

56. Хлопчик 12 років, поступив в клініку із скаргами на задишку, кашель, збільшення температури до 37? С. Хворіє на протязі 3 місяців. Рентгенологічне обстеження органів грудної клітки виявило збільшення тіні середостіння у вигляді “труби” та наявність поліциклічних контурів. Який попередній діагноз найбільш ймовірний?

* Лімфогранульоматоз

Туберкульозний бронхоаденіт

Рак легень

Лейкоз

Саркоїдоз

 

57. Хлопчик 4 років, поступив із скаргами на лихоманку, свербіння, підвищену пітливість, збільшення шийних і підкрильцевих лімфовузлів. При обстеженні хворого пальпується конгломерат лімфатичних вузлів (картопля в мішку) зліва в ділянці шиї та в правій підкрильцевій ділянці. Печінка та селезінка збільшені. Яка найбільш характерна ознака лімфогранульоматозу є у хворого?

* Конгломерат лімфовузлів

Свербіння

Лихоманка

Гепатомегалія

Спленомегалія

 

58. Дівчинка 10 років, поступила із скаргами на збільшення передньошийних лімфовузлів зліва. Хворіє на протязі 5 місяців. Лімфовузли збільшувались поступово. Зроблена біопсія лімфовузла. Наявність яких клітин в біоптаті характерна для лімфогранульоматозу?

* Клітини Березовського- Штернберга

Бласти

Лімфоцити

Фібробласти

Плазматичні клітини

 

59. Хлопчик 9 років поступив із скаргами на збільшення перелньошийних лімфовузлів зліва. Хворіє на протязі 3 місяців. Лімфовузли збільшувались поступово. При огляді хворої температура 37,5? С, блідість шкірних покривів, передньошийні лімфовузли множинні, збільшені до 25 –35 мм еластичної консистенції, неболючі, не з’єднанні між собою і із шкірою. Який найбільш інфориативний метод діагностики необхідно призначити у даній ситуації?

* Біопсію лімфовузла

Стернальну пункцію

Рентгенографію органів грудної клітки

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Цитохімічне дослідження мазків пунктату кісткового мозку

 

60. Хлопчик 8 років поступив із скаргами на збільшення перелньошийних лімфовузлів зліва. Хворіє на протязі 4 місяців. Лімфовузли збільшувались поступово. При огляді хворої температура 37,5? С, блідість шкірних покривів, передньошийні лімфовузли множинні, збільшені до 25 –35 мм, еластичної консистенції, не болючі, не з’єднанні між собою. Який попередній діагноз можна поставити?

* Лімфогрануломатоз

Лімфаденіт

Лімфаденопатія

Лімфома

Лейкоз

 

63. Хворий 12 років скаржиться на підвищення температури тіла до 38,2°С, біль в горлі при ковтанні, нездужання, головний біль, нежить. При огляді відмічається одутловатість обличчя, затруднене дихання через ніс, гіперемія слизової зіва, гранульозний фарингіт, лакунарний тонзиліт, збільшення переважно шийних і підщелепних лімфовузлів (лімфаденопатія), печінки та селезінки. В крові атипові мононуклеари. Який найбільш ймовірний діагноз?

*Інфекційний мононуклеоз

Краснуха

Дифтерія ротоглотки

Лімфогрануломатоз

Аденовірусна інфекція

 

68. У хлопчика 10-річного віку був виявленій конгломерат лімфовузлів у лівій підмишечний ділянці, не спаяних між собою та оточуючими тканинами, неболючих, діаметром до 2-3 см кожний. Патології зі сторони внутрішніх органів не виявлено. У аналізі крові: еритроцити – 3,3 Т/л, Нв – 85 г/л, лейкоцити – 10,4 г/л (п – 6\%, с – 68\%, л – 22\%, м – 4\%), ШОЕ – 54 мм/годину. Який діагноз найбільш імовірний?

Лімфогранульоматоз

Гострий лімфаденит

Гострий лейкоз

Хронічний міелоідний лейкоз

Гіпопластична анемія

 

83. Хвора 28 р., на протязі декількох місяців відмічає збільшення лімфовузлів в надключичних ділянках. Останнім часом стала відмічати набряк обличчя, шиї, верхньої половини тулуба. Лежати може не більше 2-3- хвилин. Спить сидячи. Периферичних набряків немає. Печінка, селезінка не збільшені. Рентгенологічно – значне розширення передньо-верхнього середостіння. Який діагноз найімовірніший?

*Злоякісна лімфома

 

83. Дівчина 17 років на протязі останніх 2 місяців відмічає поступове збільшення лімфатичних вузлів на шиї та в пахвових ділянках. Неділю тому після переохолодження появилася профузна нічна пітливість, нічне підвищення температури тіла до 39,5?С, свербіж шкіри. При огляді: шийні та пахвові лімфатичні вузли збільшені до 1,5 – 2 см в діаметрі, щільні, не зпаяні між собою. Попередній діагноз

*Лімфогрануломатоз

 

90. Хвора 25 років, скарги на підвищену температуру протягом 14 днів, пітливість, свербіж шкіри, слабість, втрату ваги, біль, в суглобах, збільшені лімфовузли (3-4 см, еластичні, рухомі, неболючі).. На рентгенограмі органів грудної клітки - збільшені прикореневі лімфовузли справа. Заг.ан.крові: Hb-118 г/л, к.п.-0,9, тромбоцити-320,0 Г/л, ШОЕ-21 мм/год, L-6,5 Г/л, П-6\%, С-72\%, М-8\%, Л-14\%. В біоптаті лімфатичних вузлів - клітини. Березовського-Штернберга. Діагноз?

*лімфогрануломатоз

 

91. При гістологічному дослідженні шийного лімфовузла виявлені клітини Березовського-Штернберга. Яке захворювання у хворого?

* Лімфогранулематоз

 

92. Діагноз лімфогранулематоз вважають достовірно встановленим при виявленні клітин:

* Березовського (Рида)-Штернберга

 

*** Питання № 13

Хворий 50 років роступив у клініку зі скаргами на біль у поперековій ділянці, грудній клітці, загальну слабість. Об-но: шкірні покриви і видимі слизові - бліді. Пульс-110 за хв., АТ-110/60 мм.рт.ст. При аускультації - систолічний шум над верхівкою серця. Пальпується збильшена печінка, її нижній край виступає на 2 см з-під реберної дуги. Ан.крові: ер-3,5х10^12/л, Hb-90 г/л, КП-0,8; лейк-9х10^9/л, тр- 120х10^9/л, ШЗЕ-70 мм/год; в мазках крові зустрічаються плазматичні клітини. У кістковому мозку кількість плазматичних клітин становить 25%. Білок крові - 106 г/л. В сечі визнача чається білок - 1,65 г/л. На рентгенограмі грудної клітки, кісток черепа - вогнищеві деструкції плоских кісток, розмірами до 0,5 см. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A. Метастатичне ураження кісток черепа, грудної клітки

B. Мієломна хвороба

C. Хвороба Вальденстрема

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 13

Хворий 50 років роступив у клініку зі скаргами на біль у поперековій ділянці, грудній клітці, загальну слабість. Об-но: шкірні покриви і видимі слизові - бліді. Пульс-110 за хв., АТ-110/60 мм.рт.ст. При аускультації - систолічний шум над верхівкою серця. Пальпується збильшена печінка, її нижній край виступає на 2 см з-під реберної дуги. Ан.крові: ер-3,5х10^12/л, Hb-90 г/л, КП-0,8; лейк-9х10^9/л, тр- 120х10^9/л, ШЗЕ-70 мм/год; в мазках крові зустрічаються плазматичні клітини. У кістковому мозку кількість плазматичних клітин становить 25%. Білок крові - 106 г/л. В сечі визнача чається білок - 1,65 г/л. На рентгенограмі грудної клітки, кісток черепа - вогнищеві деструкції плоских кісток, розмірами до 0,5 см. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A. Метастатичне ураження кісток черепа, грудної клітки

B. Мієломна хвороба

C. Хвороба Вальденстрема

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 49

При якому з наведених захворювань спостерігається високий вміст плазматичних клітин у пунктаті кісткового мозку?

A. Хронічний мієлолейкоз

B. Ідіопатичний мієлофіброз

C. Поліцитемія

D. Множинна мієлома

E. Хронічний гепатит

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 55

При лімфогранулематозі в периферичній крові спостерігається:

A. Лімфоцитоз

B. Лімфоцитопенія

C. Нейтропенія

D. Базофілія

E. Ретикулоцитоз

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 56

Морфологічний діагноз лімфогранулематозу є достовірним при наявності в гістологічному препараті лімфовузла:

A. Клітин Пирогова-Ланганса

B. Пролімфоцитів

C. Лімфобластів

D. Клітин Березовського-Штернберга

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 57

Для встановлення діагнозу лімфогранулематозу є необхідним дослідження:

A. Мієлограми

B. Трепанобіоптату

C. Гістологічне дослідження лімфовузла

D. Аналіз крові

E. Цитогенетичне дослідження

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 58

Основним методом лікування лімфогранулематозу I стадії є:

A. Променева терапія

B. Глюкокортикоїди

C. Поліхіміотерапія

D. Лейкоцитаферез

E. Гемотрансфузії

Вірні відповіді: A

 

*** Питання № 59

"Радикальна терапія" при лімфогранулематозі - це:

A. Променева терапія на всі групи лімфатичних вузлів та шляхи відтоку + поліхіміотерапія

B. Променева терапія

C. Поліхіміотерапія

D. Хірургічне видалення збільшених лімфовузлів

E. Хірургічне видалення + поліхіміотерапія

Вірні відповіді: A

 

*** Питання № 67

Для мієломної хвороби є характерними синдроми:

A. Виразково-некротичний

B. Анемічний

C. Інтоксикаційний

D. Геморагічний

E. Диспротеїнемічний

Вірні відповіді: BCDE

 

*** Питання № 68

Які з наведених скарг є найбільш характерними для хворих на мієломну хворобу?

A. Біль у кістках

B. Загальна слабкість

C. Задуха

D. Серцебиття

E. Пітливість

Вірні відповіді: A

 

*** Питання № 69

Кількість яких клітин значно зростає в кістковому мозку при мієломній хворобі?

A. Бластних

B. Клітин Гоше

C. Плазматичних

D. Клітин Боткіна-Гумпрехта

E. Мегалобластів

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 70

Які зміни в протеїнограмі є характерними для мієломної хвороби?

A. Гіперальбумінемія

B. Гіпопротеїнемія

C. Гіпогаммаглобулінемія

D. Гіперпротеїнемія з М-градієнтом

E. Гіпергаммаглобулінемія

Вірні відповіді: DE

 

*** Питання № 71

Що з наведеного є характерним для мієломної нефропатії?

A. Набряки

B. Протеїнурія

C. Гіперхолестеринемія

D. Лейкоцитурія

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 72

Яка з вказаних змін у периферичній крові є характерною для мієломної хвороби?

A. Лейкоцитоз

B. Анемія

C. Тромбоцитопенія

D. Бластоз

E. Різке збільшення ШЗЕ

Вірні відповіді: BE

 

*** Питання № 73

Назвіть цитостатики, що використовуються при лікуванні мієломної хвороби:

A. Гідреа

B. Сарколізин

C. Мелфалан

D. Циклофосфан

E. 6-меркаптопурин

Вірні відповіді: BCD

 

*** Питання № 97

Який з наведених препаратів є показаним хворим на множинну мієлому?

A. Мієлосан

B. Цитозар

C. Допан

D. Сарколізин

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 101

Хворий A., 20 років, поступив у гематологічне відділення для дообстеження. При профілактичному огляді у нього виявлено збільшення медіастинальних лімфовузлів. Скарг немає. Об-но: шкіра звичайного кольору. Периферичні лімфовузли не збільшені. Стерналгії, осалгій немає. Живіт м'який, неболючий. Печінка, селезінка не збільшені. На гомілках поодинокі елементи вузловатої еритеми. Аналіз периферичної крові - без змін. Рентгенографія ОГК - корені легень поліциклічні за рахунок збільшених лімфовузлів. Ваш діагноз:

A. Медіастинальна форма лімфогранулематозу

B. Туберкульозний лімфаденіт

C. Центральний рак легень

D. Саркоїдоз Бека

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 102

Хвора B., 30 років, госпіталізована в гематологічне відділення з приводу лімфогранулематозу з ураженням лімфатичних вузлів межистіння, що було виявлено при рентгенографії органів грудної клітки. Гістологічне дослідження біоптата наддужкового лімфатичного вузла вказує на нодулярно-склеротичний варіант захворювання. Скарг на схуднення та нічне потовиділення немає. Ознак ураження нижче діафрагми не виявлено. Яка у хворої стадія захворювання?

A. Стадія IА

B. Стадія IВ

C. Стадія IIА

D. Стадія IIВ

E. Стадія IIIА

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 103

Хвора 30 років, госпіталізована в гематологічне відділення з приводу лімфогранулематозу з ураженням межистіня, що було виявлено при рентгенографії органів грудної клітки. Гістологічне дослідження біоптата наддужкового лімфовузла вказує на нодулярно-склеротичний варіант захворювання. Скарг на схуднення та нічне потовиділення немає. Ознак ураження нижче діафрагми не виявлено. Яка програма лікування повинна бути призначена хворій?

A. Хіміотерапія

B. Оперативне лікування

C. Променева терапія

D. Комбіноване лікування

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 106

Хвора 58 років хворіє протягом 3 років. У скаргах домінують прояви осалгічного та больового синдромів. Ан.крові: ер-3,0х10^12/л, Hb-90 г/л, КП-0,9; тром-134х10^9/л, ретикулоцити-0,7%, плазматичні клітини-7%, п-24%, с-56%, л-15%, м-8%. ШЗЕ-70 мм/год. Загальний білок крові-100 г/л, гама-глобуліни - 26% Лікар запідозрив мієломну хворобу. Які зміни в кістковому мозку та в сечі відповідають цьому діагнозу?

A. У мієлограмі - гіперплазія еритроїдного ростка, в сечі - збільшення лейкоцитів, гематурія

B. У стернальному пунктаті збільшення плазматичних клітин, в сечі - велика кількість білку

C. В мієлограмі збільшення мієлокаріоцитів, в сечі - мікрогематурія

D. В кістковому мозку - бластна метаплазія, в сечі - циліндрурія

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 109

Хворий 62 років скаржиться на збільшення пахвових та пахвинних залоз, загальну слабість. В минулому переніс "жовтяницю". Рік тому з'явилась слабкість та відчуття важкості в правому підребер'ї. Об-но: шкіра бліда. Пальпуються наддужкові, шийні, пахвові, пахвинні лімфовузли розмірами від 1 до 3 см, не спаяні один з одним із шкірою, їх поверхня гладенька. Живіт м'який, печінка на 4 см виступає з-під ребра, щільна. Селезінка виступає на 5-6 см з-під ребра, щільна, помірно болюча. Ан.крові: ер-3,5х10^12/л, Hb-100 г/л, КП-0,8; лейк-280х10^9/л, е-1%, п-4%, с-6%, пролімфоцити-6%, л-79%, м-4%, тр-140х10^9/л. Тіні Боткіна-Гумпрехта. Який препарат показаний даному хворому?

A. Цитозар

B. Циклофосфан

C. Натулан

D. Метотрексат

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 129

У хворої 20 років протягом тривалого часу спостерігаються носові кровотечі, а також кровотечі з травного каналу тракту, що періодично повторюються. При додатковому обстеженні: ер-2,8х10^12/л, Hb-102 г/л, КП-1,1; тромб.- 160х10^9/л, час кровотечі по Дюке - 16 хв., час згортання крові по Лі-Уайту - 10 хв. Ретракція кров'яного загустка відбулася через 24 години. Ваш попередній діагноз:

A. Гемофілія В

B. Хвороба Віллєбранда

C. Хвороба Верльгофа

D. Гемофілія А

E. Хвороба Рандю-Ослера

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 136

Хворий 60 років протягом останнього року страждає на мієломну хворобу. Отримує курс підтримуючої хіміотерапії. Останнім часом з'явились нудота, блювота, відраза до м'ясної їжі. Ан.крові: ер-2,1х10^12/л, Hb-70 г/л, КП-1,0. Лейкоцитарна формула без змін. ШЗЕ-88 мм/год. Загальний білок-110 г/л. Гамма-глобуліни - 35%. Сечовина - 11,5 ммоль/л, креатинін - 330 мкмоль/л. Яке додаткове обстеження є протипоказаним хворому при дослідженні нирок?

A. Ультразвукове дослідження нирок

B. Внутрішньовенна урографія

C. Проба Реберга

D. Біопсія нирок

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 182

Які з наведених скарг найбільш характерні для хворих на мієломну хворобу?

A. Збільшення печінки, асцит, периферичні набряки

B. Діарея, шлунково-кишкові кровотечі

C. Біль у кістках таза, ребрах, хребцях

D. Головний біль, підвищення АТ

E. Свербіння шкіри, лихоманка

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 183

Які з наведених ускладнень є найбільш частими при мієломній хворобі?

A. Шлунково-кишкові кровотечі

B. Патологічні переломи кісток

C. Геморагічний синдром

D. Тромбози судин

E. Гнійно-септичні процеси

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 184

Які зміни лабораторних показників є характерними для мієломної хвороби?

A. Підвищення гематокриту

B. Підвищення вмісту холестерину

C. Гіперпротеїнемія, гіпергаммаглобулінемія

D. Підвищення рівня непрямого білірубіну

E. Наявність білка Бенс-Джонса

Вірні відповіді: CE

 

*** Питання № 186

Який з наведених методів дослідження є вирішальним у діагностиці мієломної хвороби?

A. Дослідження білірубіну

B. Дослідження холестерину

C. Дослідження стернального пунктату

D. Дослідження холестерину в сечі

E. Загальний аналіз крові

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 200

Яка протеїнограма характерна для мієломної хвороби?

A. Загальний білок-120 г/л, альбуміни-41%, глобуліни-59%, альфа 1-5%, альфа 2-7%, бета-11%, гамма-36%

B. Загальний білок-76 г/л, альбуміни-62%, глобуліни-38%, альфа1 -4%, альфа 2 -9%, бета-10%, гамма-15%

C. Загальний білок-82 г/л, альбуміни-58%, глобуліни-42%, альфа 1-4%, альфа 2-6%, бета-11 %, гамма-20 %.

D. Загальний білок-46 г/л, альбуміни-48%, глобуліни-52%, альфа1 -6%, альфа2 -10%, бета-14%, гамма-22%

Вірні відповіді: A

 

*** Питання № 214

Хворий 50 років скаржиться на різку загальну слабість, пітливість, біль в кістках, біль у правому підребер'ї. Об-но: шкіра та слизові оболонки бліді. Печінка збільшена, нижній її край виступає на 2 см з-під реберної дуги. Ан.крові: ер-3,3х10^12/л, Hb-92 г/л, КП-0,8; лейк-9,5х10^9/л, е-1%, б-1%, п-7%, с-34%, л-50%, м-7%, тромб-130х10^9/л, ШЗЕ - 66 мм/год. Мієлограма: збільшення кількості лімфоїдних елементів на різних стадіях визрівання. Загальний білок крові - 110 г/л, визначається М-градієнт. В сечі білок (1,65 г/л). Ваш попередній діагноз:

A. Мієломна хвороба

B. Хронічний лімфолейкоз

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Макроглобулінемія Вальденстрема

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 234

При якому з наведених захворювань можлива поява в сечі білка Бенс-Джонса?

A. Еритремія

B. Гострий лейкоз

C. Мієломна хвороба

D. Гемофілія

E. Хронічний мієлолейкоз

Вірні відповіді: C

 

*** Питання № 249

Який критерій необхідний для встановлення діагнозу лімфогранулематозу?

A. Збільшення розмірів лімфоцитів

B. Осалгії

C. Геморагічний синдром

D. Наявність у лімфовузлі клітин Березовського-Штернберга

E. Збільшення розмірів печінки та селезінки

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 274

Хворий 57 років звернувся зі скаргами на слабість, підвищення температури тіла, схуднення. Вважає себе хворим протягом двох місяців. Об-но: шкіра блідо-рожевого кольору. Пальпуються збільшені периферичні лімфовузли в усіх ділянках розмірами 2х2 см, щільні, неболючі. Печінка виступає з-під реберної дуги на 1,5 см, селезінка - на 8 см. Ан.крові: ер-3,2х10^12/л, Hb-100 г/л, КП-1,2; тр-240х10^9/л, лейк-9,8х10^9/л, п-3%, с-42%, л-50%, м-5%. ШЗЕ-45 мм/год. Проведено біопсію лімфовузла. В препараті дифузна лімфобластна проліферація. Кістковий мозок без змін. Ваш діагноз:

A. Лімфогранулематоз

B. Хронічний лімфолейкоз

C. Гострий лімфобластний лейкоз

D. Лімфобластна лімфома

E. Реактивний лімфаденіт

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 290

Хворий 38 років поступив у клініку у важкому стані. З анамнезу відомо, що 10 років працює автослюсарем у майстерні, де має постійний контакт з бензином. Об-но: стан важкий; геморагії на шкірі тулуба, носові кровотечі, гіпертрофія ясен; лімфовузли не збільшені. Живіт здутий. Печінка і селезінка не збільшені. Ан.крові: ер - 1,7х10^12/л, Hb - 54 г/л, КП-0,7; ретикулоцити - 0,2%,тромбоцити - 15х10^9/л, лейк -2,9х10^9/л, п-2%, с-34%, е-1%, б-1%, л-60%, м-2%. ШЗЕ-50 мм/год. Кістковий мозок: зменшення кількості мієлокаріоцитів, відносне підвищення кількості лімфоцитів. Ан.сечі: гематурія. Ваш попередній діагноз:

A. Гострий лейкоз

B. Набута гіпопластична анемія

C. Мієлотоксична тромбоцитопенія

D. Гостре отруєння бензином

Вірні відповіді: B

 

*** Питання № 291

Хворий 35 років скаржиться на пітливість, підвищення температури тіла, свербіння шкіри, пухлиноподібні утворення в ділянці шиї, відсутність апетиту, схуднення. Об-но: блідість і сухість шкіри, збільшення шийних лімфовузлів з обох боків. Лімфовузли щільної консистенції, розмірами з лісовий горіх, місцями "зливаються" один з одним, утворюють конгломерати, які не зпаяні із шкірою. Селезінка збільшена, виступає з-під ребра на 3 см. Ан.крові: ер-4,0х10^12/л, Hb-140г/л, КП-1,1; тромб-200х10^9/л, лейк-22,0х10^9/л, е-6%, ю-1%, п-5%, с-75%, л-10%, м-3%. ШЗЕ - 10 мм/год. В пунктаті шийного лімфовузла: ретикулярні клітини, еозинофіли, нейтрофіли та клітини Березовського-Штернберга. Ваш діагноз:

A. Туберкульозний лімфаденіт

B. Метастази пухлини у лімфовузли

C. Лімфома

D. Лімфогранулематоз

Вірні відповіді: D

 

*** Питання № 292

Хворий 50 років скаржиться на біль у кістках, пітливість, різку загальну слабість. Об-но: шкіра і слизові оболонки бліді. Печінка збільшена, край її виступає на 2 см з-під реберної дуги. Ан.крові: ер-3,5х10^12/л, Hb-90 г/л, КП-0,8; лейк-9,5х10^9/л, тромб-120х10^9/л, ШЗЕ-70 мм/год. Зустрічаються плазматичні клітини. Мієлограма: підвищення вмісту плазматичних клітин. Кількість білка в плазмі крові-95 г/л. В сечі визначаєтьс білок Бенс-Джонса. Рентгенологічно: спонтанний перелом ІХ ребра, вогнищеві деструкції в плоских кістках розмірами в 0,5х1 см. Ваш попередній діагноз:

A. Мієломна хвороба

B. Хвороба Реклінгаузена

C. Метастази пухлини

D. Мієлокарцинома

Вірні відповіді: A

 

*** Питання № 296

Чоловік 62 років хворіє протягом 2 років. Скаржиться на різку болючість кісток, загальну слабість. При фізичному обстеженні: виявлена збільшена печінка, болючість при перкусіії мечовидного відростка. Ан.крові: ер-2,4х10^12/л, Hb-90 г/л, КП-1,1; плазматичні клітини-8%, м-8%, п-25%, с-54%, л-5%. ШЗЕ-70 мм рт.ст. Білки крові-106 г/л, співвідношення альбуміни/глобуліни - 0,7. гамма-глобуліни - 26%.Мієлограма: підвищення вмісту плазматичних клітин. Проведена рентгенографія черепа (див малюнок - натисніть клавішу F3). Назвіть найбільш ймовірний діагноз:

A. Гострий лейкоз

B. Мієломна хвороба

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Залізодефіцитна анемія

E. Метастази пухлини

Пояснення: Діагноз мієломної хвороби виставляється на основі знаходження в кістковому мозку проліферуючих мієломних клітин (плазматичних клітин) і парапротеїна у крові та (або) сечі. Додаткове значення мають деструктивні зміни в кістках - дефекти округлої або овальної форми, різної величини, деструктивно-остеопоротичні зміни в хребцях (див. малюнок - натисніть клавішу F3). Додатковими ознаками можуть бути гіперпротеїнемія більше 100 г/л, гіпергамаглобулінемія, нормохромна анемія, що наростає, стійке підвищення ШЗЕ, стійка протеїнурія. Зміни формули крові часто бувають неспецифічними.

Враховуючи вищенаведені ознаки можна виключити наявність іншого захворювання в даному випадку.

В цьому випадку необхідно провести хворому дослідження функції нирок, визначити рівень Са у крові, визначити імунохімічний варіант мієломної хвороби.

Література:

1.Справочник по гематологии /Под ред. Я.И. Выговской - К.:Здоров'я, 1997. - С.165-172

2.Диагностический справочник терапевта: Клинич. симптомы, программы обследования больных, интерпретация данных /А.А. Чиркин, А.Н. Окороков, И.И. Гончарик. - Мн.: Беларусь, 1993. - С.406-409

Вірні відповіді: B

 

Жінка, 64 років, скаржиться на загальну слабкість, пітливість, важкість у лівому підребер’ї. При об’єктивному обстеженні виявлена значна спленомегалія та незначне збільшення шийних лімфовузлів. Аналіз крові: Ер.-3,4 Т/л, Hb-114 г/л, КП-1,02, Л-7,2 Г/л, е-2, б-1, п-2, с-48, л-46, м-1, ШОЕ-10 мм/год. Попередній діагноз?

*Лімфома селезінки.

Хронічний лімфолейкоз

Лімфогранулематоз

Гострий лейкоз, лімфобластний варіант

Абсцес селезінки

 

У хворого 57 років при обстеженні виявлено розпо-всюджений остеопороз хребців. В аналізі крові: ер-3.4*10/12/л, Нв-108 г/л,, лейкоцити-5,6*10/9/л. лімфоцити-27\%, палочкоядерні-7\%, сегментоядерні-58\%, моноцити-8\%, тромбоцити-145*10/9/л, ШОЕ-55 мм/год. В аналізі сечі: білок 0,264 г/л. Для верифікації діагнозу мієломна хвороба потрібно зробити?

*Стернальна пункція

ЕКГ

Рентгеноскопія органів грудної клітки

Фіброгастроскопія

Люмбальна пункція

 

Хворий 27 років. Захворів гостро: підвищилася температура тіла до 390С, виник проливний піт, озноб; через 2 тижні під впливом антибіотиків (?) і жарознижувальних засобів температура знизилася до 37,8-38,40С, пітливість залишилася. Лікар виявив збільшені шийні лімфатичні вузли (зліва) щільної консистенції, гіперемію і збільшення мигдалин, а також легкий систолічний шум на верхівці і основі серця. Аналіз крові: гемоглобін – 95 г/л, еритроцитів 3,2х1012/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцитів 12,5х109/л (базофіли – 2, еозинофіли – 6, паличкоядерні – 10, сегментоядерні – 64, лімфоцити – 8, моноцити – 10). ШОЕ – 60 мм/год. Передбачуваний діагноз:

*Лімфогранулематоз

Бактеріальний ендокардит

Гострий лейкоз

Інфекційне захворювання нез’ясованого походження

Реактивний лімфаденіт

 

Хворий, 63 років скаржиться на сильний біль в поперековій ділянці, ребрах, підвищення температури тіла, слабкість. Тривалий час був під наглядом невропатолога з приводу вираженого корінцевого синдрому. Рік тому діагностовано компресійний перелом L1-L2/ Об-но: t-37,10, АД 140/85 мм рт.ст. Рs-80 уд/хв. Пальпаторно відмічається болючість по ходу ребер та хребта. Печінка +2 см, селезінка не збільшена. Набряків немає. В ан. крові: Нв-70г/л; Ер.-2,2х1012/л; Лейк.-3,5х10 9/л; Е -2\%; П -5\%; С-55\%; Л-34\%; Мон.-4\%; Тр.-35,0х109/л; ШОЕ - 67 мм/год. Які зміни в мієлограмі найбільш вірогідні у хворого?

*Плазматично-клітинна проліферація

Мієлофіброз

Депресія кровотворення

Мієлоїдна проліферація

Лімфоїдна проліферація

 

Хвора 28 років протягом 2-х останніх років турбувало немотивоване свербіння різних ділянок шкіри. За пів року схудла 7 кілограмів. Місяць тому збільшились лімфатичні вузли шийно-надключичної ділянки зліва. Водночас з'явилась пітливість,що вночі набуває характеру проливного поту, та підвищення температури до субфебрильного рівню. Об'єктивно: шкіра бліда, з подряпинами; у шийно-надключичній ділянці зліва пальпується конгломерат лімфатичних вузлів, еластичної консистенції, не з'єднаних між собою та з оточуючими тканинами, безболісних. У інших зонах периферичні лімфатичні вузли не збільшені. На рентгенограмі органів грудної порожнини – розширення тіні середостіння. При біопсії надключичного вузла – клітини Березовського-Ріда-Штернберга. Який діагноз?

*Лімфогранулематоз II Б стадія

Лімфогранулематоз III Б стадія

Лімфогранулематоз IV Б стадія

Лімфогранулематоз I А стадія

Хронічний лімфаденіт

 

Хворий 24 років. Скарг немає. Під час планового профілактичного обстеження на рентгенограмі органів грудної порожнини виявлено збільшення тіні середостіння та конгломерат лімфатичних вузлів кореня лівої легені. Периферичні лімфатичні вузли не збільшені. У біопсійному матеріалі, отриманому шляхом трансторакальної пункції з лімфатичних вузлів середостіння - клітини Березовського-Ріда-Штернберга. Який діагноз?

*Лімфогранулематоз

Саркоїдоз Бека

Туберкульоз медіастінальних лімфатичних вузлів

Рак лівої легені

Хронічний лімфаденіт

 

Хворий 65 років пред’являє скарги на постійний біль у спині (у проекції грудного відділу хребта), втрату ваги, слабкість. На рентгенограмі відповідної ділянки хребта – зниження висоти тіла Th 7. На рентгенограмі кісток черепа – множинні літичні вогнища. У аналізі сечі виявлений білок Бен-Джонса. У матеріалі стернального пунктату – 15\% плазматичних клітин. Рівень іонізованого кальцію сироватки крові – 3,2 ммоль/л. Який діагноз?

*Множинна мієлома

Метастатичне ураження кісток

Травматичний перелом хребця

Остеопороз

Остеомієліт

 

Женщина 26 лет жалуется на появление плотных, не спаянных с кожей лимфоузлов 2-4 см. в диаметре в области шеи слева и в правой надключичной области, повышенную температуру тела до 39?, кожный зуд, профузные ночные поты, похудание на 10 кг. за последний месяц. При исследовании материала биопсии лимфоузла обнаружены клетки Березовского - Штернберга. Ваш диагноз?

* Лимфогрануломатоз

Туберкулез лимфатических узлов.

Хроническая лейкемия.

Матастазы рака в шейные и надключичные лимфоузлы

Лимфосаркома.

 

Больной 32 лет жалуется на общую слабость, потливость, кожный зуд, высокую температуру, появление плотных образований на шее слева размером 2,0 х 1,5 см, а также в левой подмышечной области. Бледен, лимфоузлы плотные, безболезненные, не спаянные с кожей и друг другом. Печень и селезёнка не увеличены в размерах. Ан. крови: эр. 3,3 Т/л, Нв 90 г/л, ЦП 0,9. Л - 14,5 Г/л, б-2\%, э-6\%, п-10\%, с-62\%, л-8\%, м-12\%. СОЭ 55 мм/час. Тромб. 360 Г/л. Ваш предварительный диагноз?

* Лимфома

Лимфогрануломатоз

Туберкулез лимфатических узлов.

Хроническая лейкемия.

Матастазы рака в шейные и надключичные лимфоузлы

 

Больной 30 лет жалуется на общую слабость, потливость, кожный зуд, высокую температуру, появление плотных образований на шее слева и в левой подмышечной области размером до 2,0 см. Бледен, лимфоузлы плотные, безболезненные, не спаянные с кожей и друг другом. Печень и селезёнка не увеличены в размерах. В крови: Э-3.2Т/л, Нв-95г/л, ЦП-0.9, Л-12,5Г/л, б-2\%, э-6\%, п-10\%, с-64\%, л-8\%, м-10\%. СОЭ 60 мм/час. Тромб. 380 Г/л. Для установления окончательного диагноза необходимо?

* Гистологическое исследование лимфоузлов

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 799 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.059 сек.)