АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основний етап

Прочитайте:
  1. Ехінококоз (основний метод лікування – хірургічний)
  2. Жири - це основний енергетичний ресурс, який відкладається організмом про запас.
  3. Завершальний етап.
  4. Заключний етап.
  5. Заключний етап.
  6. Кислотно-основний каталіз
  7. Основний
  8. Основний етап
  9. Основний етап

Викладач проводить зі студентами навчальну діяльність з метою формування нових знань, умінь, практичних навичок щодо методики обстеження органів кровотворної та лімфатичної систем у дітей та оцінки одержаних результатів

На цьому етапі застосовують індивідуальне усне опитування, тестовий контроль, ситуаційні задачі.

6. Матеріали для самоконтролю:

Тести:

1. У хлопчика 8 років на шиї батьки помітили збільшений лімфатичний вузол, безболісний. В аналізі кров виявлений нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом вліво, помірна еозинофілія, абсолютна лімфопенія, прискорена ШОЕ. Який діагноз є найбільш вирогідним?

А, Туберкульоз

В. Токсоплазмоз

С. Реактивний лімфаденіт

D. Лімфома Ходжкіна (лімфогранулематоз)

2. У дівчинки 15 років в аналізі крові виявлено збільшення кількості лейкоцитів до 25.109 /л, зсув вліво до промієлоцитів, 8% еозинофілів, 3% базофілів, помірну анемію, збільшення ШОЕ. Про яке захворювання можна думати у даному випадку?

А. Запальна реакція

В. Хронічний мієлоїдний лейкоз

С. Лейкемоїдна реакція

D. Інфекційний мононуклеоз

3. Дівчина 6 років почала скаржитися на біль у грудинній кості. Дещо бліда, лімфатичні вузли всіх груп збільшені до 1Х1 см, печінка, селезінка не збільшені, на шкірі кінцівок поодинокі геморагії. В аналізі крові лейкоцитів 3,2.109 /л, лімфоцитів 94%, ШОЕ – 30 мм/год. Про яке захворювання можна думати у даному випадку?

А. Перихондрит грудини

В. Міокардит

С. Гострий лейкоз

D. Остеомієліт

4. При якій стадії лімфоми Ходжкіна (лімфогранулематозу) в кістковому мозкові виявляються клітини Березовського-Штернберга-Ріда?

А. І

В. ІІ

С. ІІІ

D. IV

5. Діагноз гематологічної ремісії при гострому лейкозі встановлюється при наявності в кістковому мозкові:

А. Менше 30 % бластів

В. Менше 10% бластів

С. Менше 5% бластів

D. Відсутності бластів в препараті

Відповіді: 1D, 2B, 3C, 4D, 5C

Задачі:

1. Задача №1 Дитина 3 років поступила в дитячий стаціонар зі скаргами на невелику кількість геморагій на ногах, знижений апетит, підвищення
температури тіла. Дитина захворіла 3 тижні тому, коли стала менш
активною, зблідла, іноді скаржилася на біль у ніжках.

Під час огляду стан дитини тяжкий, спостерігається виражена блідість, в'ялість, на шкірі гомілок помірна кількість петехій. Лімфатичні вузли в усіх групах розміром 1,0 х 1,5 см, у легенях вислуховується пуерильне дихання, тони серця достатньо звучні, над верхівкою — ніжний систолічний шум. Живіт дещо збільшений в об'ємі, печінка пальпується на 3 см нижче від краю ребрової дуги за l.medioclavicularis dextra, селезінка на рівні пупка, щільна. Менінгіальних симптомів не виявлено. В аналізі крові: еритроцитів—3,2 • 10х 12/л, гемоглобін — 103 г/л, кольоровий показник — 0,87, лейкоцитів 13 • 109/л, тромбоцитів — 23 • 109/л, бластів — 49 %, сегментоядерних нейтрофілів — 14 %, лімфоцитів — 37 %, ШОЕ — 25 мм/год. У мієлограмі: 84 % бластів, реакція на глікоген у бластах у гранулярній формі, на міелопероксидазу реакція негативна.

1. Яке захворювання найбільш імовірне у дитині? Обгрунтуйте його.

2. Який варіант захворювання у даному випадку?

 

 

Задача №2 У дитини 4 років у березні з'явилося збільшення лімфатичних
вузлів на шиї праворуч. За місцем проживання лікували тепловими
процедурами, УВЧ, розцінюючи збільшення лімфатичних вузлів як
шийний лімфаденіт. Ефекту не було. У грудні того самого року у зв'язку з відсутністю
ефекту дитину перевели в обласну лікарню, де після біопсії одного із
збільшених лімфатичних вузлів у препараті виявили клітини Бере-
зовського—Штернберга—Ріда.

1. Який ймовірний діагноз?

2. Яка етіологія захворювання та прогноз?

Задача №3. Хворий Саша М. 8,5 місяців. Знаходиться у клініці перший день. Народився з масою 3600 г. Перший із двійні (другий – мацерований плід із масою 500 г). Період новонародженості був без ускладнень. За перші два місяця добув 1600 г. Із другого місяця з’явилися блідість, іноді рвота, нестійкий стіл, дитина схудла. При надходженні у клініку стан дитини важкий. Блідий, значна гіпертонія м”язів кінцивок, нистагм, велике тім’ячко вибухає. Печінка пальпується на 2,5 см від краю реберної дуги, селезінка на 4 см нижче реберної дугі. В аналізі крові: гемоглобін -60 г/л, еритроцити – 1,8 х 10х12/л, лейкоцити -10,2 х 10х9/л, ШОЕ 33 мм/час. Сегментоядерні нейтрофіли -2%, лімфоцити – 0,5%, бластні клітини -97,5%. В мієлограмі 87% бластних клітин (мієлобластів). Аналіз ліквора: белок – 1,3 г/л; цитоз – 3712, клітинні елементи типу миєлбластів.

1. Поставте діагноз

2. Яка лікувальна тактика?


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 640 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)