АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Міжбюджетні відносини на 2015 рік. Фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2015 рік сформовано з урахуванням змін, внесених до Податкового і Бюджетного кодексів України та інших законодавчих

Прочитайте:
  1. Бюджетне право та бюджетні правовідносини. Бюджетне законодавство
  2. Відносини органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування з об'єднаннями громадян
  3. Відносини органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування з судовими органами та органами юстиції
  4. Міжбюджетні відносини на 2015 рік
  5. Податкове право. Податкові правовідносини: особливості та види
  6. Фінансові правовідносини: зміст та особливості

Фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2015 рік сформовано з урахуванням змін, внесених до Податкового і Бюджетного кодексів України та інших законодавчих актів, що стосуються місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, основних положень проекту Основних напрямів бюджетної політики, схвалених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2014 року № 385-р, завдань, визначених Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, схваленою постановою Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року № 26-VIII, та рекомендацій місії Міжнародного Валютного Фонду за результатами технічних консультацій з її експертами.

Зміни до законодавства докорінним чином змінюють систему міжбюджетного вирівнювання, що застосовується у бюджетній системі України для вирівнювання фінансових диспропорцій у забезпеченні регіонів.

Змінюються як принципи надання міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам, так і дохідна та видаткова частини місцевих бюджетів.

Формування доходів місцевих бюджетів здійснено з урахуванням змін, внесених до Бюджетного та Податкового кодексів України в частині місцевих бюджетів, зокрема:

- скасування збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

- скорочення кількості податків шляхом їх об’єднання за відповідною специфікою;

- встановлення нових нормативів відрахувань податку на доходи фізичних осіб(бюджети міст обласного значення та районів – 60%, обласні бюджети – 15%, бюджет м. Києва – 40%);

- передачу з державного бюджету до місцевих бюджетів плати за надання інших адміністративних послуг та державного мита;

- запровадженняакцизного податку з кінцевих продаж;

- розширення бази оподаткування податку на нерухомість шляхом включення до оподаткування цим податком комерційного (нежитлового) майна;

- зміни до розподілу коштів екологічного податку(крім податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів) з урахуванням зарахування до державного бюджету 20%, а до місцевих бюджетів 80%, у тому числі до обласних бюджетів – 55%, сільських, селищних, міських бюджетів –25% та бюджету міста Києва – 80%надходжень цього податку;

- розширення надходжень загального фонду шляхом передачі єдиного та екологічного податків, а також податку на нерухоме майно зі спеціального фонду.

Доходи загального фонду місцевих бюджетів району збільшаться у 2015 році за рахунок передачі частини платежів із спеціального фонду до загального фонду місцевих бюджетів, зокрема єдиного податку та екологічного податку.

З урахуванням змін до Бюджетного кодексу України систему балансування доходів та витрат місцевих бюджетів у системі міжбюджетного регулювання буде замінено. До 2015 року система міжбюджетного регулювання передбачала здійснення розрахунків Міністерством фінансів України доходів і витрат місцевих бюджетів відповідно до фактичних надходжень доходів, кількості споживачів суспільних послуг, нормативів бюджетної забезпеченості та надання у випадку перевищення розрахункових витрат над розрахунковими доходами дотації, або вилучення коштів до бюджету вищого рівня у разі перевищення розрахункових доходів над витратами.

З 2015 року змінами до бюджетного законодавства ліквідовано поняття доходів і видатків, що враховуються, або не враховуються, при визначенні міжбюджетних трансфертів. Трансферти з державного бюджету надаватимуться лише для вирівнювання податкоспроможності територій залежно від рівня надходжень на одного жителя.

Міжбюджетні відносини передбачаються лише між державним бюджетом та обласними, районними, міськими (міст обласного значення) бюджетами та бюджетами об’єднань територіальних громад, що будуть створені в ході адміністративно-територіальної реформи. Здійснення витрат з бюджетів сіл, селищ та міст районного значення з 2015 року відбуватиметься виключно за рахунок доходів відповідних бюджетів. При цьому, до об’єднання громад з бюджетів базового рівня будуть здійснюватись лише витрати на утримання апаратів місцевих рад, утримання і розвитку комунальної інфраструктури та реалізації місцевих програм.

З 2015 року для місцевих бюджетів не передбачається надання додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Натомість протягом наступних трьох років у Державному бюджеті України передбачатиметься стабілізаційна дотація в обсязі не менше 1 відсотка обсягу надходжень податків та зборів до місцевих бюджетів для покриття можливих фактичних диспропорцій при запровадженні нової моделі взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами.

Загальний обсяг трансфертів із державного бюджету бюджету району на 2015 рік, визначений Законом України „Про Державний бюджет України на 2015 рік”, і складає 144023,8 тис. гривень.

У загальному фонді районного бюджету передбачені такі нові трансферти, що надходть з державного бюджету місцевим бюджетам, а саме:

- базова дотація – 20752,9тис. гривень (трасферт, що надходиться з держаного бюджету місцевим бюджетам для горизонтального вирівнювання податкоспроможності), який здійснюється з урахуванням кількості населення; надходження податку на доходи фізичних осіб та індексу податкоспроможності (менше 0,9). А тому для районного бюджету надана базова дотація в обсязі 80 відсотків суми, необхідної для досягнення значення такого індексу;

- освітня субвенція – 86188,4 тис. гривень, яка спрямовується на оплату поточних видатків загальноосвітніх навчальних закладів усіх ступенів, шкільних відділень, навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад», загальноосвітні навчальні заклади – дошкільний навчальний заклад. Дана субвенція розподіляється на основі формули, затвердженої Кабінетом Міністрів України і враховує такі параметри: кількість учнів, наповнюваність класів та коригуючий коефіцієнт приведення учнів;

- медична субвенція – 37082,5 тис. гривень спрямована на видатки бюджетних установ охорони здоров’я, яка розподіляється на основі формули і враховує кількість населення, коригуючі коефіцієнти, що враховують відмінності у вартості надання медичної допомоги. Залишки коштів за заначеними субвенціями на кінець бюджетного року зберігаються на рахунках відповідних бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді.

Змінено також підходи до фінансування видатків на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Крім відміни справляння збору за першу реєстрацію транспортних засобів для місцевих бюджетів не передбачено також і надання відповідної субвенції з державного бюджету.

На відміну від попередніх років у державному бюджеті не передбачається надання місцевим бюджетам субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 599 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)