АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сучасний спосіб стерилізація перев’зочного матеріалу?

Прочитайте:
  1. Асептика під час хірургічного втручання. (стерилізація шовного та перев’язувального матеріалу, білизни, хірургічного інструментарію та підготовка хірурга до операції).
  2. БЛОК 5. СТЕРИЛІЗАЦІЯ ХІРУРГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ.
  3. БЛОК 6. СТЕРИЛІЗАЦІЯ ШОВНОГО МАТЕРІАЛУ.
  4. Визначте препарат, групу до якої він належить, показання до застосування, спосіб застосування, форму випуску.
  5. Дивізійний спосіб
  6. Дихання як спосіб оздоровлення
  7. Другий спосіб.
  8. Змістовий модуль 4. Здоровий спосіб життя, особиста гігієна та психогігієна
  9. Історія виникнення, основні етапи розвитку та сучасний стан гігієни.
  10. Назва: Стерилізація шовного та перев’язувального матеріалу і білизни

Білет №1

І.Теоретичні запитання:

1) Визначення хірургії, основні етапи розвитку хірургії. (ЗМ 1. Т 1.)

Хірургія – галузь клінічної медицини, що вивчає хвороби та травми, для лікування яких застосовуютьоперативні методи, розробляє ці методи і регламентує умови ефективного і безпечного їх застосування.

 

2) Клінічна картина гангрени, сухої та вологої. (ЗМ 2. Т 9.)

Суха гангрена – це некроз тканин, що контактують із зовнішнім середовищем. некроз перебігає без участь Міо. Суха гангрена найчастіше виникає на кінцівках унаслідок ішемічного коагуляційного некрозу тканин. Некротизовані тканини видаються чорними, сухими, чітко відмежовані від сумісної життєздатної тканини. На межі між здоровою та некротизованими тканинами виникає демаркаційне запалення. Зміна кольору зумовлена перетворенням гемоглобіногенних пігментів у присутності сірко-водню на сульфід заліза. Лікування: видалення мертвої тканини до демаркаційної лінії.

Волога гангрена – розвивається внаслідок нашарування на некротичні зміни Міо. Під дією ферментів міо виникає вторинна коліквація. Тип Міо, що пов‘язаний із гангреною залежить від її локалізації. Унаслідок життєдіяльності Міо виникає специфічний запах. Волога гангрена зазвичай розвивається в тканинах, багатих на вологу. Вона може уражувати кінцівки, але найчастіше внутр. органи (напр. кишки, легені). При вологій гангрені може виникнути некротизоване поширене запалення, яке нечітко відмежоване від суміжної здорової тканини і спричинює тяжку загальну інтоксикацію.

 

ІІ.Тестові завдання:

 

Сучасний спосіб стерилізація перев’зочного матеріалу?

А- паром під тиском 2 атм – 30 хв;

2) Септикопіємія - це форма сепсису:
3. з утворенням гнійних метастазів

 

ІІІ. Ситуаційні задачі:

1). В хірургічне відділення поступив хворий з колото-різаною раною в підколінній ямці. При ревізії рани встановлено пошкодження підколінної артерії, але Ви не володієте технікою судинного шва.

Які ваші дії? Тактика лікування?

Відповідь: Зробити первинну обробку рани накласти джгут проксимальніше і вище рани.

2). Жінка 46 р. поступила до хірургічного відділення зі скаргами на гострий нестерпний біль, відчуття розпирання в ділянці правої нижньої кінцівки, підвищення температури до 38о С. Місцево. У хворої на задній поверхні в середній 1/3 правої гомілки рвана рана. Із ранового отвору пролабує м’язова тканина сірого кольору, що нагадує варене м'ясо. Права гомілка набрякла, при пальпації визначається симптом крепітації пухирців газу. Дистальніше рани кінцівка тепла. Ваш діагноз? Тактика лікування?

Відповідь:Газова гангрена. Вирізати некротичні ділянки шкіри хірургічним методом.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 333 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)