АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шляхи проникнення отруйних речовин в організм людини.

Прочитайте:
  1. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  4. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  5. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  6. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  7. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  8. Активна детоксикація організму
  9. Альтернативні шляхи обміну моносахаридів
  10. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)

1) Статистика свідчить, що найбільша кількість отруєнь виникає внаслідок попадання в організм отрут через рот. Значна кількість токсичних речовин надходить у шлунок і кишки, з яких всмоктуються в кров. Це барбітурати інші недисоційовані речовини, а також ліпідорозчинні речовини. Органічні речовини (алкалоїди та аміди) в шлунку не всмоктуються, а перетворюються на солі і всмоктуються в тонкій кишці.

2) Через дихальні шляхи в організм можуть проникати ОР, які перебувають в навколишньому середовищі у вигляді газів, пари та пилу.

Через альвеоли легень вони швидко всмоктуються в кров. Деякі леткі речовини починають всмоктуватись у верхніх дихальних шляхах. Через дихальні шляхи потрапляють в організм пари вуглеводнів, спиртів, легкі сполуки сірки, азоту, фосфору, арсену, синильна кислота, хлор, ацетон та ін. Частина цих речовин із слиною надходить в шлунок.

3) Через шкіру (епідерміс) попадають тільки розчинні в ліпідах речовини такі як нікотин, тетраетил свинець, хлорпохідні вуглеводнів, пестициди, ароматичні аміни, солі талію, ртуті та ін. При механічному пошкодженні шкіри, опіках збільшується ймовірність проникнення ОР.

4) Через плаценту проникнення токсичних речовин здійснюється від матері до плоду. Відомі випадки отруєння плоду етиловим спиртом, пестицидами, нікотином, солями важких металів.

5) При парентеральному введенні отрут шляхом ін’єкцій вони обминають стравохід і надходять у кров.

Загальні механізми токсичної дії отрути на організм прийнято ділити на:

структурно-фізичні (за рахунок не реагуючих ОР);

біохімічні (за рахунок реагуючих ОР).

Структурно-фізичні механізми впливу ОР зводяться до порушення нормальної діяльності органів і систем організму. Найбільш серйозні наслідки токсичної дії ОР настають при порушенні систем забезпечення організму киснем, що викликає гіпоксію (кисневе голодування) життєво важливих органів.

Біохімічні механізми є сукупністю двох взаємозв’язаних і взаємообумовлених процесів. З одного боку це молекулярні механізми шкідливих дій отрути, а з другого боку – це процеси, що пов’язані з утворенням метаболітів (речовини, які утворюються в результаті перетворень речовин, що надійшли до організму).

Таким чином, найважливішою особливостю токсичного впливу більшості отруйних речовин є здатність до безпосереднього порушення функціонування як окремих органів, так і всього організму в цілому.

Токсичні речовини, які надходять в організм виявляють певну дію, а потім виводяться з організму в незмінному вигляді або у вигляді метаболітів. Основними шляхами виведення ОР із організму є:

1) Через нирки виділяється з організму багато токсичних речовин та продуктів метаболізму, які являють собою легкорозчинні сполуки, органічні отрути, електроліти, деякі метали.

2) Печінка відіграє важливу роль у виведенні токсичних речовин.

3) Легені є головним органом виведення з організму легких рідин і газоподібних речовин, які мають велику пружність при температурі тіла.

4) Кишковий тракт.

5) Ряд лікарських та отруйних речовин виводяться з організму через шкіру переважно через потові залози (сполуки арсену, броміди, йодиди, етиловий спирт, ацетон, фенол та інші).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 876 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)