АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні принципи терапії отруєнь.

Прочитайте:
  1. III. Основні клінічні дані
  2. V. Основні етапи заняття
  3. А 3.4.3. Диференційований підхід до терапії пацієнтів з ускладненим ГК
  4. А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу.
  5. А.4.7. Застереження та зауваження при фармакотерапії
  6. Алгоритм базисної терапії ХОБ
  7. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  8. Біоритмологічні принципи раціональної організації навчальної діяльності дітей і підлітків
  9. Будова і основні функції спинного мозку.
  10. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?

Незважаючи на наявність великої різноманітності ОР і різні клінічні ознаки отруєнь, можна виділити загальні принципи, за якими проводиться надання першої медичної та долікарської допомоги. Знання цих принципів дозволяє застосовувати найбільш раціональні і ефективні методи надання допомоги при отруєннях і особливо важливими в тих випадках, коли отрута невідома.

Загальні принципи медичної допомоги при гострих отруєннях.

1) Припинення дії отрути на організм здійснюється за допомогою використання ізолюючих засобів, здійснення доступу свіжого повітря, звільнення від забрудненого одягу тощо.

2) Виведення отрути, яка не всмокталася в залежності від виду отруйної речовини проводиться шляхом промивання слизової оболонки, очей, шкіри відповідними розчинами (2% розчином борної кислоти, соди, водою з милом); промивання шлунка водою (10-12 л), або 2% розчином харчової соди. При отруєнні метанолом (метиловим спиртом) введення внутрішньо 250 мл горілки.

3) Знешкодження і прискорене виведення отрут з організму здійснюється за допомогою антидотів і методів детоксикації.

Є три типи антидотів (антидот – це специфічна протиотрута):

1. Перетворювачі ОР в нетоксичні продукти):

1.1. Активоване вугілля (адсорбція (поглинання) отрути в шлунку).

1.2. Унітол, динеркоптоярна кислота, пеніціламін та інші (хімічна взаємодія з отрутами) – нейтралізація сполук свинцю, ртуті та інших важких металів.

2. Комплексониутворюють внутрішньокомплексні сполуки - хелати, які є солями, що розчиняються у воді і виводяться з сечою з організму. До комплексонів належать тетацин-кальцій і пентацин.

3. Фізіологічні або функціональні антидотизапобігають шкідливій дії отрут на організм, або викликають ефект, протилежний до дії отрути. Це - пілокарпін, прозерин, галантамін, які використовуються при отруєнні деякими грибами, зокрема мухоморами. При отруєнні пестицидами як антидот може використовуватись атропін, снодійними – бемегрід. А при отруєнні морфіном і промедолом як антидот використовують гідрохлорид нарорфіну.

Детоксикація – це процес знешкодження отрут і прискореного їх виведення з організму. Різні методи детоксикації сприяють звільненню шлунка і кишок від ОР, які не всмоктались у кров, а також звільненню крові і кишок від ОР та їх метаболітів.

Звільнення організму від ОР відбувається внаслідок посилення певних природних фізіологічних процесів (викликання блювання, промивання шлунка, очищення кишок, форсований діурез, гіпервентиляція), штучної детоксикації (гомодіаліз, периторіальний діаліз, гемосорбція, обмінне переливання крові) або методами антидотної терапії.

Різні методи детоксикації сприяють звільненню шлунка і кишок від отрути, яка ще не всмокталася в кров, а також звільнення крові і тканин організму від токсичних речовин та їх метаболітів. Звільнення організму від отрут цими методами здійснюється спеціалістами медиками.

4) Усунення окремих проявів ураження людини, що викликані дією отрут:

– відновлення та підтримання життєво важливих функцій організму (серцево-судинної, дихальної та інших систем);

– попередження ураження окремих органів та систем;

– усунення синдромів, що викликані дією отрути (судоми, збудження, біль тощо).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 395 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)