АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

III. Основні клінічні дані

Прочитайте:
  1. V. Основні етапи заняття
  2. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  3. А. Ситуаційні клінічні задачі
  4. А.Ситуаційні клінічні задачі
  5. Будова і основні функції спинного мозку.
  6. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  7. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  8. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  9. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.

I. Паспортні дані

Прізвище, ім’я, по-батькові – Прохоров Віктор Васильович

Стать – чоловік

Вік – 28 років

Сімейний стан – одружений

Професія – слюсар

Місце проживання – м. Київ, вул. Лозова 4 кв. 3

Діагноз при надходженні – Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень

Клінічний діагноз - Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Дихально-серцева недостатність з порушенням гемодинаміки III ступеню. Хронічне легеневе серце.

Дата надходження в клініку – 07.11.2000 в 11.30

Дата смерті – 08.11.00

Кількість койко-днів – 2

Дата розтину – 08.11.00

II. Патологоанатомічний діагноз

1. Основне захворювання: Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень з кавернами у верхній долі і 6-му сегменті правої легені і з каверною у 2-му сегменті лівої легені.

2. Ускладнення основного захворювання: Вогнищева зливна казеозна пневмонія у нижній і середній долях правої легені з розплавленням і формуванням свіжих каверн. Переважно продуктивні ацинозні і нодозні вогнища у лівій легені. Облітерація плевральних порожнин. Гіпертрофія стінок правого шлуночка (товщина стінок - 0,5 см). Мускатна печінка. Асцит. Набряки нижніх кінцівок. Виснаження.

3. Супутні захворювання: нема

III. Основні клінічні дані

 

При надходженні хворий скаржився на значне схуднення – 15 кг за останні 4 місяці, наростаючу слабкість, підвищену пітливість, особливо вночі, постійний кашель з виділенням слизисто-гнійного харкотиння, задишку як при фізичному навантаженні, так і в спокої, температуру тіла 37,4oС.

Хворіє з 1987 року, коли вперше з’явилися скарги на кашель з виділенням харкотиння, що продовжувався близько 3-4 місяців, слабкість, пітливість, субфебрильну температуру. При зверненні в міську районну лікарню був діагностований гематогенно-дисемінований туберкульоз легень. З 1987 року хворий був поставлений на облік і проходив курс лікування 1 раз на 5 років. Стан хворого після лікування стабілізовувався, але через 2-3 місяці хворий відмічав погіршання самопочуття.

Об’єктивно загальний стан хворого тяжкий. Свідомість збережена. Ріст - 173 см, маса тіла – 54 кг. Шкіра блідого кольору. Підшкірно-жирової клітковина в ділянці передньої черевної стінки та в ділянці грудей відсутня. Спостерігається набряк шкіри в ділянці нижніх кінцівок, тулуба. М,язи атрофовані, тонус знижений.

Грудна клітка астенічної форми. Відмічається западання над- і підключичних ямок. В акті дихання приймають участь допоміжні м’язи. Дихання поверхневе, 25 дихальних рухів за 1 хвилину, експіраторна задишка. При аускультації легень вислуховується бронхіальне дихання, розсіянні вологі звучні хрипи. У верхній долі правої легені - амфоричне дихання. Вислуховується шум тертя плеври.

Спостерігається набухання вен і пульсація в ділянці шиї, а також пульсація в ділянці епігастрія. Права межа серця +1,5 см. Тони серця глухі, акцент другого тону над легеневою артерією. АТ – 90/50 мм рт. ст. Нижній край печінки+3 см, щільний заокруглений.

Дані лабораторно-інструментальних методів дослідження:

Загальний аналіз крові 7.11.00 (Еритроцити 3,9 1012/л, Hb 92,0 г/л, КП 0,8, Лейкоцити 10 109/л, ШОЕ 17 мм/год), Дослідження харкотиння (Характер – слизисто-гнійний, МКБ “+” 3-4 в полі зору, еластичні волокна, нейтрофіли), Рентгенограма органів грудної порожнини (На обзорній рентгенограмі органів грудної в верхніх і середніх сегментах правої легені є кільцеподібні тіні з зоною прояснення всередині, навколо їх – фіброзна тяжистість і вогнищеве обсіменіння.В верхніх сегментах лівої легені є кільцеподібна тінь з проясненням всередині.Серце трикутної форми. Серединна тінь розширена. Бронхопульмональні лімфатичні вузли кальцифіковані)

Лікувався: Ізоніазид 0,3, Етіонамід 0,25, Стрептоміцин 0,3, Натрія гідрокарбонат.

08.11.2000 Стан хворого погіршився. Відбулася зупинка дихання і зупинка серця. Були проведенні реанімаційні заходи:

1. Хворий був встановлений на ШВЛ з позитивним опором на видиху

2. Відсмоктування секрета х трахеї

3. Нітропрусид 2 мг/кг/хв

Реанімаційні заходи не допомогли. Зупинка дихання і серця протягом 15 хвилин. Діагностовано біологічну смерть.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)