АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

IV. Протокол

Прочитайте:
  1. A.1.7 Список та контактна інформація осіб, які брали участь в розробці протоколу.
  2. II. Протоколы дифференцированной диагностической и лечебной тактики в неспециализированном хирургическом стационаре.
  3. III. ОРГАНИЗАЦИОННЫЕ АСПЕКТЫ ВНЕДРЕНИЯ ПРОТОКОЛА
  4. III. Протоколы обследования и дифференцированной хирургической тактики
  5. LXXV. ПРОТОКОЛЪТ
  6. V. Пологи (відповідно до клінічного протоколу «Фізіологічні пологи»).
  7. XVIII. Протокол
  8. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

Труп різко виснаженого чоловіка астенічної статури з різко вираженими явищами набряку шкіри в ділянці нижніх кінцівок, тулуба. Маса тіла 54 кг. Довжина тіла 173 см. Трупне задубіння виражене у всіх групах м’язів. Трупні пятна синьо-фіолетового кольору зливного характеру, розташовані на задній поверхні тулуба та кінцівок. Шкіра і видимі слизові оболонки помірно-синюшні. Підшкірна клітковина в ділянці передньої черевної стінки та в ділянці грудей різко витончена, охряно-жовтого кольору. М’які тканини голови та кістки черепа без видимих ушкоджень.

Поздовжній розмір черепа – 20,0 см

Задній поперековий розмір – 16,0 см

Горизонтальна окружність голови – 55 см

Тверда мозкова оболонка не напружена, блідо-сірого кольору, гладенька, блискуча. У синусах знаходиться рідка кров, згустки. Фронтальні, гайморові, очні пазухи вільні. М’яка оболонка мозку прозора, бліда, гладенька, просякнута легко зтікаючою рідкою кров’ю, світлою рідиною.

Сагітальний розмір головного мозку – 16 см

Поперековий розмір головного мозку – 13 см

Вертикальний розмір головного мозку – 11 см

Вага головного мозку – 1375,0 г

Півкулі мозку симетричні, тканина волога, бліда. В шлуночках мозку невелика кількість прозорого ліквору. Речовина мозку тістоподібної консистенції, липне до ножа. В речовині мозку, дослідженій на фронтальних зрізах, вогнищевих змін не виявлено. Артерії вілізієва кола та основи мозку з тонкою стінкою, на поперечних розрізах зіяють. Положення внутрішніх органів правильне. В черевній порожнині знаходиться біля 2 літрів жовтуватої прозорої рідини. Різко витончені і обезжирені брижа і сальник. Листки очеревини блискучі, вологі, бліді. Петлі кишок лежать вільно, серозна оболонка гладенька, блискуча, бліда. Обидві плевральні порожнини облітеровані міцними фібринозними зрощеннями. В межистінні виявлено невелику кількість ослизненої клітковини охряно-жовтого кольору. Вхід в гортань вільний. Хрящі гортані цілі, слизова оболонка гортані бліда. В просвіті трахеї невелика кількість слизистого гнійного мокротиння, слизова оболонка трахеї помірно-синюшна, блискуча. Права легеня менша за ліву, рівномірно щільна на дотик, долі легені зрощені між собою.

Маса правої легені - 340,0 г. Маса лівої легені - 310,0 г

Розміри правої легені: висота - 23,0 см

ширина - 15,0 см

товщина - 7,0 см

Розміри лівої легені: висота - 24,0 см

ширина - 15,0 см

товщина - 7,5 см

На розрізах у верхній долі легені, у верхівковому і другому сегменті є каверна, не з’єднана з бронхом, розміром 7*6 см з товстими стінками і з нерівною внутрішньою поверхнею, що покрита брудно-жовтим шаром сирчастих мас. Навкруги каверни спостерігається розростання фібринозної тканини.. Поряд з описаною каверною - дві порожнини меншого розміру (одна - 3 см у діаметрі, інша 4 см у діаметрі), що розташовані у 3 сегменті верхньої долі правої легені. Обидві порожнини мають товсту стінку і оточені фібринозною тканиною. Розростання фібринозної тканини спостерігаються також за ходом бронхів. У 6-му сегменті нижньої долі правої легені є ще одна каверна з гладенькою внутрішньою поверхнею, що покрита тонким шаром сирчастих мас. Усі каврни містять каламутну брудно-жовтувату рідину, що має примішок слизу. В середній і нижній долях правої легені, переважно у задньо-базальному сегменті (10-му) видимі буро-жовті ділянки, що зливаються, з гладенькою і дещо зернистою поверхнею на розрізі, містами сірчастого виду, з розплавленням у центрі і утворенням невеликих порожнин з пухкими і нерізко відмежованими стінками. Незміненої легеневої тканини у правій легені не зберіглося.

У лівій легені промацуються чисельні розсіяні ділянки ущільнення, а 2-й сегмент майже цілком ущільнений. На розрізах у 2-му сегменті лівої легені - каверна з товстими стінками і нерівною внутрішньою поверхнею сіро-жовтого кольору. У порожнині міститься каламутна жовтувата рідина. Навкруги каверни - розростання фібринозної тканини. Тканина решти лівої легені блідо-бурого кольору з багаточисельними ацинозними і нодозними жовто-сірими вогнищами, багато з яких інкапсульовані.При надавлюванні з поверхні розрізу виділяється піниста блідо-рожева рідина. Бронхо-пульмональні і біфуркаціонні лімфатичні вузли з правого боку дещо збільшені. Листки перикарда блискучі, гладенькі, бліді. В порожнині серцевої сорочки 40 мл прозорої жовтуватої рідини. Маса серця 280,0 г.

Розміри серця: довжина (від початку аорти до верхівки) - 8,5 см

ширина (на рівні основи шлуночків) - 12,0 см

товщина (на рівні основи шлуночків) - 5,0 см

Товщина стінок шлуночків:

лівий шлуночок - 1,3 см

правий шлуночок - 0,7 см

міжшлуночкова перетинка - 1,1 см

Розширені порожнини правого передсердя і правого шлуночка. В камерах серця знаходиться згустки крові змішаного характеру, рідка кров. Міокард темно-бурого кольору, тьмяний, однорідний. Клапани серця тонкі, гладенькі, змикаються при конвергенції. Пристінковий ендокард гладенький. Під епікардом жирова клітковина відсутня. Просвіт вінцевих артерій вільно прохідний, інтима артерій бліда, гладенька. Тип кровопостачання змішаний.

Ширина отворів:

аорта - 7,0 см

легенева артерія - 9,0 см

мітральний клапан - 10,0 см

трикуспідальний клапан - 11,5 см

Вени шкіри і підшкірної клітковини нижніх кінцівок розширені, переповнені кров’ю. Лімфатичні судини також розширені і переповнені лімфою. Слизова оболонка порожнини рота і зіва помірно-синюшна. Мигдалики не збільшені, на розрізі блідо-рожевого кольору. Довжина стравоходу - 25,0 см, ширина - 4,5 см. Слизова оболонка стравоходу бліда, блискуча, повздовжня складчатість збережена. Шлунок звичайної форми. Вмістимість шлунку - 2,0 л. В шлунку міститься біля 50 мл рідини слизистого характеру. Стінки шлунку звичайної товщини. Слизова оболонка шлунку бліда, з добре вираженими складками, на поверхні складок сліди аутоліза. Довжина дванадцятипалої кишки 30,0 см. Довжина тонкої кишки - 6,0 м. Довжина товстої кишки - 1,5 м. Слизова оболонка петель тонкої і товстої кишок складчата, у просвіті тонкої кишки - вміст, забарвлений жовчю, у просвіті товстої кишки – калові маси, що формуються. Брижа тонкої і товстої кишок без особливостей.Жовчні шляхи внутрішньопечінкові і позапечінкові прохідні.

Жовчний міхур звичайної форми. Довжина - 8,5 см. Серозні покриви гладенькі, блискучі. Товщина стінок - 1,3 см. В жовчному міхурі міститься до 30 мл темно-коричневої жовчі, слизова оболонка міхура дрібноворсинчаста, забарвлена жовчю. Печінка збільшена. Ширина - 27,5 см. Довжина (від заднього тупого до переднього гострого края) - 23,0 см. Товщина (від нижньої до верхньої поверхні) - 10,0 см. Капсула гладенька, напружена. Печінка щільна, краї її заокруглені. Поверхня розрізу строката, сіро-жовта з темно-червоним крапом. просвіт ворітної вени і печінкової артеріі широкий, вільний. Вага підшлункової залози - 90,0 г. Підшлункова залоза звичайних розмірів, недеформована. Довжина - 23,0 см. Ширина - 3,5 см. Товщина - 2,0 см. Тканина її на розрізах блідо-рожева, великочасточкова. Навколониркові жирові футляри атрофічні. Жирові капсули не зрощені з фіброзними. Маса обох нирок без капсули - 330,0 г. Ліва нирка важить на 5,0 г більше за праву. Розміри нирок звичайні:

Довжина нирки - 11 см.

Ширина нирки - 6,0 см.

Товщина нирки - 3,0 см.

Капсула легко знімається без втрати кіркової речовини. Поверхня нирок гладенька, буро-сіра. Тканина нирок на розрізах блідо-бура, тьмяна, товщина кіркового шару 0,8 см. Межі шарів чіткі. Кіркова речовина сіро-коричневого кольору, пірамідки ціанотичні. Лоханки не розширені, вільні. Проходимість сечоводу збережена. Довжина сечоводу - 27,0 см. У сечовому міхурі міститься до 40 мл блідої прозорої сечі. Слизова оболонка лоханок, сечоводів і сечового міхра бліда, гладенька, блискуча. Маса передміхурової залози - 17,0 г. Передміхурова залоза не збільшена, еластична, рухома. Розміри передміхурової залози:


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 639 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)