АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А.Ситуаційні клінічні задачі

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1.

У дитини 9 діб життя, яка народилося на 34 тижні вагітності з вагою тіла 2270 г, довжиною 44 см, погіршився стан. Наросли кволість, гіпотонія, втратила у вазі 40г, одноразово була блювота «кавовою гущею». При огляді: шкіра блідна з сіруватим відтінком, одиничні елементи петехіального висипу, пупкова ранка волога. Пальпується пупкова вена. Дихання аритмічне – чергування тахіпноє з апное. Аускультативно в легенях дихання послаблене, вислуховуються крепітуючі хрипи. Тони серця приглушені, ритмічні, короткий систолічний шум в V точці. ЧСС 160 ударів за хвилину. Живіт здутий, печінка +3,0 см, селезінка +1,0 з-під реберної дуги. Випорожнення зі слизом та зеленню. В неврологічному статусі: погляд «плаваючий», велико-амплітудний горизонтальний ністагм. Не їсть, не ковтає. Положення вимушене, тягне голову назад. Гіпертонус згиначів гомілок і передпліч. Ригідності потиличних м’язів немає. Велике тім’ячко 1х1 см, не напружене.

Загальний аналіз крові: Hb – 150 г/л, лейкоцити – /л, мієлоцити – 6%, метамієлоцити – 6%, п – 17%, с – 50%, л – 17%, м – 4%, ШОЕ – 30 мм/год.

Кислотно-лужний стан крові: рО2 – 36,2 мм рт. ст., рСО2 – 44,6 мм рт. ст., рН – 7,33, ВЕ – 10,2 ммоль/л.

Біохімічний аналіз крові: загальний білок – 60,0 г/л, глюкоза – 5,5 ммоль/л, калій – 4,28 ммоль/л, натрій – 132,2 ммоль/л, кальцій – 0,73 ммоль/л (іонізований).

Посів на мікрофлору: із зіву – густий ріст золотистого стафілококу, грибів роду Candida, із анусу – золотистий стафілокок.

Загальний аналіз сечі: реакція – кисла, білок – 0,66 г/л, лейкоцити – все поле зору, циліндри – зернисті 3-5 в п/з.

Рентгенограма: в легенях на фоні загального здуття визначаються згущення легеневого малюка, справа над діафрагмою і зліва на рівні верхової долі є ущільнення. На рівні цих ущільнень визначаються фестончаті кільцеві тіні (підозра на порожнини). Корені структури. Серце: контури відзначаються слабо. Синуси вильні.

Завдання

1. Про яке захворювання іде мова? Ваш діагноз.

2. Які клінічні синдроми Ви можете виділити в перебігу захворювання у даної дитини?

3. З чим пов’язаний геморагічний синдром у даному випадку?

4. Який ґенез систолічного шуму у даної дитини?

5. Як лабораторне Ви можете підтвердити попередній діагноз?

6. Які інструментальні методи дослідження необхідні?

7. Чи показана дитині люмбальна пункція?

8. Назвіть основні принципи антибактеріальної терапії даної патології.

9. Яку посиндромну терапію потребує дитина?

10. Які можуть бути ускладнення основного захворювання у даної дитини?

11. Які особливості перебігу даного захворювання у недоношених?

12. Консультації яких спеціалістів потребує дитина?

 

 

Задача 2.

Доношений хлопчик від 1 вагітності, що перебігала з ГРВІ, кольпі­том. Вага при народженні - 2900 г, зріст - 50 см. З 2-го тижня життя - явища гнійного кон'юнктивіту. На 15-16-ту добу наросли кволість, гіпотонія, з'явилося тахіпное, нападоподібний кашель, що призводив до нападів ціанозу. При огляді: шкіра блідна з сіруватим відтінком, Темпе­ратура тіла нормальна. У легенях дихання жорстке. Тони серця приглушені, ритмічні, короткий систолічний шум в V точці. ЧСС 160 ударів за хвилину. Живіт здутий, печінка +3,0 см, селезінка +1,0 з-під реберної дуги. Випорожнення зі слизом та зеленню.

Загальний аналіз крові: Hb – 150 г/л, лейкоцити – /л, метамієлоцити – 2%, п – 17%, с – 52%, л – 17%, м – 4%, ШОЕ – 25 мм/год.

Біохімічний аналіз крові: загальний білок – 60,0 г/л, глюкоза – 5,5 ммоль/л, калій – 4,28 ммоль/л, натрій – 132,2 ммоль/л, кальцій – 0,73 ммоль/л (іонізований).

Посів на мікрофлору: із кон'юнктиви– густий ріст флори

Загальний аналіз сечі: реакція – кисла, білок – 0,066г/л, лейкоцити – 8-16 в п\з.

Рентгенограма: в легенях на фоні згущення легеневого малюка дифузні інтерстиціальні тіні. Корені структури. Серце: контури відзначаються слабо. Синуси вільні

Завдання

1. Про яке захворювання іде мова? Ваш діагноз.

2. Які клінічні синдроми Ви можете виділити в перебігу захворювання у даної дитини?

3. Який ґенез систолічного шуму у даної дитини?

4. Найбільш вірогідний збуд­ник захворювання?

5. Як лабораторне Ви можете підтвердити попередній діагноз?

6. Які інструментальні методи дослідження необхідні?

7. Назвіть основні принципи антибактеріальної терапії даної патології.

8. Яку посиндромну терапію потребує дитина?

9. Які особливості перебігу даного захворювання у недоношених?

 

Б.Тестові завдання:

1. У новонародженого на 8 день життя з'явилася інтоксикація, ексикоз, гіпертермія, зміни на шкірі тулуба і кінцівок у вигляді млявих міхурів, тріщин, мокнуття. Шкіра нагадує обварену окропом. В аналізі крові – лейкоцитоз, зсув вліво, прискорена ШОЕ. Під час вагітності у матері була піодермія, загострення хронічного гаймориту. Ваш вірогідний діагноз?

A * Ексфоліативний дерматит Ріттера

B Псевдофурункульоз

C Флегмона новонародженого

D Пухирчатка новонародженого

E Везікулопустульоз

 

2. Стан недоношеної дитини погіршується на 10-й день життя з появою нападів апное, ознак дихального дистресу, зригувань і здуття живота. Під час об’єктивного огляду – немовля мляве, шкіра блідо-субіктерична з сіруватим відтінком, м’язовий тонус знижений, фізіологічні рефлекси пригнічені, температура тіла 35,90С. У посіві крові на стерильність, взятому 2 дні тому з центрального катетера, – ріст Pseudomonas aeruginosa. Призначте лікування новонародженому, обравши оптимальну комбінацію антибактеріальних препаратів

A *Цефтазидим + амікацин

B Цефазолін + нетроміцин

C Ампіцилін + гентаміцин

D Цефотаксим + ампіцилін

E Ванкоміцин + карбеніцилін

 

3. Новонароджений К., дівчинка, 3-ї доби життя. З анамнезу відомо, що безводний період 126 годин, гіпертермія в пологах до 39°С. Пологи в терміні гестації 32 тижні. Оцінка за шкалою Апгар 5 – 7 балів. Маса тіла 1480 р. При огляді t тіла до 38,5°С. Ригідність потиличних м'язів. Рефлекси новонароджених пригноблені. Шкірні покриви сірого для жовтяниці кольору з нерясним петехіальним висипом. Тахікардія до 190 за хвилину. Тони серця глухі. Задишка до 80 за хвилину за участю допоміжної мускулатури. При аускультації в нижніх відділах дихання ослаблене, крепітація. Живіт роздутий, при пальпації напружений, болісний. Печінка + 3 см, селезінка +1,5 див. Олігурія. Стілець меконіальний, мізерний зі слизом і прожилками крові. Лабораторно: лейкопенія із зрушенням лейкоцитарної формули вліво, гіпопротеїнемія, гіпербілірубінемія з підвищенням рівня прямого і непрямого білірубіну. Ваш діагноз?

A *Сепсис новонародженого, септикопіємія.

B Респіраторний дистрес-синдром.

C Вроджена комбінована вада серця

D Гемолітична хвороба новонародженого.

E Геморагічна хвороба новонародженого.

4.Дитині 3 доба життя. Шкіра жовтяниста. Дитина млява, не реагує на зовнішні підрядники. Гіпертермія до 38,3. ЧД 72 у хв. Аускультативно в нижніх відділах легень крепітуючі хрипи. ЧСС 178. Печінка збільшена до 5 см, селезінка - до 3 см. Призначте тактику лікування новонародженого

A Антибактеріальна, інфузійна терапія, респіраторна підтримка.

B Антибактеріальна, імунокоригуюча терапія

C Антибактеріальна, глюкокортикоїдна, посиндромна терапія

D Антибіотики, плазматрансфузія

E Антибіотики, гемотрансфузії, вітамінотерапія

 

5. В кінці першої доби стан новонародженого погіршав – підвищилася температура тіла до 38,З˚С, з'явилися ціаноз, неспокій, задишка до 85 в хвилину, втяжіння міжреберь на вдиху. На губах- піняве відокремлюване. Над легенями “мозаїчний” перкуторний звук, дихання ослаблене, хрипи не вислуховуються. Тони серця приглушені, тахікардія, шум систоли. У крові лейкоцитоз, зрушення вліво. Поставте попередній діагноз:

A. * Інтранатальна пневмонія

B. Постнатальна пневмонія

C. Хвороба гіалинових мембран

D. Обструктивний бронхіт

E. Пневмопатія

6. На 8 добу життя у дитини, яка народилась у строк, з масою 3500 г піднялась температура тіла до 37,5оС, стала в’яло брати грудь. Дитина була прикладена до грудей матері на 3 добу в зв’язку з післяпологовим ендометритом у матері. Об’єктивно: дитина активна. На шкірі грудей, живота, стегон виявлені поверхневі в’ялі пухирі числом – 10, діаметром 5 – 10 мм, з мутним вмістом. Деякі з них зруйнувались, при цьому з’явилась яскраво - рожева поверхня. З боку внутрішніх органів змін немає. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A * Пухирчатка новонароджених

B Везикулопустульоз

C Ексфоліативний дерматит Ріттера

D Синдром Лайєла

E Інфікована попрілість

7. У новонародженого в 7 днів життя спостерігався гнійний коньюктивіт, риніт; на 10 добу життя з’явились симптоми ДН без значного токсикозу, в ЗАК – еозінофілія, на Ro–ОГК – дрібно-вогнищева пневмонія. Яка найбільш вірогідна етіологія пневмонії?

А. * Хламідійна

В. Клебсієльозна

С. Пневмоцистна

Д. Стрептококова

Е. Ешеріхіозна

 

8. Дитині 26 діб, на штучному вигодовуванні.. Народилася з масою тіла 3300 г. На 3-у добу після виписки із пологового будинку мати помітила на шкірі декілька гнійників. До лікаря не зверталася, змащувала елементи висипки розчином фукорцину. Через 2 тижні дитина почала зригувати після їжі, температура зросла до 38-38,40С, шкіра стала сіруватого кольору. При огляді: маса тіла 3000 г, частота дихання – 42/хв, ЧСС -138/хв, тони глухі, систолічний шум на верхівці серця. Метеоризм, печінка виступає на 3 см з-під реберної дуги, селезінка на 2 см. Випорожнення не змінені. Встановіть попередній діагноз.

A * Сепсис, шкіряна форма

B Вроджена вада серця.

C Пілороспазм

D Везікулопустульоз

E Вірусна інфекція з явищами токсикозу

 

9.У новонародженої дитини через 10 днів після народження раптово підвищилася температура до 39ºС. Об-но: на еритематозній шкірі в області пупка, живота грудей, з'явилися множинні міхури величиною з горошину, без інфільтрації в основі, місцями визначаються яскраво-червоні вологі ерозії з обривками епідермісу по периферії. Вкажіть попередній діагноз

A *Епідемічна пухирчатка новонароджених

B Сифілітична пухирчатка

C Стрептококове імпетиго

D Вульгарне імпетиго

E Алергічний дерматит

 

10. У двотижневої дитини відмічаються елементи пухирчатки новонародженого, гнійний мастит. Субфебрільно лихоманить, недостатньо додає масу тіла. При посіві крові на стерильність виділений патогенний стафілокок. Виберіть оптимальний варіант антибактеріальної терапії.

A *Цефалоспорини третього покоління + аміноглікозиди

B Напівсинтетичні пеніциліни + аміноглікозиди

C Цефалоспорини першого покоління

D Пеніцилін + аміноглікозиди

E Цефалоспорини першого покоління + макроліди

 

11. У дитяче відділення госпіталізована дитина віком 3 тижнів зі скаргами на підвищення температури тіла до 38-39°С, кашель, поганий апетит, здуття живота, рідкі випорожнення. Дитина доношена, годувалась груддю, але 6 днів тому у матері був діагностований мастит, і дитина переведена на штучне вигодовування. Об’єктивно: стан тяжкий за рахунок симптомів інтоксикації, дихальної недостатності; в легенях – вкорочення перкуторного тону паравертебрально, маса крепітуючих хрипів у задніх відділах. Живіт збільшений, м’який, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 5 см, селезінка – на 2 см. Запідозрена септикопіємічна фаза сепсису. Які лабораторні дослідження найбільш вірогідно підтвердять цей діагноз?

A *Висів ідентичної мікрофлори в 3 і більше посівах різної локалізації;

B Позитивний результат посіва крові на стерильність;

C Лейкопенія в крові з нейтрофільним зсувом вліво;

D Зниження рівня білка в крові;

E Метаболічний ацидоз.

12.У дитини на 6 день життя в ділянці потилиці, шиї, сідниць з’явилися пухирці, заповнені серозно-гнійним вмістом, які щільно вкривають шкіру. Загальний стан дитини не порушений. Про яке захворювання слід думати?

A *Везикулопустульоз

B Пухирчатка новонароджених

C Пітниця

D Імпетіго

E Бульозний епідермоліз

 

13. У новонародженої дитини з клінічною підозрою на пізній сепсис виділено Pseudomonas aeruginosa. Виберіть оптимальний варіант антибактеріальної терапії

A * Цефтазидим + амікацин

B Цефотаксим + ванкоміцин

C Метронідазол

D Ампіцилін + гентаміцин

E Кліндаміцин

14. Дитині 7 днів. Вагітність п перебігала із загрозою переривання в 28 тижнів ГРВІ в 32 тижні. У матері хронічний пієлонефрит. Народився в строк 34 тижні, масою тіла 1650,0, з ознаками кардіореспіраторної депресії. ОША 5/6 балів. Пупкова вена катетеризована. На третю добу з'явилася лихоманка, ознаки пригноблення ЦНС, блідість і мармуровість шкіри, симптом “білої плями” 6 секунд, тахікардія. АТ 60/30 мм рт. ст. З крові виділений Enterobacter aerogenes. Діагностований ранній неонатальний сепсис, септичний шок. Які ознаки дозволили констатувати наявність у цієї дитини септичного шоку?

A *Декомпенсация гемодинаміки

B Бактеріемія

C Перинатальна енцефалопатія

D Інтоксикація

E Катетеризація пупкової вени

 

15.Новонароджена дитина від ІІІ ускладненої [хламідіоз] вагітності, І пологів, маса 3560 г, зріст 51 см, оцінка за шкалою Апгар 8-9 балів. При огляді шкіра рожева, помірний дистальний ціаноз, розсіяно на тілі та кінцівках мілкі папульозні висипи з каламутним вмістом. В легенях дихання пуерильне. Гемодинаміка задовільна. Живіт м’який. Ваш попередній діагноз?

A Вроджена піодермія

B Токсична еритема

C Везикулопустульоз

D Пухирчатка новонародженого

E Простий бульозний епідерміоліз

 

16. У недоношеної дитини на 7-му добу з’явилися гнійні виділення з вуха, кон’юнктиви, пупка. У матері – лихоманка у пологах, виділений гемолітичний стрептокок гр В. В клінічному аналізі крові – лейкопенія, тромбоцитопенія. СРБ +++. Більш ймовірний діагноз?

A * Сепсис

B Менінгіт

C Внутрішньоутробна пневмонія

D Синдром дихальних розладів

E Кишкова інфекція

 

17. Новонароджений 2400г. у терміні 35 тижнів. У матері – передчасне вилиття навколоплідної рідини, лихоманка. З часу народження – нестабільна t° тіла, тахіпное. На 5 добу з’явилися ригідність потиличних м’язів, тім’ячко вибухає, опістотонус, апное, судоми. Цукор крові – 3,3ммоль/л; Са++ - 2,1 ммоль/л. Найбільш ймовірні причини судом?

A * Внутрішньоутробний менінгіт

B Гіпоглікемія

C Гіпокальціемія

D Пологова травма

E Синдром дихальних розладів

 

18. На 5-й день життя у дитини, яка народилась в строк з масою тіла 3000 г, піднялась температура тіла до 37,5ºС, дитина почала в’яло ссати. До грудей була прикладена на 3-ю добу в зв’язку з післяпологовим ендометритом у матері, яка лікувалась під час вагітності з приводу кольпіту. Об’єктивно: дитина активна, на шкірі грудей, живота, стегон присутні в’ялі пухирці з мутним вмістом діаметром від 5 до 15 мм. Числом до 15. Деякі з них поруйнувались, при цьому відкрилась яскраво-рожева поверхня. При обстеженні внутрішніх органів та ЦНС патологічних змін не виявлено. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

А. * Пухирчатка новонароджених

В. Везікулопустульоз

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

Д. Синдром Лаєла

Е. Синдром Стівенса_Джонса

 

19. У новонародженого (до пологів мати перенесла ангіну) на 7 день життя: t 40°, збудженість, зригування, тахікардія, тахіпное, блідість, падіння маси тіла, нестійкі випорожнення, жовтяниця, омфаліт, гепатоспленомегалія, геморагічні висипи, лейкоцитоз з нейтрофільозом та зсувом формули вліво, в сечі білок та еритроцити. Який попередній діагноз?

A * Сепсис

B Лейкоз

C Гемолітична хвороба новонароджених

D Геморагічна хвороба новонароджених

E Гепатит В

 

20. У дитини віком 2 тижні, яка народилася з віком гестації 34-35 тижнів діагностовано генералізований кандидоз. Який із наведених препаратів є препаратом вибору для етіотропної терапії?

А. * Діфлюкан

В. Ністатин

С. Леворін

Д. Метранідазол

Е. Клафоран


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2177 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)