АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Боротьба з головною вошею

Прочитайте:
  1. Поняття про патогенетичні механізми гарячки. Види гарячки, стадії гарячки. Боротьба з гіпертермією.

Якщо хворий погоджується, йому повністю голять голо­му я наступним спаленням волосся. Але хворі, особливо жін­ки, найчастіше не дають згоди на цю процедуру, тому, як прямило, боротьба з вошивістю ведеться за допомогою хі­мічних речовин із застосуванням різних способів.

Перший спосіб. Для розчинення хітинової оболонки гнид беруть гарячий 10 % розчин столового оцту, змочують ним вату, начесану на густий гребінець, і ретельно розчісують волосся хворого. Таку процедуру слід робити протягом де­кількох днів.

Готують суміш з гасу та рослинної олії (порівну), яку накладають на волосяний покрив голови на 8—10 год. Голову вкривають навоскованим папером або шматком Полі­етилену, поверх якого зав'язують косинку. Через 8—10 год волосся старанно миють гарячою водою з милом.

Другий спосіб. Застосовують одну з хімічних речовин, що знищує статевозрілу вошу та гниди. Це можуть бути 0,15 % водно-емульсійний розчин карбофосу, 0,5% розчин метилацетофосу, взятий порівну з 10 % спиртовим розчи­ном оцтової кислоти, або 0,25 % водно-емульсійний розчин дикрезилу.

Розчин однієї із згаданих вище речовин накладають на колосся, поверх накладають навоскований папір або шматок поліетилену і зав'язують косинку. Тримають протягом 20 хв. Далі волосся миють теплою водою з милом, потім 6 % роз­чином оцту.

Після закінчення цієї процедури волосся розчісують гус­тим гребінцем, щоб видалити воші, що загинули.

Третій спосіб. Волосся намилюють дустовим милом (ДДТ); піну тримають на голові протягом 1 год. Оскільки при цьому гниди залишаються неушкодженими, після про­мивання мильної піни гарячою водою їх змочують 30 % розчином оцту, зав'язують косинкою на 30 хв. Потім волосся промивають та розчісують густим гребінцем.

В даний час використовують 20% водно-мильну суспензію бензилбензоату (10-30мл); лосьйон «Ниттифор» (50-60мл); 10% водну мильно-гасову емульсію (5-10мл); шампуні «Пендилін», «Хантер».

Після обробки волосистої частини голови розчином мокре волосся накривають поліетиленовою серветкою і пов`язують голову хустинкою на 20-30 хвилин (при використанні лосьйону «Ниттифор» експозицію збільшують до 40 хвилин). Потім миють голову гарячою водою із застосуванням туалетного мила. Після цього волосся ретельно вичісують (на клейонку або папір) частим гребінцем, змоченим 8% розчином столового оцту, ретельно промивають чистою водою. Процедуру повторюють через 7-10 днів. Якщо волосся обстригалося, його необхідно зібрати на папір і спалити в промаркірованому оцинкованому відрі.

Для видалення гнид застосовують підігрітий до 27-30˚С столовий оцет. Ватою, змоченою оцтом, обробляють окремі пасма волосся, пов`язують голову хустинкою на 15-20 хвилин, після чого ретельно вичісують волосся частим гребінцем і миють голову.

Для виявлення корости оглядають шкіру кистей рук, тулуба. При виявленні коростяних ходів проводиться обов`язкове лікування осіб, що контактували з ним, дезінсекційна обробка одягу і постільних речей щоб уникнути повторного зараження. Це захворювання легко передається при прямому контакті зі шкірою хворого або опосередковано через одяг, рукавички, постільні або туалетні речі.

Одяг і білизну хворого укладають і клейонковий мішок, зрошують зовні одним з дезінфікуючих розчинів (0,5% розчин хлорного вапна) і направляють в дезінфекційну камеру для проведення камерної дезінсекції. Потім натільну і постільну білизну кип’ятять, обробляють гарячою праскою.

Персонал відділення, що проводив санітарну обробку хворого, після її закінчення повинен помитися, одяг у разі потреби здають для обробки в дезінфекційну камеру. В приміщенні, де проводили санітарну обробку хворого, підлогу, стільці, та ін. зрошують 0,5% розчином хлорофосу з розрахунку 100мл на 1м2, експозиція 2-3 години провітрюють і потім проводять вологе прибирання приміщення.

На титульному листі медичної карти стаціонарного хворого і цьому випадку ставлять спеціальну відмітку – букву «П» або пишуть «Педикульоз». Такий хворий знаходиться під спеціальним спостереженням медичного персоналу. При необхідності обробка волосся проводиться повторно до повної ліквідації педикульозу. Про кожного хворого з педикульозом повідомляють і центр санітарно-епідеміологічного нагляду за місцем проживання.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 419 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)