АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 4 (Кух)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1. Хвора 60 років скаржиться на біль у міжфалангових суглобах кистей, яка посилюється при роботі. Об'єктивно: дистальні та проксимальні суглоби II-IV пальців дефігуровані, з вузлами Гебердена, Бушара, болючі, з обмеженою рухомістю. Рентгенограма суглобів: суглобові щілини звужені, краєві остеофіти, субхондральний склероз. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Псоріатичний артрит

B. Хвороба Рейтера

C. Хвороба Бехтерева

D. Ревматичний артрит

+++E. Деформуючий остеоартроз

 

2. Хвора 64 років скаржиться на біль у колінних суглобах, який виникає че­рез 2-3 години після ходьби. Під час огляду виявляються деформація колінних суглобів, обмеження рухомості в них унаслідок болісності, хрускіт під час руху, на обох кистях наявні вузлики Гебердена. В анамнезі: виразкова хво­роба. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити хворій?

A. Преднізолон

B. Індометацин

C. Ортофен

D. Аспірин

+++E. Німесулід

 

3. Хвора страждає на ревматоїдний артрит більше 1 року. Перебіг хвороби швидкопрогресуючий. Рентгенологічне підтверджено наявність краєвих узур. Лікування яким базисним препаратом є найдоцільнішим?

+++A. Метотрексат

B. Аспірин

C. Преднізолон

D. Делагіл

E. Диклофенак-натрію

 

4. Хворий 35 років скаржиться на підвищення AT, головний біль, шум у вухах, серцебиття. Об'єктивно: Ps - 100/хв., ритмічний, напружений. AT - 240/100 мм рт. ст. Ліва межа відносної серцевої тупості зміщена вліво на 1см, І тон на верхівці послаблений, акцент II тону на аорті. Вислуховується грубий систолічний шум біля пупка з обох сторін. Яка патологія найбільш імовірно зумовлює таку клінічну картину?

A. Нефроптоз

+++B. Стеноз ниркових артерій

C. Гіпертонічна хвороба

D. Синдром Кона

E. Хронічний гломерулонефрит

 

5. Хворий 20 років скаржиться на сильний біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювання. Біль з'явився раптово, 2 години тому. Язик вологий. Живіт помірно здутий, під час пальпації на­пружений, болісний у правій половині та в епігастрії. Печінкова тупість відсу­тня. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення виразкової хвороби

B. Гострий панкреатит

C. Гострий перфоративний холецистит

+++D. Перфоративна виразка дванадцяти­палої кишки

E. Гострий перфоративний апендицит

 

6. Хворий 64 років скаржиться на постійний тупий біль у епі,-мезогастральній області, домішки темної крові в калі, відразу до м”ясної іжі. Протягом року втрата ваги до 10 кг. В крові: ер.- 3,5*1012/л, НЬ - 87 г/л, ШЗЕ - 43 мм/год. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. Рак поперечно-ободової кишки

B. Хронічний коліт

+++C. Рак шлунка

D. Хронічний панкреатит

E. Виразкова хвороба шлунка

 

7. Хворий 25 років пройшов курс лі­кування у гастроентерологічному від­діленні з виразковою хворобою. Через 2 тижні у пацієнта з'явився постійний біль, який наростав і не купірувався лікарськими засобами. Живіт болісний у епігастрії, помірний дефанс у пілородуоденальній ділянці. Розвитком яко­го ускладнення зумовлене погіршення стану хворого?

A. Кровотеча

B. Малігнізація

+++C. Пенетрація

D.Стеноз

E. Перфорація

 

8. Хворий 28 років проходить курс лікування з приводу туберкульозу легень. Скарги на гострий біль у правій половині грудної клітки, що виник раптово, задишку. Перкуторно над правою легенею визначається коробковий звук, дихання не прослуховується. Рентгенографічне: права легеня колабована до кореня на 1/2 об'єму, серце та органи середостіння зміщені вліво. Яке ускладнення виникло в хворого?

A. Інфаркт легені

+++B. Спонтанний пневмоторакс

C. Емпієма плеври

D. Сухий плеврит

E. Ексудативний плеврит

 

9. Хвора 32 років скаржиться на озноб, біль у попереку, м'язах гомілок, втрату ваги до 10 кг, затерплість кистей. Об'єктивно: шкірні покрови бліді. Тони серця приглушені, до 38,5°С, ЧСС= Ps- 110 уд/хв., AT- 190/115 мм рт.ст. Симптом Пастернацького - слабопозитивний з обох боків. У крові: ер.- 2,8 * 1012/л, НЬ- 65 г/л, ШЗЕ- 58 мм/год, А/Г- 0,82, гама-глоб.- 30%. У сечі: білок - 0,8 г/л, лейк.- 20-25 у п/з, ер. до 100 у п/з, креатинін- 0,190 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

+++A. Вузликовий періартеріїт

B. Системний червоний вовчак

C. Нирково-кам'яна хвороба

D. Гострий нефрит.

E. Дерматоміозит

 

10. Хворий 34 років, який хворіє на гломерулонефрит на протязі 8 років, приймає преднізолон у дозі 30 мг на добу. Облич­чя, гомілки, стопи набряклі. Ps 82/хв, AT 106/74 мм рт.ст. В крові: загальний бі­лок 60 г/л, креатинин 0,14 ммоль/л. В сечі: відн.густ. 1016, білок 3,4 г/л, ер. 2-6 в п/з, лейк. 4-9 в п/з. Для лікування цьо­го хворого доцільно:

+++A.Призначити раміприл

B. Застосувати аскорутин

C. Відмінити преднізолон

D. Призначити ніфедипін

E. Збільшити добове споживання білка

 

11. Хворий 35 років скаржиться на часту печію, відрижку повітрям і кислим, пекучі, стискаючі болі за грудниною, по ходу стравохода, що виникають після їди, при нахилах тулуба вперед. Не обстежувався, самостійно приймає альмагель, після якого відмічає покращення самопочуття. Який попередній діагноз?

A. Кардіоспазм

+++B. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

C. Виразкова хвороба шлунка

D. Виразкова хвороба 12-палої кишки

E. Функціональна диспепсія

 

12. Хворий 35 років, водій, хворіє на виразкову хворобу дванадцятипалої ки­шки із значно підвищеною секреторною та кислотоутворюючою функці­єю шлунку протягом 2 років. Після лі­кування в стаціонарі виписаний у за­довільному стані. Який препарат слід рекомендувати хворому для профілактики сезонних загострень?

+++A. Омепразол

B. Платифілін

C. Но-шпу

D. Атропін

E. Трихопол

 

13. Хворий 35-ти років надійшов до стаціонару зі скаргами на біль в лівому груднино-ключичному та колінному су­глобах, попереку. Захворів гостро, з підвищенням температури до 38°С. Об'є­ктивно: лівий груднино-ключичний та ко­лінний суглоби набряклі, болісні під час пальпації. У крові: лейк.- 9,5 • 109/л, ШЗЕ-40 мм/год, С-РБ +, фібриноген - 4,8 г/л, сечова кислота - 0,28 ммоль/л. У зіскобі із уретри - хламідії. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Ревматоїдний артрит

B. Хвороба Бехтерева

C. Подагра

+++D. Синдром Рейтера

E. Ревматичний артрит

 

14. Хворий 36 років госпіталізований зі скаргами на кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищення температури тіла до 37,8°С, болі в правому боці при диханні. Перкуторно справа в нижніх відділах легень при­туплений перкуторний звук, посилення голового тремтіння, аускультативно - послаблення везикулярного дихання та крепітація, шум тертя плеври. Для якого патологічного стану характерні приведені дані?

A. Ексудативний плеврит

+++B. Позалікарняна пневмонія

C. Госпітальна пневмонія

D. Гострий бронхіт

E. Туберкульоз легень

 

15. Хворий 38 років, що переніс 10 років тому гострий гломерулонефрит, скаржиться на набряки обличчя, ніг, головний біль, ниючий біль в попереку. AT - 220/130 мм рт.ст. В сечі: білок — 4,6 г/л, лейк. - 3-4 в п/з, еритр. - 10-12 в п/з, циліндри гіалінові - 3-4 в п/з, воскоподібні - 2-3 в п/з. Креатинін - 102 мкмоль/л. Який з перерахованих антигіпертензивних препаратів доцільно призначити хворому?

A. Торасемід

+++B. Раміприл

C. Празозин

D. Атенолол

E. Клофелін

16. Хворий 40 років хворіє біля 8 років. Скаржиться на біль в попереко­вому відділі хребта при фізичному на­вантаженні, в шийному і грудному від­ділі (особливо під час кашлю), біль в кульшовому і колінному суглобах пра­воруч. Об'єктивно: тулуб фіксований в положенні нахилу вперед з опущеною донизу головою, атрофія сідни­чних м'язів. Рентгенографія хребта: остеопороз хребців, закостеніння повздовжніх зв'язок. Який з діагнозів є найбільш вірогідним?

+++A. Анкілозуючий спондилоартрит

B. Туберкульозний спондиліт

C. Розповсюджений остеохондроз хребта

D. Псоріатична спондилоартропатія

E. Спондилоартропатія на фоні хвороби Рейтера

 

17. Хворий 49 років скаржиться на ядуху, кашель. Харкотиння не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об'єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Периферичних набряків немає. Дихання поверхневе, затруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений ви­дих. Тони серця приглушені, тахікардія. Ps - 112/хв., AT -110/70 мм рт.ст. Печін­ка біля краю реберної дуги. Який попе­редній діагноз?

A. Аспірація стороннього тіла

B. Серцева астма

C. Хронічний обструктивний бронхіт

+++D. Астматичний статус

E. Бронхіальна астма, помірної важкості

 

18. Хворий 70 років скаржиться на раптову появу крові в сечі на фоні нор­мального самопочуття. Вперше кров в сечі помітив місяць тому. До лікаря не звертався, оскільки вищезазначені явища самостійно зникли. Об'єктивно: шкіра дещо бліда. Варикоцеле справа. Живіт м'який, чутливий при пальпації в правому підребер'ї. В крові: ер. - 2,9*1012/л, НЬ -90 г/л, ШЗЕ - 42 мм/год. Аналіз сечі: пито­ма вага -1018, білок - 0,066 г/л, еритроцити покривають все поле зору. Який попередній діагноз?

A. Хронічний пієлонефрит

+++B. Рак правої нирки

C. Хронічний тромбофлебіт

D. Гострий гломерулонефрит

E. Сечокам'яна хвороба

 

19. Хворий 52 років надійшов зі скаргами на задишку при помірному фізичному навантаженні, кашель з харкотинням, що важко відділяється. Палить на протязі 30 років, 1 пачка на день. Хворіє протягом 12 років. Об'єктивно: ЧД-26/хв. Перкуторно - легеневий тон з коробковим відтінком; послаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Раніше лікувався лише теопеком або еуфіліном в/в. Призначте базисну терапію після ліквідації загострення:

A. Тайлед

+++B. Спірива

C. Алупент

D. Амінофілін

E. Інгакорт

 

20. Хворий 54 років скаржиться на наступоподібну, сухий кашель, харкотиння, що важко відділяється при зворотній динаміці наступу.. Об'єктивно: грудна клітка бочкоподібної форми. У легенях ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи. АТ-140/80 мм рт.ст., Ps- 92 уд/хв., ритмічний. Спірографія: ОФВ1/ФЖЄЛ- 80%., ОФВ1-60%, ОФВ1 після сальбутамолу -78%. Визначте тип дихальної недостатності (ДН) у хворого:

A. Дихальної недостатності немає

B. Змішаний тип ДН з переважанням обструкції

C. Змішаний тип ДН з переважанням рестрикції

D. Рестриктивний тип ДН

+++E. Обструктивний тип ДН

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 811 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)