АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 7 (Бян)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1. Чоловік 72 років знаходиться в блоці інтенсивної терапії з діагнозом ІХС, передньобоковий Q - інфаркт міокарду. На другу добу відзначає появу сухого кашлю, наростання задишки, яка посилюється в положенні лежачи. Об'єктивно: температура тіла – 37,2 °С. Акроціаноз. Ортопное. Над легенями у нижніх відділах з обох боків вологі дрібнопухирчаті хрипи. ЧД – 28 за 1 хв. Тони серця приглушені, ЧСС = ЧП = 110 за 1 хв., АТ – 130/70 мм рт. ст. Аналіз крові: Нb – 130 г/л, Л – 7,4 · 109/л, ШОЕ – 24 мм/год. На рентгенограмі органів грудної клітини - посилення судинного малюнка з обох боків. Яка найвірогідніша причина погіршення стану хворого?

А. Гострий бронхіт.

В. Лівошлуночкова недостатність.

С. Інфаркт-пневмонія.

+++D. Синдром Дреслера.

Е. Нозокоміальна пневмонія.

 

2. Хвора 37 років скаржиться на різкий біль, який виник раптово у правому підребер'ї, а потім швидко поширився на весь живіт. Живіт втягнутий, пальпація його болюча, симптом Блюмберга–Щоткіна позитивний. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини, виконаній у вертикальному положенні хворої, визначається серпоподібне просвітлення під куполом діафрагми. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Гострий холецистит.

*В. Перфорація виразки шлунка.

С. Гострий апендицит.

D. Гострий панкреатит.

Е. Гостра кишкова непрохідність.

 

3. Після клініко-рентгенологічного і лабораторного обстеження хворого 35 років було встановлено попередній діагноз: атипова пневмонія мікоплазмової етіології, середньої тяжкості, ЛН 1. Із препаратів якої групи доцільніше розпочати лікування цього хворого?

*А. Макроліди.

В. Пеніциліни.

С. Карбапенеми

D. Фторхінолони.

Е. Аміноглікозиди.

 

4. Хворий на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки звернувся із скаргами на загальну слабкість, задишку при незначному навантаженні, бажання вживати крейду у їжу. Об'єктивно: блідий, трофічні зміни шкіри. У крові: Hb – 90 г/л, Ер. – 2,8*1012/л., КП – 0,75, залізо крові -5,6 мкмоль/л. Встановыть діагноз:

А. Гемолітична анемія.

В. Еритремія.

С. Апластична анемія.

Д. В12-фолієводефіцитна анемія.

*Е. Залізодефіцитна анемія.

 

5. Хворий 70 років з попереднім діагнозом «негоспітальна пневмонія» був скерований до лікарні. Об'єктивно: блідість шкіри, тахікардія. У нижніх відділах легенів вислуховуються дрібнопухирчаті хрипи. У точці Боткіна – протодіастолічний шум. АТ – 140/40 мм рт.ст. Пальпується нижній край селезінки. У крові: Нb – 40 г/л, Ер. – 2,5 · 1012/л, Лейк. – 12 · 109/л, ШОЕ – 35 мм/год. ЕКГ: депресія сегменту ST у V5 та V6. У сечі - протеїнурія. Який діагноз є найбільш вірогідним?

+++А. Інфекційний ендокардит.

В. Хронічний мієлолейкоз.

С. Ревматична вада серця.

D. Гострий перикардит.

Е. Гострий міокардит.

 

6. Жінка 60 років скаржиться на немотивовану загальну слабкість, швидку втомлюваність, зниження апетиту, нудоту, відразу до м'ясних продуктів. За останній місяць двічі були шлункові кровотечі. В анамнезі хронічний гастрит. Об'єктивно: температура тіла – 37,4 °С. Шкіра бліда. Під час пальпації в надчеревній ділянці визначається болісність. У крові: Нb – 80 г/л, ШОЕ – 32 мм/год. Яке захворювання в пацієнтки необхідно виключити в першу чергу?

*А. Рак шлунка.

В. Хронічний гепатит.

С. Хронічний гастрит.

D. Виразкову хворобу.

Е. Хронічний панкреатит.

 

7. Чоловік, 46 років, скаржиться на ниючий біль в епігастрії зліва, нудоту, відрижку повітрям, проноси після вживання жирних страв, метеоризм, гурчання в животі, схуднення. Хворіє близько 25 років, коли через нерегулярне харчування став відмічати біль в епігастрії, відрижку повітрям, пізніше після погрішностей у дієті - проноси, смердючий жирний кал. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. Виразкова хвороба.

В. Хронічний гастрит.

С. Хронічний холецистит.

D. Хронічний коліт.

*Е. Хронічний панкреатит.

 

8. У чоловіка 35 років під час підняття надмірної ваги з'явився різкий біль у лівій половині грудної клітки. Погіршення стану прогре­сувало, збільшувалася задишка, загальна слабкість, запаморочення. Перкуторно: зліва тимпаніт. Аускультативно там же - дихання відсутнє. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Спонтанний пневмоторакс.

В. Лівобічний плеврит.

С. Інфаркт міокарда.

D. Лівобічний грудний радикуліт.

Е. Міозит великого грудного м'яза.

 

9. Пацієнту 46 років із гомогенним затіненням правого гемітораксу до рівня IV ребра рекомендовано плевральну пункцію. Три роки тому - інфаркт міокарда. Під час пункції отримано 1000 мл рідини, яка має такі властивості: прозора, відносна густина – 1010, вміст білка – 1%, проба Рівальта – негативна, Ер. – 2–3 в полі зору. Для якого захворювання характерні ці патологічні зміни?

А. Рак легень.

В. Плевропневмонія.

С. Мезотеліома плеври.

D. Туберкульоз легень.

*Е. Серцева недостатність.

 

10. 16-річному хворому на ангіну при­значили ін'єкції антибіотиків через 3 дні від початку лікування. Стан хворого погіршився: з'явилися неприємні відчуття в поперековій ділянці, запаморочення, нудота. AT 140/80 мм рт.ст. Аналіз крові: ер. 3,12 * 1012/л, НЬ 120 г/л, лейк. 10 * 109/л, ШОЕ 28 мм/год. Аналіз сечі: відносна густина 1002, білок 0,99 г/л. Проба за Зимницьким: добова кількість сечі 3,2 л, коливання відносної густини 1002-1005. Рівень креатиніну в крові - 480 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий пієлонефрит

B. Швидкопрогресуючий (злоякісний) гломерулонефрит

C. Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

D. Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

*E. Гострий інтерстиціальний нефрит

 

11. 72-річному хворому після операції з приводу холецистектомії у зв'язку з лихоманкою призначений гентаміцин (80 мг кожні 8 годин) та цефалотин (2 г кожні 6 годин). Через 10 днів у хворого підвищився креатинін до 310 мкмоль/л. AT - 130/80 мм рт. ст. Добова кількість сечі - 1200 мл. У аналізах сечі без патології. УЗД: розміри нирок нормальні. Яка найбільш ймовірна причина нирко­вої недостатності?

A. Кортикальний некроз нирок

B. Гепаторенальний синдром

C. Гострий гломерулонефрит

D. Неадекватна інфузія рідини

*E. Нефротоксичність гентаміцина

 

12. Дівчина 27-ми років хворіє на ревматоїдний артрит протягом 7-ми міся­ців. Об'єктивно: набряклість ліктьо­вих, променевoзап'ясних, колінних та гомілковостопних суглобів, ревмато­їдні вузлики в ділянці ліктьових су­глобів. В крові: ШЗЕ- 56 мм/год, С-реактивний протеїн (+++). На рентге­нограмах суглобів виявляється вира­жений остеопороз. Яка базисна тера­пія в даній ситуації?

*A. Метотрексат

B. Преднізолон

C. Індометацин

D. Діклофенак натрію

E. Мелоксікам

 

13. Жінка 28 років звернулася до лікаря зі скаргами на набряклість обличчя, незначні набряки ніг, іноді відзначає сечу кольру "м'ясних помиїв". У підлітковому віці часто хворіла на ангіни. Об'єктивно: бліді шкірні покриви, температура 36,8°С, Ps- 68 уд/хв., ритмічний. AT- 170/110 мм рт.ст. Які зміни у сечі найбільш вірогідні?

A. Зниження відносної густини, протеїнурія, скудний сечовий осад

B. Еритроцитурія та урикозурія

C. Зниження відносної густини, протеїнурія, міоглобінурія

*D. Протеїнурія, гематурія, циліндрурія

E. Підвищення відносної густини, гематурія, бактеріурія

 

14. Жінка 30 років, яка страждає на хронічний пієлонефрит, скаржиться на слабкість, сонливість, зниження діурезу до 100 мл/добу. AT 200/100 мм рт.ст. В крові: креатинін 0,82 ммоль/л, загальний білок 55 г/л, альбуміни 32 г/л, калій 6,2 ммоль/л, нормохромна анемія, підвищена ШОЕ. Які рекомендації є першочерговими для лікування хворої?

+++A. Гемодіаліз

B. Гіпотензивна терапія

C. Антиагреганти

D. Антибактеріальна терапія

E. Переливання крові

 

15. Жінка 32 років скаржиться на біль у лівому підребер'ї, який з'являється через 2 години після їжі, нудоту, здуття живота, схильність до проносу. Об'єктивно: субіктеричність склер. Жи­віт болючий при пальпації в точці Губергриця-Скульського. Печінка - по краю реберної дуги. У крові: амілаза - 288 ммоль/л, загальний білірубін - 20 мкмоль/л. Яке захворювання найбільш імовірне?

A. Хронічний гепатит

B. Хронічний гастрит

*C. Хронічний панкреатит

D. Хронічний холецистит

E. Хронічний ентероколіт

 

16. Жінка 32 років страждає на ревматоїдний артрит, суглобова форма, І ст. активності з порушенням функції су­глобів І ст. Захворіла 1,5 роки тому пі­сля ангіни. Лікувалась нестероїдними проти-запальними засобами. Стан хво­рої значно покращився. Яка подальша тактика ведення хворої?

A. Курс плазмоферезу

+++B. Санаторно-курортне лікування

C. Лікування цитостатиками

D. Призначення глюкокортикоїдів

E. Проведення синовектомії

 

17. Жінка 34 років захворіла гостро 3 місяці тому після гострої респіраторної інфекції. З'явився біль в міжфалангових, а ще через 2 тижні - в колінних суглобах, ранкова скутість, підвищилась температура тіла до 38°С. Міжфалангові, п'ястно-фалангові, колінні сугло­би набряклі, малорухомі, гарячі на до­тик. В аналізі крові: ШЗЕ - 45 мм/год, СРБ+++, реакція Ваалер-Роузе - 1:128. Про яке захворювання можна думати?

A. Остеоартроз з реактивним синовітом

*B. Ревматоїдний артрит

C. Подагрична артропатія

D. Ревматичний поліартрит

E. Реактивний поліартрит

 

18. Жінка 35 років звернулася зі скаргами на періодичний біль у навколопупковій та лівій клубовій ділянках, що зменшується після дефекації або відходження газів. Випорожнення до 6 разів на день, неоформлені, з домішками слизу. Апетит нормальний, вагу не втрачала. Схожі симптоми відзначає протягом 1,5 років, але за даними колоноскопії органічних змін не виявлено. Об'єктивно: живіт м'який, дещо болісний під час пальпації в лівій клубовій ділянці. У крові та сечі - норма. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Целіакія

B. Хвороба Крона

C. Псевдомембранозний коліт

*D. Синдром подразненого кишечнику

E. Диспанкреатизм

 

19. Жінка 36 років скаржиться на біль в надчеревній ділянці, що виникає після вживання їжі, нудоту, відрижку, послаблення випорожнень. Хвороба поступово прогресує біля 2 років. Об'єктивно: блідість та сухість шкіри, язик обкладений, вологий, з відбитками зубів по краях. Під час пальпації живота- розповсюджений біль у надчеревній ділянці. Який найбільш інформативний метод дослідження слід застосувати?

*A. Фіброгастроскопія з біопсією слизової шлунка

B. Рентгенологічне дослідження шлунка та кишечнику

C. Комп'ютерна томографія черевної порожнини

D. Розгорнутий клінічний аналіз крові

E. Фракційне дослідження шлункової секреції

 

20. Жінка 37 років протягом 15 років хворіє бронхіальною астмою. В остан­ній час напади ядухи виникають 2-3 рази на тиждень, нічні напади - 2-3 рази на місяць. Для купірування нападів використовує сальбутамол. Об'єктивно: стан відносно задовільний. ЧД - 16 дих/хв. ЧСС - 76/хв., AT- 120/80 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Тони серця приглушені, ритм правиль­ний. З якого препарату потрібно починати лікування у цьому випадку?

A. Кромоглікат натрію

B. Кортикостероїди ін'єкційні

C. Регулярне приймання сальбутамолу

*D. Кортикостероїди інгаляційні

E. Кортикостероїди таблетовані

 

 

Варіант 8

1. У 23-річного службовця з’явився голодний біль у надчеревній ділянці, що супроводжується печією. Вживання їжі знімає біль, але через 1,5 години біль знову відновлюється. Хворий часто застосовує соду, яка полегшує стан на короткий період часу. Який з перелічених методів найбільш інформативний для діагностики?

+++А. Фіброгастроскопія.

В. УЗД органів черевної порожнини.

С. Зондове дослідження шлункового соку.

D. РН-метрія шлунку

Е. Аналіз калу на приховану кров.

 

2. Жінка 30 років, яка довго страждає на хронічний пієлонефрит, скаржиться на значну загальну слабкість, сонливість, зниження діурезу до 300 мл на добу. АТ- 200/100 мм рт.ст. В аналізах: креатинін – 1,2 ммоль/л, альбумін - 32 г/л, калій - 6,8 ммоль/л, нормохромна анемія, збільшена ШОЕ. Що є першочерговим у лікуванні хворої?

А. Переливання Ер-маси.

В. Вітамінотерапія.

С. Антибактериальна терапія.

Д. Діуретики.

+++Е. Гемодіаліз.

 

3. Хворий 51 року скаржиться на відчуття тяжкості в епігастрії після вживання їжі, відрижку з тухлим запахом, блювання після переїдання. Довгий час хворіє на виразку пілоричного відділу шлунка з частими загостреннями. Об’єктивно: маса тіла знижена, нижня межа шлунка на 4-5 см нижче пупка, визначається шум плескоту натще. Яке ускладнення виразкової хвороби розвинулось у хворого?

А. Перфорація виразки.

+++В. Пілоростеноз.

С. Перивісцерит.

D. Пенетрація.

Е. Хронічна кровотеча.

 

4. Хворий скаржиться на раптовий початок хвороби: гарячка до 39 °С неправильного типу з гострим болем у грудях. Мокротиння гнилісне з домішками крові, до 400 мл за добу. Під час перкусії над ураженою ділянкою визначається вкорочення перкуторного звуку, посилене голосове тремтіння. У мокротинні була виявлена анаеробна флора. Якухворобу можна запідозрити насамперед?

А. Інфаркт легень.

+++В. Гангрену легені.

С. Туберкульоз.

D. Рак легень

Е. Гострий бронхіт

 

 

5. У хворого 38 років виразкова хвороба 12-палої кишки. Встановлено наявність Хелікобактер пілорі. Вкажить лікарський засіб, який має протимікробну дію:

А. Ранітідін.

В. Бускопан.

+++С. Де-нол.

D. Еглоніл.

Е. Актовегін.

 

6. Жінка 48 років звернулася до лікаря зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер'ї, нудоту. Подібні напади з рецидивуючою жовтяницею повторювались двічі протягом 1,5 року. Об'єктивно: жовтушність склер, язик сухий, живіт здутий, болючий у зоні Шофара, позитивний симптом Ортнера. Яке дослідження найбільш доцільно провести першочергово?

А. РН-метрію.

+++В. УЗД черевної порожнини.

С. Дуоденальне зондування.

D. Ірігоскопію.

Е. Фіброколоноскопію.

 

7. Чоловік 36 років, хворіє на бронхіальну астму близько 6 місяців. Задишка у спокої й при помірному фізичному навантаженні не турбує. Денні напади відносно рідкі, 1-2 рази на тиждень, купіруються сальбутамолом; нічні напади не частіше 1 разу на тиждень. ОФВ1 - 80 % від належного, добові коливання ОФВ1 -25 %. Ступінь (степінь) важкості бронхіальної астми?

A. Інтермітуюча.

+++B. Легка персистуюча.

C. Середньоважка персистуюча.

D. Важка персистуюча.

E. Недостатньо даних для встановлення ступеню.

 

8. Який з перелічених препаратів є протипоказаний хворій, що страждає на стенокардію на тлі хронічного обструктивного захворювання легенів?

+++А. Анаприлін.

В. Сиднофарм.

С. Нітросорбід.

Д. Коринфар.

Е. Рибоксин.

 

9. Хворий Н., 29 років, скаржиться на болі в епігастральній ділянці, які супроводжуються печією, проходять після їжі або прийняття розчину соди. Хворіє на протязі 3 років з осінньо-весняними загостреннями. В останні 6 місяців стала натще виникати блювота з’їденою напередодні їжею. Почав втрачати у вазі. Який метод дослідження найдоцільніше використати у цьому випадку?

А. Ірігоскопія.

В. Фіброколоноскопія.

+++С. Рентгеноскопія шлунка.

D. Фіброгастроскопія.

Е. Копрограма.

 

10. У хворого 30 років було діагностовано пневмонію. Незважаючи на лікування, з'явилася гектична лихоманка, озноб, а потім виділення мокротиння «повним ротом». Яке ускладнення можна запідозрити в першу чергу?

А. Гострий бронхіт.

+++В. Абсцес легені.

С. Крупозну пневмонію.

D. Казеозну пневмонію.

Е. Бронхоектатичну хворобу.

 

11. Жінка 36 років захворіла гостро після переохолодження. Захворювання почалося з високої температури тіла, трясці, профузного поту. Об'єктивно: напруження м'язів поперекового відділу, позитивний симптом Пастернацького з обох боків. У крові: лейкоцитоз до 12 • 109/л, нейтрофільоз. У сечі: 0,6 г/л білка, лейкоцити на все поле зору, більше 100 000 бактерій в 1 мл сечі. Який попередній діагноз?

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Туберкульоз нирки.

+++С. Гострий пієлонефрит.

D. Гострий цистит.

Е. Сечокам'яна хвороба.

 

12. Хворий 45 років скаржиться на біль в епігастрії, лівому підребер'ї, що супроводжується багаторазовим блюванням без полегшення, метеоризмом, проносами, схудненням. Хворіє протягом 5 років. Об'єктивно: язик вологий, обкладений білим нальотом біля кореня. Під час пальпації живота виявляється незначний біль в епігістрії й точці Мейо–Робсона. Печінка на 0,5 см виступає з-під краю ребрової дуги, безболісна. Селезінка не пальпується. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

А. Виразкова хвороба.

В. Хронічний гастрит.

+++С. Хронічний панкреатит.

D. Хронічний холецистит.

Е. Хронічний ентерит.

 

13. Чоловік 60 років скаржиться на задишку, слабкість, ціаноз, втрату у вазі. Вважає себе хворим протягом 3 місяців. Об'єктивно: обмеження дихальної екскурсії справа, там же - притуплення перкуторного звуку й різко ослаблене дихання. Пульс - 76 за 1 хв., АТ – 140/80 мм рт ст., температура не підвищена. Рентгенологічно: інтенсивне затемнення всього легеневого поля справа, зміщення органів середостіння управо. Верифікація діагнозу?

А. Ангіографія легеневої артерії.

В. Комп’ютерна томографія.

С. Фібробронхоскопія.

Д. а) і в)

+++Е. в) і с)

 

14. У хворої 18 років через 2 тижні після гострого респіраторного захворювання з'явилися біль і припухлість в гомілково-ступневих суглобах, дифузні болі у животі, які посилюється після вживання їжі, періодичнй геморагічний пронос, папульозні геморагічні висипки на нижніх кінцівках. Ан. крові: Ер.-3,0х1012/л, Нв - 85 г/л, ШОЕ - 40 мм/год, тромбоцити – 220х109/л. Який ваш діагноз?

A. Хвороба Верльгофа.

+++B. Геморагічний васкуліт.

C. Системний червоний вівчак.

D. Інфекційний ендокардит.

E. Ревматоїдний артрит.

 

15. Жінка 62 років хворіє на бронхіальну астму. Скаржиться на появу болю за грудиною ангінозного характеру, перебої у роботі серця. Об'єктивно: температура тіла – 36,6°С, пульс – 78 за 1 хв., аритмія екстрасистолічна, АТ – 160/95 мм рт. ст. ЧД – 18 за 1 хв. У легенях прослуховується жорстке дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Який з препаратів протипоказаний в даній ситуації?

А. Кордарон.

В. Нітросорбід.

С. Фуросемід.

+++D. Анаприлін.

Е. Ніфедипін.

 

16. У хворого 66 років через тиждень після аденомектомії раптово виник біль у грудній клітці, задишка, серцебиття, загальна слабкість. Згодом з'явився біль у правому підребер'ї. Об'єктивно: стан тяжкий, ціаноз шкіри лиця та шиї, задишка в стані спокою. ЧД– 38 за 1 хв. Шийні вени набряклі. Межі серця не змінені, тони чисті, тахікардія. Пульс - 124 за 1 хв, ритмічний. АТ - 80/40 мм рт. ст. На ЕКГ: ознаки гострого перевантаження правого шлуночка. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Позалікарняна пневмонія.

В. Ексудативний плеврит.

С. Гострий перикардит

D. Серцева астма.

+++Е. Тромбоемболія легеневої артерії.

 

17. Пацієнт 48 років хворіє на стабільну стенокардію напруження ІІ ФК та на хронічне обструктивне захворювання легенів. Госпіталізований у терапевтичне відділення через погіршення перебігу ІХС. Який препарат у комплексному лікуванні ІХС є препаратом вибору?

А. Сальбутамол.

+++В. Амлодипин.

С. Теофілін.

D. Атровент.

Е. Анаприлін.

 

18. Хворий 48 років скаржиться на важкість у правому підребір'ї, гіркоту у роті, свербіння шкіри. В анамнезі – вірусний гепатит. Об'єктивно: живіт збільшений у розмірах у зв'язку з асцитом, розширені вени передньої черевної стінки, пупок випирає, селезінка збільшена. Ваш попередній діагноз?

+++А. Цироз печінки

В. Жовчокам'яна хвороба

С. Рак підшлункової залози

D. Хронічний холецистит.

Е. Хронічний гепатит.

 

19. У хворого 19 років скарги на переймоподібний біль у животі, рідкі випорожнення до 20 разів на добу з домішками слизу, гною та свіжої крові. Хворіє протягом 2 років. Схуднув на 12 кг. Об’єктивно: Живіт здутий, болючий по ходу товстої кишки, особливо зліва. Сигмоподібна кишка спазмована. В аналізі крові – анемія, ШОЕ –32 мм/год. Дані іригоскопії: товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі, симптом «водопровідної труби». Який найбільш імовірний діагноз?

А. Виразкова хвороба.

+++В. Неспецифічний виразковий коліт.

С. Амебна дизентерія.

D. Доліхосигма.

Е. Хронічний панкреатит.

 

20. Пацієнт хворіє на хронічне обструктивне захворювання легень на протязі 20 років. Останнім часом виділяє приблизно 0,5 л гнійного мокротиння за добу з максимумом у ранкові години. Пальці у вигляді барабанних паличок, нігті за типом годинникових скелець. Яка хвороба найбільш імовірна?

+++А. Бронхоектатична хвороба.

В. Позалікарняна пневмонія.

С. Абсцес легені.

D. Гангрена легень.

Е. Туберкульоз легень.

 

 

Варіант 9

1. Чоловік 38 років скаржиться на напади кашлю з невеликою кількістю “іржавого” мокротиння, біль у правому боці, який пов’язаний з глибоким диханням і кашлем. Занедужав гостро після переохолодження. Об’єктивно: температура тіла – 39,2 °С, ЧД - 22 на 1 хв. Над нижніми ділянками легень справа перкуторний звук вкорочений, дрібнопухирчасті хрипи, крепітація. Найбільш імовірний діагноз?

+++А. Правобічна плевропневмонія.

В. Міжреберна невралгія.

С. Правобічний пневмоторакс.

D. Правобічний сухий плеврит.

Е. Мезотеліома плеври.

 

2. У жінки 38 років, після переохолод­ження з'явилися: біль у м'язах, підвищення температури тіла до 39°С, головний біль, дизурія, позитивний симптом Пастернацького. Аналіз сечі: лейкоцитурія, бактеріурія. У крові: зниження Нb до 103 г/л, лейкоцитоз зі зсувом вліво, прискорення ШОЕ до 32 мм/год. Креатинін крові - 72 мкмоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Сечокам'яна хвороба.

+++С. Гострий пієлонефрит.

D. Туберкульоз нирок.

Е. Гострий цистит.

 

3. Хворий на цироз печінки останнім часом скаржиться на помірний біль у епігастрії, постійне здуття живота, яке посилюється після вживання їжі. Об'єктивно: розширені підшкірні вени живота, ознаки наявності вільної рідини в черевній порожнині, збільшені печінка та селезінка. Про яке ускладнення цирозу печінки можна думати в першу чергу?

А. Перитоніт.

В. Дисбактеріоз кишечнику.

+++С. Портальна гіпертензія.

D. Печінково-клітинна недостатність.

Е. Тромбоз ворітної вени.

 

4. Жінка, 40 років, хворіє на хронічне обструктивне захворювання легень більш ніж10 років. Скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з виділенням мокротиння, набряки нижніх кінцівок. Об'єктивно: температура тіла – 37,2 °С, ЧД – 24 на 1 хв, пульс – 90 на 1 хв, ритмічний, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Пальпується збільшена на 4 см печінка. Які зміни ЕКГ найбільш імовірні у хворої?

А. Гіпертрофія лівого передсердя.

В. Гіпертрофія лівого шлуночка.

С. Фібриляція передсердь.

+++D. Гіпертрофія правого шлуночка.

Е. Патологічний зубець Q.

 

5. Жінку 32 років протягом 2 місяців турбують біль у поперековій ділянці, субфебрилітет, часте сечовиділення. У сечі: помірна протеїнурія, лейкоцити на все поле зору, бактеріурія. В крові: лейкоцитоз, збільшена ШОЕ. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

А. Сечокам'яна хвороба.

В. Гострий гломерулонефрит.

+++С. Гострий пієлонефрит.

D. Хронічний пієлонефрит.

Е. Хронічний гломерулонефрит

 

6.Чоловік 34 років скаржиться на появу вираженого болю у животі. Протягом 8 років страждає на виразкову хворобу. Об’єктивно: температура тіла – 36,9 °С, ЧД – 22 на 1 хв., пульс – 110 на 1 хв, АТ – 110/60 мм рт.ст. Живіт здутий. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яке ускладнення основного захворювання найбільш імовірно розвинулось у даного пацієнта?

А. Рубцевий стеноз.

+++В. Перфорація.

С. Кровотеча.

D. Малігнізація.

Е. Пенетрація.

 

7. Пацієнтка 54 років хворіє на остеомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останній місяць з’явились і поступово наростали набряки нижніх кінцивок. У крові гіпоальбумінемія, підвищення альфа- і гамма- глобулінів, ШОЕ – 50 мм/год. Протеїнурія – 6,6 г/л. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Гострий гломерулонефрит.

С. Міеломна хвороба.

+++D. Вторинний амілоїдоз нирок.

Е. Системний червоний вовчак.

 

8. Хворій 20 років, яка перебуває на лікуванні та обстеженні в гастроентеро­логічному відділенні, встановлено діагноз аутоімунного гепатиту. Яка група препаратів входить до базисної терапії хворої?

+++А. Глюкокортикоїди.

В. Анаболічні стероїдні гормони.

С. Антибактеріальні препарати.

D. Жовчогінні препарати

Е. Вітаміни.

 

9. Хворий 42 років скаржиться на серцебиття, постійну загальну слабкість, тупий біль у ділянці серця, задишку, що посилюється при фізичому навантаженні,та зменшується при нахилі тулуба вперед, підвищення температури тіла до 38,5°С. Об'єктивно: АТ – 105/50 мм рт. ст., пульс – 120 на 1 хв. Тони серця глухі, межі серця розширені в усі боки, верхівковий поштовх не пальпується. У легенях дихання ослаб­лене в нижніх відділах. На ЕКГ: депресія сегмента ST у V2-V6. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Позагоспітальна пневмонія.

В. Інфаркт міокарда.

С. Ексудативний плеврит.

D. Набряк легень.

+++Е. Ексудативний перикардит.

 

10. Хворий 29 років через 2 тижні після перенесеної ангіни помітив набряки на обличчі, відчув загальну слабкість, зниження працездатності. Поступово з'явились задишка, набряки нижніх кінцівок та поперекового відділу. Об'єктивно: блідість шкіри, послаблення серцевих тонів, гідроторакс, анасарка. АТ - 150/100 мм рт.ст. Питома вага сечі - 1021, білок – 3,3 г/л, ер. – 40-50 у полі зору, гіалінові циліндри – 4-6 у полі зору. Який попередній діагноз?

А. Гострий цистіт.

В. Мікседема.

С. Гострий пієлонефрит.

D. Серцева недостатність.

+++Е. Гострий гломерулонефрит.

 

11. Хвора 44 років скаржиться на біль, що періодично виникає в епігастрії та правому підребір'ї та ірадіює в праве плече, періодичну жовтяницю з підвищенням температури тіла, металевий присмак у роті. Ці скарги виникають після переїдання, поїздок у транспорті. Об'єктивно: хвора має надмірну масу тіла, склери іктеричні, локальна болючість в правому підребер'ї, позитивні симптоми Кера, Ортнера, печінка + 1 см, селезінка не пальпується. У біохімічному аналізі крові - підвищений вміст прямого білірубіну. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Цироз печінки.

+++В. Жовчокам”яна хвороба.

С. Хронічний панкреатит.

D. Виразка шлунку.

Е. Діафрагмальна кила.

 

12. Хворий 52 років скаржиться на підвищення температури до 38 °С, наростаючу задишку. Об'єктивно: при перкусії нижче кута лопатки справа - тупий звук, там же - дихання не вислуховується. На рентгенограмі – гомогенне затемнення з косовисхідною верхньою межею справа, середостіння зміщено вліво. Яке захворювання можна запідозрити?

+++А. Ексудативний плеврит.

В. Сухий плеврит.

С. Перикардит.

D. Абсцес легені.

Е. Пневмонія.

 

13. Хворий, 36 років, скарг немає. Під час проходження профогляду перед працевлаштуванням здав сечу на загальний аналіз. Отримані результати: колір світло-жовтий, прозора; відносна густина - 1008; рН - 6,5; білок - 0,6 г/л: ер. – 18-20 у полі зору змінені; лейк. – 2-3 у полі зору; циліндри - 2-3 у полі зору, зернисті. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний пієлонефрит.

В. Сечокам'яна хвороба.

С. Хронічний цистит.

В. Амілоїдоз нирок.

+++Е. Хронічний гломерулонефрит.

 

14. У чоловіка 25 років через 2 тижні після ангіни з'явилися набряки обличчя, помірний біль у попереку, температура тіла - 37,5 °С, АТ -180/100 мм.рт.ст. Аналіз сечі: еритроцити свіжі, до 100 в полі зору, білок - 2,2 г/л, гіалінові циліндри - до 10 в полі зору, питома вага - 1020. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Рак нирки.

В. Сечокам'яна хвороба.

С. Гострий цистит.

+++D. Гострий гломерулонефрит.

Е. Гострий пієлонефрит.

 

15. Хворий 35 років на 5-й день захворювання скаржиться на задишку, кашель з виділенням мокротиння рожевого кольору, біль у лівій частині грудної клітки, озноб. Стан тяжкий. На лівій щоці герпетична висипка. ЧД – 34 за 1 хв. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Нижче кута лівої лопатки вислуховується послаблене дихання, незначна крепітація. Який попередній діагноз у хворого?

+++А. Лівобічна плевропневмонія.

В. Лівобічна вогнищева пневмонія.

С. Лівобічний плеврит.

D. Лівобічний пневмоторакс.

Е. Абсцес нижньої долі лівої легені.

 

16. Жінка 48 років скаржиться на загальну слабкість, схуднення, зниження апетиту, головний біль. В юному віці перенесла гострий гломерулонефрит. Систематично не лікувалася. Після проведеного дослідження виявлені ознаки хронічного захворювання нирок ІІ ст. Які найважливіша рекомендація щодо харчування найбільш виправдана для даної хворої?

А. Обмеження вуглеводів.

+++В. Обмеження білків.

С. «Лужні» мінеральні води.

D. Обмеження жирів.

Е. Збільшення кількості солі.

 

17. Чоловік 45-ти років скаржиться на інтенсивний біль в епігастрії через 1,5-2 години після вживання їжі. Протягом 11-ти років страждає на виразкову хворобу. Об'єктивно: температура тіла - 36,5°С, ЧДР- 16/хв, Ps-70/хв, AT- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно: локальна болісність у правій епігастральній ділянці. Які показники внутрішньо-шлункової рН-метрії в ділянці тіла шлун­ка будуть найхарактернішими для захво­рювання цього пацієнта?

A. рН - 5,0 - 6,0

B. рН - 3,0 - 4,0

C. рН = 4,0 - 5,0

+++D.pH = l,0-2,0

Е. рН = 6,0-7,0

 

18. Чоловік 48-ми років висловлює скарги на слабкість і задишку. При дослідженні крові - Ht- 32%, Hb- 103 г/л, у мазку визначаються макроцити. Рівень вітаміну В12 у плазмі крові - 90 pg (норма - 170-940), рівень фолієвої кислоти у сироватці - 6 нгр/мл (норма - 2-14). Можливими причинами розвитку цих змін можуть бути усі перераховані, КРІМ:

A. Вегетаріанство

B. Геморой

C. Хронічний ентерит

+++D. Атрофічний гастрит

E. Глистна інвазія

 

19. Чоловік 55 років потрапив в кліні­ку у зв'язку з нападом ниркової коліки, яка періодично повторюється протя­гом року. Об'єктивно: в ділянці вушних раковин та правого ліктьового суглобу знаходяться вузликові утворення, по­криті тонкою блискучою шкірою. Ps - 88/хв. AT - 170/100 мм рт.ст. Позитивний симптом Пастернацького з обох сторін. Дослідження якого лабораторного показника найбільш доцільно для вста­новлення діагнозу?

+++A. Сечової кислоти

B. Осаду сечі

C. Молочної кислоти

D. Ревматоїдного фактору

E. ШЗЕ

 

20. У чоловіка 56 років, що регулярно вживав алкоголь, протягом 20 років неодноразово виникав інтенсивний оперізуючий біль у животі. Останні 2 роки з'явився неоформлений рясний стул, 2-3 рази на добу. Схуд на 8 кг за 2 роки. Об'єктивно: живіт м'який, безболісний. Амілаза крові не підвищена. В аналізі калу - нейтральний жир 15 г/добу, зерна крохмалю. Що найбільш доцільно призначити для лікування хворого на цьому етапі?

A. Панкреатин

+++B. Контрикал

C. Левоміцетин

D. Амінокапронова кислота

E. Імодіум

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1096 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.053 сек.)