АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Допомога під час проведення плевральної пункції

Прочитайте:
  1. C.Гоління операційного поля, проведення премедикації
  2. IV.Медична допомога
  3. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  4. V. Етапи проведення заняття
  5. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  6. VІІІ. Методика проведення заняття та організаційна структура заняття
  7. Амбулаторна хірургічна допомога.
  8. Аналіз плевральної рідини загальний №1
  9. Антибактеріальна терапія призначається в разі проведення операції при значних структурних змінах
  10. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення

АЛГОРИТМ

(Захворювання органів дихання)

Вимірювання температури тіла та її графічний запис

Послідовність Зміст Примітки
  Показання   Обстеження хворої та здорової дитини   Температуру тіла вимірюйте двічі на добу: з 6-8-ї години натще та з 16-17-ї години або за необхідності. Вимірювання проводьте протягом 5 – 10хв.  
  Протипоказання   Одразу після застосування фізичних методів охолодження, грілок, теплових процедур. При попрілостях, дерматиті, вимірюйте ректальну температуру. Протипоказання до вимірювання ректальної температури: закреп, пронос, захворювання прямої кишки.    
Місце виконання Лікувально-профілактичні заклади, домашні умови    
Підготувати необхідне Медичний термометр, температурний листок, дезінфекційний розчин    
  Алгоритм виконання   Вимийте руки. Посадіть або покладіть дитину, заспокойте. Огляньте термометр. Перевірте його цілісність, показники. Огляньте шкіру пахвової ямки, висушіть за допомогою серветки, після чого покладіть сухий медичний термометр так, щоб ртутний резервуар з усіх боків стикався з тілом. Плече дитини притримуйте. Якщо температуру тіла вимірюєте у пахвинній ділянці, ніжки дитини   зігніть у кульшовому суглобі, притримуйте стегно. При ректальному вимірюванні температури тіла дитину покладіть на бік. Кінчик термометра змастіть вазеліновим маслом, обережно введіть у пряму кишку на глибину 2-3 см. Після закінчення маніпуляції медичні термометри продезінфікуйте.     Руки повинні бути сухими, чистими та теплими.   У пахвинній ділянці температуру тіла вимірюйте в новонароджених та дітей грудного віку. Тривалість ректального вимірювання температури – 2-3хв.   Увага! Температура в прямій кишці на 0,5 – 10С вище, ніж при вимірюванні в пахвовій ямці. Величина однієї поділки температурної шкали відповідає 0,20С.  
  Заповнити медичну документацію   Отриманні дані занесіть у температурний листок. Ранкову температуру реєструйте крапкою в графі «Р», а вечірню – у графі «В». Крапки між собою з’єднайте, отримайте температурну криву.    

АЛГОРИТМ

Допомога під час проведення плевральної пункції

Послідовність Зміст Примітки
  Мета Діагностична та лікувальна (вилучення рідини з плевральної порожнини при гідро-або гемотораксі, повітря при пневмотораксі, введення лікарських засобів у плевральну порожнину)    
Місце виконання Маніпуляцій ний кабінет дитячої лікарні  
  Підготувати необхідне Стерильні марлеві серветки. Стерильні ватні кульки. Одноразові шприци ємкістю 20 мл. стерильні голки завдовжки 8-10 см, діаметром більше ніж 1мм з канюлею. Еластичні гумові трубки, з’єднані з канюлею. Затискач, 5% спиртовий розчин йоду, 70% розчин етилового спирту, 0,5% розчин новокаїну. Стерильний лоток. Лоток для використаного матеріалу. Лейкопластир. Штатив зі стерильними пробірками, стерильні гумові рукавички, дезінфекційний розчин.    
  Алгоритм виконання Вимийте руки, витріть насухо індивідуальним рушником. Посадіть дитину на стілець, відповідним боком поверніть до лікаря. Плече дитини на стороні пункції відведіть вверх і допереду, руку відведіть за голову. Надягніть стерильні гумові рукавички. Місце пункції обробіть 5% спиртовим розчином йоду, а потім – 70% розчином етилового спирту. Місце пункції можна обробляти 0,5% розчином хлоргексидину бікарбонату. Лікар проводить місцеву анестезію, після чого вводить пункцій ну голку з герметично надітою гумовою трубкою і затискачем по верхньому краю ребра в плевральну порожнину. До трубки приєднайте шприц та відсмокчіть рідину в 3 стерильні пробірки. Допомагайте лікарю під час відсмоктування рідини з плевральної порожнини: після заповнення шприца рідиною гумову трубку затисніть затискачем. Після закінчення маніпуляції шприц звільніть від вмісту. Місце пункції обробіть 5% спиртовим розчином йоду, потім 70% розчином етилового спирту та накладіть стерильну пов’язку, яку зафіксуйте лейкопластирем. Дитину на каталці транспортуйте в палату. Спостерігайте за станом дитини: проводьте термометрію, визначте частоту пульсу та дихання, виміряйте АТ. Пробірки з направленням відправте до клінічної, цитологічної та бактеріологічної лабораторії. Направлення до бактеріологічної лабораторії для дослідження плевральної рідини П.І. дитини __________________________ Вік _________________________________ Відділення __________________________ Палата ______________________________ Досл.матеріал ________________________ Дата захворюв. _______________________ Дата госпітал. ________________________ Діагноз ______________________________ Дата і час забору матеріалу ______________ П.І.Б. медичного працівника, який проводив забір матеріалу ________________________ Підпис _______________________________   Направлення до цитологічної лабораторії для дослідження плевральної рідини П.І. дитини ____________________________ Вік ___________________________________ Відділення _____________________________ Палата ________________________________ Діагноз ________________________________ Дата __________________________________ Підпис ________________________________   При тяжкому стані дитини її покладіть на здоровий бік, руку відведіть за голову.   Лікар перкуторно і рентгенологічно визначає верхню межу плеврального випоту. Для вилучення рідини з плевральної порожнини пункцію виконують у сьомому – восьмому міжребрових проміжках по задній пахвовій лінії. Для відсмоктування повітря-у другому-третьому міжребрових проміжках по середньо ключичній лінії.
Заповнити медичну документацію Зробіть відмітку про проведення плевральної пункції в листку призначень.  

АЛГОРИТМ


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 533 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)