АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення глюкози за допомогою реакції відновлення оксиду міді в геміоксид.

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  3. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  4. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  5. Алгоритм обчислення за допомогою Microsoft Excel
  6. Алергійні реакції.
  7. Анафілактичні алергічні реакції (гіперчутливість І типу)
  8. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  9. Біофізичного профілю, доплерометрії, визначення вмісту в сироватці крові гормонів фетоплацентарного
  10. В. Вторинної реакції

Принцип методу. Метод ґрунтується на здатності солей міді (II) за певних умов кількісно окислювати глюкозу — реакція Троммера (розд. 2.1.1, гексози, робота 1).

В реакції Троммера утворюються альдонові кислоти та гідрок­сид міді (II), тому немає кількісного зв'язку між глюкозою та геміоксидом міді. Але якщо до реакційної суміші додають сегнетову сіль, утворюється комплекс, у якому мідь реагує з глюкозою в сте­хіометричному співвідношенні:

 

 

Кількість закису міді (Си20), еквівалентної визначають йодометричним методом:

Си20 + І2->СиО + СиІ2

Ця реакція за наявності солей щавлевої чи нитки кислот про­тікає практично до кінця.

Кількість йоду в надлишку, що не прореагувала я геміоксидом міді, можна визначити титруванням тіосульфатом нагрію (індика

тор — розчин крохмалю):

І2 + 2Na2S203 2NаІ + Na2S406

 

Матеріали та реактиви. Досліджуваний розчин глюкози (1— 4 мг/мл), реактив Фелінга (розд. 2.1.1, гексози, робота 1), наси­чений розчин щавлевої кислоти, 0,05 моль/л розчин йоду 0,05 моль/л розчин тіосульфату натрію, 1 °/о -й розчин крох­малю.

Обладнання. Скляні палички, градуйовані піпетки, конічні кол­би (об'єм 50 мл), крапельниці, водяна баня, бюретки, годинник.

Хід роботи. В дві колби наливають по 5 мл реактиву Фелінга 1 і II. В одну (проба) додають 10 мл досліджуваного розчину глю­кози, а в іншу (контроль) — 10 мл дистильованої води. Вміст колб нагрівають до кипіння, кип'ятять 50 хв, а потім охолоджу­ють. Після цього в обидві колби наливають по 10 мл насиченого розчину щавлевої кислоти, по 10 мл розчину йоду, перемішують і відстоюють протягом 5 хв. Далі в колби вносять по п'ять крапель крохмалю й титрують розчином тіосульфату натрію до зникнення забарвлення, яке утворилося після додавання крох­малю.

Масову концентрацію глюкози в досліджуваному розчині, мг/мл розраховують за формулою:

С = (й-Л)/(?і/0

де А і В — об'єми розчину тіосульфату натрію, витраченого на титрування проби та контролю; f—коефіцієнт поправки на титр 0,05 моль/л розчину тіосульфату натрію (0,97), 0—маса глюко­зи (3,52 мг), еквівалентна 1 мл 0,05 моль/л розчину тіосульфату натрію; Vо — загальний об'єм проби, Vі — об'єм досліджуваного розчину, взятого для аналізу.

Cпостереження

 

Висновок

 

12 Визначення вмісту глюкози в крові методом Хагендорна — Іенсена

Принцип методу. Метод заснований на здатності глюкози в без­білковому фільтраті крові в лужному середовищі під час нагрівання відновлювати червону кров'яну сіль (гексаціано-(Ш)-ферат калію — в жовту кров'яну сіль (гексаціано-(ІІ)-ферат ка­лію —.

Рівняння реакції має такий вигляд:

 

Внаслідок зворотності цієї реакції гексаціано-(П)-ферат калію під дією сульфату цинку переводять у нерозчинну сіль — цинк-гекса-ціано-(ІІ)-ферат калію:

 

Гексаціано-(ІІІ)-ферат калію беруть із надлишком і його не-витрачений у реакції залишок визначають йодометрично в кисло­му середовищі (наприклад, за наявності оцтової кислоти), титрую­чи йод, що утворився, тіосульфатом натрію:

 

 

Як індикатор молекулярного йоду використовують крохмаль. Вміст глюкози розраховують за табл. 1. У таблиці певному об'єму тіосульфату натрію, витраченому на титрування йоду, а отже, й надлишку гексаціано-(Ш)-ферату калію відповідає число мілігра­мів глюкози, яке прореагувало в реакції.

Матеріали та реактиви. Вата гігроскопічна для фільтрування розчинів, кров досліджуваної тварини; 0,1 моль/л розчин гідрокси­ду калію; 0,45 %-й розчин сульфату цинку; лужний розчин гекса-ціано-(Ш)-ферату калію (1,65 г К3Ре(СМ)6 і 10,6 г безводного карбонату натрію розчиняють у дистильованій воді до об'єму 1 л); розчин сульфату цинку в розчині хлориду натрію (10 г сульфату цинку та 50 г хлориду натрію розчиняють у дистильованій воді й доводять об'єм розчину до 200 мл); розчин йоду калію (5 г йоду калію розчиняють у 25 мл дистильованої води); 2,5 моль/л розчин тіосульфату натрію, 3 %-й розчин оцтової кислоти; 1 %-й розчин крохмалю.

Обладнання. Скляні палички, пробірки, колби конічні (об'єм 50 мл), воронки скляні градуйовані, піпетки, крапельниці, водяна баня, бюретки, штатив для пробірок, чашка, годинник.

Хід роботи. В дві пробірки наливають по 1 мл розчину гідрокси­ду калію. В одну з них (проба) додають ще 0,1 мл крові, а в іншу (контроль)—0,1 мл дистильованої води. Потім вносять по 5 мл 0,45 %-го розчину сульфату цинку, перемішують і ставлять на 2— 3 хв на киплячу водяну баню. Після цього суміші фільтрують у конічні колби через ватний тампон, вкладений у воронку. Ворон­ку та ватний тампон промивають гарячою дистильованою водою гри рази по 2 мл, не наливаючи нової порції до повного відтоку попередньої. До фільтрату в кожній колбі доливають 2 мл лужно­ го розчину гексаціано-(Ш)-ферату калію та кип'ятять на водяній

бані протягом 15 хв.

У кожну колбу додають по 2,6 мл розчину сульфату цинку в розчині хлориду натрію, по 0,4 мл розчину йодиту калію і після перемішування — по 2 мл розчину оцтової кислоти та по три крап­лі розчину крохмалю. Суміш титрують 2,5 моль/л розчином тіо­сульфату натрію до зникнення забарвлення, яке утворилося під час додавання крохмалю. За витраченими на титрування проби та контролю об'ємами тіосульфату натрію за табл. 1 визначають ма­су глюкози й розраховують різницю між масою глюкози в контролі та пробі.

Cпостереження

 

Висновок

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 686 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)