АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Надмірна продукція кінінів та простагландінів

Прочитайте:
  1. Надмірна пологова діяльність.
  2. Продукція тепла і світла
  3. ЯДРО. РЕПРОДУКЦІЯ КЛІТИН

ГІПЕРТОНІЧНА ХВОРОБА

1. Жінка 30 р., скаржиться на підвищений АТ, виражену слабкість, наявність судом, швидко зникаючі парези, серцебиття, запаморочення, головний біль. Хворіє на артеріальну гіпертензію протягом 3 років. На ЕКГ: синусова тахікардія, подовження інтервалу Q–Т, депресія SТ в V1-V6, негативний зубець T в V3-V6. Aналіз сечі: реакція лужна, відносна густина – 1010, прозора, білка та цукру немає, сечовий осад без змін. У крові рівень калію – 2,9 ммоль/л, натрію – 160 ммоль/л. Яка патологія зумовила артеріальну гіпертензію?

А. Хвороба Іценка-Кушинга

В. Гіпертонічна хвороба ІІ ст

С. Гіпертонічна хвороба ІІІ ст

D. Синдром Кона

Е. Хронічний пієлонефрит

2. Хворий 35 р., скаржиться на підвищений АТ, головний біль, шум у вухах, серцебиття. Об-но: пульс – 100/хв., АТ – 240/100 мм рт.ст. Ліва межа відносної тупості серця зміщена вліво на 1 см, І тон над верхівкою ослаблений, акцент ІІ тону над аортою. Вислуховується грубий систолічний шум біля пупка з обох боків. Яка патологія зумовила таку клінічну картину?

А. Стеноз ниркових артерій

В. Гіпертонічна хвороба

С. Хронічний гломерулонефрит

D. Нефроптоз

Е. Синдром Кона

 

3. Хворий 56 р., відзначає при фізичному навантаженні біль за грудиною тривалістю до 20 хв., що іррадіює в ліву руку, купірується прийомом нітрогліцерину. За останні 2 дні частота нападів збільшилась до 6 разів на добу, підсилилася інтенсивність долю, біль виникає у спокої. Об-но: тони серця ослаблені, І тон ослаблений над верхівкою, акцент ІІ тону над аортою. Пульс – 76/хв., АТ – 160/96 мм рт.ст. Дестабілізація клінічної картини може бути обумовлена

А. Розвитком резистентності до нітрогліцерину

В. Збільшенням ударного об’єму крові

С. Перевантаженням лівого шлуночка

D. Надривом покришки атеросклеротичної бляшки

Е. Передозуванням нітрогліцерину

 

4. Хворий 30 р., скаржиться на головний біль та серцебиття після емоційного стресу. Хворіє на гіпертонічну хворобу протягом 2 років. При обстеженні хворий збуджений, гіперемія обличчя, шкіра зволожена. Пульс – 100/хв.., АТ – 180/90 мм рт.мт. Зафіксовано збільшення ударного та хвилинного об’єму крові. Що треба призначити хворому в першу чергу?

А. Дібазол

В. Апресин

С. Фуросемід

D. Клофелін

Е. Пропанол

 

5. У хворої 52 р., протягом 15 років підвищується АТ. Хвора регулярно не лікувалася. Мати хворої страждає на гіпертонічну хворобу. На ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Останні 6 років АТ став постійно підвищуватись до 175/100-180/110 мм рт.ст. Який найбільш важливий механізм стабілізації АТ?

А. Активація ренін-альдостеронової системи

В. Активація симпатоадреналової системи

С. Підвищений викид вазопресину (АДГ)

D. Надмірна продукція кінінів та простагландінів


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)