АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Імовірність захворювання

Прочитайте:
  1. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  2. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  3. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  4. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  5. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  6. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  7. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  8. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  9. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  10. Автоімунні захворювання

Віруси

Найчастішою причиною, яка викликає ГРВІ, є риновірус (загалом від 30% до 80% випадків спричиняє саме цей вірус). Риновірус є вірусом, що містить РНК, із родини пікорнавірусів. На даний час відомі 99 типів вірусів, які належать до цієї родини. Гостру респіраторну вірусну інфекцію також можуть спричиняти інші віруси. Коронавірус є причиною від 10% до 15% випадків ГРВІ. Вірус грипу (інфлуенци) викликає від 5% до 15% випадків. Інші випадки захворювань можуть виникати внаслідок інфікування вірусами парагрипу людини, респіраторно-синтиціальним вірусом, аденовірусами, ентеровірусами і метапневмовірусом. Часто буває так, що причиною є більш ніж один вірус, і вони всі є присутніми в організмі людини. Загалом із розвитком гострої респіраторної інфекції в людей пов’язують більше двох сотень різних вірусів

Імовірність захворювання

Гостра респіраторна вірусна інфекція є найбільш поширеною хворобою людства і вражає людей у всіх країнах. Дорослі зазвичай хворіють від двох до п’яти разів на рік. Діти можуть хворіти на застуду від шести до десяти разів на рік (школярі – до дванадцяти разів на рік). Імовірність симптоматичних інфекцій збільшується в літньому віці через ослаблення імунної системи.

Cимптоми

Найпоширенішими симптомами ГРВІ є:

· кашель (спостерігають приблизно у 50% хворих),

· біль у горлі (трапляється майже в 40% хворих),

· нежить (ринорея),

· закладання носа та

· підвищення температури тіла (не дуже розповсюджений симптом у дорослих, проте часто зустрічається у немовлят і дітей молодшого віку.).

Додаткові симптоми можуть включати:

· біль у м'язах (міалгія виникає майже в половині випадків захворювання),

· почуття втомлюваності,

· головний біль та

· втрату апетиту.

Специфічні ознаки:

· кашель, який виникає під час ГРВІ, зазвичай є не настільки сильним, якщо порівнювати його з тим, що виникає під час захворювання на грип;

· кашель та підвищення температури вказують на вищу ймовірність грипу в дорослих;

· деякі віруси, які спричиняють ГРВІ, можуть взагалі не викликати появи симптомів.

· колір слизу, що хворі викашлюють із нижніх дихальних шляхів (мокротиння), може різнитися або змінюватися від прозорого до жовтого та зеленого. Колір слизу не вказує, що саме є причиною інфекції: бактерії чи вірус.

 

Профілактика

Єдиним ефективним шляхом профілактики ГРВІ є фізичне попередження розповсюдження вірусів: головним чином, миття рук і користування масками для обличчя; в лікувальних закладах також носять халати й одноразові рукавички. Ізолювати інфікованих осіб неможливо, тому що хвороба дуже розповсюджена, а симптоми не специфічні. Доведено, що вакцинацію проводити важко, оскільки хворобу викликають надто багато вірусів, і ці віруси швидко змінюються. Створення вакцини, ефективної для широкого кола інфекцій дихальних шляхів, є дуже малоймовірним.

Регулярне миття рук зменшує передачу вірусів, які викликають ГРВІ. Це є найефективнішим засобом попередження хвороби у дітей. Невідомо, чи застосування антивірусних або антибактеріальних речовин під час звичайного миття рук підвищує корисність миття рук. Користування масками для обличчя може бути корисним для тих осіб, хто знаходиться поруч із інфікованою людиною. Немає достатньо доказів щодо визначення переваг підтримання більшого фізичного або соціального відокремлення. Додавання цинку може бути ефективним для зменшення частоти респіраторних інфекцій у людини. Плановий додатковий прийом вітаміну С не знижує ризик або тяжкість гострих респіраторних вірусних захворювань. Вітамін С може скоротити тривалість ГРВІ..

Лікування

На цей час немає ніяких ліків або трав'яних засобів, щодо яких було б доведено, що вони скорочують тривалість інфекції. Лікування передбачає полегшення симптомів. Це може включати забезпечення покою і відпочинку в достатній кількості, пиття рідини задля підтримання гідратації та полоскання горла теплою підсоленою водою.Однак більшою частиною користь від лікування все ж пов’язують з ефектом плацебо.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 275 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)