АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. Анатомическая характеристика
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.

Гуморальна (рідинна) регуляція здійснюється за допомогою виділення біологічно активних речовин – справжніх та тканинних гормонів, метаболітів в рідкі середовища організму (кров, лімфа, тканинна рідина). З током цих рідин біологічно активні речовини надходять у тканини та органи, змінюючи їх функції та метаболізм.

Ознака. Нервова регуляція. Гуморальна регуляція.
  Носій інформації. Потенціал дії (ПД). Біологічно активні речови-ни (БАР).
  Шляхи передачі інформації. Нервові волокна. Потік рідин організму (крові по кровоносних судинах, лімфи по лімфатичних та міжклітинної рідини).
  Швидкість передачі інформації. Велика – регуляція швидка, невідкладна. Маленька – регуляція повільна.
  Точність передачі інформації. Велика – передача точному адресату. Маленька – регуляція генералізована. БАР розно-сяться по всьому організму; на зміну їх концентрації реагують всі клітини, які мають відповідні рецепто-ри (“клітини-мішені”).
  Швидкість включення та виключення. Дуже велика. Повільно вмикається (необхідний час для виділення, руху БАР, та їх взаємодії з “клітинами-мішенями”) та вимикається (необхідний час для руйнування БАР).

 

В силу вказаних відмінностей нервова регуляція використовується для регуляції швидких процесів, що потребують більш тонкої регуляції (скорочення скелетних м’язів), гуморальна регуляція впливає на повільні, тривалі процеси (ріст, обмін речовин).

Порівняльна характеристика факторів гуморальної регуляції:

 

Ознака. Справжні гормони. Тканинні гормони. Метаболіти.
Чим виділяються. Спеціалізованими ендокринними зало-зами та клітинами. Неспеціалізованими залозами та клітина-ми. Усіма клітинами організму.
Дистантність дії. Дистантна дія. Частіше місцева дія. Тільки місцева дія.
Біологічна активність. Дуже велика Середня. Низька.
Специфічність. Дуже велика. Середня. Відсутня.

 

Гормони, що виділяються спеціалізованими чи неспеціалізованими ендокринними клітинами характеризуються дистантністю дії (діють на великій відстані від місця виділення), високою біологічною активністю (здійснюють регуляторний вплив у малих концентраціях), високою специфічністю (мають специфічну структуру, високоспецифічний характер дії на функції організму, їх дія не може бути замінена дією інших БАР).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1200 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)