АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифiкацiя.

ХХ розподіляю ть на:

1. Хронiчний калькульозний.

2. Хронiчний некалькульозний.

Практичне значення має подiл ХХ на первинний, рецидивний i ускладнений. Первинним називають холецистит, що виник без попереднього гострого нападу, ре цидивним, коли в анамнезi наявні один i бiльше нападiв, ускладненим, коли до про цесу в жовчному мiхурi приєдналися:

а) порушення прохiдностi жовчних проток;

б) септичний холангiт;

в) облiтеруючий холангiт;

г) водянка жовчного мiхура;

ґ) панкреатит;

д) гепатит;

е) склероз жовчного мiхура;

є) навколомiхуровий хронiчний абсцес;

ж) внутрiшня нориця.

Більшість ускладнень ХХ за своїм характером такі самі, як і при ГХ: водянка, емпієма, холангіт, панкреатит, жовтяниця, гепатит, абсцес і печінково ниркова недостат ність.

 

 

Механічна жовтяниця - патологічний стан, зумовлений порушенням відтоку жовчі із жовчних протоків внаслідок ускладненого перебігу низки захворювань, які суп роводжуються обтурацією або стисканням жовчних шляхів.
Причини розвитку механічної жовтяниці:

1. Вроджені вади розвитку жовчних проток (атрезії, кісти холедоха, гіпоплазія жовчних ходів, вроджена кістозна трансформація жовчних проток).

2. Доброякісні захворювання жовчних шляхів і підшлункової залози (жовчно кам’яна хвороба, камені жовчних проток, рубцеві стриктури проток, ВСДПК), за пальні захворювання (холангіт, папіліт, гострий і хронічний панкреатит).

3. Первинні та вторинні (метастатичні) пухлини органів гепатобіліарної ділян ки (доброякісні та злоякісні пухлини жовчних шляхів і підшлункової залози, метас тази у ворота печінки, первинний і метастатичний рак печінки), паразитарні захво рювання печінки та жовчних проток.

2. Інструментальна діагностика:

– УЗД (оцінка діаметру жовчних проток і товщини їх стінки, наявність в них конкрементів, пухлиноподібних утворень);

– КТ і МРТ;

– дуоденоскопія (огляд ВСДПК);

– ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (РХПГ) — за інформатив ністю перевершує УЗД, дає можливість встановити локалізацію перешкоди, а не рідко і її характер;

– черезшкірна черезпечінкова або лапароскопічна холангіографія (за інформативністю не поступається РХПГ, але спричинює значно більшу кількість ускладнень);

– радіоізотопне сканування печінки (інформативно для діагностики печінкового холестазу та патології печінки);

– лапароскопія (використовують, якщо за допомогою інших методів діагноз точ но не встановлено і якщо потрібно отримати додаткові відомості про поширеність процесу).

 

 

Хронічний панкреатит - прогресуюче запалення підшлункової залози з періодични ми загостреннями та ремісіями, пов’язане з процесом ауто лізу, що проявляється болем, порушенням екзокринної та ендокринної функцій залози з розвитком фіброзу органа та високим ризиком малігнізації.

Найчастішою причиною ХП вважають жовчнокам’яну хворобу. В патогенезі холангіогенного панкреатиту відіграють роль утруднення відто ку панкреатичного секрету та рефлюкс інфікованої жовчі або вмісту дванадцятипа лої кишки в панкреатичні протоки (теорія спільного каналу). Рефлюксу сприяють дискінезії, спазми та стенози фатерового сосочка дванадцятипалої кишки.

Класифікація (за О.О. Шалімовим):

1. Хронічний фіброзний панкреатит без порушення прохідності головної панкреатичної протоки.

2. Хронічний фіброзний панкреатит із порушенням прохідності головної панкреатичної протоки, дилатацією проток підшлункової залози та панкреатичною гіпертензією.

3. Хронічний фіброзно дегенеративний панкреатит.

 

Неспецифічний виразковий коліт (НВК) — хронічне дифузне виразково нек ротичне запалення слизової та підслизової оболонок ободової і прямої кишок. Це тяжке запально деструктивне захворювання травного тракту. У патологічний про цес залучається вся або частина товстої кишки. Частіше хворіють жінки у віці від 15 до 30 років.

 

Хвороба Крон а — неспецифічний запальний процес у підслизовому шарі травного тракту, переважно сегментарного характеру і рецидивного перебігу.
Дивертикулярна хвороба товстого кишечнику — мішкоподібне випинання стінки товстої кишки.

 

Термін Визначення
Геморой патологічне збільшення кавернозних тілець прямої кишки, що проявляється періодичними кровотечами з них, їх випа данням і/або запаленням
Тріщина відхідника лінійний або еліпсоподібний дефект слизової оболонки відхідника, який виникає спонтанно
Гострий парапроктит гостре запалення навколоректальної клітковини, зумовлене поширенням запального процесу з анальних крипт і аналь них залоз
Хронічний парапроктит (нориця прямої кишки) хронічний запальний процес в анальній крипті, міжсфінк терному просторі та параректальній клітковині з формуван ням норицевого ходу. Уражена крипта є при цьому внутрішнім отвором нориці

 

 

Хронічний парапроктит (нориця прямої кишки) — хронічний запальний про цес в анальній крипті, міжм’язовому просторі та параректальній клітковині з форму ванням норицевого ходу. Уражена крипта є при цьому внутрішнім отвором нориці.

Класифікація:

1. За видом нориці:

– повна;

– неповна внутрішня;

– неповна зовнішня.

2. За розміщенням норицевого ходу щодо волокон внутрішнього м’яза замикача:

– інтрасфінктерна;

– транссфінктерна;

– екстрасфінктерна.

3. За ступенем тяжкості (екстрасфінктерні нориці):

І ст. — вузький внутрішній отвір без навколишнього рубцевого процесу, абсцесів та інфільтратів у параректальному просторі.

ІІ ст. — вузький або широкий внутрішній отвір з наявністю рубцевих змін але без запальних змін у клітковинних просторах.

ІІІ ст. — вузький внутрішній отвір без рубцевого процесу навколо нориці але з наявністю гнійно запальних змін у параректальній клітковині.

IV ст. — широкий внутрішній отвір із запальним інфільтратом або гнійними порожнинами.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 259 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)