АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

При каменях у панкреатичної протоці біль звичайно локалізується в лівому підребер'ї.

3) Гостра кишкова непрохідність. При гострої кишкової непрохідності болю спазмові, нелокалізованние. Не буває підвищення температури. Посилена перистальтика, звукові феномени ("шум плескоту"), рентгенологічні ознаки непрохідності (чаші Клойбер, аркади, симптом пір'ясто) відсутні при гострому холециститі.

Гостра непрохідність артерій брижі. При цій патології виникають жорстокі болі постійного характеру, але зазвичай з виразними посиленнями, носять менш розлитої характер, ніж при холециститі (більш дифузний). Обов'язково в анамнезі наявність патології з боку серцево-судинної системи. Живіт добре доступний для пальпації, без виражених симптомів подразнення очеревини. Вирішальним є рентгеноскопія і ангіографія.

Проривної виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Частіше цим страждають чоловіки, у той час як холециститом частіше страждають жінки. При холециститі характерна непереносимість жирних продуктів, часті нудота і нездужання, чого не буває при проривної виразці шлунка та дванадцятипалої кишки; болю локалізуються у правому підребер'ї і іррадіюють в праву лопатку і т.п., при виразці біль іррадіює в основному в спину. Прискорено осідання еритроцитів (при виразці - навпаки). Проясняють картину наявність виразкового анамнезу і дегтеобразного стільця. Рентгенологічно в черевній порожнині виявляємо вільний газ.

Ниркова коліка. Звертають увагу на урологічний анамнез. Ретельно досліджують область нирки, симптом Пастернацького позитивний, проводять аналіз сечі, екскреторну урографію, хромоцістографію для уточнення діагнозу, так як ниркова колька нерідко провокує жовчну.

 

Лікування:

Правильна оцінка стану хворого та перебігу захворювання при гострому холециститі вимагає клінічного досвіду та уважного спостереження за станом хворого, повторних досліджень числа лейкоцитів і лейкоцитарної формули з урахуванням в динаміці місцевих і загальних симптомів. У хворих з первинним приступом гострого холециститу операція показана тільки при вкрай важкому протягом захворювання, швидкому розвитку деструктивних процесів у жовчному міхурі. При швидкому стиханні запального процесу, при катаральних холециститах операція не показана.

Консервативне лікування хворих полягає в застосуванні антибіотиків широкого спектру дії, дезінтоксикаційної терапії. Для усунення больового синдрому доцільно провести курс терапії атропіном, но-шпой, папаверином, а також проводити блокаду круглої зв'язки печінки або паранефральну новокаїнової блокаду по Вишневському.

Хірургічне лікування холециститів є одним з найбільш важких розділів абдомінальної хірургії, що пояснюється складністю патологічних процесів, залученням в запальний процес жовчних шляхів, розвитком ангіохоліти, панкреатиту, околопузирних і внутрішньопечінкових абсцесів, перитоніту і частим поєднанням холециститів з холедохолітіазісом, обтураційній жовтяницею.

Протягом перших 24-72 годин після надходження показана екстрена операція тим хворим з гострим холециститом, у яких відзначається погіршення захворювання, незважаючи на енергійне лікування із застосуванням антибіотиків. Рання операція показана після затихання запального процесу через 7-10 діб від початку приступу, хворим, що страждають гострим калькулезним холециститом, загостренням хронічного холециститу з важкими і часто повторюваними приступами захворювання. Рання операція сприяє якнайшвидшому одужанню хворих і попередження можливих ускладнень при консервативному лікуванні. При гострому холециститі показана холецистектомія, при наявності непрохідності жовчних проток - холецистектомія в поєднанні з холедохотоміей. При дуже важкому стані хворих роблять холецістотомію. Операції можна проводити як лапароскопічним методом, так і стандартними методами з лапаротомією.

Лапароскопічні операції проводять під місцевою анестезією. Розріз довжиною 4-6 см проводять над дном жовчного міхура, паралельно реберної дузі. Пошарово розшаровують і розсовують тканини черевної стінки. Виводять в рану стінку жовчного міхура, здійснюють пункцію вмісту. Жовчний міхур видаляють. Проводять ревізію порожнини міхура. При цьому після закінчення рентгенологічних та ендоскопічних досліджень вставляють пластикові дренажі, накладають кісетние шви. Рана вшиваються.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 324 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)