АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Безпечні добавки

Прочитайте:
  1. Биологически активные добавки (БАД)
  2. Биологически активные добавки к пище, их классификация, роль в профилактике заболеваний и оздоровлении организма.
  3. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  4. Методи консервування харчових продуктів, їх гігієнічна характеристика. Харчові добавки, їх гігієнічна характеристика.
  5. С помощью какой иммунной реакции можно установить фальсификацию пищевых продуктов, например добавки маргарина в сливочном масле и др.?
  6. Харчові добавки.
  7. Чужеродные химические вещества в продуктах питания (минеральные удобрения, пищевые добавки), влияние их на здоровье, профилактика пищевых отравлений.

По справжньому безпечними можно назвати лише невелику кількість харчових добавок, але навіть їх лікарі не рекомендують вживати дітям до 5 років:

Е100 - куркумин, може міститися в соусах, готових стравах з рисом, варенні, рибних паштетах

Е160а - каротин, добувають з томатів

Е363 - янтарна кислота (підкислювач), міститися в десертах, зупах, бульйонах, сухих напоях

Е400 - альгінат натрію – з морських водоростей

Е504 - карбонат магнія (разрихлювач тіста), може міститися в сирі, жувальній гумці

Е957 - тауматин (підсолоджувач) - в морозиві, сухофруктах, жувальній гумці без цукру

E330 (лимонну кислоту) деякі автори вважають канцерогенною. Але жодного наукового доказу цього назарі не представлено. Тим більше лимонна кислота синтезується в людському організмі, а також міститься у багатьох рослинах: цитрусових, клюкві, гранатах, ананасах та ін

Поради при виборі продуктів харчування:

1 Беріть з собою список заборонених і дозволених Е-добавок ідучи в магазин за продуктами.

2 Не купляйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберігання, тому що це досягається за рахунок використання синтетичних консервантів.

3 Намагайтеся НЕ вживати щоденно консервовані продукти, ковбаси та копченості.

4 Не купуйте продукти, які містять більше 3-х синтетичних Е, тому що невідомо як вони взаємодіють.

5 Відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки залити окропом».

6 Не купуйте продукти з неприродньо яскравим забарвленням, так як у них може міститися велика кількість синтетичних барвників.

7 Не захоплюйтеся картопляними чіпсами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять акриламід (канцерогенна та мутагенна речовина) та глутамат натрію.

8 Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони обробляються біфенілом (Е230) та ортофенілфенолом (Е231) для захисту від плісняви.

Можна зовсім по-різному ставитися до тих чи інших харчових добавок. 100 років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою, і в напої того часу спокійно його додавали. У свій час одним із запатентованих препаратів проти кашлю був «героїн», а у 60-ті роки безпечним стимулятором вважався метамфетамін. І лише через 5 років широкого його застосування лікарі дізналися про смертельно шкідливі побічні дії. Ось чому у нас немає ніякої впевненості, що через 5 років якийсь природний барвник не визнають психотропною речовиною, що призводить до розладів нервової системи. А тому турбота про власне здоров‘я стає сьогодні не лишень модною течією, а й якоюсь часточкою боротьби за краще життя прийдешніх поколінь.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)