АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Знешкодження токсичних речовин у печінці

Прочитайте:
  1. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  2. E. Прискорення синтезу протромбіну в печінці
  3. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  4. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  5. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  6. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  8. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  9. Антихолінестеразні речовини необерненої дії
  10. Біла речовина півкуль головного мозку.

Велике значення для збереження життєдіяльності організму має детоксикаційна функція печінки, завдяки якій відбувається знешкодження низки отруйних для організму речовин, які або утворюються в процесі метаболізму (білірубін, аміак, продукти гниття амінокислот тощо), або потрапляють в організм ззовні (чужорідні сполуки, у тому числі, лікарські препарати). Механізм процесу детоксикації полягає в перетворенні токсичної хімічної сполуки на таку молекулярну форму, яка є менш токсичною, або втрачає токсичні властивості зовсім. Так, знешкодження білірубіну відбувається в печінці шляхом кон’югації з глюкуроновою кислотою з утворенням диглюкуроніду білірубіну, який виводиться в складі жовчі; аміак використовується в орнітиновому циклі і включається в молекулу сечовини, котра виділяється в складі сечі; скатол, який утворюються при розпаді триптофану в товстій кишці, деметилується з утворенням індолу, який шляхом гідроксилування та кон’югації перетворюється на тваринний індикан, виводиться в складі сечі та може слугувати показником інтенсивності процесів гниття білків у травному тракті та функціонального стану печінки.

Чужорідні речовини, які можуть потрапляти в організм різними шляхами (через шкіру, дихальні шляхи, травний тракт, кров) теж надходять у печінку, де підлягають модифікації.

У залежності від хімічної природи гормонів їх інактивація у печінці забезпечується різними шляхами. У печінці відбувається гідроліз пептидних гормонів протеазами. Катехоламіни (адреналін, норадреналін) підлягають у гепатоцитах окисному дезамінуванню за участю моноаміноксидази (МАО), потім метилюванню за гідроксильними групами та кон’югації з сульфатою або глюкуроновою кислотами. Продукти катаболізму виводяться з сечею.

Стероїдні гормони гідроксилюються за участю гідроксилаз та кон’югують з глюкуроновою чи сульфатною кислотою і також виводяться з сечею.

Тироксин у гепатоцитах підлягає реакції трансамінування, перетворюючись у кетопохідне, яке кон’югує з тими ж кислотами і виводиться з організму.

Продукти гниття амінокислот всмоктуються з товстої кишки у кровоплин і затримуються у печінці. У гепатоцитах крезол та фенол утворюють кон’югати з глюкуроновою або сульфатною кислотою. Скатол перетворюється на індол, останній підлягає гідроксилюванню з утворенням індоксилу. Цей метаболіт кон’югує з тими ж кислотами. Виведення з сечею калієвої солі індоксилсульфату (тваринного індикану) пропорційне інтенсивності процесів гниття у кишечнику та швидкості реакцій знешкодження у печінці. Вміст індикану в сечі може використовуватися як показник функціонального стану печінки.

Речовини, які потрапляють в організм із навколишнього середовища (з продуктами харчування, вдихуваним повітрям, через шкіру) і не використовуються ним для побудови тканин організму або як джерела енергії називають чужорідними речовинами, або ксенобіотиками. Вони є об’єктом детального вивчення ксенобіохімії – напрямку досліджень, що вивчає закономірності перетворення ксенобіотиків, до яких належать тяжкі метали, нафтопродукти, фреони, пластмаси, пестициди, миючі засоби, парфумерні вироби, лікарські препарати, харчові добавки тощо. Гідрофільні ксенобіотики виводяться з організму в незміненому вигляді в складі сечі, тоді як гідрофобні, зв’язуючись з білками або утворюючи комплекси з ліпідами клітинних мембран затримуються в тканинах і спричинюють виникнення алергійних реакцій, зниження імунітету, порушення обміну речовин, розвиток специфічних захворювань (у тому числі, професійних хвороб, новоутворів).

Біотрансформація ксенобіотиків – це перетворення токсичних речовин екзогенного чи ендогенного походження на полярні водорозчинні метаболіти, які легко виводяться з організму. У метаболізмі ксенобіотиків беруть участь понад 30 ферментів. Цей складний процес складається з двох фаз: мікросомального окиснення та реакцій кон’югації, послідовне функціонування яких забезпечує знешкодження десятків тисяч чужорідних речовин усіх хімічних класів. Метаболізм ксенобіотиків відбувається у найвіддаленіших від ядра та мітохондрій ділянках клітини – ендоплазматичному ретикулумі та гіалоплазмі, а їх виведення з клітини забезпечується р-глікопротеїном, який являє собою транспортну АТФазу. Більш гідрофільні ксенобіотики далі поступають у плазму, а звідти виводяться через нирки у складі сечі; більш гідрофобні, а також ті, що мають велику молекулярну масу, потрапляють у кишку в складі жовчі та виділяються з каловими масами.

Реакції знешкодження токсичних речовин та інактивація біологічно активних речовин відбуваються, головним чином, у печінці. Процес знешкодження токсичних речовин поділяють на дві фази.

13.2.1. Реакції мікросомального окиснення. Перша фаза біотрансформації ксенобіотиків відбувається в мембранах ендоплазматичного ретикулуму гепатоцитів за допомогою мікросомальних ферментів (мікросоми – це уламки мембран ендоплазматичного ретикулуму), які каталізують реакції окиснення, відновлення, окиснювального дезамінування, сульфоокиснення, епоксидування, С-гідроксилування, О-, N-, S-дезалкілування тощо з утворенням або вивільненням груп -OH, -COOH, -SН, -NH2 (табл. 13.2). Найпоширенішим є окиснювальне гідроксилування.

 

Таблиця 13.2. Типи реакцій мікоросомального окиснення

Наприклад, гідроксилування карбоциклічних і гетероциклічних сполук відбувається за схемою:

окиснення диметиланіліну:

N-окиснення з утворенням N-оксидів і N-гідроксил амінів:

Сульфоокиснення:

Відновлення нітросполук:

Ферменти, які локалізуються в мембранах ендоплазматичного ретикулуму та формують мікросомальну систему називаються мікросомальними оксидазами. Ті з них, які каталізують відновлення одного атома молекули О2 з утворенням води і включенням другого атома кисню в окиснювальну сполуку, отримали назву мікросомальних монооксигеназ:

На відміну від мітохондріального окиснення, в якому важливу роль відіграють реакції дегідрування (молекулярний кисень є кінцевим акцептором електронів і протонів лише для утворення води, а виділена енергія акумулюється у вигляді АТФ), у реакціях мікросомального окиснення активний кисень використовується як пластична речовина. Молекули АТФ в цьому процесі не утворюються, енергія використовується для окиснення субстратів, тому роль мікросомального окиснення полягає в гідроксилуванні субстрату, а не в окиснювальному фосфорилуванні.

13.2.2. Електронно-транспортні ланцюги ендоплазматичного ретикулуму. У процесі мікросомального окиснення беруть участь два електронно-транспортні ланцюги: перший складається з двох ферментів – НАДФН-Р450-редуктази та цитохрому Р-450, а другий містить фермент НАДН-цитохром-b5-редуктазу, цитохром b5 і стеароїл-КоА-десатуразу.

Донором електронів для першого ланцюга слугує НАДФН2, який окиснюється НАДФН-Р450-редуктазою. Цей фермент у якості простетичної групи містить 2 коферменти – ФАД і ФМН, які, своєю чергою, окиснюються цитохромом Р-450 (рис. 13.3).

Рис. 13.3. Схема електронно-транспортного ланцюга ендоплазматичного ретикулуму, донором електронів у якому слугує НАДФН2

 

Донором електронів для другого ланцюга слугує НАДН2. Коферментом НАДН-цитохром-b5-редуктази є ФАД, який передає електрони на цитохром b5, що містить у своєму складі залізо. Від нього електрони можуть передаватися на цитохром Р-450 або на стеароїл-КоА-десатуразу, яка, переносячи електрони на кисень з утворенням води, каталізує утворення подвійних зв’язків у жирних кислотах (рис. 13.4).

Рис. 13.4. Схема електронно-транспортного ланцюга ендоплазматичного ретикулуму, донором електронів у якому слугує НАДН2

 

НАДН-цитохром b5-редуктаза та цитохром b5 не фіксуються на строго визначених ділянках мембрани ендоплазматичного ретикулуму і можуть змінювати свою локалізацію.

13.2.3. Індуктори та інгібітори мікросомальних монооксигеназ. Регуляція активності мікросомальної системи в цілому здійснюється на рівні транскрипції. Шляхом індукції можна збільшити кількість ферментів у відповідь на надходження чи утворення в організмі речовин, виведення яких не може відбуватися без участі мікросомального окиснення. Численні індуктори мікросомальних монооксигеназ можна поділити на два класи: до першого належать лікарські препарати (у тому числі, фенобарбітал та інші барбітурати), гормони (кортизол, тироніни, статеві гормони) та інсектициди, а до другого – в основному, поліциклічні вуглеводні бензпірен, метилхолантрен, найпотужнішим серед яких є 2,3,7,8-тетрахлордибензо-р-діоксин (ТХДД). Його ефективна доза становить 1 мкг/кг маси, тоді як інші індуктори діють у значно вищих концентраціях (понад 10 мг/кг). Фенобарбітал спричинює виражену проліферацію гладкого ендоплазматичного ретикулуму в гепатоцитах і зростання активності цитохрому Р-450, у результаті чого підвищується активність таких процесів як деметилування, гідроксилування та епоксидування ксенобіотиків. Індукція, викликана поліциклічними вуглеводнями, не супроводжується проліферацією гладкого ендоплазматичного ретикулуму, але при цьому суттєво зростає активність цитохрому Р-450, трансфераз і гідроксилаз. Інгібітори синтезу білка (пуроміцин, метіонін, циклогексимід) та інгібітори синтезу РНК (актиноміцин Д) блокують індукцію мікросомальних ферментів.

Інгібувати дію ферментів мікросомального окиснення за конкурентним механізмом, виступаючи в ролі «альтернативних субстратів», можуть етиловий спирт і нікотинамід, а також реакційноздатні проміжні метаболіти, які одночасно пригнічують активність ферментів кількох типів у місці їх утворення (чотирихлористий вуглець, дихлоретан), недоокиснені продукти обміну, кініни, катехоламіни, альдегіди, кетони, біогенні аміни, низькомолекулярні пептиди, сечовина, сечова кислота, креатинін, левоміцетин і бутадіон, антихолінестеразні засоби. Мікроелемент кобальт пригнічує дію цитохром Р-450-залежних оксидаз шляхом інгібування синтезу гему, який слугує їх простетичною групою. Поєднання з терапевтичною метою кількох лікарських препаратів, які метаболізуються одним мікросомальним ферментом, може призвести до модифікації, посилення або зниження фармакологічного ефекту одного з них або обох одночасно.

13.2.4. Генетичний поліморфізм та індуцибельність синтезу цитохрому Р-450. цитохром P-450 – головний компонент мікросомальної системи – належить до гемопротеїнів (молекулярна маса коливається в межах 44 000 – 60 000 Да), у якості простетичної групи містить гем і має ділянки зв’язування для кисню та субстрату (ксенобіотики, стероїди, жирні кислоти тощо). Описана велика кількість генів цитохрому P-450, які кодують різні ізоформи цього фермента. Ізоформи поділяють на сімейства (1, 2, 3 тощо) та підсімейства A, B, C, D, E, у межах яких ізоформи позначають порядковими номерами. У залежності від виконуваних функцій усі ізоформи поділяються на три основних класи: до першого належать цитохроми, що беруть участь у метаболізмі лікарських препаратів і ксенобіотиків (Р-450 1А1, Р-450 1А2, Р-450 1В1 тощо), до другого – ті, ще беруть участь у синтезі стероїдів (Р-450 19А1, Р-450 21А2 тощо), до третього – ті, що беруть участь в інших важливих ендогенних процесах організму (Р-450 27А1, Р-450 1В1 тощо).

Незалежно від структури та хромосомної локалізації цитохроми Р-450 поділяють на конститутивні та індуцибельні. Конститутивні ізоформи постійно продукуються клітинами, тоді як експресія індуцибельних може контролюватися різними хімічними сполуками. Індукція цитохрому Р-450 нерідко стає наслідком різних звичок (прийом алкоголю, паління), професійного та екологічного контакту з речовинами (органічні розчинники, діоксини, інсектициди тощо), тривалого прийому лікарських препаратів (барбітурати, антибіотики тощо). Так, деякі цитохроми Р-450 є високо індуцибельними, наприклад, експресія Р-450 1А1 зростає в печінці у понад 100 разів під впливом поліциклічних ароматичних вуглеводнів, Р-450 2Е1 – під впливом етанолу, ацетону, ізоніазиду, імідазолу, Р-450 3А – під впливом синтетичних стероїдів і фенобарбіталу. Слід також зазначити, що в організмі людини абсолютна більшість канцерогенів утворюється з проканцерогенів за участі, основним чином, цитохрому Р-450 1 сімейства, а розвиток псоріазу пов’язують із поліморфізмом цитохрому Р-450 2С19. Система цитохрому р-450 перетворює хлороформ (засіб для загального наркозу) на бойову отруйну речовину фосген, знеболювальний і жарознижуючий препарат парацетамол – на метаболіт N-ацетилімідохінон, який у великих дозах ушкоджує клітини печінки та нирок, тому вказаний препарат з обережністю призначають людям з патологією цих органів.

13.2.5. Реакції кон’югації в гепатоцитах. Друга фаза детоксикації включає в себе реакції кон’югації з різними сполуками, які каталізуються відповідними трансферазами (табл. 13.3). При цьому токсичні сполуки стають полярнішими, менш ліпідорозчинними, втрачають свої властивості та швидше виводяться з організму.

 

Таблиця 13.3. Основні ензими та метаболіти, які беруть участь у реакціях кон’югації

Ензим Функція Активна форма метаболіта
УДФ-глюкуронілтрансфераза Приєднують залишок глюкуронової кислоти до молекули сполуки, утвореної в ході мікросомального окиснення Уридиндифосфат-глюкуронат (УДФГК)
Сульфотрансфераза Приєднують залишок сірчаної кислоти до фенолів, спиртів і амінокислот 3'-фосфоаденозин-5'-фосфосульфат (ФАФС)
Ацетилтрансфераза Переносять ацетильний залишок від ацетил-КоА на азот групи -SО22 Ацетил КоА
Метилтрансфераза Метилують групи -Р=О, -NН2, -SН ксенобіотиків S-аденозилметіонін (САМ)
Глутатіонтрансфераза Модифікують ксенобіотики шляхом кон’югації з глутатіоном Глутатіон

Реакції глюкуронування – основний тип кон’югації в організмі людини та тварин як ксенобіотиків, так і ендогенних субстратів, у яких бере участь активна форма глюкуронату – УДФ-глюкуронова кислота (УДФГК). Вона утворюється шляхом окиснення УДФ-глюкози (УДФГ) НАД-залежною УДФГ-дегідрогеназою:

УДФГ + 2 НАД+ ® УДФГК + 2 НАДН2

R-OH + УДФГК ® R-O-глюкуронід + УДФ

Фермент, що каталізує реакції глюкуронування – УДФ-глюкуронілтрансфераза, локалізується в мембранах ендоплазматичного ретикулуму гепатоцитів і деяких інших органів (нирок, травного тракту, шкіри), що також беруть участь в реакціях детоксикації. У результаті утворюються глюкуроніди білірубіну, стероїдних гормонів, продуктів гниття білків (фенолу, крезолу), вітаміну Д тощо.

Залежно від хімічної природи субстрату, розрізняють реакції O-, N- та S-глюкуронування. наприклад, під впливом ферментів бактерій у товстій кишці з тирозину шляхом руйнування бічних ланцюгів можуть утворюватися токсичні сполуки фенол і крезол, які з током крові надходять у печінку, де знешкоджуються, вступаючи в реакцію кон’югації з глюкуроновою кислотою:

Утворені продукти реакції добре розчиняються у воді і виводяться в складі сечі.

У реакціях сульфування донором сульфатних радикалів є біологічно активна форма сульфатної кислоти – 3’-фосфоаденозин-5’-фосфосульфат (ФАФС). так, вільний індол, який утворюється в товстій кишці в результаті дії ферментів мікроорганізмів на L-триптофан, далі шляхом мікросомального окиснення (І фаза біотрансформації) у печінці перетворюється на індоксил і вступає в реакцію кон’югації з ФАФС (ІІ фаза біотрансформації). Утворений у ході реакції індоксилсульфат, виводиться в складі сечі у вигляді калієвої солі, яка отримала назву “тваринного індикану”:

Індиканурію спостерігають при інтенсивному гнитті білкових речовин у кишці (коліт, закрепи, непрохідність кишок, рак, абсцес, перитоніт).

Реакції метилування та ацетилування – поширений тип кон’югації, у цих реакціях беруть участь S-аденозилметіонін та ацетил-KoA:

R-OH + S- аденозилметіонін ® R-O-СН3 + S-Аденозилгомоцистеїн

Шляхом метилування відбувається біотрансформація ізоніазиду (похідного ізонікотинової кислоти), який широко застосовують для лікування туберкульозу:

Ацетилування – основний шлях метаболізму сульфаніламідів, поширених хіміотерапевтичних препаратів і ароматичних амінів:

R- NH2 + СН3-CO-SKoA ® R-NH-CO-CH3 + HS-KoA

У реакціях кон’югації з гліцином відбувається утворення гіпурової кислоти:

Швидкість цієї реакції відображає функціональний стан печінки. У клінічній практиці з метою дослідження детоксикаційної функції печінки проводять пробу Квіка: кількість гіпурової кислоти, яка екскретується у складі сечі через 4 години після введення per os стандартної дози натрію бензоату за умов норми повинна становити 2,0 – 2,5 г.

Система знешкодження за участі глутатіону відіграє унікальну роль у формуванні резистентності організму людини до найрізноманітніших впливів і є одним із найважливіших захисних механізмів клітини.

R + GSH → GSRH

У ході біотрансформації деяких ксенобіотиків із глутатіоном під впливом глутатіонтрансферази шляхом низки послідовних перетворень утворюються токсичні сполуки – меркаптани, проте більшість кон’югованих із глутатіоном ксенобіотиків менш реакційно здатні, більш гідрофільні порівняно з вихідними речовинами і тому легко виводяться з організму.

Альбумін – основний білок плазми крові, який зв’язує різноманітні гідрофобні речовини. Він може функціонувати як білок-переносник білірубіну, ксенобіотиків, лікарських речовин. Крім альбуміну, ксенобіотики можуть транспортуватися по крові в складі ліпопротеїдів, а також у комплексі з кислим a1-глікопротеїном, який інактивує ці ксенобіотики і переносить їх у печінку, де білковий комплекс розпадається. Крім того, функціонування Р-глікопротеїну (транспортна АТФаза) за умов норми забезпечує екскрецію іонів хлору та гідрофобних токсичних речовин з клітини з затратами енергії.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 3593 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)